Šta je novo?

Znate za ovo?

chivitli

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
26.04.2002
Poena
619
Znam da niko ovde ne cita EULA (ni ja), ali posle onoga sto sam procitao u "SK" seo sam i svecano prvi put procitao taj smor. Nama omiljena firma:) MS je dodala neke nove delove u ugovor za instaliranje sp3 za win2k i sp1 za winXP. Evo jednog dela:The OS Product or OS Components contain components that enable and facilitate the use of certain Internet-based services. You acknowledge and agree that Microsoft may automatically check the version of the OS Product and/or its components that you are utilizing and may provide upgrades or fixes to the OS Product that will be automatically downloaded to your computer.
Bas lepo od njih, toliko su dobri da ce oni sami da skupe informacije sta imamo na nasem kompu i da dodaju po sopstvenom nahodjenju sta smatraju za potrebno, i sve to bez naseg znanja, sto mi da se cimamo oko togaFX
Pitam se sta nas ceka u ugovorima buducih verzija windowsa:(

chivitli je napisao(la):
Znam da niko ovde ne cita EULA (ni ja), ali posle onoga sto sam procitao u "SK" seo sam i svecano prvi put procitao taj smor. Nama omiljena firma:) MS je dodala neke nove delove u ugovor za instaliranje sp3 za win2k i sp1 za winXP. Evo jednog dela:The OS Product or OS Components contain components that enable and facilitate the use of certain Internet-based services. You acknowledge and agree that Microsoft may automatically check the version of the OS Product and/or its components that you are utilizing and may provide upgrades or fixes to the OS Product that will be automatically downloaded to your computer.
Bas lepo od njih, toliko su dobri da ce oni sami da skupe informacije sta imamo na nasem kompu i da dodaju po sopstvenom nahodjenju sta smatraju za potrebno, i sve to bez naseg znanja, sto mi da se cimamo oko togaFX
Pitam se sta nas ceka u ugovorima buducih verzija windowsa:(

Pa tipično od microsofta.
Jedan od razloga za¹to ne koristim njihov softver!!

Pa sad, ko je rekao da je bez naseg znanja - vidis i sam da su ljudi napisali crno na belo. A to sto mi maznemo sw za dz, pa nas jos i mrzi da procitamo ovakve ridmijeve, to je druga stvar.

Oni napisali, pa kome se ne dopada, ne mora da koristi.

Ma bre cista paranoja...XP jeste "phone home" sistem, to znamo od samog pocetka i bez citanja EULA...e sad, da instaliraju nekog trojanca to bas nebi smeli - sigurno - a da instaliraju nesto bez mog znanja, bas me briga, verovatno bi to instalirao i sam "sa zanjem" :).
Il' da salje u Redmond neke sitne informacije o mom softevu ili hardveru, pa sta ???

A ako bas hoces da se zastitis i ako ti to smeta, uvek imas one programe tipa XP Anti spy, ili kako se vec zvase...a sto time krsis EULA, pa sta ti mogu...kao imas legalni Windows, a ???

Re: Re: Znate za ovo?

AxeZ je napisao(la):
Pa tipično od microsofta.
Jedan od razloga za¹to ne koristim njihov softver!!

kod mene je to jedan od razloga zasto njihov software koristim besplatno... i uvek cu tako! Piratz forever, bre!

(e, stvarno smaraju ta tvoja slova, kuke & motike...)

chivitli je napisao(la):
The OS Product or OS Components contain components that enable and facilitate the use of certain Internet-based services. You acknowledge and agree that Microsoft may automatically check the version of the OS Product and/or its components that you are utilizing and may provide upgrades or fixes to the OS Product that will be automatically downloaded to your computer.
u principu, nishta novo. nikad nisam citao tako smaracke textove kao EULA :)

A da li ste culi za Tiny personal firewall? Ili mozda za multicast adrese na internetu. Da li je neko isao na iste ili su one samo za multimedia streaming protokole...
Naime kad se instalira i restartuje a Windows prakticno ni ne podigne, TPF prijavljuje da se na adresu 212.040.x.x salju "neki" podaci...
MS Windows FX

Re: Re: Re: Znate za ovo?

ZoNi je napisao(la):
kod mene je to jedan od razloga zasto njihov software koristim besplatno... i uvek cu tako! Piratz forever, bre!

