Šta je novo?

Zasto svi prevrcu ocima na Maxtor-a i IBM?

Predsednik

Čuven
Učlanjen(a)
09.01.2002
Poena
619
Nisam uspeo da nadjem neki dobar test ATA100/133 diskova, ali koliko vidim ovde (na forumu), svi se nesto gnusaju na maxtora :eek: , a pisu hvalospeve o WD-u i seagate-u, pa me interesuje u cemu je to sad razlika... jel u pitanju brzina, buka, grejanje ili...?? :? interesuju me i preporuke za 120/160GB(ATA100/133) disk, i to posebno od onih koji su imali prilike da rade sa modelima od nekoliko razlicitih proizvodjaca (uz objasnjenje naravno 8) )... a i mogao bi benchmark da uradi neki veliki test HDD-ova, cisto da bi videli prednosti SATA, pa da vidimo da li to vredi kupovati, a ako ne sta ostalo ima na trzistu.....

Sto se tice testova diskova, licno smatram da ih najbolje
radi www.storagereview.com

IMB je dosao na los glas zbog cini mi se bar 1 DeskStar serije diskova. (ironicno prekrsten u DeathStar)

Mislim da je maxtor na losem glasu zadnje ~2-3 godine zato
sto ga najvise ljudi ima (racunaj oko 90% u SCG)
i stoga se naravno najvise cuje za kvarove Maxtorovih diskova.
Kad tome dodas nacine transporta, hladjenje tj grejanje
danasnjih diskova i nasu "fenomenalnu" struju dobijes
poprilicno losu sliku o bilo kojim diskovima :boom: :cuss:

Ja imam satelitski net, sto znaci da veoma, veoma
maltretiram diskove.
(gotovo non-stop, za sat vremena mi stigne pa od 1
punog cd-a do punog dvd-a fajlova)

Maxtor DM9+ od 80gb mi je disk samo za satelit.
Ista serija samo 120gb mi je glavni disk.
U kuci imam jos jednu takvu 120cu.
Svi rade super i svi su hladjeni. (poprilicno vazan detalj) type;

Cini mi se da je WD JB serija najbrza na svetu, ali
mislim da DM9+ sa 8mb ne zaostaje mnogo.

Pozdrav,
Sasha

Predsednik je napisao(la):
Nisam uspeo da nadjem neki dobar test ATA100/133 diskova, ali koliko vidim ovde (na forumu), svi se nesto gnusaju na maxtora :eek: , a pisu hvalospeve o WD-u i seagate-u, pa me interesuje u cemu je to sad razlika... jel u pitanju brzina, buka, grejanje ili...?? :? interesuju me i preporuke za 120/160GB(ATA100/133) disk, i to posebno od onih koji su imali prilike da rade sa modelima od nekoliko razlicitih proizvodjaca (uz objasnjenje naravno 8) )... a i mogao bi benchmark da uradi neki veliki test HDD-ova, cisto da bi videli prednosti SATA, pa da vidimo da li to vredi kupovati, a ako ne sta ostalo ima na trzistu.....

Pamtim vremena kada su ljudi prevrtali očima na Seagate, Conner :d, Fujitsu, WD, Quantum, IBM, Maxtor.... :D

Tokom godina svakom prizvođaču dešvalo da izbaci lošu seriju (nekima ređe, nekima češće :beat: ) ili da npr. domaći uvoznik uveze loš kontigent diskova nekog proizvođača i ljudi su ih izbegavali. Još jedna stvar, gotovo po pravilu je uvek najviše primedbi na modele koji se najviše i prodaju.

znate kako, najosetljiviji smo na diskove. Kada ti rikne graficka, odes zamenis i to je to. Kada rikne hard, odes, zamenis i izgubis 5-6 meseci rada, kakvog takvog, ali ipak nekog rada.

Otuda tolika osetljivost na hardove

ps. a naravno da ce se najvise kvariti, posto je to jedini mehanicki deo u racunaru (ne racunajuci kulere, i cd-romove koje koristis jednom nedeljno).

Sasha je napisao(la):
<snip>

Cini mi se da je WD JB serija najbrza na svetu, ali
mislim da DM9+ sa 8mb ne zaostaje mnogo.

<snip>

Izvini, ali mislim da treba da "uskocim" ovde...imam jedan Maxtor 6Y sa 80GB i dva WD JB isto sa 80GB. Po svim testovima koje sam uradio Maxtor je brzi ili upadljivo brzi. Sto se tice brzine u realnom radu, ne mogu nista da kazem...

upravo me je to i zanimalo (tnx tex)... a sto se tice buke isl...
jel matrox(quantum) i dalje onako malo krlja kad radi...

Predsednik je napisao(la):
upravo me je to i zanimalo (tnx tex)... a sto se tice buke isl...
jel matrox(quantum) i dalje onako malo krlja kad radi...

Ne, Matrox-a ne cujem uopste...ali ni malo...WD se jedva malo cuju, ali bas moram da se pomucim...jedino se upadljivo cuju pri startu racunara. Doduse, moram da kazem da imam ukupno 7 ventilatora u kucistu, pa oni malo "pokrivaju" sve ostale zvuke.

Nekoliko dana sam imao kod sebe identicni Maxtor kao ovaj moj, samo da bih probao kako rade u RAID-u...interesantno, ali taj disk se i te kako cuo...a bio je ispravan. E sad, cuo sam da postoji software koji "utisava" HDD na racun performansi, ali to nikada nisam probao.

Ja imam tj imam priliku da slusam iste diskove o kojima TEX707 prica, i tvrdim da, Matrox DiamondMax 9+ 80Gb, onaj par diskova koji je bio kod mene, imaju tisi zvuk od para WD 800JB (raid 0).
Ja pak imam vrlo tihu masinu, i jedino sto se cuje su upravo ti hard diskovi.
Ja posle svega, nisam nimalo gadljiv na Maxtore, naprotiv.

tex707 je napisao(la):
...
Izvini, ali mislim da treba da "uskocim" ovde...imam jedan Maxtor 6Y sa 80GB i dva WD JB isto sa 80GB. Po svim testovima koje sam uradio Maxtor je brzi ili upadljivo brzi. Sto se tice brzine u realnom radu, ne mogu nista da kazem...

Hehe, pazi ne sumnjam u verodostojnost tvog testa.
Ali ti si test verovatno probao na 1 racunaru sa 1 ili 2 OS-a
u recimo 5 programa. Dakle pri tvom "setupu" maxtor je bio bolji.

A da si ti odradio profi test sa nekoliko razlicitih konfiguracija (cipsetova), operativnih sistema, u recimo nekoliko desetina programa, i to sve pod fat pa ntfs sistemom (znam da je za ovo potrebno puno novca, vremena, zivaca i znanja) ja bih veoma
rado procitao test, i (gotovo sigurno) poverovao u tvoje rezultate. Ovako, tu informaciju cu primiti sa dozom rezerve.

Ja licno preferiram maxtor ali po svim iole relevantim
testovima (na netu i nema nesto mnogo testova diskova,
a i od njih je vecina ne vredi citanja) disk no.1 po pitanju
brzine je wd jb 2000(2500)gb. I on je u nekim testovima
sporiji od maxtora dm9+ a u nekim drugim brzi. Razlika je veoma retko veca od par procenata.

A vecina testova se ne bavi cinjenicom da Maxtor ima veoma zanimljivu semu da u diskovima koristi "ploce" od 60,
68 i 80gb. Zasto je to bitno, pa recimo mozes uzeti 3 diska od 160gb i sva tri ce imati razlicite ploce i ponasati se razlicito = brzinska razlika. E to se meni licno ne svidja.

Pozdrav,
Sasha

Sasha je napisao(la):
Hehe, pazi ne sumnjam u verodostojnost tvog testa.
Ali ti si test verovatno probao na 1 racunaru sa 1 ili 2 OS-a
u recimo 5 programa. Dakle pri tvom "setupu" maxtor je bio bolji.

<snip>

Da, naravno da je tako...probao sam na onome sta sam imao, tj. Win2000SP4, NF7-S, T-Bred@ 2.4GHz...a testove sam radio samo zato sto mi se ucinilo da WD-u u RAID konfiguraciji rade sporije nego Maxtori.

Sto se Jaksinog komentara o zvuku tice, meni je bas pre nekoliko dana pomenuo kako mu se cuju WD-i (isti diskovi kao ovi moji, takodje RAID) i zakljucili smo da ja nemam taj utisak upravo zbog ventilatora.

Miroslav je napisao(la):
znate kako, najosetljiviji smo na diskove. Kada ti rikne graficka, odes zamenis i to je to. Kada rikne hard, odes, zamenis i izgubis 5-6 meseci rada, kakvog takvog, ali ipak nekog rada.

Otuda tolika osetljivost na hardove

Baš zbog toga su se ludi i semislili operaciju zvanu "Backup" :d. Sad što je ne koristimo/neredovno koristimo/nesistematično koristimo to je druga stvar koja više spada u tzv. "ljudski faktor".

Skoro sam sebi sklapao novu masinu gde su nasla mesto dva Maxtor od 80GB RAID0. Znaci sklopljena masina, kuciste jos uvek otvoreno namestam RAID i pipnem disk i tako se opecem da mi ostane plik. Nisam verovao da jedan HDD moze da postigne takvu temperatutu. Naravno odmah montiram dva ventilatora i sada je stvar OK.
Bas me interesuje da li se i vama ovako greju diskovi, jer stvarno neverujem da bi mi dugo radili bez ventilatora.

Naravno da se greju ali zato jedan ventilator odole da duva na elektroniku i taj disk radi dok se ne sretne sa strujnim udarom :(

ivo.r je napisao(la):
...

Baš zbog toga su se ludi i semislili operaciju zvanu "Backup" :d. Sad što je ne koristimo/neredovno koristimo/nesistematično koristimo to je druga stvar koja više spada u tzv. "ljudski faktor".

Pa sad...nije ni backupove lako raditi :) prvo treba imati vremena za njih (pogotovo ako se radi o vecoj kolicini podataka) i to sve negde treba staviti.
Nemarnost moze dosta da kosta ali ja za sada (da kucnem u drvo :)) nisam imao nijedan problem sa diskovima (a imao sam i IBM, Qunatum, Maxtor, Seagate, WD) i svi su ok radili i prezivili ko zna koliko nestanaka struje, losa napajanja i ko zna sta josh drugo...
A sto se backupa tice, za 5 godina mislim da nisam nijednom napravio backup (a kada bih izgubio nesto od onoga sto sam uradio...pa tacno da se samoubijem :( )....toliko o marljivosti...

merlin je napisao(la):
Skoro sam sebi sklapao novu masinu gde su nasla mesto dva Maxtor od 80GB RAID0. Znaci sklopljena masina, kuciste jos uvek otvoreno namestam RAID i pipnem disk i tako se opecem da mi ostane plik. Nisam verovao da jedan HDD moze da postigne takvu temperatutu. Naravno odmah montiram dva ventilatora i sada je stvar OK.
Bas me interesuje da li se i vama ovako greju diskovi, jer stvarno neverujem da bi mi dugo radili bez ventilatora.

Kao sto si mogao da primetis novi diskovi @7200rpm se bas greju . :boom: ps Ja nisam dobio plikove, reagovao sam veoma brzo :)

Bez hladjenja temp ide i preko 50C.
A sa hladjenjem ne preko 35C.

Pozdrav,
Sasha

ivo.r je napisao(la):
...

Ovo sto merlin pita je malte ne oduvek bio problem (secam se mog connor-a od 850MB, koji je kada kopm ostane ukljucen ceo dan, pocne da topi audio kabl koji je slucajno prelazio preko njega :)))
uzasno je cudno da se odredjeni diskovi drugacije greju u razlicitim makinama... moj najbolji drug kad ovde donese disk i ja ga stavim na knjige i utaknem ga, posle 2 sata rada pece ko blesav... za razliku od toga kod njega radi normalno...
nove diskove treba hladiti, i zbog ukupne zagrejanosti kucista...

a to sto je spomenutu da maxtor-ovi diskovi od 160GB sa razlicitim plocama, imaju razlicite performanse potuno tacno, a i malo smesno...

Nego da li je neko imao iskustva sa SATA diskovima... i kako to radi?

eMe je napisao(la):
Zasto svi prevrcu ocima na Maxtor-a i IBM?

Zamisli onda sta ljudi rade kad im kazem da imam Samsungov disk ;)

Hehe, imam i ja Samsungov disk, 40gb, 7200rpm, 2mb cache, radi odlicno!
Ali cu najverovatnije da ga menjam... malo mesta :(

tex707 je napisao(la):
...

Jeste - ali je WD daleko pouzdaniji u svakom pogledu! ctp;

dkurel je napisao(la):
...

Jeste - ali je WD daleko pouzdaniji u svakom pogledu! ctp;

Pa i ja se tome nadam...zato sam ih i uzeo za RAID...

Mislim da je uzaludno pricati o tome koji je model diska pouzdaniji.
Ovde nema pravila samo koliko srece imas.
Ja, npr., imam potpuno drugacije iskustvo, tj. da su Maxtori pouzdaniji od WD-a - procentualno gledano. Npr. za odredjeni period u firmi u kojoj radim prodato je oko 100 Maxtora (8-ca slim 7200 ona koja se najvise kupuje) i za malo duzi period isto toliko WD 400BB. Maxtora se (do danas) vratilo 10 (iz te serije od 100 kom.) WD-a 12 (opet iz serije od 100 kupljenih na istom mestu).
Za maxtore 9-ke (80GB) je odnos skart/ispravno mnooogo povoljniji. Dok npr. za WD 800 JB bih mogao sad da kazem uzasnu cifru od 25% skarta, ali necu- zato sto ih nismo prodali dovoljno, a mozda nam je uletela losa serija, ili je transport isao preko dzombi :) ...
Ono sto sam hteo da kazem je da licno iskustvo nije pokazatelj stvarnog stanja stvari. Pravi odnos skart/ispravno znaju samo generalni distributeri, a te podatke verovatno cuvaju za sebe iz logicnih razloga.

Pozdrav...

Nazad
Vrh Dno