Najjači zemljotres koji sam ja osetio je bio 6 Rihtera. I to skoro na epicentru, da vidiš kako je to kad ljulja gore-dole umesto levo-desno. Zato dobro razumem kakva je sila tih 7,2 Rihtera koje je pogodilo Tursku, pomerilo čitavu državu tri metra na istok.
Kosovo 2001? Taj je mene zdrmao ljudski, televizor sam uhvatio krenuo da padaDa da, i ja sam bio u epicentru, ali bio je slabiji, tipa 5.6R, to je totalni haos. Nisam na nogama mogao da izdrzim, jer se zemlja pomera gore dole, i u stranu nasumicno. I slusas oko sebe kako puca beton i skripi armatura. Secam se da sam dva meseca spavao obucen![]()
2002 moja greška. Tada je mnogo kuća oštećeno u Kosovskom Pomoravlju, na stotine i stotine je moralo da se ruši i gradi iznova.Uh, jel to bilo 2001?
Secam se jednog zemljotresa kad sam bio dete (mada 2001, to znaci da sam tada imao 3 godine, cini mi se da sam bio godinu dve stariji), vrlo moguce da je taj, bio u dvoristu, igrao se s psom, usro se od straha kad je pocelo da trese, secam se kako sam pojurio unutra trazeci majku.
Inace ovaj danas (i cini mi se jos jedan pre par dana da su spomenuli da se osetio ovde) u Nisu ja osetio nisam, ama nista bukvalno. xD
Sto je tu da ti pomogne od stakla, sitnih krhotina, stvari sa polica, ormana , itd, itd... Ne za slučaj da zgrada padne na tebe 😃Ja sam stajao na nogama bez problema jer je treslo pravilno gore-dole, tek pred kraj je krenulo malo postrance da ljulja. Kolege Grci svi pod stolove, naučeni tako još u školi, viče mi koleginica i ja da se sklonim pod sto, mislim se ružo, ako potres bude dovoljno jak da sruši ovu zgradu od armiranog betona pravljenu da trpi zemljotrese, neće ti taj sto ništa pomoći. Ali stvarno, taj zvuk, to tunjanje, da ne poveruje čovek kako se čuje.
Šta tek da se očekuje od one silne nadgradnje na starim zgradama od cigle, čudo da ne padaju i same od sebe. Šta kažeš na Novi Beograsd ? Bile su priče da je bezbednije jer se zemljotres manje prenosi kroz pesak a i na dubokim šipovima su. Bilo je zemljotresa i kada sam živeo u 6 Kaplara, samo se malo ljujalo na višim spratovima ali to se događalo i za vreme jake košave.Kao neko iz struke mogu samo da kažem da bismo prošli loše ako dodje do nekog jačeg zemljotresa. Kontrola u gradjevini je na minimalnom nivou.
Novi Beograd je radjen u srećno vreme. Ne brinem se za njega. Nadogradnje su najrizičnije a posle toga zgrade koje rade privatnici.Šta tek da se očekuje od one silne nadgradnje na starim zgradama od cigle, čudo da ne padaju i same od sebe. Šta kažeš na Novi Beograsd ? Bile su priče da je bezbednije jer se zemljotres manje prenosi kroz pesak a i na dubokim šipovima su. Bilo je zemljotresa i kada sam živeo u 6 Kaplara, samo se malo ljujalo na višim spratovima ali to se događalo i za vreme jake košave.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari