Šta je novo?

Zujanje nove graficke kartice

Lucic

Poštovan
Učlanjen(a)
20.05.2022
Poena
50
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 5700X & DeepCool AG 400 BK
Matična ploča
Asus TUF Gaming B550-PLUS
RAM
Kingston Fury Renegade 2x8GB 3200Mhz CL16
GPU
PowerColor RX 6800 Fighter
Storage
Kingston KC3000 1TB
Zvuk
Redragon Darknets GS570 BT & HyperX Cloud 2 Red
PSU
Asus ROG Strix 750W Gold
Kućište
Asus TUF Gaming GT301
Monitor
DELL S2522HG
Miš & tastatura
A4Tech V7M Bloody & MS Infinity
Ostale periferije
LG 43UQ81003LB TV
Laptop
Acer Aspire ES1-532G-C5TE
Mobilni telefon
Samsung S23 & A50
Steam
https://steamcommunity.com/id/AleksaLucic/
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. Mobilni internet
Zdravo, pre 3, 4 dana su mi stigle nove komponente za racunar koje sam u medjuvremenu sastavio i odlozio sa strane jer nisam imao monitor sve do danas.
Danas sam prvi put pokrenuo racunar i sve je radilo normalno, instalirao sam windows, instalirao sam drivere preko windowsa, skinuo amd auto-detect gde sam instalirao driver za graficku, procesor i jos par stvari, instalirao sam par programa i na kraju sam pokrenuo X.M.P. i Resize BAR u BIOS-u....Kasnije sam pokrenuo cinebench gde sam testirao procesor (nije prelazio 50° jer je kuciste bilo otvoreno, nije bilo trothlova i sl. i na kraju sam dobio zadovoljavajuci rezultat). Medjutim kad sam instalirao prvu igricu (Euro Truck Simulator 2) i usao u igricu nesto je pocelo da zuji u kucistu, brzo sam izasao iz svega i zujanje je prestalo. Zatim sam opet usao u igru i zujanje se vratilo, nakon cega sam se uverio da zujanje dolazi iz graficke kartice. Proverio sam temperature, bile su oko 45° sa otvorenim kucistem. Kad sam usao u glavni meni pojavile su se zelene tackice po ekranu koje bi se stvarale sve vise prateci trag misa ili otvaranja drugih menija.
U pitanju je Sapphire RX 6700 XT (ima 8+6 pin i povezana je preko dva kabla).
Napomenuo bih da nije do ventilatora jer sam testirao graficku pre toga preko nekog sajta za testiranje grafickih na 10 sekundi i srednjoj tezini cisto da bih proverio iste.
Kartica je narucena online, sta da kazem ukoliko se budem odlucio da je vratim?
20230807_230917.jpg

Poslednja izmena:
Evo otprilike kako se cuje:
@danilo989 sta smatras pod artefaktima, nisam bas toliko strucan :)

Evo snimio sam moju:
@Rick U domacoj prodavnici (BC). Napajanje je ASUS ROG Strix 750W Gold, probacu sutra drugi drajver, moze li preko DDU?

Može i DDU, ali može i sa AMD alatkom. Mala je šansa ali treba probati, znali su neki drajveri da prave slične probleme.

Probaj i malo smanjiti klokove sa Afterburnerom.

u afterburneru imas opciju za power limit. mozes da smanjis do -20. Meni je to na 1080ti pomagalo za coil whine.
Nazalost, to nije resenje koje zelis i ako je stvarno coil whine, tu nema pomoci.
Zelene tackice ne bih ni pokusavao da resim vec bih odmah reklamirao

u afterburneru imas opciju za power limit. mozes da smanjis do -20. Meni je to na 1080ti pomagalo za coil whine.
Nazalost, to nije resenje koje zelis i ako je stvarno coil whine, tu nema pomoci.
Zelene tackice ne bih ni pokusavao da resim vec bih odmah reklamirao
Ovo.
Ne znam zašto se predlažu neka DIY rešenja kad čovek ima urednu garanciju a kartica kupljena pre par dana.

Jedini savet sve snimi pre nego što karticu pošalješ na reklamaciju, i video snimak ekrana sa zelenim tačkicama i fizičko stanje kartice, jer (nažalost) u poslednje vreme ima ispovesti forumaša da u servisima rade šrafcigeri i da serviseri namerno fizički oštećuju reklamiranu robu i onda krive kupca za to i odbijaju garanciju.

Ja ovde nista ne razumem, opet sam usao u ETS2 - pisti, nema zelenih tackica.
Kako sam smanjivao/povecavao grafiku (povecavao se i upscaling) tako je sve vise/manje zujala, u ADM Adrenalin Softweru mi pise da je igra radila na 1200fpsa, mozda je do toga?
Ogranicio sam igricu na max 140fpsa i usao opet. U meniju je zujala ali kad sam krenuo da vozim nije zujala uopste. Onda sam isao alt+tab i pocela je da zuji na desktopu (igrica je minimizirana). Opet sam usao u igru i zujanje je prestalo. Onda sam opet isao alt+tab i nije zujala ni na desktopu, medjutim kako sam drzao shift na tastaturi zujanje se vratilo, a kad bih pustio shift zujanje bi nestalo.
Testirao sam je jos preko FunMarka na 1080p, imala je oko 180/200 fpsa i 50tak stepeni. Zujala je i tad ali najtise do sada, skoro neprimetno.
A da sam hteo da uzmem slabiju karticu uzeo bih je odmah, glupo mi je da sad ograincavam power limit kad sam vec platio za to.

Poslednja izmena:
Kartica je narucena online, sta da kazem ukoliko se budem odlucio da je vratim?
ako nije jos proslo 14 dana, kazes samo da ti se ne svidja kako radi, da to nije ono sto si mislio da jeste kada si kupovao

Da, zbog prevelikog fps-a se desava zujanje.

Meni je jednom tako pištala u meniju i u desktopu, noviji drajveri su rešili i posle se nikad nije pojavilo. Da li si probao ranije drajvere?

Da li si testirao memoriju?

Ako mislis na RAM i SSD oni rade kako treba :), memorija od graficke radi na 1994 MHz u FunMark-u.
Sad cu instalirati stariji driver cekam da mi se skine, danas me je bas krenulo i internet mi koci 😂

Mislim na gore pomenuti (2. Post): memtest_vulkan

Preko njega nisam jos uvek, ima li neki tutorijal preko kog bih mogao pratiti sta da radim?
Instalirao sam druge driver-e (23.5.1 pa 23.5.2 i na kraju 23.7.1) i svi isto rade.
Primetio sam i kad menjam poziciju kamere u ETS2 tako se zvuk zujanja menja.

Screenshot 2023-08-08 140854.png
Screenshot 2023-08-08 140941.png
Je l ok memorija onda?

Velika je sansa da su artefakti prouzrokovani softverom, hardverski je naizgled OK sve.

Zujanje neces moci nikako resiti, osim ako neces da ogranicis FPS.

Ako si kupio online i u roku je od 14 dana od datuma kupovine vrati je, ne moraš ništa da im objašnjavaš.
Ako to nije slučaj, reklamiraj.

Da li utice to zujanje na dugovecnost, produktivnost, da li je stetno po graficku karticu?
Koja je veovatnoca da ce se desiti isto sa drugom grafickom ukoliko ovu vratim?

Da li utice to zujanje na dugovecnost, produktivnost, da li je stetno po graficku karticu?
1. Ne utiče. Čak postoji šansa i da se zujanje smanji kroz mesec-dva.
2. Fidi-fidi ovih dana nažalost.

Nije stetno, nema nikakve garancije da i druga nece imati

Ako je u pitanju "coil whine", a sve ukazuje da jeste, to nema veze sa (ne)ispravnošću/(ne)kvalitetom grafike, već sa fizikom.
Verovatnoća da ćeš ponovo da "ubodeš" "zujalicu" je 50:50.

Ovo naravno nema nikakve veze sa zelenim "tufnama" na koje si se isto žalio i zbog čega sam ti napisao šta sam napisao.

Te zelene tackice su mi se samo jednom pojavile, u igrici koja je syncovala sva podesavanja sa starog racunara pa je verovatno to prouzrokovalo taj problem.
Znaci onda je samo do toga da li mi smeta zujanje ili ne ili da idem na menjanje?

Ja bih da dodam da je slika sa prvog posta uzrokovana lošim kablom za monitor. Ukoliko je vga onda je sigurno do njega. Ukoliko je adapter vga na hdmi ili nesto drugo onda jos sigurnije do njega.
Ja sam svojevremeno kupio drugu graficku misleci da mi je crkla moja.

Trenutno sam na HDMI-u, opet napominjem desilo mi se samo jednom i nikad vise. Promenicu na DP posle pa cu videti kako ce se ponasati.

Spakovao sam graficku, dodatno je zastitio, snimio da radi samo sto zuji, slikao sa svih strana da nema nikakvo fizicko ostecenje i sutra je saljem nazad. Nadam se da naredna nece zujati...

Možda bolje tražiti od drugog proizvođača:unsure:

Meni se čeni da je kod AMD-a coil whine izražajniji, pogotovo kod Sapphire kartica (moje iskustvo) meni nikada nije smetalo, e sada zavisi koliko je izraženo u ovom slučaju, koliko je blizu kućište ušiju, koliko je neko osjetljiv na to itd...Takodje može i napajanje biti uzrok, mala vjerovatnoća ali može doprinositi intezivnosti coil whine-a.

Nazad
Vrh Dno