Šta je novo?

Zimske gume

Zavisi i od stila vožnje i performansi automobila...
Meni se leti Conti dobro pokazao, ali pretežno vozim u gradu. Nema tu ni visokih brzina ni nekakvih brzih manevara... Po kiši je ok, kao i po vlažnom kolovozu. Na vrućinama ne škripi.

Ima testova na netu, ikao i iskustva korisnika...
Mislim da sam moze da dodje do zakljucka na osnovu auta koji poseduje, stila voznje i koliko kilometara prelazi.
U svakom slucaju je neki kompromis koji mora da napravi uzimao letnje/zimske ili AS.
Generalno je nezahvalno davati preporuke ili donositi odluke umesto nekog drugog, posebno jer ima dosta ljudi koju si se vec odlucili za nesto i samo traze "dodatnu potvrdu" tog misljenja.

Meni licno ~10k km godisnje premium AS guma guma je no brainer, posebno ona koja je vise "optimizovana" tj ima karakteristike blize letnjim uzeci u obzir na klimu i lokaciju gde se nalazim.

Generalno je nezahvalno davati preporuke ili donositi odluke umesto nekog drugog, posebno jer ima dosta ljudi koju si se vec odlucili za nesto i samo traze "dodatnu potvrdu" tog misljenja.
Ovo je 100% tacno i kad kupe nesto hvalice svoju kupovinu bez obzira da li to valjalo ili ne.

^ Jeste to tačno mada ima i nas koji smo kritični prema svim izboru. Npr. prošle godine sam kupio Laufen zimske gume jer sam znao da ću na proleće prodavati auto, pa reko da ne ulažem previše u njega. Ovo je prvi put u skorije vreme da kupujem gume koje nisu premium i pokajao sam se žestoko. Nikad goru gumu nisam vozio, katastrofa.
Inače hvala @encarta @Yojinbo i @maxy na savetima i utiscima.
Zaista sam bio u dilemi da li da kupim AS gume i da se oprostim od svog vulkanizera sa kojim se družim dvaput godišnje. Zaista, ni sa jednim majstorom se ne družom toliko često pa sam zato hteo da pređem na AS i da budem miran 3 godine.
Nakon pregledanih testova i saveta na ovom forumu mnogo sam bliže da nastavim sa praksom druženja sa mojim drugarom vulkanizerom, jer mi deluje da je zaista prevelik kompromis voziti AS gumu na +35 leti. Čak sam sad u dilemi da li za zimu kupiti AS umesto zimskih, a za leto izgleda da je letnja jedini izbor

Moje iskustvo je sledeće sa AS gumama.
Ko dosta vozi po snegu i ide na planine i planinske predele onda Michelin CC2, guma koja je na pravoj zimi i snegu parira vrhunskim zimskim gumama. Što se tiče vožnje leti, po suvom i mokrom asfaltu, bolja skoro od svih iz neke srednje klase AS guma al nije za divljanje.
Ko želi bolje ponašanje više na suvom i vlažnom asfaltu, onda pireli, conti i druge premijum gume , po šari im se vidi da vuku na letnje i ponašaju se bliže letnjim ali zimi će odlično odraditi posao ako se ne divlja sa njima, ali ne kao CC2 .
E sad, dosta tu ima do stila vožnje, jačine, težine, pogona auta. Za one koji voze kao penzioneri, a žive u urbanim predelima kao BG i sl, njima je sve jedno, mogu kupiti bilo koju AS gumu srednjeg segmenta i odradiće im posao, jer nikad joj neće testirati krajnje granice.
Ja da živim u brdsko planinskim krajevima ili bi imao sezonske ili CC2.
Ovde u BGu su mi sve AS koje sam imao (srednja i viša klasa) završavale posao, jer zimi na planine ne idem i 90% vremena se vozim po BGu, centru i okolini.
PS. Malo ljudi realno vodi računa i gleda u sitna crevca oko guma, performansi itd itd, većina je u fazonu daj samo da je nova i da prođem što jeftinije, što donekle i razumem.
Na kraju krajeva, osvrnite se nekad na gume parkiranih automobila u kraju, sve će vam biti jasno.
Problem nastaje kad se sa takvim razmišljanjem pokuša sa tim gumama ono za šta nisu predviđene pa kad se završi u nekom jarku onda je guma kriva.

