Šta je novo?

Zvučnici za kola?!?

NShappy

Znamenit
VIP član
Učlanjen(a)
24.05.2004
Poena
1,035
Moja oprema  
Mobilni telefon
Huawei P30
Imam odnedavno Logana sa fabričkim zvučnicima. Neki full range Blaupunkti od 13cm koji se i ne čuju nešto posebno. Muzika je Sony-jev MP3 (nebitno mnogo za priču osim da nemam i ne planiram dodatno pojačalo).

Gledam šta ima dobro od zvučnika i naravno, kako izabrati. Prioritet, kvalitet zvuka koji se može izvući iz 13cm zvučnika. Od onoga što ima da se kupi u NS su razni pioniri, nešto malo Sony-ja, a ima odnedavno i Magnata i M.N.C. Problem je što je sve to teško objektivno oceniti u radnji. Evo, ovih MNC ima u jednoj radnji lepo izloženih za probu i veoma se lepo čuju, nisu skupi ali to je lepo motirano u drvenom ramu i povezano na HIFI pojačalo pa mi ne vredi mnogo pogotvo što nema pored drugih za poređenje.

Zato bih da pitam, kako su se ti Magnati i MNC-ovi pokazali u praxi (ako neko zna). Gledao sam Pioneer E seriju i ovo mi je najbliže: http://www.pioneer.eu/eur/products/25/131/201/TS-E1302i/index.html ali to ima samo 88dB. Malo mi je to malo. Znam šta podatak onako, papirološki znači ali koliko je to realan problem?

I dalje, kakva su iskustva sa ovima što imaju odvojen visokotonac. Recimo ovo: http://www.pioneer.eu/eur/products/25/131/201/TS-A132C/index.html ? Ok, malo bih budžio ali to nije problem. Kod ovako separatnih Magnata (Ultra S132) mi je malo čudno da nema nikakava skretnica. Ovih boljih, sa skretnicom, nema u NS da se nađe.

I tako, bla. bla. bla. šta je najbolje od 13cm, ima u NS (može na PP gde) a da baš nije skuplje od letovanja za dvoje (znači, ne one reference serije).

Ne znam za Logana, ali ako su u pitanju zvučnici na zadnjoj klupi, mislim da ti je bolje rešenje malo "modovanje" auta i ubacivanje zvučnika cca 200+ mm - preporuka Pioneer E2096 (prečnik: 200mm, kevlar membrana, 91dB).
130mm ima smisla ostaviti samo ako su u vratima, jer je onda "modovanje" komplikovanije. U principu šta god da ubaciš nećeš se nešto preterano usrećiti sa 130mm.

Ne bih modovao jer to neverovatno privlači lopove u ovoj smešnoj zemlji. Ovako mogu ostaviti fabričke maske preko zvučnika.

Inače, i napred i nazad su iste 13-ice. Možda bi se mogle ubaciti neke 16-ice uz neznatne modifikacije pozadi i da se ne primeti. Ali to otom potom kada izaberem seriju koja će da se ubaci.

Nego niko ne govori ništa za Magnat i MNC. Ovi MNC su sa ferofluidom u visokotoncima. Deluje mi interesantno osim što je cena malo mala za kao, kvalitetan zvučnik. Evo ovi: http://www.maniac-sound.com/index.php?tld=en&page=product_table&category=car&product=01_04_Scuba
Čak se isporučuje i externa skretnica i visokotonac i bas se posebno kače na nju. A cena je 2600 za par.

te m.n.c. nebi da pljujem pošto ih nisam čuo, video sam ih u nekoj radnji i nisu mi delovali nešto preterano kvalitetno, a mislim da cena govori dosta o njihovom kvalitetu, samo kvalitetna skretnica košta toliko; a magnat sam stavio ćaletu u auto i ovi ULTRA S 213 su prilično dobri i jaki dvokomponentni zvučnici, dok su ovi ULTRA S 132 prilično slabi i nikakvi, ni jedni ni drugi ne mogu da se mere sa pioneer E serijom ali koliko para toliko muzike; tj. ako hoćeš magnata ništa ispod ULTRA S 213.

