Šta je novo?

Zvučna za slušanje muzike

marko_n

Slavan
Učlanjen(a)
28.02.2006
Poruke
2,313
Poena
380
Koju bi zvučnu preporučili za stereo slušanje muzike na 2.0 zvučnom sistemu?

Potrebno je da:
- karta radi u Windows 7 64bit
- daje osteno bolji zvuk od Realtek integruše (za tiho slušanje muzike dok radim na računaru)
- cena bude što povoljnija
- da može da se kupi kod nas, poželjno nova

Nije potrebno da ima bilo kakvu podršku za igre i filmove (jer će biti ugrađena u računar koji se ne koristi za to).

Čitajući forum, uglavnom su preporuke:
X-Fi Xtreme Music
X-Fi Titanium
M-Audio Audiophile 2496
E-MU 0404

Prve dve X-Fi bih odbacio i zbog cene i zbog mogućnosti koje su meni lično nepotrebne. Dakle, ostaje Audiophile 2496 i E-MU 0404. Da li neko može da mi potvrdi da li ove dve karte ispunjavaju uslove koje sam naveo, i ako da, koja od ove dve je bolji izbor? Naravno, ako postoji još neki predlog - dobrodošao je. :)
 
Ja znam da ne bih Project USB niti Behringer (mada je on jeftin i sigurno je dobar za te pare).
ESI izgleda vrlo ozbiljno po specifikacijama, ima dosta ulaza/izlaza.
Definitivno vredi pogledati po netu. :)
 
Poslednja izmena:
M-Audio Transit ima iste konvertere kao audiophile 24 92 nazalost ne radi na win7, E-MU 0202 je u rangu obe navedene , Behringer UCA202 U-CONTROL ono je u rangu live i derivata , ako ne mora da bude eksterno j abih jurio polovan audiophile 192
 
Mora da bude eksterno. Da ti odgovorim ovde za DAT, ne znam, glomazno mi je to da mi stoji na stolu pored monitora...

Behringer nahvališe na Amazonu, dok je Transit popljuvan. Mislim da je možda Behringer odlična investcija ako se gleda uloženo/dobijeno i da bi razvalio laptop integrušu (koja je 10x lošija od desktop integruše, bar u mom slučaju).

Za ESI U24XL nisam našao neke konkretne komentare, a on mi je najpogodniji i što se tiče ulaza/izlaza i što se tiče dimenzija. Kako se U24XL otprilike kotira?
 
Behringer je u odnosu na M-Audio Transit (audiophile 24 92) je dosta losiji imao oba i slusao ih dosta , a dat je prava stvar j aimam dva komada i svaki dan se cudim kako su nekad pravili sprave danasnja konfekcija je blago receno smesna a posto je sony gurao dat kao standard ugradjivali su mnogo bolje da konvertere od ekvivalentnih cd playera a i oni nisu bili losi , i retki su datovi koji rade odmah kao dac bez svajsovanja na sony samo nabodes rec
 
@civi
Razmišljao sam o Sony mini disc-ovima ES ili QS serije, međutim nisam ih našao po povoljnoj ceni, tj. nisam ih našao nigde u oglasima, a kad bolje razmislim glomazno mi je to...

@dragan-85
FastTrack vidim da ima gitarski i mikrofonski ulaz, to mu je kao primarna funkcija, dok je line output za monitoring... Nekako mi se čini da je ovaj uređaj predviđen za drugu namenu, tj. sinmanje u nekom amaterskom studiju... Na koji način ga ti koristiš i da li si ga (zvučno) upoređivao sa nekim drugim karticama?
 
ne bih da te ubedjujem al si pozvan da poslusas i najbitnije CUJES razliku , a i ne kapiram to sa glomaznoscu , imas amp tutnes ga ispod njega i to je to , gore mi je da imam ruzno dizajniranu kutiju (ext zvucna ) koja se vuce okolo
 
M-Audio Transit ima iste konvertere kao audiophile 24 92 nazalost ne radi na win7, E-MU 0202 je u rangu obe navedene , Behringer UCA202 U-CONTROL ono je u rangu live i derivata , ako ne mora da bude eksterno j abih jurio polovan audiophile 192

