Šta je novo?

Zimske gume

Budi precizniji, ova tema je trenutno aktivna :D
Sa proleća se menja situacija.

Sačekaj malo, jer ako kupiš sad, u momentu montaže ćeš imati novu gumu staru godinu dana, što opet ne mora da znači ništa, a posebno ako uspeš da dobiješ popust.

Budi precizniji, ova tema je trenutno aktivna :D
Sa proleća se menja situacija.

Sačekaj malo, jer ako kupiš sad, u momentu montaže ćeš imati novu gumu staru godinu dana, što opet ne mora da znači ništa, a posebno ako uspeš da dobiješ popust.

Naravno, ne mislim sada da kupim, sada gledam i merim, kupovina ne pre marta, sada je svakako loša ponuda..

Naravno, ne mislim sada da kupim, sada gledam i merim, kupovina ne pre marta, sada je svakako loša ponuda..

Pa svakako pokreni pitanje u temi o letnjim gumama. Neka se tamo razglaba o tome, da ne mešamo.
Koga tema sada zanima, nastaviće, tamo.

Ljudi, dajte savet, dvoumim se izmedju dve zimske gume:
1. Hankook W462 WINTER I*CEPT RS3 ili
2. Fulda Kristall Montero 3

Prednost mi je prianjanje gume uz podlogu, obzirom da vozim uzkrdo i po kraju gde nema putara pa ima zimi snega i leda, kao i dugotrajnost gume.

Hvala unapred.

U ovom slučaju - Hankook.

@StefanR90
Pun net testova i iskustava, ne treba ti više od 3-4 minuta čitanja da se informišeš šta je bolji izbor.

U ovom slučaju - Hankook.

@StefanR90
Pun net testova i iskustava, ne treba ti više od 3-4 minuta čitanja da se informišeš šta je bolji izbor.
Veruj da sam dosta citao, ne par minuta vec sati... Zato i dilema... Ne samo testovi vec i iskustva ljudi.
Covek na forumu odusevljen Fuldom, kaze zivi u strmoj ulici punoj snega zimi, samo on Fuldom u komsiluku zimi ide autom na posao. Generalno hvale hankok ali kazu i da se brze trosi. Bukvalno sam u dilemi. Evo i tabele (doduse u tabeli je stariji model Fulde, jos je bolja ova koju trazim). Ali hankok je hankok... Ispada obe gume dobar izbor...

Prilozi

• Screenshot_20241129_222704.png
    Screenshot_20241129_222704.png
    224.9 KB · Pregleda: 21
Veruj da sam dosta citao, ne par minuta vec sati... Zato i dilema... Ne samo testovi vec i iskustva ljudi.
Covek na forumu odusevljen Fuldom, kaze zivi u strmoj ulici punoj snega zimi, samo on Fuldom u komsiluku zimi ide autom na posao. Generalno hvale hankok ali kazu i da se brze trosi. Bukvalno sam u dilemi. Evo i tabele (doduse u tabeli je stariji model Fulde, jos je bolja ova koju trazim). Ali hankok je hankok... Ispada obe gume dobar izbor...
Fulda ali za ono sto tebi treba..

Generalno je RS3 bolja ali za dublji sneg je bolja fulda..

To si naveo kao bitno

ADAC kaze:

Fulda Kristall Montero 3​

The FULDA Kristall Montero 3 has weaknesses in both dry and wet conditions, but is rated as sufficient in both criteria. Despite the good snow and ice properties, the recommendation for the Kristall Montero 3 is only "conditionally recommended".

Hankook Winter i*cept RS3​

Conclusion on driving safety: The Hankook Winter i*cept RS3 shows slight weaknesses in terms of precision and feedback on the steering wheel on dry roads, but thanks to good safety reserves in sudden evasive maneuvers and a braking distance that is still rated as good, it can still secure a good overall rating on dry roads. On wet roads, the Winter i*cept RS3 is inconspicuous in a positive sense. It delivers good results in braking, longitudinal aquaplaning and handling. The test car can be steered precisely over the course, the tire offers enough safety reserves. The tire only fails to achieve a satisfactory result in transverse aquaplaning. On winter roads, the Hankook achieves the second best result in the test. It impresses with above-average results in braking and acceleration and can also be steered absolutely safely and precisely over the snow handling course. It also performs above average in the braking distance measurements on ice. Conclusion on environmental impact: In terms of environmental impact, the Hankook Winter i*cept RS3 misses out on a good rating due to its below-average predicted mileage. Its wear and efficiency are impressive and are clearly rated as good.

https://alltyretests.com/fulda-kristall-montero-3-test-review/

Fulda je generalno lošija od tih Hankook. Ja nisam neki preveliki fan Hankook guma, ali njih domaći vozači često pljuju jer ih voze kao all-season, pa se onda žale kako se brzo troše.

