Šta je novo?

Zasto su nam cene tolike?

Učlanjen(a)
05.12.2004
Poena
320
Vec sam jednom postavio slicnu temu ali bi hteo da mi neko ko poznaje temu sa profesionalnog ugla malo pojasni situaciju. Znam da je cela Evropa skupa sto se tice racunara ali je ko nas disproporcija izmedju platezne moci i cena Suluda. Ne kazem da ne postoji gore mesto za kupovinu racunara ali ako kod nas x850 xt pe kosta 600 evra a u Americi 7800gtx kosta 500 dolara onda tu nesto nije u redu.

Da, 7800gtx se kupuje na kilo.. , bre pa to su highend katre koje se prodaju u malim kolicinama ( bar kod nas).Zato prodavci roknu bar 30% vecu cenu + PDV i eto.

Principal Skinner je napisao(la):
Vec sam jednom postavio slicnu temu ali bi hteo da mi neko ko poznaje temu sa profesionalnog ugla malo pojasni situaciju. Znam da je cela Evropa skupa sto se tice racunara ali je ko nas disproporcija izmedju platezne moci i cena Suluda. Ne kazem da ne postoji gore mesto za kupovinu racunara ali ako kod nas x850 xt pe kosta 600 evra a u Americi 7800gtx kosta 500 dolara onda tu nesto nije u redu.

Pa postavljaces i dalje jer je pitanje skroz suludo.

1. Disproporcija izmedju platezne moci i cijena :d. Pa pobogu, graficka kosta koliko kosta, ne mogu oni da je prodaju po nizoj cijeni zato sto mi imamo male plate. Po toj logici prilagodjavanja, mi bi, iako imamo nizak standard trebali da furamo 'ardver ko i oni preko, a u Avganistanu bi gtx 7800 kostao 100 dolara, jer je to u skladu sa primanjima ;)

2. Ljudi uvijek gledaju cijene u Americi. Ja stvarno ne znam zasto je tamo toliko jeftinije, ali je tako. Ako ni tebi nije jasno trebao si da postavis pitanje: "Zasto je USA jeftinija od Evrope?".

3. A sto se tice Evrope, evo ja ove godine otidoh u Englesku i Svedsku i NISTA od hardware-a nisam uzeo, jer su cijene iste ili vece nego kod nas. Ovo naravno vazi za mainstream komponente dok su one ekskluzivne pristupacnije nego kod nas (Zver ti je objasnio zasto).

I dokle ce ljudi vise da se primaju na tu pricu kako nasi prodavci deru i uzimaju ogromne pare na nama. Ja mislim da bi prije svega trebali razgovarati o unapredjennju raznolikosti ponude, ozbiljnosti i korektnosti prodavaca i firmi. Sto se mene tice cijene su ok.

Pozdrav

Cene su OK???!!! Blago tebi kad si u posetu iso chak u svedsku, ali posteni ljudi ovde tesko mogu sebi chak i put da priuste, a kamoli da i jos neki hardver donesu odande...
Cene su kod nas extremno naduvane!!! I da nema PDV-a, opet bi ista situacija bila... chinjenica.

Shang Tsung je napisao(la):
Cene su OK???!!! Blago tebi kad si u posetu iso chak u svedsku, ali posteni ljudi ovde tesko mogu sebi chak i put da priuste, a kamoli da i jos neki hardver donesu odande...
Cene su kod nas extremno naduvane!!! I da nema PDV-a, opet bi ista situacija bila... chinjenica.
Što se tiče cena, raspitaj se prvo malo šta i kako funkcioniše sve vezano za hardware kod nas pa ćeš videti i sam da nisi u pravu. ipedja ti je dota toga već objasnio.
A ovo za Švedsku...pa šta sad, ispade da samo nepošteni mogu da putuju po Evropi?