(e, stvarno smaraju ta tvoja slova, kuke & motike...)

Pa to je tvoj izbor, ali ja jo¹ uvek mislim da treba po¹teno koristiti softver.....ok, verovatno sam u manjini...:)
©to se tiče kuka i motika evo već treći put obja¹njavam da je to standardni ISO8859-2 ( Central European ) kodni raspored. Te kao takav je standard u svetu.

silverglider je napisao(la):
Pa sad, ko je rekao da je bez naseg znanja - vidis i sam da su ljudi napisali crno na belo. A to sto mi maznemo sw za dz, pa nas jos i mrzi da procitamo ovakve ridmijeve, to je druga stvar.

Oni napisali, pa kome se ne dopada, ne mora da koristi.

Da, napisali su crno na belo da ako hocemo da koristimo njihov softver, onda moramo da im damo odresene ruke donekle. Nije da su ostavili neki izbor...Verovatno ce takve stavke biti ukljucene u ugovore za buduce windowse i ko zna sta jos sto im padne na pamet. Ja ne zelim da oni znaju sta ja sve imam na kompu, da li hocu da vrsim upgrade itd, itd, ali oni ne ostavljaju nikakav izbor. Ocete nas OS da koristite, molim lepo, onda mi hocemo da znamo sta vi koristite i sta sve imate. A gde je tu privatnost?
Da, tacno je da mi koristimo softver za dz, ali necemo jos dugo...kad-tad cemo i mi poceti da placamo softver.
Sve vodi ka alternativi - linuxu. Koliko ce trebati ljudima da shvate da nije to tamo neka glupost koja ne sluzi ni za sta (sem budalama koje ne znaju da postoji svemoguci windows:) ) i sa kojom ne moze nista da se uradi...pitanje je. A do tada MS moze da trpa sta oce u ugovore i svi ce kliktati na yes posle ugovora na neki nacin nemajuci izbora:( .

chivitli je napisao(la):
Da, tacno je da mi koristimo softver za dz, ali necemo jos dugo...kad-tad cemo i mi poceti da placamo softver.
Sve vodi ka alternativi - linuxu. Koliko ce trebati ljudima da shvate da nije to tamo neka glupost koja ne sluzi ni za sta (sem budalama koje ne znaju da postoji svemoguci windows:) ) i sa kojom ne moze nista da se uradi...pitanje je. A do tada MS moze da trpa sta oce u ugovore i svi ce kliktati na yes posle ugovora na neki nacin nemajuci izbora:( .

Pa da, poenta je u tome ¹to već sada postoji "alternativa" samo eto ljudi navikli na ne¹to pa neće da uče nove stvari. Te¹ko je naučiti starog psa novim trikovima. A i ne ¾ele da razmi¹ljaju nego samo da klikću.

E, AxeZ, da ti nesto kazem; linux sam korisnik godinama, radim kao programer na linuxu (svaki dan po 10-tak sati -> i vise nego sto bih zeleo), tako da sam vrlo svestan toga sta je linux. Ako je iko ikada na forumu opleo MS, onda sam to bio ja. Ali ti ga, bre, covece pretera sad; sta sad ovo treba da znaci : "A i ne ¾ele da razmi¹ljaju nego samo da klikću" ?!? Zar su to suprotni pojmovi ? Sustina linuxa kao alternative windowsa nije u tome da ne izlazis iz shella, nego u raznim drugim stvarima, kao sto je stabilnost, sigurnost, odsutnost OS spyware stvari, otvorenost i slicno. Da li ce preko svega toga biti lejer korisnickog interfejsa u kojem se "klikce" ili kuca, sasvim je svejedno. I nema nikakve relacije sa "razmisljanjem". Klikce se i po linuxu i to sve u sesnaest - pa nije li Solaris jedan od najcesce koriscenih unixa bas zato sto je jedan od prvih imao sredjenu graficku okolinu ? Nemoj da ispadne sad da treba nabacati sve miseve na gomilu i zapaliti ih, da bi mogli da kazemo "sad razmisljamo". Ako si mislio da ces impresionirati ljude tako sto ces dati utisak "okorelog linuxasa" nagovestavajuci da ne izlazis iz bash-a, onda moram da te razocaram (you gotta do better than that). Ovo je ipak 21. vek, i linux mora dalje da napreduje i razvija se (ukljucujuci i misa i "kliktanje").

