Šta je novo?

zujanje tft-a

jaybox

Slavan
Učlanjen(a)
11.01.2005
Poena
319
kako se na trzistu nalaze monitori koji zuje, kao sto sam video [na forumu] da je slucaj sa nekim philips, a i samsung modelima, mislio sam da bi bilo zgodno da za korisnike koji se bave zvukom [koji nikako ne bi mogli da rade sa takvim monitorima], otvorim temu gde bi napravili spisak ovih monitora
za pocetak [neproverene informacije] sa It svet sajta:

philips 190c7fs - Primetio sam (mozda je ovo samo na mom modelu) da kad se smanjuje osvetljenje monitor pocinje dosta da zuji,pa ga zato drzim na osvetljaj 100

Samsung SyncMaster 710N zuji na preporucenom osvezavanju od 75 Hz, pa cak i na 70 Hz. Zujanje je prisutno i na totalno belom ekranu.

Samsung SyncMaster 710V takođe zuji na 70 i 75Hz ali kada se stavi na 60Hz radi normalno bez zujanja. mislim da i nema potrbe držati na više od 60Hz.

sta li to moze da zuji kod monitora, nisam imao prilike da otvorim tft, ali ako svi zuje onda je to znaci jedna ista komponenta kod svih, mozda neki transformator.. hehe, ne bih da lupam gluposti dalje, ali ako neko ima iskustva sa servisiranjem...

Zujanje potiče od transformatora koji se ugrađuju u napajanje monitora.
Pojava se zove magnetostrikcija i predstavlja vibraciju limova u trafou usled
pobude naizmeničnom strujom.Ova pojava je naročito bila izražena kod mnogih
Samsung CRT i nekih (obično jeftinijih LCD) monitora.

Verovatno zbog lošeg mrežnog trafoa...i/ili loše struje... Recimo moj 757NF je zujao samo u stand-by-ju a ortakova Samsung 15ica u Šapcu je zujala kao luda a u BGu tiha kao tišina sama :)

Imam tri starija Samsung TFT-a 172x ili tako nešto, čim se ugreju zuje da probiju glavu, šta god da im radim ne pomaže.

Nazad
Vrh Dno