Što se trakcije na snegu i prohodnosti tiče, računaj na to da dimenzija guma, tip i karakteristike automobila (težina i raspored težine, klirens, vrsta motora i prenosni odnosi menjača itd.) znatno utiču na trakciju i prohodnost na snegu. Npr. neki prastari Berlingo 2.0 HDI (koji ima uske gume visokog profila, visok klirens, težak dizel motor, i kratku prvu brzinu) na snegu i usponu može da ponizi najnovije 2WD crossovere iz komšiluka. Živim na početku brdskog naselja, iznad mene komšije imaju Corsu C sa Tigar klon zimskim, voze ih kao all-season, pa i posle 4-5 sezona te gume izlaze uz zavejanu stazu ka kući, jer nisu prešle mnogo km, nisu se uplastičile, a sam auto se dobro ponaša na snegu.

A računaj na to i da ima mnogo lovačkih priča, svi vole da da opravdavaju uloženi novac, da hajpuju ono što kupe, a i da naglase svoja vozačka umeća i mašinu.

Napiši tačne dimenzije guma i budžet, dobićeš još predloga.

Poslednja izmena:
Zahvaljujem na odgovorima.

Dimenzije guma su 175/65/14, budzet po gumi ~7000 rsd, moze vise ili manje.

Hm, malo mršav budžet, ali zapravo nisu problem tvoje finansije nego što su pneumatici te veličine dosta poskupeli
Treba imati u vidu i da se uglavnom testiraju mnogo većih dimenzija, a niti su iste performanse niti se proizvode u istoj fabrici ovi manji

Pre bih se opredelio za Fuldu u tvom slučaju.
Prvenstveno bih preporučio Vredestein Wintrac, ali vidim da joj je cena poprilična
Ili klasika - BFGoodrich G-FORCE WINTER 2, Kleber KRISALP HP3, Nokian WR D4 ...

Zahvaljujem na odgovorima.

Dimenzije guma su 175/65/14, budzet po gumi ~7000 rsd, moze vise ili manje.
Sad sam pogledao cene, to je to, samo Hankook za taj novac. Ostale (premijum) gume su skuplje, a za par stotina dinara manje tu su uglavnom lošije gume, pa čak i niskobudžetni krševi (gume koje su zbog potražnje vremenom poskupele).

https://alltyretests.com/hankook-winter-icept-rs3-w462-test-review/

Po dezenu šare je jasno da su to klasične zimske gume, odlično su se pokazale na snegu (posebno trakcija) ali iznenađuje što su se u nekim drugim testovima pokazale dosta dobro, čak i malo bolje od Michelin/Continental/Pirelli.

Na kraju, ako su zimski uslovi na usponima toliko loši, ni najbolja kuma neće pomoći, čak ni sa AWD, 4x4 pogonom. Jer, na crnom ledu, 4x4=0 (na stranu što kod većine fensi crossovera tada ''rade'' samo 2 točka, ili čak samo 1).
Živim u gradu sa 4 brdska naselja, i tu su AWD SUV/crossover/karavani masovno zastupljeni. I stvarno znači imati takav automobil ali kada ozbiljno poledi, pa preko dana sneg krene blago da se topi, stvori se sloj vode preko crnog leda, nema tu prolaska.

Poslednja izmena:
Tipično za lošije zimske gume je da briljiraju na snegu, ali da su loše po suvom i mokrom. Najjeftinije na gumi je useći lamelice.
Bravo za komentar. Upravo je ovo razlika između loših i dobrih zimskih guma. Svaka zimska će se relativno dobro ponašati na snegu (naravno ako je relativno nova i nije uništena vožnjom leti). Prava razlika između kvalitetnih i onih koje to nisu je u ponašanju po suvom i mokrom, odnosno uslovima koji nisu baš zimski

Na kraju, ako su zimski uslovi na usponima toliko loši, ni najbolja kuma neće pomoći, čak ni sa AWD, 4x4 pogonom. Jer, na crnom ledu, 4x4=0 (na stranu što kod većine fensi crossovera tada ''rade'' samo 2 točka, ili čak samo 1).
Ексери (и ланци) праве разлику у том случају. Код мене ужас време, нападао мокар снег, па у току ноћи прешло у кишу, бљузгаво и клизаво само тако па сам се мало зезао и проверавао како се понашају гуме при поласку на узбрдици на изласку из дворишта. Са Ултрагрип без ексера нема шансе да се помери ни цм, Ханкок са ексерима релативно лагано ископа ауто.

