Šta je novo?

Zasto Windows OS ima visoku cenu

Silk

Cenjen
Učlanjen(a)
04.07.2012
Poena
154
Koliko dugo se pravi jedna verzija Windowsa? Koliko ljudi je pravi?
Koliko kosta angazovati sve te ljude kada jedna kopija Windowsa kosta preko 100 evra?

Na kraju krajeva, koliko kopija se proda u celom svetu?

Da li vi mislite da je trenutna cena O.K?

Realna cena je 10-15 usd. Sve preko je dranje. Zbog toga microsoft ima para da investira u propale projekte (zune, telefoni kin1 i kin2).

E sad ga pretera, mozda za OEM bi i bila tu negde 20-50$ s obzirom da mu je "rok trajanja" 3-4 godine dok ne crkne racunar. FPP mozda tu negde oko 150$...

Posao je ogroman, i cesto se godinama radi paralelno na delovima OS-a koji tek treba da se pojave (Vista / W7). Cenu dodatno podize testiranje, sertifikacija, pisanje drajvera za razlicite uredjaje (sto se mora priznati u W7 radi jako dobro),...

Poslednja izmena:
Windows 8 bi trebao da košta oko 60-70$ za krajnje korisnike. Najjeftiniji windows do sada.

Windows 8 bi trebao da košta oko 60-70$ za krajnje korisnike. Najjeftiniji windows do sada.

Odakle ti ova informacija ??? Nešto nisam optimista, Windows 8 Enterprise će koštati preko 150 evra sigurno, sudeći po politici cena Microsoft-a.

Enterprise verzija je dostupna samo firmama, pošto se aktivira ili samo sa MAK ili KMS serverom. Pošto su upgrade verzije 14.99$ i 39.99$, verujem da će windows 8 pro koštati u rangu 60-70$.

Mislim da cena Windowsa realno nije visoka. Naravno da je mnogo visa od same cene kostanja, i to narocito s obzirom na oslanjanje novijih verzija na prethodne (daleko manji research & development), ali ne mozemo gledati na cene, rekao bih bilo cega, sa aspekta srpske prosecne plate od 300 evra, milion nezaposlenih ljudi, i ko zna koliko jos socijalnih slucajeva.

Enterprise verzija je dostupna samo firmama, pošto se aktivira ili samo sa MAK ili KMS serverom. Pošto su upgrade verzije 14.99$ i 39.99$, verujem da će windows 8 pro koštati u rangu 60-70$.

Nadam se da će Microsoft popustiti ovo ograničenje, jer baš neke funkcije koje ima Enterprise verzija meni trebaju, kao npr WindowsToGo, to je ona opcija da staviš celokupni Windows na butabilni fleš i da, praktično, ceo Windows 8 pokrećeš sa USB 3.0 flash sticka.

Neki tip sa NTFSD liste (znaci verovatno proveren :)) kaze da je instalirao Enterprise BEZ MAK-a, samo je neaktivirana kao W7 sto je bio bez key-a.

@Jericho, MS ima mnogo veci R&D od Apple-a ili Google-a ili koga vec po pitanju OS-a, jer Windows radi na SVAKOM PC-u. To je ono sto cini Windows interesantnim.

Da li vredi toliko? Ko gleda iz ugla da kupuje retail licencu stalno, mozda :) Ali vecina ljudi kupi OEM uz racunar i to je to... i ne treba mu vise.
Tako da sam Windows mislim da nije u plusu sam za sebe - on se isplati preko Office-a, Exchange-a i ostalih proizvoda.

Kad sam pominjao manji R&D, mislio sam na manji u odnosu na same pocetke Windows-a, ne u odnosu na druge. Slazem se da rade vise od ostalih. Uostalom, zato je MS tu gde jeste.
A svakako je Windows u debelom plusu sam za sebe, Office & drugari su samo ekstra profit.

po meni cena je ogromna, jer zamislite situaciju nekih firmi u kojima ume da bude desetine, pa mozda i stotine racunara...mozda gresim, ali sto sam imao prilike da vidim, podrska im je nula!

jos plus sto se svaki dodatni alat (office, vs...itd) dodatno placa...

i mislim da tu lezi uspeh 'open source' alternativama...

po meni cena je ogromna, jer zamislite situaciju nekih firmi u kojima ume da bude desetine, pa mozda i stotine racunara...mozda gresim, ali sto sam imao prilike da vidim, podrska im je nula!

jos plus sto se svaki dodatni alat (office, vs...itd) dodatno placa...

i mislim da tu lezi uspeh 'open source' alternativama...

Pa ni ta firma nema zaradu kao jedan radnik oko 200 e prosecno za Srbiju. Ima malo vise ;)

E sad ga pretera, mozda za OEM bi i bila tu negde 20-50$ s obzirom da mu je "rok trajanja" 3-4 godine dok ne crkne racunar. FPP mozda tu negde oko 150$...

Posao je ogroman, i cesto se godinama radi paralelno na delovima OS-a koji tek treba da se pojave (Vista / W7). Cenu dodatno podize testiranje, sertifikacija, pisanje drajvera za razlicite uredjaje (sto se mora priznati u W7 radi jako dobro),...

Smatraš li da za dva ili tri kućna tj u svakoj sobi po jedan treba da platiš za svaki po 150 i više evra. Da kupiš krš m$ čedo i da možeš da ga instaliraš na samo jedan računar?

OEM Windows je teska prevara. Racunar moze da se pokvari, ali software ne moze.

Kakva je podrska nula? Podrska je itekako dobra. Razlika je mozda sto mala firma moze samo da trazi razlog nekog problema dok bi neka ogromna firma mogla i da trazi da se izmeni nesto mnogo bitnije u samom OS-u (tipa, jedna veca firma je trazila hotfix za XP koji inace ne bi dobili u to doba jer je prilazio EOL).