silverglider je napisao(la):
E, AxeZ, da ti nesto kazem; linux sam korisnik godinama, radim kao programer na linuxu (svaki dan po 10-tak sati -> i vise nego sto bih zeleo), tako da sam vrlo svestan toga sta je linux. Ako je iko ikada na forumu opleo MS, onda sam to bio ja. Ali ti ga, bre, covece pretera sad; sta sad ovo treba da znaci : "A i ne ¾ele da razmi¹ljaju nego samo da klikću" ?!? Zar su to suprotni pojmovi ? Sustina linuxa kao alternative windowsa nije u tome da ne izlazis iz shella, nego u raznim drugim stvarima, kao sto je stabilnost, sigurnost, odsutnost OS spyware stvari, otvorenost i slicno. Da li ce preko svega toga biti lejer korisnickog interfejsa u kojem se "klikce" ili kuca, sasvim je svejedno. I nema nikakve relacije sa "razmisljanjem". Klikce se i po linuxu i to sve u sesnaest - pa nije li Solaris jedan od najcesce koriscenih unixa bas zato sto je jedan od prvih imao sredjenu graficku okolinu ? Nemoj da ispadne sad da treba nabacati sve miseve na gomilu i zapaliti ih, da bi mogli da kazemo "sad razmisljamo". Ako si mislio da ces impresionirati ljude tako sto ces dati utisak "okorelog linuxasa" nagovestavajuci da ne izlazis iz bash-a, onda moram da te razocaram (you gotta do better than that). Ovo je ipak 21. vek, i linux mora dalje da napreduje i razvija se (ukljucujuci i misa i "kliktanje").

Naravno da nisam doslovce mislio to ¹to sam rekao. To je trebalo da bude analogija sa te¹koćom kori¹ćenja Linuxa za dugogodi¹nje windows korisnike i njihovog otpora prema drugačijoj filozofiji rada a nikako ne¹to drugo. Evo ja prvi volim da vidim i koristim lep window menad¾er sve sa dock appovima ili ikonicama.

AxeZ:

©to se tiče kuka i motika evo već treći put obja¹njavam da je to standardni ISO8859-2 ( Central European ) kodni raspored. Te kao takav je standard u svetu.
Nije problem u standardu, nego u Benčmark forumu. Sve bi bilo u redu ako bi se u zaglavlju stranica nalazio odgovarajući tag koji određuje enkoding. Uopšte mi nije jasno zašto toga nema.

Re: Re: Re: Re: Znate za ovo?

AxeZ je napisao(la):

standard? znam ja za to, ali sam siguran da tvoje postove velika vecina ljudi na Benchu ne vidi lepo! Evo, da ne bi bilo eventualnih problema, ja ne koristim nasa slova, jer mislim da je lakse citati bez nasih slova, nego sa "kukama i motikama"...

Re: Re: Re: Re: Re: Znate za ovo?

ZoNi je napisao(la):
standard? znam ja za to, ali sam siguran da tvoje postove velika vecina ljudi na Benchu ne vidi lepo! Evo, da ne bi bilo eventualnih problema, ja ne koristim nasa slova, jer mislim da je lakse citati bez nasih slova, nego sa "kukama i motikama"...

Ja bas i ne bih rekao da je ISO8859-2 standard. Nazalost, standarde mnogo vise postavlja novac, a ne medjunarodni konzorcijumi. Bolje reci, ISO je formalno standard, ali u praksi je ocigledno drugacije.

Sto se tice pozadinske internet aktivnosti windowsa, zasto bi smo to morali da okarakterisemo kao lose, jer bi mi te zakrpe ionako skinuli. To moze da znaci upravo mnoge prednosti, npr. mogu patchevi da se instaliraju automatski, sto oslobadja korisnika od tog posla. Jedino bi trebalo to da se omogucio korisniku da sazna da ne bi sutra za dzabe downloadovao te iste zakrpe.

E sad sto mogu da nas uhvate da koristimo nelegalni softver, to je druga stvar.

Re: Re: Re: Re: Re: Znate za ovo?

ZoNi je napisao(la):

Ma pisao sam i ja bez nasih slova sve ove godine, ali eto kako sam počeo da pisem o Linuxu za jedan domaci casopis primoran sam da se povinujem i da se pismeno izrazavam...:)))))
Jebi ga, moram se navikavati.