Ja sam u Ladu 110 (Isto ko Dacija, samo jace krcka plastika:d) ubacio Magnat UltraS 213 i veoma sam zadovoljan efektom. Ranije sam imao low-end Pioneer-e, ali mi je glavni problem predstavljalo to sto se nalaze u dnu vrata i sav zvuk "se mota" dole oko nogu i zbog toga je dosta prigusen i nema prostornost.

Sama montaza nije problem: Magnatov "srednjetonac" je montiran u vrata na mesto Pioneer-a, a za tweeter se vidi na slici u attach-u. Rupu za tweeter sam izbusio onim nastavkom za busenje rupa u drvetu (mislim da ga zovu jelkica) od ~31mm, potom malo smirglom obradio ivice pa ugradio zvucnik (ukrasni prsten i sam tweeter).

Sto se tice zvuka: i dalje nedostaje bas (a i nisam ocekivao nista specijalno od 13cm zvucnika) ali je bolji nego ranije; prostornost zvuka je daleeeeeeeko bolja od bilo kakvih zvucnika koji nemaju odvojen visokotonac (npr. slusao sam Pioneer A seriju u Jugu) i najbolje se primecuje pri akusticnoj muzici (zicani instrumenti najvise profitiraju od ovoga) ili live snimcima (kad podivlja stadion :D).

Ako te ne mrzi da se mlatis sa ugradnjom (ili da nekome platis) u svakom slucaju idi na odvojene visokotonce, nevezano za brend. Magnat sam uzeo zato sto je bio najjeftiniji u rangu (~40e) i nisam se pokajao.

Prilozi

• Tweeter.jpg
    Tweeter.jpg
    169.3 KB · Pregleda: 311
Poslednja izmena:
NShappy ja moram da ti se izvinim sto ti se ubacujem u temu, ali mislim da je bespotrebno da otvaram novu kada nas muci slican problem. :)

Imam forda escorda '91. Kupila sam JVC KD G341 MP plajer, ali su sadasnji zvucnici forda definitivno za menjanje :(. Pokusala bih da stavim nove zvucnike sa sto manje busenja vrata i seckanja kola jer ako sada kupim fine zvucnike nesto neverujem da cu zeleti da ih se odreknem ako budem prodavala kola jednog dana.
Od zvucnika zelim samo cist i jasan zvuk i zvucnike koji mogu da podnesu malo vecu "kolicinu bas-ova" :,,:. (Nisam u fazonu da odvrnem muziku kako bi se svi okretali za kolima na ulici). Znaci nista prereno extra dobro ili extra lose.

1. Koje zvucnike prednje da uzmem?
2. Kako da ih namontiram?
3. Koje elipse za pozadi da uzmem (mislim da je precnik rupe koja ostaje nakon skidanja maske 14x18 a mozda i lazem)?
4. Blaupunkt, JVC, Kenwood ili Pioneer?

Prilozi

• Zvucnik.jpg
    Zvucnik.jpg
    212.7 KB · Pregleda: 307
  • Zvucnik 2.jpg
    Zvucnik 2.jpg
    188.1 KB · Pregleda: 369
  • Zvucnik 3.jpg
    Zvucnik 3.jpg
    177.4 KB · Pregleda: 231
  • Zvucnik4.JPG
    Zvucnik4.JPG
    55.6 KB · Pregleda: 185
Samo 6000!? Koliko sam ja neinformisana. A nesto tip Magnat Ultra S 690? Znace mi puno komentari kako bi mogla stvarno da uporedim koji su kakvi u praksi. Hvala na odgovorima :)

>ledam šta ima dobro od zvučnika i naravno, kako izabrati. Prioritet, kvalitet zvuka koji se može >izvući iz 13cm

Jel treba dosta truda treba da se u logana ubace zvucnici od 170 mm umesto originala od 130mm?

