Šta je novo?

Zujanje zvucnika u autu!

proximo

Slavan
Učlanjen(a)
04.05.2004
Poena
319
Situcija je sledeca:
Pojacalo je SoundStream, 4+1 kanala, 500W. Na njega su vezane 2 elipse (Alpine), 2 osmice (Kenwood) i 12'' woofer (Kenwood)! Takodje su direktno vezana na CD dva Pioneera ali smatram da to sada nema veze.
Problem je taj sto se na zvucnicima koji idu preko pojacala cuje zujanje dok auto radi! Zujanje se ne cuje (ili je minorno) kada su na pojacalo vezana bilo koja 2 zvucnika i woofer tj. kada se koristi 2+1 kanal (u bilo kojoj kombinaciji sva 4 kanala).
Kako odkloniti zujanje?:wall:

Poslednja izmena:
Za sve strucnjake koji se nisu odlucili da me pocaste odgovorom:

Problem je bio u masi i zbog toga su se prenosile oscilacije sa alternatora, preko sasije na pojacalo. Taj problem se desava iz dva razloga:
1. masa auta nije dobro izvedena
2. rikavelo masa na pojacalu

U mom slucaju je pojacalo tj. jedan od ulaza se delimicno odlemio (odlemila se bas masa) i zbog toga je dolazilo do zujanja ali samo na zvucnicima ciji izlazi idu bas sa tog ulaza.

Zapamtite ovo jer verujem da dosta ljudi ima bas ovaj problem (bar sam ja imao prilike da naletim na likove kojima, glasnije ili slabije, zuji u autu).
Pozz

Poslednja izmena:
Ne samo u automobilu, zuji svuda ako uredjaji nisu uzemljeni na isto uzemljenje. Vidjao sam da oprema zuji i kada se spoji na dve uticnice, a obe su u istoj sobi. Dolazi do protoka struje jer su krajevi na razlicitim naponima i struja tece kroz sve sto je povezano.

Word

brate imam isti problem ! al cim iskljucim signal kablu nema zujanje! tj one 4 kable :D 2 bele 2 crvene :D nece! nzm sta da mu radim? help ako se razumes

Zujanje moze da bude kao sto je covek naveo i tada se prenosi preko napojnog kabla. Moze da se prenosi i preko singnalnih kablova (oni sa chinchevima na krajevima). Razloga ima raznih. Prvo treba utvrditi da li ga salje HU ili ga kabl "pokupi" na svom putu ka pojacalu. Takodje moze da bude i do alternatora kada se proizvedena struja ne filtrira dobro. Neko nepisano pravilo je da se jednom stranom vozila vuce napojni kabl, a drugom stranom signalni kabl.
Znaci cim postoji razlika potencijala (napon) izmedju dva uredjaja ona se izjednacava preko kablova za prenos signala kojim su uredjaji povezani i ta struja izaziva te sumove i smetnje, jer se mesaju sa (u ovom slucaju) audio signalom. Poenta je da uredaji imaju zajednicko napajanje i masu, bez prelaznih otpora (losi kontakti, korozija i sl). Takodje u kablu moze da se indukuje struja ako se na svom putu nadje u promenjivom magnetnom polju. Zato se u kucnoj instalaciji audio i video kablovi vuku na 25cm rastojanja od strujnih (220V), ako idu paralelno.

Poslednja izmena:
Pozdrav! Imam problem sa zvučnicima u autu. Peugeot 207 (2009 god). Solidno tresu, krče, izbijaju. Kad utišam bass, značajno popravim problem, ali opet nije to to. Mislim da su zvučnici odradili, ali vidim da moze biti i do alternatora, odlemljenja mase i sl. Kako da znam o cemu se radi? Da li neko ima savet. Hvala.

Вероватно је пукла мембрана, мора да скинеш и да их прегледаш. Да је проблем са масом вероватно би зујали нон-стоп.

Verovatno je propalo vešanje na membrani i sada špulna nije u centru i kada se pojača radio dolazi do degradiranja zvuka.Potrebno je zameniti vešanje koje je obično u sunđerastoj formi pa vremenom propadne.

Membrane zvučnika mogu da se popravljaju, ali nema to smisla raditi za konfekcijske zvučnike ugrađene u vozila srednje klase.

Najbolje je videti koje su tačno dimenzije i oblika originalni zvučnici, naći zamenske te njih ugraditi. Dimenzije zvučnika u kolima su manje više standardne.
Najveći problem je vrv. skidanje celog tapacirunga vrata, ali to bilo koji majstor ili autoelektričar uradi za manje od jednog sata.

Ја сам за Вектру својевремени наручио полован оригиналан звучник за неке ситне новце, није ми се зезало са афтермаркет опцијама. Лепо се видело где се поцепала мембрана, а чуло се крчање чим се мало појача бас. Сигурно има по отпадима и за поменути 207.

Zavisi dosta od montaže zvučnika u originalno ležište.
Neki imaju specifične nosače, a neki ušrafljen najstandardniji mogući okrugli ili elipsasti zvučnik, 10, 16, 18cm i slične...

Ako je montaža specifična, onda da, valja vijati polovne originale, ili se majati sa prepravkama nosača.
Ako je standardni, onda je zamena nekim aftermarket jednostavnija od vijanja otpada i oglasa.

Ја сам за Вектру својевремени наручио полован оригиналан звучник за неке ситне новце, није ми се зезало са афтермаркет опцијама. Лепо се видело где се поцепала мембрана, а чуло се крчање чим се мало појача бас. Сигурно има по отпадима и за поменути 207.
Ima na KP i kvalitetnijih oocija, tipa JBL.
Hvala svima na odgovorima. Posle tone pregledanih videa na YouTube, elektricar mi je gine. No, da se srediti. :)

Vrh Dno