PPS ovo je samo moje mišljenje na osnovu mog vozačkog iskustba i ne znači da sam 100% u pravu.

И мени је СС2 била скроз ок летос у Бг на пензионерском ауту (Мерива Б) и уз моју лагану вожњу.

Po suvom CC2 ovde najbolja, po kiši odlična, skoro najbolja. Ja bih nju prvo birao za naše podneblje bez snega, gde se može bezbrižno ići na ako vikende.

Niko ne pominje AS Vredstein Quatrac ( Ne Quatrac 5). Na 180khm, karavan auto, necujna, leti vrlo malo losije performanse, ipak vuce na zimsku saru. Kako su sada ove malo hladnije temp guma je neverovatno dobra. Totalna razlika u odnosu na zimske Continental TS 830 koje su bucne a leti naravno lose. Vredstein za oko 10 hiljada po gumi za 195/65/15 je odlicna kupovina. Kod drugara je Hankook AS na Fokusu, bucnija guma na 100khm+ definitivno ali isto dobra guma.
Smanjila mi se prosecna potrosnja po board-u sa 5.9 na 5.4 na nekih 2000 km-a. Vozim slicne relacije, vangradske uglavnom, 110-120khm prosek.
Preporuka za gumu AS

Dobar je RS3 kao nova guma, nažalost kao i recimo moj letnji Hankook loše trpi godine, kod kolege posle 9000km i 3 sezone stanje kao na slici.
Verujem da može biti i do trapa, ali i pukotine su vidljive.
Reklo bi se da je sa razlogom Hankook jeftiniji a na testovima parira premium brendovima.
Da prenesem utiske sa mojim setom Hankooka.
Prve su letnje, Kinergy Eco, odradile 6 sezona i vidi se, vec prosle su malo tresle na volanu, ove izrazenije. Sama guma kao sto se vidi postala porozna iako se nije potrosila.
Druge su zimske, stariji RS2 model wIcept RS2, made in Hungary, DOT 2020 ali kupljene i namontirane 2021.god, ovo ce im biti 4-ta sezona. Za razliku od koleginog RS3 modela, ova i dalje izgleda na oko odlicno, nema poroznosti.
Napominjem da i malo vozim, oko 8k godisnje ukupno.

Prilozi

• summer.jpg
    summer.jpg
    231.3 KB · Pregleda: 42
  • winter.jpg
    winter.jpg
    150.4 KB · Pregleda: 43
@recognition
Ja bas gledao Vredestein AS jer ih nema toliko na testovima i svaki model im je bio odlican za kisu (u samom vrhu), iznad proseka za zimu ali uglavnom ispod proseka leti...
Rekao bih da je guma pravljena za klimu u severnim delovima Nemacke i za VB...

Evo u planeti 8300, bez premca za tu cenu!
Sta znaci ispod proseka? Sa 120khm kocenje karavana sa 1400kg odlicno bez ikakvih problema na 40 stepeni ovog leta. Mozda bi jedino trebalo obratiti paznju na samo trosenje gume ali nakon 4 godine u kantu i onda ide nov set. Za 4 godine ce sigurno izdrzati bez frke
Pa mi smo druga Nemacka po svemu jel tako kazu?!:)

Pozdrav,
Da li neko moze da mi pomogne oko izbora all season gume
U opticaju su
Linglong greenmax
Fulda multi control
Relacije na kojima se vozi su najčešće Novi Sad Vrbas i prelazi se oko 12.000km godisnje

Pozdrav,
U opticaju su
Linglong greenmax
Fulda multi control
Relacije na kojima se vozi su najčešće Novi Sad Vrbas i prelazi se oko 12.000km godisnje
Ja sam.imqo Fulda multicontrol AS 15" al na automobilu MVP klase , dakle mali i lagan. Nisam imao zamerki.

Pozdrav,
U opticaju su
Linglong greenmax
Fulda multi control
Linglong je apsolutno najjeftinija i najgora guma.
Fulda je srednja klasa guma i konkretno ovaj model je korektan po testovima ali kada se uzima AS guma preporuka je ići na premium. Imaš preporuku u prethodnim postovima za Michelin cc2.
Zašto se za AS preporučuje premium?
Pa zato što je AS već sam po sebi kompromis, nisu idealne ni za zimske ni za letnje uslove. Pravljenje dodatnih kompromisa u vidu kupovine lošijih guma dovodi do značajnog smanjenja bezbednosti

Samo da pomenem da sam donekle rešio problem sa Hankook w462 winter i*cept rs3.
Velika razlika pritisaka, na desnom točku 2,5 na levom oko 2 bara, tako je vulkanizer naduvao, i pozitivna stvar je što je pala temperatura i guma se učvrstila, sad je malo manje udobna ali dosta stabilnija.
Mada mi dalje malo čudnjikavo, moram još pregledati trap, reglaža posle toga.
Čini mi se da je neko brisao moje postove, ili tripujem, ali čisto da prenesem utiske, neću više da davim.

Proverite pritisak posle menjanja guma obavezno, vulkanizeri duvaju odokativno. Meni su gume bile na tipa 2.7, a treba da budu na 2.1

Razlika izmedju Michelin CC2 i Vredstein Quatrac je oko 2-3 hiljade po gumi, ne vidim zbog cega ta razlika. Slazem se da za AS treba ici na Premium gumu svakako ili menjati M+S i letnje sezonski ali to je skuplja varijanta svakako.
4 letnje i 4 zimske da su prosecne su oko 50 hiljada, ne racunam felne a odlicne AS su 45 hiljada.

Ja sam imao neki malo jači brend AS guma (ne verujem da je bio premium) na prošlom autu i tako vozio tipa 2-3 godine bez problema po gradu,
dok nije pao sneg i našao se nizbrdici isto u gradu, stojim u koloni, držim kočnicu a auto klizi napred,
od tada isključivo posebno zimske i letnje.

Klizi ? Pa sta je to? Tvrda plastika? Ovo mi je neverovatno.
Uglavnom vidim da premijum modeli AS, Goodyear Vector kod burazera, Michelin CrossC, Vredstein Quatrac kod mene, to sve ide na zimsku saru vecinom. Jedino sto sam gledao da je vise letnja sara su Kleberke neke. Kod mene je 15ka felna pa nije neka cifra ali kod burazera na Golfu je 18ka pa je za te nove Vectorke dao bas dobar iznos pre dve godine

Do sada sam isključivo koristio letnje i zimske gume. Zimske su mi u odličnom stanju i imaju veliku šaru i ako su stare, a letnje su po nekoj mojoj proceni za zamenu. Kako ne prelazim previše 10-15k godišnje , a smara me da menjam gume i ako su oba seta na felnama. Vidim da se dosta hvala AS gume, ali kako sam gledao po testovima vise vuku na zimsku varijantu nego za vožnju po gradu i asvaltu. Sada moje pitanje da li ići na premium AS gumu umesto letnjih? Da li je neko od vas konkretno prešao na AS sa letnjih i kako su mu se pokazale na 30-35 stepeni?

Pokazale su se dobro i na +42 na autoputu na 120-130.
Pokazale su se dobro i na -10.
Gy vector.

Realno,snega nije bilo zadnje 2 godine sem na planinama.
Zadnja kisa je bila pre 35-37 dana.
Zimska guma je totalno obesmisljena za vecinu naseg podneblja...
Hvala na odgovoru bilo mi je bitno da neko kaze iz ličnog iskustva.

Ovi što se pojave u temi da pitaju AS ili dva seta sezonskih guma, preletite temu od početka. U par navrata su iznošena iskustva sa AS gumama.
Pis'o ja u više postova.