Jako interesantno - moj tetka u svajcarskoj u videla da u lokalnom supermarketu 4 franaka kosta paket cipsa (BIG), a ona kao alternativu sedne u auto, vozi nekoliko kilometara, dodje do nemacke i kupi isti taj cips za manje od jednog franaka (0.80). U finskoj drug mi prica da imas meso koje kosta jedan evro, pa sve do najskupljeg koji kosta 5 evra. Imas za sve klase, a ne kao kod nas, stavili samo onaj od 4 evra, pa vozi misko :d Elem, poenta price je da ne bas u svim zemljama EU sve je skupo ili sve je jeftino... Drug mi takodje pricao da mozes za vrlo jeftine pare naci nove kompjutere u finskoj ;) Sto se mene tice, cene kod nas su velike, a plate male i standard 0. Treba jos drzava da se razvije i da uveze 100 7800GTX kartica da bi imale pristojnu cenu ;)

Budimo srecni, znate li kolike su cene u Grckoj? U Duty Free Shopu, jos jednom, u Duty Free Shopu (znaci, nicht PDV od 9%), CF, SD, itd. kartice od 256 MB su barem za oko 15-20 evra skuplje u proseku. Na kamere i dig. aparate dodajte jos oko 100E. Mp3 player Philipsov 128 MB u obliku bubamare je 90 evra (a povraca ti se kad ga vidis). Bezveze...

Poslednja izmena:
Deprimirao sam se neki dan kada sam video racunar u najnovijem Metro (bugarskom) katalogu:

Sempron 2500+
VIA KM400 ploca
DDR 256MB
HDD 80GB
DVD-RW 16x
ATX 350W
Tastatura i opticki mis
Monitor TFT 17" Yakumo
Garancija na sve 36 meseci...
Sve to 360EUR-a + PDV (kod njih je PDV 20%) = 432EUR-a

i jos poklon 10komada DVD-R diskova :(

nisam bas mislio da se ova tema raspreda oko cena mesa i paradajza tamo ili 'vamo.
Kanda cemo mi ici u Bugarsku u kupovinu. Jos samo kad bi Bugari imali newegg.com ka Ameri

Dobro mafijo...
Neka bude kako vi kazete.

.......

Sve zavisi gde gledas, siguran sam da moze i kod nas da nadjes primer firmi cije se cene u komponentama razlikuju i po 10%, sto je na jedan ceo racunar (morate se sloziti mnogo). Pricao mi drug koji zivi u americi, kaze prvo odes u bogato opremnjenu prodavnicu i "izmaltretiras" prodavca da ti sve objasni i pokaze, pa onda kuci na internet da trazis najjeftinije. Pre nekoliko meseci sam cuo pricu kod nas da se AMD zalio kako su kod nas niske cene procesora, pa je nakon toga usledio blagi skok od od 5-25€ po primerku. Nije sve kako izgleda.

sarmice je napisao(la):
Sve zavisi gde gledas, siguran sam da moze i kod nas da nadjes primer firmi cije se cene u komponentama razlikuju i po 10%, sto je na jedan ceo racunar (morate se sloziti mnogo). Pricao mi drug koji zivi u americi, kaze prvo odes u bogato opremnjenu prodavnicu i "izmaltretiras" prodavca da ti sve objasni i pokaze, pa onda kuci na internet da trazis najjeftinije. Pre nekoliko meseci sam cuo pricu kod nas da se AMD zalio kako su kod nas niske cene procesora, pa je nakon toga usledio blagi skok od od 5-25€ po primerku. Nije sve kako izgleda.

Ma daj, u AMD-u se bas obaziru na cene procesora kod nas.Gde li si samo ovo cuo?Zbog Srbije su u gubitku.:shock:

Dobro mafijo...

.......

Kakva mafia? U cemu je tvoj problem? To sto neko ima pare da ode u Svedsku? Radi pa ces i ti imati? Nije tacno da posten covek ne moze da ode napolje pa cak i u Svedsku!

U Svedsku bas i nece svako da ode...

Ocajna klima, a mora puno da se radi... :)

Dobro mafijo...

.......

Tuga je kako ti raspravljas u ovoj temi... :wall:

To je drugo, ali inace ne znaci da samo mafia moze da ide u Svedsku :D

Delija je napisao(la):
U Svedsku bas i nece svako da ode...

Ocajna klima, a mora puno da se radi... :)

Je... ga, hladno al' standard :D :D

Principal Skinner je napisao(la):

Pa ajde da kazemo da sam profesionalac u toj oblasti. Tu je i dugogodisnje iskustvo u trgovini i spoljno-trgovinskom poslovanju.
Da li se secas kada je evropska zajednica uvela evro kao svoju monetu?
Tada je dolara u odnosu na taj isti evro bio 1:1
E pametni ameri oborise vrednost dolara pa je njihova roba postala daleko konkurentnija od evropske skupe robe.
Da li si cuo za verizni racun!
Recimo uzmes svajcarce pa njih konverujes ili prosto receno zamenis za svedske krune pa onda za te iste krune kupis evro pa pazaris. Sta mislis da li si ucario ili si se zeznuo. To se zovu kursne razlike i mnogi od toga profitiraju a ovde se u threadu stice utisak konfuzije cena po drzavama a nije tako.
Neke se drzave evropske zajednice, drze ko' pijani plota za zakone zajednice, dok druge muckaju samo tako i sve je legalno :D
Kakva je situacija kod nas?
Pa evro je u svakom slucaju podcenjen i njegova kursna razlika je nerealnih 83 din. za 1e. Razlika do realnog kursa je u cenama koje su cini se naduvane a u stvari predstavljaju realnu vrednost razmene. To nikakve veze nema sa kupovnom moci stanovnistva. Kao sto nema nikakve veze sa cenom u evrima iz zemlje uvoznika. Znaci tamo gde je evro jeftiniji i cena uvozna je manja.
Naravno postoje i izuzetci kao sto je Svedska koja drzi svoju Krunu kao sto i svajcarci drze svoj Franak veoma skupo. Ko je svojevremeno Marke konvertovao u Franke a odnos je bio 1:1.2 za Franak sada je taj isti Franak 1.58 ili vise. Kada svajcarci formiraju svoje cene formiraju na bazi franka jer imaju stabilnu valutu a i plate su im u francima a ne u Drahmama. Onda je prirodno da ce i cena u evrima biti veca od Nemacke koja je uzela politiku plivajuceg kursa ali se zato potrudila da automobilsku industriju prevede sa 1DM na 1e a u pocetku je bilo 2DM za 1e. Dakle automobili su riknuli dva puta skuplje nego dok su se prodavali u DM.
U svemu tome najvise igra rec politika i monetarni fond. Zemlje treceg sveta u kopje i mi spadamo imaju poseban tretman u zavisnosti od monetarne politike koja se vodi prema toj drzavi. Da bi Bugare i Rumune uvukli u Evropsku Uniju daju im damping cene da bi se stvorio privid kupovne moci i stabilne ekonomije a oni to zovu "Studija Izvodljivosti". Kada budu usli ima da plate to sve sa kamatom bas kao i Grcka koja sa svojom ekonomijom ne moze da se izbori ni sa Italijom, Nemackom, Francuskom, Spanijom....
Dakle nije to samo prosta matematika. To se izucava na fakultetima a uci u praksi. I mi smo dobili secer jeftino od Unije i znate sta je bilo! Neko se u ovoj drzavi gadno na racun naroda obogatio a mi dobili embargo na uvoz secera. I opet sve ce to narod platiti na ovaj ili onaj nacin!

Pozdrav i hvala na strpljenju ;)

I to znaci ko se snashao, snasho' se, a ko nije neka trpi ovu tugu ovde i kraj.
I naravno da chekamo kraj i ove v***ti ili da se desi neko chudo.

malopre gledam cene na nekom austrijskom sajtu i pi3dim. 6600 gt asus extreme ~150 evra

i ?

A transport? A carina? A porez? A struja? Voda? Benzin? Radnici? Knjigovođe? Lokal?

(Iz perspektive nekoga ko to uvozi i prodaje)

Ili karta može da se teleportuje do ovde po 150 eur a da se još pri tome odobri popust od 7.5% na račun teleportacije?

Marvin Freestyl je napisao(la):
A transport? A carina? A porez? A struja? Voda? Benzin? Radnici? Knjigovođe? Lokal?

(Iz perspektive nekoga ko to uvozi i prodaje)

Ili karta može da se teleportuje do ovde po 150 eur a da se još pri tome odobri popust od 7.5% na račun teleportacije?
Aha po tebi ispade da nasi ne mogu da dobiju bolje ulazne cene od maloprodajnih napolju, kao i da ti austrijanici ne placaju nikom nista, a trose samo vazduh?

Ako oni mogu da prodaju za 150 sa onakvim platama, to kod nas treba da kosta 120-130 i to je jedno logicno...