Ili ona priča - napolju je +10 °C, ne trebaju zimske bajo, samo ih džaba trošim, a i sporiji sam u krivinama 🔥🛞🔥

Istovremeno, samo 5-10km van grada:
xnWGmrg.jpeg

EXEByFh.jpeg

Ovo je primer od pre 7 dana, u gradu temperatura oko 10 °C, van grada zaleđeno sve.

Pozdrav drustvo koje zimske r18 gume savetujete iz nekog srednjeg ranga ali da mogu da pariraju savi i da su bolje od Tigra,linglong i slicno...

^ pa iz srednjeg ranga su ti Kleber, Fulda, Barum, Vredestein...
Hankok je nešto između premijum i srednje klase.
Pogledaj malo testove na tyrereview pa oceni šta tebi najviše odgovara, samo gledaj one stvari koje te najviše interesuju. Nekoga npr. ne interesuje koliko su trajne, da li su bučne itd.

Uveravaju me svi iz okoline, da ne kazem ubedjuju, da uzmem SAVA ESKIMO S3+ (5600 din) i uveravaju me u njene performanse, dok ja razmisljam o Hankook W462 WINTER I*CEPT RS3 (7300 din).
Da li vredi razlika u ceni, kakva su iskustva?
Svestan sam da ne pripadaju istoj klasi.

Uveravaju me svi iz okoline, da ne kazem ubedjuju, da uzmem SAVA ESKIMO S3+ (5600 din) i uveravaju me u njene performanse, dok ja razmisljam o Hankook W462 WINTER I*CEPT RS3 (7300 din).
Defimitivno vrede razlike. Hankok je praktično dve klase iznad Save, barem što se tiče konkretnog modela koji si naveo. Taj model je u rangu sa najboljim.

U bumerskom narodu je ostao taj (post-SFRJ) trip da su Sava gume nešto neviđeno dobro i mnogo bolje od Tigra. Isto tako hajpuju sve ono za šta misle da se i dalje proizvodi u Njemačkoj.
Deo razloga za taj hajp je u tome što se praktično sve zimske gume dobro ponašaju na snegu, čak i nepoznate kineske, a da ne pričam o ruskim Kama npr. Ali su sve te drastično lošije čak i od guma srednje klase, u svim ostalim uslovima, van utabanog snega.

Realnost je da Sava i Tigar štancujnu niskobudžetne gume (Sava pod Goodyear, Tigar pod Michelin komandom) koje su možda i za 2 klase lošije od Hankook, bar u ovom slučaju.
Trenutno nema boljih guma od Hankook. za taj novac i u dimenziji koju si naveo. Nema šta da se brineš, trakcija na snegu im je odlično ocenjena, kao i skoro sve ostale karakteristike (uz nešto slabije kočenje na snegu za prosek te klase). Tamo gde pomenute gume zakažu na usponu, teško da bi pomogle neke druge (bez eksera ili AWD, 4x4 pogona).

Ханкок је углавном одлична алтернатива премијум гумама, али није у тој класи.

Slažem se, svojevremeno prešao sa UltraGrip 6 Plus na Hankook wicept rs2, definitivno nije sa konja na magarca, ali oseti se u krivini da je hankook više "balonast", verovatno mekši spoljni zid, nešto lošiji osećaj na volanu sveukupno. Naravno, i dalje daleko bolji od Sava All Weather koje su namontirali na službeni auto.

Vreme ce pokazati da su to krs gume iz trece lige, upotrebljive plafon 2 sezone a posle klizaljke...
Imao ih ja , treće sezone šlajdaru .
Skinem ih na proleće i prodam ih za 100 maraka a platio sam ih 150 .
Kupim dvije Mišelin Alpina 6 za 240 maraka.
Zvjer od gume.
Gume su mi 195 65 15
Pozadi sam imao dvije isto Mišelin koje su bile nove .
Ja uvijek stavljam bolje gume pozadi.

Nazad
Vrh Dno