Šta je novo?

Zbunjen!!??!

ApolloKid

Čuven
Učlanjen(a)
04.02.2004
Poena
601
Pozdrav svima na forumu!

Imam jedno pitanje i nadam se da cu dobiti pomoc.
Prosle nedelje sam pazario notebook HP compaq nx9005 i u startu mi je bilo nesto cudno, naime, procesor je amd Athlon xp-mobile +2.4 ghz, po specifikaciji u uputstvu radi na 1.79 ghz sto sam i znao kada sam kupovao, ali kada sam pokrenuo par testova za procesor, umalo se nisam srusio, procesor radi na 509.3 mhz!!!!!!! :eek:
Nemam pojma sta se to desava, kada udjem Bios, tamo lepo pise 1.79 ghz, u testu SiSoft Sandre 2004, pokazuje 509.3 mhz a na uporednom testu sa ostalim procesorima je u rangu sa Athlonom na +2.4, Intelom P4 i drugim... Ne znam da li to tako treba ili nesto ne radi kako treba, inace, sve igre i programe koje sam startovao rade bez ikakvih problema i ne oseti se taj jaz...molim za pomoc!!!! :confused:

Jednostavno, do Sandre je...
Ako hoces da znas na koliko ti radi CPU, treba ti programce po imenu CPU-Z.

Mozda ali takodje notebook-ovi imaju jednu finu stvar - a to je baterija!! Jednostavno je fora u potrosnji, ako sistem misli da nema potrebe za nekim nenormalnim racunanjem on smanjuje klok procesoru i to je normalno. Nemoj da te buni to! E sad to smanjivanje se odvija u odredjenim koracima, a te tabele mozes pronaci na sajtovima proizvodjaca procesora. Pozdrav.

I jos jedna stvar, kada ti je notebook prikacen na ispravljac radice brze nego kada je na baterijama, ovo se prvenstveno odnosi na VGA u njemu a verovatno i na CPU. GreetZ. /cheers/

Pa sta ti mislis sta bi bilo kad bi CPU stalno radio na punoj frkv.?
Sta mislis sta znaci ono "mobile" u imenu?
Sta je speed-step tehnologija?

Pa fala Bogu da obara klok kad surfujes/kucas u wordu i slicno. Kad pokrenes neki 3D ili tako nesto radice na punoj brzini. Takodje, kada bi radio na bateriju na punoj brzini trajala bi ti cca. 15min....

U biosu notebooka se moze podesiti brzina rada kada radi na baterijama. Power save opcija obara brzinu procesora.

hvala drugari, evo sada sam skinuo sa neta program CPU-Z i vidim da je bas promenljiv rad procesora,raspon od 500mhz pa do 1.79 ghz, valjda je to to :? ...hvala vam u svakom slucaju, necu da ga menjam...
pozdrav za sve!!!!
cheers

Nazad
Vrh Dno