Šta je novo?

"Zdravlje" hard diska

puzgolac

Slavan
Učlanjen(a)
04.01.2009
Poena
365
Imam WDC WD5000AAKS-22A7B0. Od pre nekoliko dana iz kućišta se čuje da nešto "cakće" stalno i prilično brzo. Nikako mi ne uspeva da provalim da li je u pitanju hard ili ventilator. Caktanje se čuje i kada ne radim ništa, tj. ne otvaram fajlove i slično. Obično prestane kada se monitor isključi u okviru power save opcije (dok komp i dalje radi). Uradio sam test sa Hard disk sentinelom i dobio rezultat "The hard disk status is PERFECT. Problematic or weak sectors were not found and there are no spin up or data transfer errors. No actions needed." Isti rezultat (da je sve u redu) da je i WD Data Lifeguard Diagnostic.
Nemam problema sa otvaranjem ili snimanjem fajlova i slično.

Zanima me da li su ova dva testa pouzdan pokazatelj da je sa hardom sve u redu i da ne moram da pod hitno nabavljam novi da bi sačuvao podatke sa njega?

Nažalost ako si siguran da zvuk dolazi od hdd-a, ja bih da sam na tvom mestu pravio backup. Naime skoro mi se desilo isto. Hdd je počeo da cakce, a kada sam ja to primetio komp je počeo da baguje prilikom snimanja fajlova. Da napomenem da je i dalje mogao da otvara sve što je već bilo na hardu, samo bi se skroz zakočio kada bi krenuo download. Hdd dijagnostika nije prijavljivala nikakve greške. Tako da moja preporuka je da radis backup, pošto mi se čini da je ovo problem koji ide progresivno veoma brzo. P. S. Guglaj Hdd clicking sound...

Ventilatore zaustaviš i onda vidiš. Kako Skyfall reče skoro sigurno je hdd i radi backup.

Hvala na sugestijama! Nisam siguran da li je zvuk dolazio iz harda ili ne. Kažem dolazio, pošto danas ništa ne cakće. Nadam se da to znači da mogu da budem miran u narednom periodu.
Inače, to zaustavljanje ventilatora radim tako što otvorim kućište i izvučem im kablove? Zlu ne trebalo :)

Hvala na sugestijama! Nisam siguran da li je zvuk dolazio iz harda ili ne. Kažem dolazio, pošto danas ništa ne cakće. Nadam se da to znači da mogu da budem miran u narednom periodu.
Inače, to zaustavljanje ventilatora radim tako što otvorim kućište i izvučem im kablove? Zlu ne trebalo :)
Ne moraš čak ni da ih zaustavljaš potpuno, samo pažljivo dotakni centar fena i ako je do njega promeniće zvuk.

Probaj da zamenis naponski kabel sto ide u hard od napajanja sa nekim drugim. Jel kinesko napajanje? Od njih najcesce strada hdd.

Napajanje je Seasonic i kupljeno je skoro, tako da pretpostavljam da je sa njim sve ok. I dalje se ne čuje ništa, tako da se nadam da je sve u redu :) AKo krene opet nešto, proveriću ventilatore.

Meni ne cakće ništa, ali su mi svi hardovi punu 99%, da li to šteti?

Sta pise u HD Sentinelu, weak ili bed sektor ili nesto trece.
Inace to ne smeta hard disku nista, sam Windows realocira ostecene sektore, na koje sistem vise nikada ne upisuje podatke.

A losi sektori nastaju usled nestabilnih napona napajanja.
Mislim da hdd rade na 5V il 3,3V, i ako napajanje nema stabilalnu vrednost tog napona (u granicama tolerancije), to steti hard disku.

Prati stanje Healtha i ako krene vremenom da pada procenat, bekap...

losi sektori nastaju iz raznih razloga, a ne remapira ih windows, vec sam disk.

Ja ne znam više šta da mislim. Zvuk je nestao, pa se opet javio, danas se pojavio kada sam upalio komp, a onda prestao sam od sebe dok je komp radio. Otvarao sam kućište i, koliko mi se čini, zvuk ne dolazi iz harda, pre mi se čini da je negde oko grafičke. Takođe, čini mi se da se zvuk ne menja kad hard krene da radi nešto (svetluca lampica na kućištu i čuje se karakteristični zvuk harda kad nešto piše ili čita), što mi ide u prilog tome da zvuk ne dolazi iz harda. Čačkao sam nešto ventilatore (ne sve, one do kojih sam mogao da doprem), nisam ih gasio, već samo pipao, ali se zvuk ne menja. HD sentinel i dalje prijavljuje zdravlje 100% bez bed sektora i slično. Ko će ga znati...

A da ne cakce mrezna, to mi pada na pamet jer sam ranije imao neku jeftinu Gigabyte plocu pa je mrezna kartica stalno davala neke cudne zvuke. Jedino sto je kod mene taj problem bio od pocetka, nije se pojavio tek tako, ali eto pogledaj i to.

Imam WDC WD5000AAKS-22A7B0. Od pre nekoliko dana iz kućišta se čuje da nešto "cakće" stalno i prilično brzo. Nikako mi ne uspeva da provalim da li je u pitanju hard ili ventilator. Caktanje se čuje i kada ne radim ništa, tj. ne otvaram fajlove i slično. Obično prestane kada se monitor isključi u okviru power save opcije (dok komp i dalje radi). Uradio sam test sa Hard disk sentinelom i dobio rezultat "The hard disk status is PERFECT. Problematic or weak sectors were not found and there are no spin up or data transfer errors. No actions needed." Isti rezultat (da je sve u redu) da je i WD Data Lifeguard Diagnostic.
Nemam problema sa otvaranjem ili snimanjem fajlova i slično.

Zanima me da li su ova dva testa pouzdan pokazatelj da je sa hardom sve u redu i da ne moram da pod hitno nabavljam novi da bi sačuvao podatke sa njega?
Imas dosta slucajeva hard diskova koji su prosli sve testove i opet crkli posle raznoraznih "simptoma". Pazi se, backup je majka

Hajde kada je vec naslov teme takav i ja da pitam nesto.
HDD Sentinel mi izbacuje da na jednom WD disku imam 41 los sektor. Pustio sam WD alat za dijagnostiku, i quick i full test ,hdd je prosao testove bez problema.
Kome verovati?

pogledaj sta kaze S.M.A.R.T.

A da ne cakce mrezna, to mi pada na pamet jer sam ranije imao neku jeftinu Gigabyte plocu pa je mrezna kartica stalno davala neke cudne zvuke. Jedino sto je kod mene taj problem bio od pocetka, nije se pojavio tek tako, ali eto pogledaj i to.

Milsim da nije mrežna, koliko mogu da čujem i procenim...
Slažem se da je backup najbolja opcija, ali je situacija sada takva da nisam pri parama za kupovinu novog harda. Nekako se problemi uvek tako nameste...

Hajde kada je vec naslov teme takav i ja da pitam nesto.
HDD Sentinel mi izbacuje da na jednom WD disku imam 41 los sektor. Pustio sam WD alat za dijagnostiku, i quick i full test ,hdd je prosao testove bez problema.
Kome verovati?

Mozda taj test ne proverava realocirane bed sektore.

Vrh Dno