Šta je novo?

Zna li neko kolika je najveća moguća dužina ...

zava1974

Čuven
Učlanjen(a)
05.04.2005
Poena
680
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Dakle,kolika je najveća dužina creva za vodeno hladjenje od bloka do radijatora.....mislim da vam je jasno šta hoću da uradim ako vam kažem da hoću da stavim sve to u kupatilo koje mi je udaljeno 2m od kompa...na radijator bi stavio neke 2 dvanaestice,pa nek vrte i na 10k, tamo se bar nečuju......pumpa, rezervoar sve tamo,znači samo blokovi u kompu i creva do druge prostorije.Da li je ikako moguće??? :wall:

Malo sam guglao na tu temu,ali bih ipak voleo da mi kaže neko od vas onako iz iskustva.

Hvala
Pozz

Može, ako je pumpa dovoljno jaka. Nisam to lično koristio u praksi, ali sam čitao o par slučajeva u nemačkim forumima. Jedan je stavio neki veliki radijator sa par jakih ventilatora u susednu prostoriju koja se ne greje (neka ostava), a ovaj drugi je spičio antifriz u sistem, i postavio radijator na balkon :d
Kaže da se procesor klokovao kao lud za vreme velikih hladnoća :bottle:

Poslednja izmena:
Zavisi od pumpe ako je koristish, ili od pritiska vodovoda ako se prikljucujes direktno na gradski vodovod.

Naravno,kupiću sve što treba....samo nisam bio siguran da li će na dužinu od cirka 3m to raditi.....moram još da prostudiram Vodič za vodeno.....

Hvala vam na brzim odgovorima!!!

Ako imas zatvoreni sistem, pozeljno je da su creva sto duza.

Naravno, za to ti je potrebna i pumpa odgovarajuce snage.

Sa jakom pumpom resavas sve probleme sto se tice duzine creva, iskustvo iz akvaristike.

sikili je napisao(la):
Sa jakom pumpom resavas sve probleme sto se tice duzine creva, iskustvo iz akvaristike.
Jeste, ali je jos bolji "recept" povecanje precnika creva. Dakle neki Atman 105 (meni ga nudili za 1450 din), koji ima maximalnu visinu od 2.4m, zatim bastensko crevo koje je unutrasnjeg precnika 1/2" i mozda i uspes. najveci "krivac" za pad protoka (zbog pada pritiska) je precnik creva i njegova duzina. ako vec ne mozes uticati na duzinu, a ti utici na precnik njegovim povecanjem i "pojacanjem" pumpe.

Nije sve u protoku...mada meni i dalje nije jasno sta sam hteo da kazem nocas. :bottle:

A tek sada sam video da se govori o duzinama od 3m. :d

Sa druge strane ne treba preterivati ni sa sirinom creva, jer ce se voda kretati u slojevima, a to treba izbegavati po svaku cenu.

@Zava
Po meni, to moze mnogo elegantnije da se resi. Ako su vec odlucio, kreni da trazis pumpu odgovarajuce snage. Pocni sa ovim Atmanom koji je Goran predlozio. To je zapravo i jedino sto ces naci kod nas.

Poslednja izmena:
genijalcin@23 je napisao(la):
Nije sve u protoku...mada meni i dalje nije jasno sta sam hteo da kazem nocas. :bottle:

A tek sada sam video da se govori o duzinama od 3m. :d

Sa druge strane ne treba preterivati ni sa sirinom creva, jer ce se voda kretati u slojevima, a to treba izbegavati po svaku cenu.

@Zava
Po meni, to moze mnogo elegantnije da se resi. Ako su vec odlucio, kreni da trazis pumpu odgovarajuce snage. Pocni sa ovim Atmanom koji je Goran predlozio. To je zapravo i jedino sto ces naci kod nas.
Kako god bilo uvek ce mu u crevu biti u turbulentnoj oblasti, sem mozda za precnike 15+ mm, a to vec nece korisititi. Ne bi valjalo recimo 1/2 " i Atman 303 od 600 l/h, tu bi moglo biti i laminarno, a to utice lose na protok, kao da je mani precnik creva. Samo neka kao sto smo se slozili za posetak nabavi tog Atmana 105 od 2200 l/h i 1/2 " crevo, trebalo bi da mu radi posao.

Hvala na savetima,LM planiram vodeno za predstojeće leto a sad ću da objasnim malo bolje,konkretno...

Išao bih na to da napravim dobar vodeni sistem koji neću prodavati.Mašine prodajem na otprilike 10 meseci do godinu dana.Želeo bih da napravim dobar sistem koji će po mogućstvu pokriti sve vrele tačke...proc,grafiku,north,south....dužinu creva sam naveo,a što se tiče pumpe (nebitna veličina i manje više cena) jer ću uzimati verovatno svaki mesec po jednu stvar,znači ako je neka extra verovatno bih izdvojio i do ~100€,pa onda sledeći mesec blokovi....jedan po jedan dok ne dodjem do dobrog vodenog da bude sve to gotovo do Juna-Jula kada su i najveće vrućine.Mislim da sam sad bio malo konkretniji.E sad treba da saznam od vas koja pumpa,koja creva,hladnjak(nebitna veličina...itd)treba za sistem tog profila.Hvala!

Pozz

A,da.....i da ima kod nas da se nabavi ili da se naruči kod nekog ko je siguran.Što se tiče pumpe,blokova i delova nagledao sam se za tri života.....a kako to radi u praksi,šta kupiti itd.????:wall:

Nazad
Vrh Dno