AS gume su odličan izbor za klimu u Srbiji. Ali ipak, samo premijum AS.
Vozim već drugi set AS guma. Prvi bio neki Vredestain (dobijen na kolima), a sada Michelin CC2.

Oba seta su se odlično pokazala i na snegu/zimi, ali i na velikim letnjim vrućinama.

CC2 je odlično radio na sneg/kiša, tj. bljuzga kombinaciji (najgora moguća za aqua-planing), u onoj klisuri uz Ibar, ispod Magliča.
A onda isti dan uzbrdica međ' vikendicama iza Granda na Kopu, vejavica, dan smene na Kopu (svako zna koji je tada krkljanac) a seronja sa kvadom zaustavi celu kolonu na uzbrdici. I CC2 krenuo uzbrdo bez problema i proklizavanja. Auto dobro natovaren. Tracking control kratko trepnuo 2x. Zaista na granici ekstremnog. Jedan deo kolone iza mene se nije pokrenuo. Nekada davno sam vozao i Tigar Wintera, i moje iskustvo kaže da bi u istim uslovima morali lanci.

A onda opet leti već 3x, put do Grčke, kroz Makedoniju >35C brzine 110-140.
Bilo i jedno oštrije kočenje da ne uletim u radar Makedoncima. I nikakav uočeni problem.

Na poslu vozam još 3-4 različita vozila sa letnje/zimske setovima raznih guma. Ima ih od nekih dno iz supermarketa, preko Fulda/Bridgestone pa i poneki Michelin set.
Subjektivni osećaj je da se CC2 leti/zimi ponaša bolje od svih osnovnih modela i letnji i zimskih. Pa čak i od nekih srednje klase.

Ograničavam se, da naglasim još jednom, na premijum AS.
Sa osnovnim i nižim modelima AS nemam iskustva, a lično ih ne bih ni isprobavao.
Nadam se da se moji u firmi neće dosetiti da pređu na AS. Često nam uvale najnižu klasu i ovih sezonskih setova.

Premijum AS i teraj....Nikakvi silni setovi, supe narokane gumama, felnama itd. Na 4 godine menjaj i to je to

Ja sam imao neki malo jači brend AS guma (ne verujem da je bio premium) na prošlom autu i tako vozio tipa 2-3 godine bez problema po gradu,
dok nije pao sneg i našao se nizbrdici isto u gradu, stojim u koloni, držim kočnicu a auto klizi napred,
od tada isključivo posebno zimske i letnje.

Zetu se ovo desilo sa firminim kombijem (Reno Trafic), doduse uzbrdo i koji je imao Uniroyal AS gume. Nije znao da mi kaze koji je konkretan model u pitanju.
Zbog tog iskustva ne zeli da montira AS gume na licnom autu, vec koristi 2 seta srednje klase...
Vise puta smo oko toga diskutovali i nisam uspeo da mu promenim misljenje da je premium AS sigurno bolja od jeftinijih AS (pogotovo turskih) i sigurno nije losija od prosecnih sezonskih. Pokazivao mu i yt recenzije, testove, iskustva korisnika, ne vredi. I dalje je misljenja da AS zaostaju...
Pritom i na papiru smo bukvalno stavili i racunali, izaslo bi ga jeftinije da kupi 2 premium seta AS 17" na 3 godine nego da kupi i menja 2 sezonske (17" i 16") uz balansiranje svake sezone 4-5 godine...
Zato i kazem nezahvalno je bilo kome preporuciti, posebno ako je vec oko necega unapred odlucio.

Poslednja izmena:
Nezgodno je kod teretnih vozila...
Kada je neopterećen, zadnji deo vozila je poprilično lagan pa hoće da beži i sa dobrim gumama.
Osnovno pravilo je da izneseš svoja iskustva i ne ubeđuješ nikoga ni koju gumu ni kog proizvođača da izabere. Tako i za ostale komponente na autu.

Zamenih gume... Gužva kod vulkanizera, kao da se džaba dele...

Nazad
Vrh Dno