Šta je novo?

Zvuk preko HDMI

Great White

Slavan
Učlanjen(a)
24.06.2006
Poena
304
Kako stoji situacija sa zvukom kroz HDMI? Da li je to kod NVidije nemoguce? Da li se kod ATI-ja pojavi nova zvucna karta u sistemu? Kako se bira koja ce zvucna da radi? Ja imam pored kompa LCD TV povezan na HDMI i hteo bih da mogu da mu posaljem i zvuk kroz kabl, a za muziku i posebne filmove da idem preko zvucne na stub.

ATI 2900 PRO, 2900 XT, 3650, 3850, 3870 imaju integrisan 5.1 audio codec, zvuk salju preko HDMI kabla na TV ili risiver. Mozes da je koristis kao zvucnu, Windows instalira sve koje imas u sistemu, mozes da biras koju ces da koristis ali ne istovremeno. Zvuk je dobar meni je ATI 3870 prikljucen na LCD TV HDMI kablom, slika je odlicna.

kod nvidie imaš palitove i zotacove modele sa integrisanim hdmi-jem. a samo neke ostale firme daju onaj konverter kao što ati daje sa svim karticama. kod nvidie da bi imao zvuk moraš da spojiš mali spdif kabal koji dobiješ sa karticom sa matičnom pločom. kod starijih kartica se spajao sa vanjskim narandžastim ili žutim konektorom a kod novih je unutar kućišta. u svakom slučaju njesra i bolje je uzeti ati ne samo zbog toga nego i zbog uvd-a. uvd ima i na integrisanoj grafici na 780g čipsetu, npr J&W ploča koja je najbolja u toj kategoriji. i može bez ikakve muke da pušta i 1080p i ne samo ripovane već i sa blu-ray diska gde je bitrate puno veći.

Da li sve NVidia 9600 imaju spidf kabl i da li sve ploce imaju konentor?
Zar nije prednost toga sto ne mora da se prebacuje sa jedne na drugu zvucnu kartu?

Da dignem temu iz mrtvih... Mene isto zanima za ovaj kablic. Na grafi mi je jasno gde se povezuje, a gde se povezuje drugi kraj kablica. Pise da jedan deo ide na SPDIF, a drugi na neko uzemljenje ili sta vec. Gde se to nalazi na ploci ili jos bolje na muzickoj (imam Audigy4)... Kolko god sam gledao mozgijao, nigde ne mogu da nadjem tako neke prikljucke koji se u uputsvu pominju, a da ne bi nesto zeznuo, bolje da pitam.

Hvala

bad luck, moje saučešće za 9600gt.(bar što se tiče hdmi povezivanja)
ja sam nedavno kupio lcd tv i hdmi kabal.
koristim laptop sa 2400xt karticom i HDMI izlazom. samo spojim kabal i momentalno radi zvuk na tv-u bez ikakvog *****avanja sa spdif *****rijama.
sigurno mora pisati u uputstvu od kartice, ali svejedno ne možeš ništa da zezneš, samo nađi odgovarajuće mesto da to ubodeš, mada neke matične nemaju ovu opciju, možda je tvoja jedna od tih.

Hm, svuda pise da ako se ne poveze masa gde ne treba moze da se sprzi nesto. Ne bih bas isprobavao dok nisam 100% siguran. Najbitnije mi je da video deo radi kako treba, a audio mogu da slusam i preko muzicke povezane na pojacalo, ali kad vec ima i ovu opciju sto da ne iskoristim... Ako neko ima neko konstruktivno resenje bili bi lepo. Gledao sam na ploci i ne mogu tako nesto da nadjem da pise SPDIF. Posto imam Audigy 4, jel ima na njemu negde da se to poveze?

Hvala😉

hmpf... imam Asus 8800GTS (320mb, 320bit) i nemam nikakav konektor za zvuk :-(
ali sam na sekundarni dvi izlaz povezao Sony HDTV (32D3000) sa kablom DVI<>HDMI
i sistem je uredno prepoznao da je to Sony tv i da podrzava 1080p itd itd... ali nema zvuka :-(
ima li resenja za ovu karticu?

to se prvi put pojavilo tek sa 8800gt (g92) karticama.
na tvojoj nije bio ni predviđen HDMI adapter, mislim nisi ga ni dobio u paketu, jel?

AMD kartice HD48xx imaju podrsku za 7.1 PCM i HD zvuk, tako da su trenutno najbolje resenje.

AMD kartice HD48xx imaju podrsku za 7.1 PCM i HD zvuk, tako da su trenutno najbolje resenje.

A za nas sa "jeftinijim ulaznicama", jel ima nekog resenja preko tog SPDIF-a ili... Mislim, znam da ima, ali gde da udenem one kablice sto sam dobio uz grafu?

@schelinkin
jock, dobio samo dvi>vga, kabl dvi<>hdmi sam kupio u prodavnici... ali to fercera...

DVI-I to HDMI i SPDIF kablic od MSI grafike

Pozz!I ja skoro kupih GIGABYTE GTX280 ali nisam dobio DVI/HDMI adapter ni internal SPDIF kablic.😡A hteo bih da od racunara do AV Receivera proguram i zvuk i sliku kroz HDMI kabal.Kupujem od nekoga ko ima MSI GTX280,GTX260 grafiku onaj DVI to HDMI adapter i internal SPDIF kablic koji dolaze u pakovanju uz kartu.

Prilozi

• nv_dvi_hdmi.gif
    nv_dvi_hdmi.gif
    6.7 KB · Pregleda: 82
  • in_spdif.webp
    in_spdif.webp
    2.8 KB · Pregleda: 98
Poslednja izmena:
Evo meni komotno radi slika + zvuk sa grafike na LCD TV-u (konfa iz potpisa), neko je pre par postova postavio slike konvertora i internog SPDIF kablica, povezete internal SPDIF konektor na maticnoj sa istim takvim na grafickoj i to je cela mudrost, sto se 'hardverskog' dela tice. U win-u (vista u mom slucaju) namestite da default audio device bude HDMI output i to je to... inace za sve one koji nisu dobili konvertor i kablic, na BFG-ovom sajtu, mozete da nadjete 'HDMI upgrade kit' ili tako nekako, video sam da ima u ponudi (ne secam se tacno cene, posetite sajt pa cete videti), u tom pakovanju se nalazi konvertor , internal SPDIF kablic i HDMI kabl, ko moze da naruci online, to je moguce resenje.

Evo ja imam 4850+Samsung Series V Full HD i najnovije drajvere za ati 8.9 i sve sljaka odlicno, posto imam jedan HDMI kabl koji naizmenicno ubadam u Sony PS3 ili komp, win sam detektuje kada je ukljucen i pusta i sliku i zvuk na TV, a kada ga iskljucim, automatski mi se vraca int muzicka za igranje i gotovo, ekstra jednostavno...
Medjutim imam jedan drugi problem a to je da mi slika secka preko HDMI-a kada je pustam na TV-u, bilo to DivX ili neki HD-rip, svaki secka i to samo u nekim trenutcima ne uvek, znaci ima par scena u kojim je sve lepo i fino i normalno radi i onda i naidje neka scena u kojoj sve secka...Nemam pojma sta ovo moze biti ali me izuzetno nervira...
Ako neko zna kako da sredim neka kaze...

Mozda los kabl? Mozda na neke trenutke dobija neku interferenciju.

Mislim da je dobar kablic, mada ima 5m, ali nema nikakvih problema kada se koristi PS3...

Evo ja imam 4850+Samsung Series V Full HD i najnovije drajvere za ati 8.9 i sve sljaka odlicno, posto imam jedan HDMI kabl koji naizmenicno ubadam u Sony PS3 ili komp, win sam detektuje kada je ukljucen i pusta i sliku i zvuk na TV, a kada ga iskljucim, automatski mi se vraca int muzicka za igranje i gotovo, ekstra jednostavno...
Medjutim imam jedan drugi problem a to je da mi slika secka preko HDMI-a kada je pustam na TV-u, bilo to DivX ili neki HD-rip, svaki secka i to samo u nekim trenutcima ne uvek, znaci ima par scena u kojim je sve lepo i fino i normalno radi i onda i naidje neka scena u kojoj sve secka...Nemam pojma sta ovo moze biti ali me izuzetno nervira...
Ako neko zna kako da sredim neka kaze...

same thing here. dešava se i meni ponekad.