Kod nas je sve skupo u odnosu na standard, a ne samo racunari. :type:
Sta god da pogledas - skupo je: stan, auto, letovanje , zimovanje. I meni to smeta,al sta da se radi ,)

Ne. Ne kažem da

naši ne mogu da dobiju bolje cene od MP u Austriji. Mogu, naravno. I dobijaju. I plaćaju i Austrijanci svoje troškove naravno. Ne razumem ovo sa njihovim platama, da budem iskren. Jel to nešto znači da, ako su nama manje plate, trebalo bi u skladu sa tim da nam budu i cene niže?

Jel misliš da se maloprodajne cene razlikuju od veleprodajnih za 50%? Jel misliš da bi MP cena robe koja se kupuje u Austriji trebalo da bude veća od MP cene (iste te robe uvezene iz Austrije) kod nas? Ili bi trebalo da imamo iste cene u maloprodaji?

Svuda je skupo. samo sto se ta skupoca "drugacije" oseca. Negde mozes da kupis nov TV od 1/4 plate a kod nas ti treba 1-3 plate. Ali zato tamo stan/kuca kostaju papreno, bas kao i kod nas. Sve je to pitanje zivotnog standarda.

Nego da se vratim na temu... domaci prodavci/dileri/uvoznici su najgori PILICARI i uvek uvoze krsh robu. Ako ti treba nesto specificno osudjen si na cekanje od 1-6 meseci. Ako hoces plocu za dual CPU ili nv-quadro/3dlabs-realizm graficku ili neznam kakav monitor moras da cekas i jos te oderu kozu sa ledja jer se SVINJSKI ugrade i preko 30%.

Zvanicni zastupnici su lenji i bezobrazni. Ja sam prosle godine cekao 6800Ultra 3 meseca, a prica je bila.. "cekamo da kartica dodje u filijalu u Bechu, pa ce neko posle 7 dana da ode i donese je i imaces je za 2 nedelje". Prica je bila ista 3 meseca samo su menjali brojeve. Da li tako treba da rade zvanicni predstavnici/ovlasceni distributeri ?

yooyo

Nemojte da poredite usa i evropu, samim tim i ovu nasu Srbijicu.
Drugaciji su sistemi u pitanju. I da stvar bude jos zanimljivija proizvodi koji idu na usa trziste su bolji nego oni koji dolaze u evropu. Najskoriji primer je bio vw fiton.
Mislim sta da kazem kad isti porsche kosta u frankfurtu 70.000eura a u majamiju ga ima za 50.000USD (~40.000eura)!! Jos malo da se kursne razlike izmene i ..... :banana:

astrolog je napisao(la):
Pa ajde da kazemo da sam profesionalac u toj oblasti. Tu je i dugogodisnje iskustvo u trgovini i spoljno-trgovinskom poslovanju...QUOTE]

Iskreno, tesko nama ako ovakve stvari pisu priofesionalci sa dugogodisnjim iskustvom. Ti ne znas elementarne stvari. NHF, pliz.

1. EU nije uvela svoju monetu nego svoju valutu! Dobio bi nulu na ispitu da si ovo rekao:)
2. ovo sa kursnim razlikama necu ni da komentarisem. samo cu reci da oni koji rade da bi zaradili na kursnim razlikama jesu veliki igraci, imaju kapitala sa 9 nula i svakako ne rade sa hardverom sto je ovde na razmatranju
3. btw kaze se poTcenjen a ne poDcenjen. i cisto da znas nije ovde evro potcenjen nego je dinar precenjen (ako je uopste tako i to je za dublju i siru analizu)
4. nije kursna razlika 83 dinara nego je devizini kurs tj exchange rate.
5. IMF ne vodi prema nama monetarnu politiku! monetarnu politiku vodi Centralna banka (kod nas: NBS) koristeci instrumente monetarne politike!
6. ovo sa damping cenama si bas odvalio
7. nismo mi dobili secer od EU. od EU smo dobili preferencijale, covece!

3. btw kaze se poTcenjen a ne poDcenjen. i cisto da znas nije ovde evro potcenjen nego je dinar precenjen (ako je uopste tako i to je za dublju i siru analizu)

Ili ti apresiran :) Sto je npr idealna situcaija za uvoz iz Amreike ili Kine jer su njihove valute na nezapamceno niskom nivou.
5. IMF ne vodi prema nama monetarnu politiku! monetarnu politiku vodi Centralna banka (kod nas: NBS) koristeci instrumente monetarne politike!

Apsolutno tacno samo si jos zaboravio da napomenes da NBS "igra" kako MMF "diriguje" :)

Poslednja izmena:
Vrh Dno