Šta je novo?

ZX ups - ili zastita od nestanka struje

Učlanjen(a)
12.11.2006
Poena
360
E kako se to nekad prosto radilo
zxups.jpg

pa posto mi bilo pri ruci rekoh mozda zatreba nekome za retro makinu.Vidi se da je papir star i da je zub vremena ostavio svoj trag.

Poslednja izmena:
Bez namere da obezvredim ali gde si nasao ovaj pergament?
Jel to SK?

Ubr, strasna stvar ! Svaka cast sto si ovo iskopao. Zanima me jel moze spektrum da radi na nekakv akumulator, postoji li 9v akumulator za neki motokultivator ili nesto?
Idealan kombo bi bio zasad : Speki , iPod, Tamagochi-displej ili oldskul shiljaris tv, bilo koji interfejs (II, DTK, disciple) , 2 dzojstika quickshot 1. Nekako i misa povezati heh...
Gens/Mons , art studio, HP pascal ali najpre igrice.

U pitanju su tehnicke novine ,mi smo ih kupovali u osnovnoj skoli.Samo taj list imam i to jos iz doba kada je spektrum vladao.
Za 9v akumulator stvarno nemam pojma dali postoji i dali se igde koristi.Postoji od 6v(mislim da su oko 10ah) i koristi se na motociklima i na ovim novim skuterima s elektro starterom.Velicina im je trecina ili cetvrtina automobilskog akumulatora.Mislim da spektrum interno radi na 5v ali se nesecam dali su mu 9v potrebni za nesto.Za 9v jedino resenje koje ja vidim su NiCd baterije od 1,5v pa x6komada i taman ko na ovoj shemi 7,2v kada se isprazne i 9v kada su pune.

cek, ja se sad izvinjavam. Ne znam koliko treba a cini mi se da nazad pise 9V. Moracu da vidim.

Imam i ja ponesto Tehnickih Novina, bilo je nekad sjajnih novina. Ljudi su bili obrazovani u vise sfera, sad samo fahmajstori sa podstanarima

Nemoras se izvinjavati ,bese davno kada sam zadnji put otvarao spekija ali trebalo bi da je ovako: Ispravljac daje 9v i toliko ide u spekija,taj napon prenosi i na jedan pin expansion porta,zatim ovaj napon ide u stabilizator napona 7805 (daje 5v) odakle se napaja citava elektronika cpu,ula cip i memorija.Kazem davno bese ali bi tako trebalo da bude ,samo se nesecam dali se za ista koristi napon od 9v.E ako se ne varam da bi 7805 radio kako treba mislim da mora da dobije napon od min 7v da bi na izlazu imao konstantnih 5v,Doduse ovaj ic stabilizator se lako moze zameniti nekim boljim koji bi lepo radio i sa 6v.....

Poslednja izmena:
Taj ups bi lepo radio da isti postoji i za kasetofon a takodje i za tv,je sumnjam da bi uradio backup napamet..tj naslepo

ili s akumulatorom od 10ah ladno ostavis spekija par sati dok ne dodje struja....ova sema je nsjvise vredela kod sporadicnih prekida u napajanju strujom.Ova sema me je spasila puno puta ponovnog ucitavanja igrice s kasete jer je kod nas cesto dolazilo,jednom ili dvaput za sat, do prekida u napajanju od par sekundi.Mada danas ako bi se speki povezao na neki od malih 7" tft TV-a koji isto mogu na baterije .......

Poslednja izmena:
Nemoras se izvinjavati ,bese davno kada sam zadnji put otvarao spekija ali trebalo bi da je ovako: Ispravljac daje 9v i toliko ide u spekija,taj napon prenosi i na jedan pin expansion porta,zatim ovaj napon ide u stabilizator napona 7805 (daje 5v) odakle se napaja citava elektronika cpu,ula cip i memorija.Kazem davno bese ali bi tako trebalo da bude ,samo se nesecam dali se za ista koristi napon od 9v.E ako se ne varam da bi 7805 radio kako treba mislim da mora da dobije napon od min 7v da bi na izlazu imao konstantnih 5v,Doduse ovaj ic stabilizator se lako moze zameniti nekim boljim koji bi lepo radio i sa 6v.....

9V IN ide na kolo koje radi boost na 12V i istovremeno generise -5V, a preko 7805 daje stabilisanih +5V. 12V je potrebno za ULA chip. 12V, +5V i -5V su potrebni naponi za prvih 16KB RAM i za RF modulator.
Ulaznih 9V nije stabilisano.

Nazad
Vrh Dno