I na kraju...

...da li je neko ko ima duze instaliran SP3 na win2000 primetio neke probleme koji mogu da nastanu zbog pomenutih stvari u ugovoru???

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Znate za ovo?

AxeZ je napisao(la):
Ma pisao sam i ja bez nasih slova sve ove godine, ali eto kako sam počeo da pisem o Linuxu za jedan domaci casopis primoran sam da se povinujem i da se pismeno izrazavam...:)))))
Jebi ga, moram se navikavati.

hmm... a koji je to domaci casopis? (Mikro? Jedino oni pisu o Linuxu - ili gresim?)

RasetaM, ne verujem da neko ima dugi instaliran SP3 za Win2K, jer se taj SP skoro pojavio...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Znate za ovo?

ZoNi je napisao(la):
hmm... a koji je to domaci casopis? (Mikro? Jedino oni pisu o Linuxu - ili gresim?)

Internet Ogledalo , sad od novog broja počinju da objavljuju tekstove o Linuxu. Nije jo¹ iza¹ao ali biće...:)

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Znate za ovo?

ZoNi je napisao(la):

RasetaM, ne verujem da neko ima dugi instaliran SP3 za Win2K, jer se taj SP skoro pojavio...

Evo sta se desilo meni, nekoliko da na posto sam instalirao SP3 u jednom trenutku dok sam bio na internetu pokrenuo se neki programcic i kaze da je on tu da mi pomogne u radu i da ce da skine podatke o mom softveru a da ce sve poverljive podatke da preskokci.... ali moze da se prekine...
Imam negde slike kako je sve to izgledalo pa kad budem imao vremena i ako nekog zanima shibnucu ih ovde...

Zamisli - pa Firewall ne bih nikad instalirao.. Ono, kliknes negde i on te smaraaaa! Fuck Firewall... Ziveo MS! Instalirajte sta hocete, ako se nesto zezne, reghostovacu sistem i bas me briga!

Ovaj me *****ao, sad office nece da mi radi a sve sto sam uradio jeste da sam pokrenuo Excel, mada mi on kaze da je to zbog toga sto mi se konfiguracija promenila :) i jeste dodao sam memoriju samo sto je sve to radilo dok nisam otisao na internet...

Caslav je napisao(la):
Nije problem u standardu, nego u Benčmark forumu. Sve bi bilo u redu ako bi se u zaglavlju stranica nalazio odgovarajući tag koji određuje enkoding. Uopšte mi nije jasno zašto toga nema.
Nije Benchmark kriv, ali jeste forum. Tacnije autori foruma (firma Jelsoft Enterprises Limited) nisu predvideli mogucnost koriscenja foruma na prostorima kao sto je nas odnosno multilanguage support. Znas koje bi cimanje bilo dodavati <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2"> tagove u sve vitalne stranice foruma...
P.S. mislim da ima negde na netu da se nadje hack koji ubacuje ovaj tag u sve dokumente foruma...

--------------------------------------------------------------------------------

Evo sta se desilo meni, nekoliko da na posto sam instalirao SP3 u jednom trenutku dok sam bio na internetu pokrenuo se neki programcic i kaze da je on tu da mi pomogne u radu i da ce da skine podatke o mom softveru a da ce sve poverljive podatke da preskokci.... ali moze da se prekine...
Imam negde slike kako je sve to izgledalo pa kad budem imao vremena i ako nekog zanima shibnucu ih ovde...

Mene zanima, a windza mi radi ko zmaj od kako je instaliran sa integrisanim SP2 tako i sa sadasnjim SP3

Sibaj slike da vidimo...

Govori tiho i nosi bežičnog miša sa sobom.

Batica je napisao(la):
Mene zanima, a windza mi radi ko zmaj od kako je instaliran sa integrisanim SP2 tako i sa sadasnjim SP3

Sibaj slike da vidimo...

Izvolte, a ono sa Officeom je izgleda stvarno bilo do promene hardvera...

Odstikliraj ti slobodno onu stiklu koja te pita da li hoces da budes up to date sa nanovijim drajverima (kao u donjoj levoj slicici) u naces biti smaran sa istim. Sve to mozes da uradis i preko neta na MS sajtu. Al ako vec imas slobodnih resursa ti mu dozvoli auto update...

Govori tiho i nosi bežičnog miša sa sobom.

Vrh Dno