Smatraš li da za dva ili tri kućna tj u svakoj sobi po jedan treba da platiš za svaki po 150 i više evra. Da kupiš krš m$ čedo i da možeš da ga instaliraš na samo jedan računar?
A zasto bi ti to platio po 150e? Opet razmisljas kao neko ko bi samo retail kupovao... uz te racunare je lepo mogao odmah da dodje OEM. Sto i dodje kod 90% kucnih korisnika pogotovu, jer nece oni da se bakcu. U toj celoj prici - licenca je mizerna.

Zasto Windows OS ima visoku cenu?

iz jednostavnog razloga jer nema nikakvu konkurenciju, te da sam u ekipi gates-a ne bi dozvolio da se najeftinija verzija novog win-a proda ispod $99, a za upgrade sa starijih verzija i cena spominjanih ovde se poptuno slazem

stvar se menja da postoji ta konkurencija, recimo da imamo 3-4 opste prihvatjenih OS proizvodjaca, onda bi isao na agresivniju politiku cena i sve ostale mere kako bi izbacio doticne iz biznisa, tj ono sto je ms odradio u svoje vreme i postao jedini opste prihvatjen globalni proizvodjac jedinog OS za koji vredi dati novce

Ja mislim da je realna cena, kao sto je neko vec i rekao, od 10 do 15 dolara.
Razumem da je za Windows potrebno mnogo ulaganja, ali ipak ne vredi 150 evra.
Kada bi kostao 1000 dinara, gotovo niko ne bi imao piratsku verziju.
Ovako preko 99% kucnih korisnika ima nelegalan softver. Ne racunam one koji su dobili Windows starter uz kupljeni racunar.

Kako OS da košta 10€ kada bilo kakav drugi ozbiljniji softver košta 20-50€? A tek profesionalni od po nekoliko stotina ili hiljada evra.
Alternativa postoji, i za većinu korisnika može da zameni Win, a pošto je Windows uglavnom nezamenljiv u poslovnom okruženju cena od 50-100€ nije toliko velika. Uostalom, uporedite piratski sadržaj prosečnog korisnika (profesionalni softver, muzika, filmovi, knjige, igre...) sa cenom OS-a.

Velike firme ne placaju ni priblizno 100e po licenci :)

Da bi resili pirateiju treba da naprave neku verizju za "obicne korisnike" i igrace, i ona treba da ima cenu od 50$-100$
a bolje verzije trebaju da imaju i bolju cenu.
One cifre od 10$-15$ su stvarno sulude, jer neke glupe igre kostaju vise , coca-cola je 1e , a OS da kosta 16l soka je stvarno ponizavajuce.

Da bi resili pirateiju treba da naprave neku verizju za "obicne korisnike" i igrace, i ona treba da ima cenu od 50$-100$
a bolje verzije trebaju da imaju i bolju cenu.
One cifre od 10$-15$ su stvarno sulude, jer neke glupe igre kostaju vise , coca-cola je 1e , a OS da kosta 16l soka je stvarno ponizavajuce.

Mountain Lion kosta kao 20l soka :D.

Zar nije UPGRADE na ML toliko a ne ML?:) U stvari sigurno je tako :)
Upgrade na W8 je $15.

Win OS je skup samo sa stanovista siromasnih ljudi, kakvih je Srbija puna. Ne treba trositi reci kada se zna da jedna igrica, World Of Warcraft: Mists Of Pandaria Collectors Edition, kosta 8000din, a Win7 Starter kosta 6000din

Operativni sistem od 15$, u kojoj to komediji? Ne pisu veverice taj softver pa da ih hrane lesnicima, nego ljudi :D . I to dosta ljudi. Testeri, programeri, dizajneri... Budite objektivni pa pogledajte sta vam dolazi uz Windows, pa uzmite u obzir da jedan deo tih stvari moze elegantno da prodje kao softver za sebe. Da li bi bio naplativ, to je drugo, ali imate ga. Pogotovo sad kod osmice gde ce biti implementirano i arhiviranje (i do sada je, nego na novom nivou) i kako sam cuo malo napredniji rad sa optickim diskovima (rezanje, baratanje sa ISO fajlovima, mada je i to do sada bilo, ne tako srecno reseno). Uz to, placate podrsku. Ne deluje tako mnogo. Pogotovo uzevsi neophodnost. OS morate da imate :). Uz to, sa novim svakim proizvodom ne placate samo ono sto je novo doslo uz njega, u odnosu na prethodnu generaciju, vec i brdo stvari koje su vremenom razvijane, a nisu mogle da budu iz momenta naplacene jer bi sve bilo preskupo.

I naravno, studenti dobijaju Windowsza dzabe :D . Tako da i to ulazi u cenu onih koji kupe :d .

Poslednja izmena:
Slazem se u potpunosti sa prethodnim postovima. Win ima opravdanu cenu. Nemaju svi tako nizak standard kao mi u Srbiji. Pa smo primorani da ga nabavljamo na nacin na koji ga nabavljamo.

Otkud ti to da studenti dobijaju Windows za dzabe? Ja za to nikad nisam cuo.

Ja sam ga dobio za dž dok sam studirao na Elektronskom u Nišu. Na PMF u Kosovskoj Mitrovici gde sada studiram Microsoft je poklonio softver za dva kabineta informatike.

I ja isto na laptopu koristim Win 7 Professional sa licencom koju sam dobio još kao student. Navodno ne ističe nikad, jedino što ne smem da koristim Windows u komercijalne svrhe.

Vrh Dno