Šta je novo?

Zujanje transformatora

honda

Slavan
Učlanjen(a)
22.11.2006
Poena
319
Pozdrav clanovima. jedno pitanje za majstore zvuka. Uzeo sam pojacalo Onkyo A8630. Lep zvuka, sve ok, ali. U "stand by" modu se cuje zujanje transformatora u uredjaju (ne u zvucnicima). Pretpostavljam da je lek u zameni istog, da li neko zna gde bih ovo mogao da popravim, posto imam jako lose iskustvo sa "majstorima", ako i vecina. Ako neko moze da mi pomogne...hvala unapred. Pozdrav!

Pa sto da ga menjas pobogu, uzmi neki dobar lak i izlakiraj ga, osusi, i nece vise zujati.

Jesi siguran da ce to pomoci? Jesi imao neko slicno iskustvo? Pozdrav.

Ako to upali, obojica imate gajbu piva od mene:) Ja u medjuvremenu zvao par majstora, oni mi rekli da hitno moram da menjam trafo. Meni je to naravno sve sumnjivo jer se ipak malorazumem u te stvari. Koliko znam bez obzira sto zuji, on lepo radi i tako moze da radi jos godinama (nema pravila). I ja sam pretpostavljao da bi ga trebalo "prepakovati". U svakom slucaju, probacu to za par dana pa cu javiti sta sam uradio. Pozdrav!

Ja ne pijem pivo :) Evo da ti malo razjasnim....

Obojica predpostavljamo da imas takozvani EI trafo (ne EI Nis) koji je sastavljen od listica radi sprecavanja tzv Fukoovih struja. Zujanje se javlja upravo izmedju tih listica i sve sto treba da uradis je da popunis supljine medju njima nekim materijalom (lakom).

Ukoliko je trafo torusni, e onda ne znam sta je. Bilo bi dobro da uslikas trafo pa da posaljes sliku kako bi ga indentifikovali :)

Nije torusni, to je sigurno. Kocakastog je oblika. Posle cu da ga otvorim, pa cu ga uslikati. Na njemu pise "Onkyo". Nije nikada radjen. Pojacalo je staro 13-14 godina. Vrlo je malo koriscen. Ako ne pijes pivo, onda rakija?;)

Jesi siguran da ce to pomoci? Jesi imao neko slicno iskustvo? Pozdrav.
Ako ti kazem koliko puta, neces mi verovati.
Ako to upali, obojica imate gajbu piva od mene:)
Neka, hvala, ne pijem.
Ja u medjuvremenu zvao par majstora, oni mi rekli da hitno moram da menjam trafo.
Sta moraju hitno da te oderu? :D

Nije torusni, to je sigurno. Kocakastog je oblika. Posle cu da ga otvorim, pa cu ga uslikati. Na njemu pise "Onkyo". Nije nikada radjen. Pojacalo je staro 13-14 godina. Vrlo je malo koriscen. Ako ne pijes pivo, onda rakija?;)
Joj, ni rakiju, hvala... Ali mozes slobodno da mi posaljes neke pare... :D Salim se...
Nego, ja sam cak lakirao trafoe lakom za kosu, ali onom Intesom, ili kako se zvase, ne da je cvrst lak nego... A i to verovatno imas u kuci, pa mozes da probas.

Ja sam transformatore i motore koje sam premotavao lakirao običnim lakom za čamce. Samo bitno je da se lak dobro osuši. Ne bi bilo loše da nečim greješ trafo nakon lakiranja (kada se lak spolja osuši), da bi se osušio iznutra. Naravno, ne treba preterivati.

Poslednja izmena:
Ako ti kazem koliko puta, neces mi verovati.
Neka, hvala, ne pijem.Sta moraju hitno da te oderu? :D

Joj, ni rakiju, hvala... Ali mozes slobodno da mi posaljes neke pare... :D Salim se...
Nego, ja sam cak lakirao trafoe lakom za kosu, ali onom Intesom, ili kako se zvase, ne da je cvrst lak nego... A i to verovatno imas u kuci, pa mozes da probas.

E onda cu da vam posaljem neke zene;) To ne mozete da odbijete;) Hvala na pomoci, probacu u toku nedelje. Pozdrav

Ja sam transformatore i motore koje sam premotavao lakirao običnim lakom za čamce. Samo bitno je da se lak dobro osuši. Ne bi bilo loše da nečim greješ trafo nakon lakiranja (kada se lak spolja osuši), da bi se osušio iznutra. Naravno, ne treba preterivati.

Ok, hvala, pracu sa lakom. Ako opet bude zujao, ide :smash:... Nadam se da ce biti ok. Pozdrav.

Vrh Dno