Mozda je glupo pitanje ali mi nije najjasnije, znaci sa tim ati-jevim karticama, nema potrebe za zvucnim karticama? Znaci imam av receiver , povezem graficku preko hdmi-ja na receiver, i dobijem zvuk? Znaci dobijem 5.1 zvuk sa filmova, igrica i slicno? A ja trazim koju zvucnu da kupim, ispade da treba graficku 🙂. Ajte pojasnite malo vise ako nije problem, poz./

Ok, na netu sam nasao da nije potrebna zvucna kartica, ima je u sebi kao sto ste rekli, jel ima neko iskustva kakav je kvalitet zvuka u odnosu na primer audigy i spdif konekcijom? Po svoj logici to bi trebalo da je cist signal koji se salje risiveru preko hdmi, sto ne znaci da je logika dobra, pa ako neko zna neka napise, hvala.

Ok, na netu sam nasao da nije potrebna zvucna kartica, ima je u sebi kao sto ste rekli, jel ima neko iskustva kakav je kvalitet zvuka u odnosu na primer audigy i spdif konekcijom? Po svoj logici to bi trebalo da je cist signal koji se salje risiveru preko hdmi, sto ne znaci da je logika dobra, pa ako neko zna neka napise, hvala.

Ne verujem da je kvalitet zvuka ni priblizno tako dobar kao shto bio to bilo sa audigy karticom...

Hm, ja sam mislio da je najvazniji deo kartice d/a konvertor, sto u ovom slucaju ne radi audio cip vec se zvuk digitalno prenese ka receiver-u koji to odradi, to mi nije najjasnije, koliko je uopste vazan kvalitet tog audio cipa koji se "bavi" digitalnom obradom, valjda oni svi daju na izlazu isti digitalni signal, zar nije slucaj i kod spdif-a, onboard cip na maticnoj daje iste valjda rezultate kao i taj audigy, posle je stvar receivera sta ce da uradi sa tim digitalnim signalom? Ili gresim?

Hm, ja sam mislio da je najvazniji deo kartice d/a konvertor, sto u ovom slucaju ne radi audio cip vec se zvuk digitalno prenese ka receiver-u koji to odradi, to mi nije najjasnije, koliko je uopste vazan kvalitet tog audio cipa koji se "bavi" digitalnom obradom, valjda oni svi daju na izlazu isti digitalni signal, zar nije slucaj i kod spdif-a, onboard cip na maticnoj daje iste valjda rezultate kao i taj audigy, posle je stvar receivera sta ce da uradi sa tim digitalnim signalom? Ili gresim?

Sve te zvucne daju digitalni signal, ali je ipak i pitanje kakao hardver generise (stvara) taj digitalni signal. Svaki cip ima svoja ogranicenja, a sa Audigy i X-Fi karticama ogranicenja prakticno nema (kad se govori o ljudima koji se ne bave profesionalno muzikom)...

Ali ja bih rekao da za prosecnog (audio i movie ljubitelja) korisnika, razlike izmedju integrisanog 7.1 i Audigy kad se prica o digitalnom signalu jako male, sem ako nisi neki extra audiofil (kao sto bi to bio na primer Hans Zimmer ili Vangelis 😀)

Ako imas dobar digitalni A/V risiver i 5.1 (7.1) sistem sa digitalnim prenosom zvuka od kompa uopste neces primetiti razliku... Sto bi se reklo, djaba ti X-Fi Xtreme-Mega-Ultra-Giga-Fancy, ako imas krsh zvucnike!!!:d

Ali naravno ja nisam tolko upucen u zvucne kartice, ovo je samo moje shvatanje... ako neko zna bolje nek i mene uputi ako gresim... 🙂

Totalno mi je nebitno za EAX, mene samo interesuje da li mogu slobodno umesto ove audigy koje imam i analognog povezivanja, da uzmem neku graficku i koristim hdmi izlaz na neki risiver? Da li je onda isto i da uzmem na primer neku plocu sa integrisanom grafikom sa hdmi, hoce li kvalitet zvuka biti isti? To me interesuje zbog muzike, e jos samo i da li igre sa 5.1 prolaze kroz hdmi?

Ma kakva zvucna, poenta je da necu da koristim zvucnu, vec samo audio cip sa graficke karte, kakve su mu mogucnosti i kvalitet? Znam da ide stereo pcm, i da moze 5.1 dd/dts valjda, e samo me jos interesuje za igre salje li 5.1 zvuk?

Nazad
Vrh Dno