Šta je novo?

Zavijanje ploce?

dok

Slavan
Učlanjen(a)
29.11.2005
Poena
319
Na mom starom racunaru sa Bartonom i nforce2 plocom posle 4 god besprekornog rada odjednom iz cista mira poce da se cuje zavijanje koje lici na zvuk sirene kod milicije ili hitne pomoci i posle restarta na crnoj pozadini ispise nesto kao bios cheksum error ili tako nesto i kao da trazi da nesto ubacim u flopy.Nekad radi neko vreme pa se to desi a nekad odmah kad upalim komp,flesovao sam novi bios ,promenio bateriju na ploci i nista.Sta moze da bude uzrok?

P.S.Ram je ispravan,isto i graficka..

Prva asocijacija je baterija, al poshto si je zamenio to otpada, sledeca je RAM, al ako kazesh da je ispravan i to otpada i na kraju ostaje sam BIOS chip koji ochigledno crkava. Meni se taj error pojavljivao ali zbog falichnog ram modula. E sad ne znam da li je chip na tom epoxu zalemljen ili je u onom malo socketu. Ako moze da se vadi probaj da nadjesh negde takvu istu plochu pa da probash drugi BIOS chip :type:

1. proveri elektrolite na EPX-u
2. probaj sa novim napajanjem

pozdrav.

Elektrolitu su izgleda OK.Ploca izgleda kao nova.Promenio sam i napajanje.Brine me ona poruka koja trazi da se flesuje bios,iako sam ga uspesno flesovao i promenio bateriju.Sad kao radi kad sam izvadio sve kartice iz slotova osim graficke...videcemo...

E sad sam je ubio ko zeca..nema nista kad pritisnem power dugme na kucistu nista se ne desava (kao da nisam ni pritisnuo).Nije napajanje (probano na drugom kompu).nista nisam dirao vec samo ubo kabal koji ide iz uticnice u napajanje (da nije trebalo obrnuto..mozda je bacilo veliki napon na plocu odjednom.?Zaboravio sam da dugme na napajanju stavim na nulu.Ima li neko ideju sta je u pitanju???

ne bi to trebalo da ima veze, mislim da to dugme na napajanju radi istu stvar

Umrla ti je ploca :) kratko i jasno...nema leba od toga...

off@ Imam plocu Asusovu, soc. A...i odjednom je pocela da pisti...tj. kada upalim krene da pisti periodicno piiiiiiiiii.....2 sek. pauza.....piiiiiiiiii itd. Mislio sam da je proc, ili ram...ali sam proc i ram probao na drugom kompu i oni rade normalno, pa sam stavio drugi proc i ram na tu plocu i opet isto...jel zna neko mozda sta da radim...osim ako je jedino resenje kanta?

Ako ti rade procesor i ram onda je sigurno ploca u kvaru verovatno otiso erprom, nisi jedini kod mene isto mi se desilo na starom kompu ali uspeo sam da je osposobim ali vise neradi isto radi nesto usporeno a cipset via veliko smece barem na ovoj ploci. To ti je stvar sa jeftinim plocama nikad neznas kad ce da riknu.

@Dejan990:Slican prob je imao i moj drugar sa asusom.Ploca pisti kad nema mem modula,a kad ga stavis,ploca mrtva.Prob je bio mali regler kod mem slotova(naprso,jedva vidljivo).Skinuli sa neke 100% riknute ploce i njegova proradila.Pokusali i neku drugu plocu uraditi(asus, isti simptomi),al nista...
@dok.Pokusaj drugi bios da stavis,ako ne mozes...servis...

Nazad
Vrh Dno