Jel pod boldovanim mislis na Audiophile 2496 ili 192, posto 24 92 ne postoji? Da li si Transit probao na Win7 sa ovim driverom: http://www.m-audio.com/index.php?do...8165223d4cfae86989745b38a55cdfcb&OS=x91#tabs? Vidim da ima i za 32bit i 64bit verziju Win7-ice... Nelogicno mi je da zeza na Win7 sa oficijalnim driverom (ne racunam ono sto je Marko pomenuo oko hibernacije, posto mi je logicno zbog usb napajanja).
@Marko
Na ProJect i Behringer ne bih bacao pare, a FastTrack ili EMU 0202 ne bih zanemarivao. A i ova ESI deluje prilicno prakticno (optika, coax in out, usb... malo li je). Jos ako i dobro svira... Priznajem, nije bas laka odluka, sve su tu negde gore ili dole malo, i kod njihove komparacije iz raznih review-a na netu ne bih uopste obracao paznju. Mislim da se pod jedan NIKO KOMPETENTAN, pod dva NIKO SA ADEKVATNIM SISTEMOM/OPREMOM, pod tri SA SVIM NABROJANIM KARTICAMA, nije nasao da uradi uporedjivanje. Tako da preseci negde, neces ni sa jednom od njih pogresiti za ono sto trazis. Integrusa na lapu ce biti sahranjena kako god ga obrnuo, to joj ni u kom slucaju ne gine.
 
@civi
Glomazno u smislu da je uređaj velikih dimenzija i nepotrebno zauzima puno prostora i što je još bitnije nije prenosiv. Recimo Transit, ESI U24XL, Behringer UCA202, pa čak možda i E-MU 0202 se mogu ubaciti u torbu od laptopa i poneti na drugu lokaciju po potrebi. Možda ti je promaklo, tražim pre svega rešenje za uz laptop.

@nikk
I mene zanima ovo što pitaš civi-ja. Dakle civi, da li si Transit koristio odavno dok još nije bilo Win7 drajvera ili nedavno pa ni sa tim drajverom ne radi?

Što se tiče ESI U24XL, kao da mi je Google zaribao, bukvalno ni na jedan konkretan komentar da naiđem. Sad da li je uređaj zaboravljeni dragulj (sumnjam) ili prosto ima boljih rešenja pa ga ljudi ni ne kupuju, nemam pojma. Od svih sa liste jedino bih eliminisao Pro-Ject jer mislim da bi E-MU za manje para odradio bolje posao, a verovatno i U24XL za koji evro više i pri tom nudi više ulaza/izlaza.
 
Kontam da su uređaj stavili u toliku kutijetinu da bi ga uklopili sa ostalim uređajima iz Pro-Ject serije, ali bez obzira na to, stvarno izgleda smešno. :D
 
Secam se da je pre nekih godinu dana na oglasu bio Transit za 40e polovan.
Evo sta kaze vlasnik.
http://www.hi-files.com/forum/index...10656__hl__transit__fromsearch__1#entry210656

Da se ja pitam, izbor bih sveo na EMU 0202 ili onaj ESI. :)
O EMU se vec sve zna, ima dosta toga na netu, ja sam tu kartu jurio pre 2 godine, citao sam na netu dosta o njoj, dobra je to kartica, a cini mi se da ima solidan headphone amp.
O ESIju zaista nema nista na netu, al specifikacije su zaista obecavajuce, licno ne verujem da je promasaj, verovatno je u rangu EMUa s tim sto za to sto je skuplja dobija se vise ulaza/izlaza.
:wave:
 
EMU 0202 ima jedan lik sa HiFi foruma i zadovoljan je. Izasao je ili je u najavi taj noviji model pa pogledaj. Ono sto ne treba da te brine je sledece - stupio je na sangu novi zakon o zastiti potrosaca! Mozes preko neta da narucis i imas 14 dana da vratis bez pogovora i trazis novac natrag ili drugi uredjaj. Imaces dovoljno vremena da vidis kako se karta ponasa i da li driveri rade. Garancije su sada min 2 god a u prvih 6 meseci ne moras da dokazujes poreklo kvara.
 
Hvala svima na odgovorima.

BTW Ostali uređaji ispod haube:

E-MU 0202
emu20201.jpg



ESI U24XL
20090628131234.jpg



Behringer UCA202 U-CONTROL
uca-202-inside-back-top-.jpg




M-Audio Transit

transitpre-mod.jpg
 
Tranzit NE RADI POD win 7 no sa kakvim drajverima bila je kod mene do pre mesec i po dana , radi samo spdif izlaz na win7 zato sam je i prodao poz
 
Hvala civi, veoma korisna informacija, da se ne gnjavim sa naručivanjem/vraćanjem ako mu analogni izlazi ni ne rade u sedmici. Ipak kritike sa Amazona nisu bez osnova... :S:

@vlada
Jel se to realno primenjuje u praksi i na HiFi opremu, tipa pojačala, zvučnici, plejeri...? Koliko vidim po sajtovima, svi još drže da je garancija 12 meseci.
 
To je sve manje vise isto ima par opcija na skuplim modelima kao sto su coah izlazi i smb , dacovi su maltene isti , ja imam 690dtc i direktno je oduvao 333es cd player , za luxman nemam pojma , ne verujem da rade kao DA konvertori bez svajsovanja ima jedan TASCAM koji je vrh na KP voleo bih da ga cujem ima i aes ebu ulaz kao i balansirane izlaze i radi kao standalone DAC evo iskustva korisnika koji je imao i cuo dosta modela "dtc-55es je osetno tezi od dtc-59es, i meni se cini bolji, bar je konstrukcijski daleko ozbiljniji. Skoro full metal transport naspram skoro ful plastic. Zvucno su tu negde, ali bi blagu prednost dao 55es. Lepsi je naravno 59es.
Medjutim igrao sam se i sa DTC-77ES i to je vrh sprava sve, unutrasnjost, spoljasnjost, napred, nazad, sve je vrhunski smisljeno i odradjeno. A svira za medalju.... "
a evo i tease slikica
http://www.thevintageknob.org/SONY/sonyes/DTC1500ES/DTC1500ES.html
http://www.thevintageknob.org/sony-DTC-2000ES.html
http://www.thevintageknob.org/TECHNICS/SVD900/SVD900.html
http://www.thevintageknob.org/TECHNICS/SVDA10/SVDA10.html
 
Poslednja izmena:
civi, da li DAT koji pomišnješ ima baš DAC mode, ili je potrebno da se ubaci prazna kaseta i da se pritisne rec? Pitam jer postoji opasnost da, ukoliko nema baš DAC mode, otkaže mehnaizam za čitanje kasete (jer je vremešan, jel), pa da više ni ne može da se aktivira DAC mode.

Jel ima negde na netu lista DATova i mini discova koji mogu da se koriste kao DACovi, da imaju pravi DAC mode, tj. da su konstruktori uređaja predvideli da se on koristi i kao DAC, a ne samo da analogni out radi kao monitoring kada se pokrene snimanje...?
 
Sonijejevi modeli imaju tu opciju za druge nemam pojma imao sam par yamahi i denonakoji nisu imali tu opciju, jos veci problem je u tome sto kad u rec modu stisnes pauzu ona ne drzi duze od 5 minuta tako da su maltene neupotrebljivi u tu svrhu , izgleda da vecina studijskih rack modela ima tu opciju (pominjani tascam) takva lista bi i mene zivo interesovala, izgleda da je sony jedini to praktikovao i sa mini discom takodje (i tu su gurani bolji da ad converteri i za vise klasa u odnosu na cd playere) verovatno da bi progurali svoj standard pozdrav , inace dat koji ja imam je maltene ne koriscen stajao je kao rezerva u studiju istom takvom koji posle deset godina rada nikad nije otkazao :)
 
Poslednja izmena:
@vlada
Jel se to realno primenjuje u praksi i na HiFi opremu, tipa pojačala, zvučnici, plejeri...? Koliko vidim po sajtovima, svi još drže da je garancija 12 meseci.

Pa ako ne nudi 12 meseci, zovni trzisnu inspekciju. Danas sam morao da kupim bezicni tel u TM i garancija je 2 god kao i na jos neke uredjaje koje sam video. Zakonski moraju da daju min 2 god! Sto se tice tih starijih dacova uradjeni si oni sasvim solidno ali mene licno nervira max podrszani format 48/16. Ako je nekome to dovoljno moze odlicno proci, samo zar nisi rekao da zelis usb uredjaj a ne onaj koji ima samo spdif ulaz?
 
ajde nemojmo sad ovde o sempl ratu i bitazi plz, :wave:
 
Pa ako ne nudi 12 meseci, zovni trzisnu inspekciju. Danas sam morao da kupim bezicni tel u TM i garancija je 2 god kao i na jos neke uredjaje koje sam video. Zakonski moraju da daju min 2 god! Sto se tice tih starijih dacova uradjeni si oni sasvim solidno ali mene licno nervira max podrszani format 48/16. Ako je nekome to dovoljno moze odlicno proci, samo zar nisi rekao da zelis usb uredjaj a ne onaj koji ima samo spdif ulaz?

Jesam, nego pitam kad čovek već ima. Ranije sam čitao nešto na ovu temu (da se DAT ili mini disc koriste kao DAC), pa čisto da čujem iz prve ruke kako to radi u praksi, da li ima lepo "DAC mode" ili mora da se budži (a te varijante baš i ne volim). :)
 
Cak i da mora da se budzi, celo to svajsovanje se uglavnom svodi na zalagivanje transporta da "vidi" kasetu, ako je vec trazi. Nije neka velika intervencija, i opet vredi datih para naspram konfekcijskih DAC-ova koji satro nude hi-res formate za neke blesave pare, a ne znaju ni sami gde su suplji.
 
Zanimljivo ovo sa DAT-ovima nikad nisam ih posmatrao na taj nacin....nego mene zanima koliko vas sto primecujete (belivers) razliku u zvuku sa kablovima uopste obratio a kamo li menjao kabal USB na DAC/zvucnim... posto ne vidim nigde nista na tu temu a tek ovi (belivers) sto prodaju kablove kanibali koji su mi ponudili smesan kabal verovatno po standardu 1.0 ....kazu to ti je to USB (sta hoces).... izgleda da se nisu informisali da i na tom polju mogu da prodaju ....sve u svemu moj probni rucno pravljeni kabal kao i do sada moje iskustvo sa kablovima (analogno polje) nije dalo nikakav rezultat...the same (verujem samo u AB test)
 
Kod digitalnog prenosa zvuka, problem je mnogo vise jitter i clock samog uredjaja (na obe strane), negoli prenosnik, bio to USB, coax ili optika. Nule i jedinice putuju, samo je pitanje u kakvom sastavu krenu i stignu (budu primljene).
A sto se tice analognih, tu je stvar jos ociglednija... razlika izmedju ulaznih i izlaznih impedansi uredjaja i samo prilagodjavanje kabla na njih, kao i razlicita struktura i materijal kablova cine poprilicne razlike, a cesto su takvog karaktera da AB test ne pomaze na blic, a opet na duze se primeti itekako. Mnogi kad "slusaju" kablove zavrse posao na tome da li ovaj ili onaj svira isto ili razlicito neku frekvenciju ili instrument, jednostavno analizirajuci pojedinosti i pritom zanemarujuci ostale parametre celokupnog zvuka.
 
upravo jitter....kada sam prenos zvuka sa USB prebacio na X-FI (modovana) via SPDIF na EMU 0404 usb zvuk je primetno bolji cistiji primetno i sa najbudjavijim pijacnim kablom (apropro kablova promenom "hardware"-a dobija se promena,sto mnogi "pokusavaju" kablovima...moje misljenje.)...kupovinom boljeg nisam nesto primetio razliku....gledajuci/slusajuci ovo dolazim do zakljucka da treba izbegavati usb kao prenosilac signala do DAC/zvucne
 
Nazad
Vrh Dno