Ako neces stavljati na pojacalo, onda uzmi ovo:
http://www.magnatscg.co.yu/index.php?pg=loudspeakerd&mod=13
Dosta su bolji od Ultre, a mala razlika u ceni.
Za XTS ti treba amp...

Inace dosta zavisi kako je ugradjeno i zadihtovano, ako nije dobro zadihtovano, nece ni dobro svirati ;)
Inace doticne powerplus elipse rade za sve pare, narocito ako se stave na kvalitetnije pojacalo ~80w rms...

Jel moze preporuka za ozvucavanje Punta?
Ne bi nista seko, samo sto fabricki staje.

^
Nisam to da vidim jedino u Zastavi ili Delti? Ko bi uopste bio taj zvanicni uzvoznik za Punto?
Al opet hteo bih i malo bolje od fabrickih, al nemam pojma sta.

Ako mozes poslusaj u nekom autu kao sto je tvoj muziku sa fabricki zvucnicima, pa onda proceni da li ti odgovara ili ne. Cuo sam dosta oprecnih misljenja o zvucnicima u fiat-u.
Sa druge strane imam pozitivna iskustva sa fabrickim zvucnicima u nekim drugim modelima vozila.
Jos nesto: kvalitet zvuka velikim delom zavisi i od uređaja na koji su zvučnici priključeni.

Jel moze preporuka za ozvucavanje Punta?
Ne bi nista seko, samo sto fabricki staje.

Ja sam u 206-icu (u vratima) "upakovao" 16" Alpine zvucnike sa kevlarskom membranom i mogu ti reci da su fino legli na tako "mali" automobil. Naravno, kada pri tome jos i dodas Alpine Head unite, dobija se pravo malo remek delo :)
Topla preporuka za Alpine-u.

Poslednja izmena:
Ako mozes poslusaj u nekom autu kao sto je tvoj muziku sa fabricki zvucnicima, pa onda proceni da li ti odgovara ili ne. Cuo sam dosta oprecnih misljenja o zvucnicima u fiat-u.
Sa druge strane imam pozitivna iskustva sa fabrickim zvucnicima u nekim drugim modelima vozila.
Jos nesto: kvalitet zvuka velikim delom zavisi i od uređaja na koji su zvučnici priključeni.

Jao brate, ne znam sta da ti kazem, verujem i da ovi fabricki nisu losi, al nije to to, znaci za ono pravo nemaju sta da traze, za slusanje RADIA S i ROADSTARA su super, al ako oces da "dignes binu u kolima" onda mora nesto bolje.
Naravno ne govorim o sistemima od 2500€ nego snesto za sirotinju raju, za 100-200€ max.
...
Sta mislite koliko je POWER PLUS serija bolja od ULTRA S, Magnat?
Ovi u Magnatu su skuplji jedno dobrih 15-20% od Tehnomanije, a u Tehnomaniji nemaju sve, steta.

Poslednja izmena:
Da se priključim - nepoznatom metodom šutiranja je kod suvozača zgužvan zvučnik ispod mrežice koji sad krklja i iritira neviđeno, pa će taman da padne neka zamena za ove fabričke (Alfa 146). Izbor je pao na Pioneer modele, head unit je DEH-2920MP.

Vredi li razlika u ceni između TS-A1703i (4473 din) i TS-G1703i (2525 din)? Napomena da je fabrički već postavljen u prednjim vratima visokotonac u uglu prozora, pa sam u dilemi i da li juriti ove neke više sistemske za donji deo vrata ili menjati i te gore nekim poput TS-G171C (3426 din) koji ima zasebne visokotonce, s tim da ne znam kako bih ih ubudžio umesto ovih fabričkih. Malo me i mrzi da se petljam sa montažom i rasturanjem, ovi dole se lako menjaju. :S: Preporuke?

Nazad
Vrh Dno