Šta je novo?

Zemljotresi, priroda i iskustva

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

djalf

DJ u penziji
Učlanjen(a)
27.11.2004
Poena
2,645
I danas zemljotres kod mene u Svilajncu, isto epicentar Rumunija 5,8 rihtera.
Da li ste osetili, bio oko 14:20?Screenshot_2023-02-14-14-27-16-580-edit_com.android.chrome.jpg

Da, u Kragujevcu se osetilo.

Kragujevac, Dom samoupravljača - lepo se zaljulalo

Kad se zatreslo u Rumuniji, normalno da cemo da osetimo, malo zemlja igra kolce, procice kad slegne sve u Turskoj.

BG, zaljuljao luster i krckao ormar, bilo je malo neprijatno.

osetio u Mirijevu, ali jedva, mozda zato sto sam na 1. spratu

Drmala mi se gu*ica u stolici, ja rekoh šta je sad :ROFLMAO: Da nije krenula da zvecka staklena vitrina, ne bih ni provalio... Zvezdara, Novo groblje.
I meni, radim servis nekog laptopa i krenulo da ljulja, trajalo par sekundi, i klinac osetio malo se uspanicio, ovo mu je prvi zemljotres 😁

Bgd, leva obala prvi sprat na stolici lepo se ljuljalo na prvom spratu, da je sedela neka sa 5+ ištemovala bi mi zidove. Lusteri odavno zamenjeni plafonjerama da me ne zaboli vrat :D. Inače ljuljalo je oko 14 05.
@outlaw
Lepa lokacija za zemljotres :D

Ako vas zemljotres zadesi dok ste u kući ili stanu, umesto da se sakrivate ispod stolova ili pored kreveta i slično, trčite pravo do frižidera i stavite parče slanine ili nekog mesa u džep, kako bi spasilački psi mogli prve da vas nađu u ruševinama. Zapratite me za još saveta za preživljavanje :ROFLMAO:

Kod mene u Velikoj Plani u zgradi na sedmom spratu te 22 sekunde su bile kao večnost.:)

Kod mene se pošteno ljuljalo pola minuta, na 17. spratu u nbgd blokovima. Vala nimalo prijatno. Prvo osetiš onaj trip u glavi, kao blaga vrtoglavica, pa kad skontaš da nije trip i da je zemljotres osetiš ljuljanje celim telom, vidiš luster i zavese koliko se njišu... Najviše me je istripovao prokleti sto koji je zbog utičnice i kablova iza malo izmaknut pa kad je počeo da se tare o zid zaškripalo ko da je zgrada. 😂

Moja instinktivna reakcija je bila da uzmem telefon i googlam je l' su objavili gde je epicentar. Instinkt za preživljavanjem nula, zavisnost od telefona beskonačna.

Mi iz Kraljeva smo kao Japanci posle onog zemljotresa 2010. Ne reagujemo ispod 5 Rihtera.

Pentrao sam se uz stepenice, zena otvorila kaze jel ga oseti? :ROFLMAO:
Rekoh garant Rumunija, gle stvarno. Inace, zadnjih nekoliko godina sve potrese koje sam osetio epicentri su bili u Rumuniji, valjda strah od zemljotresa u Turskoj, pa se ljudi uplasili.

Najjači zemljotres koji sam ja osetio je bio 6 Rihtera. I to skoro na epicentru, da vidiš kako je to kad ljulja gore-dole umesto levo-desno. Zato dobro razumem kakva je sila tih 7,2 Rihtera koje je pogodilo Tursku, pomerilo čitavu državu tri metra na istok.

Da da, i ja sam bio u epicentru, ali bio je slabiji, tipa 5.6R, to je totalni haos. Nisam na nogama mogao da izdrzim, jer se zemlja pomera gore dole, i u stranu nasumicno. I slusas oko sebe kako puca beton i skripi armatura. Secam se da sam dva meseca spavao obucen :)

Ja sam stajao na nogama bez problema jer je treslo pravilno gore-dole, tek pred kraj je krenulo malo postrance da ljulja. Kolege Grci svi pod stolove, naučeni tako još u školi, viče mi koleginica i ja da se sklonim pod sto, mislim se ružo, ako potres bude dovoljno jak da sruši ovu zgradu od armiranog betona pravljenu da trpi zemljotrese, neće ti taj sto ništa pomoći. Ali stvarno, taj zvuk, to tunjanje, da ne poveruje čovek kako se čuje.

Meni je bio hit prilog na vestima pre par dana, neki lik iz Sektora za vanredne situacije, priča o tome kako bi trebalo da se ponašamo tokom zemljotresa, i jedna od stavki je bila da isključimo sve električne aparate iz struje.
A zaključak mu je bio da je najbitnije da se ne ponašamo neodgovorno tokom zemljotresa.

Danas opet neko od stručnjaka, govori o lusterima, kako da prepoznamo opasnost zemljotresa po lusteru... Ako se kao njiše levo desno, znači da je epicentar daleko i da zemljotres nije opasan, ali ako ide gore-dole ili kružno znači da smo u epicentru.

Ja sam danas čuo ljude, valjda uhvatila malo frka, i par njih izašlo u hodnik, pa izašli i drugi jer su čuli ove prve, i valjda nisu bili sigurni da li je previše dramatično da izađu napolje.

Ali onaj zvuk par sekundi pre nego sto pocne, pamticu dok sam ziv. Potrajace ovo jedno mesec dana dok se ne smiri tlo.

Ova dva sto su bila je razmak bio 20 sati, znaci sutra oko 12 mozemo da ocekujemo treci.
Kraljevo ceo dan potresi, kao JapanKraljevo.jpg

Zemljotres je loše iskustvo. Zemljotres se ne može predvideti a ovakve teme nemaju svrhu sem dizanja panike i pojačavanje straha i treba je zaključati.

Najjači zemljotres koji sam ja osetio je bio 6 Rihtera. I to skoro na epicentru, da vidiš kako je to kad ljulja gore-dole umesto levo-desno. Zato dobro razumem kakva je sila tih 7,2 Rihtera koje je pogodilo Tursku, pomerilo čitavu državu tri metra na istok.
Tih 7,2 je skoro 10 puta jače nego 6 Rihtera. ;)
Baš tako, pomerilo čitavu državu 3 metra na istok.:)

Zar nije bio prvi 7,8 a drugi 7,5?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno