Šta je novo?

Zasto su nam cene tolike?

Broz je napisao(la):
astrolog je napisao(la):
Pa ajde da kazemo da sam profesionalac u toj oblasti. Tu je i dugogodisnje iskustvo u trgovini i spoljno-trgovinskom poslovanju...QUOTE]

Iskreno, tesko nama ako ovakve stvari pisu priofesionalci sa dugogodisnjim iskustvom. Ti ne znas elementarne stvari. NHF, pliz.

1. EU nije uvela svoju monetu nego svoju valutu! Dobio bi nulu na ispitu da si ovo rekao:)
2. ovo sa kursnim razlikama necu ni da komentarisem. samo cu reci da oni koji rade da bi zaradili na kursnim razlikama jesu veliki igraci, imaju kapitala sa 9 nula i svakako ne rade sa hardverom sto je ovde na razmatranju
3. btw kaze se poTcenjen a ne poDcenjen. i cisto da znas nije ovde evro potcenjen nego je dinar precenjen (ako je uopste tako i to je za dublju i siru analizu)
4. nije kursna razlika 83 dinara nego je devizini kurs tj exchange rate.
5. IMF ne vodi prema nama monetarnu politiku! monetarnu politiku vodi Centralna banka (kod nas: NBS) koristeci instrumente monetarne politike!
6. ovo sa damping cenama si bas odvalio
7. nismo mi dobili secer od EU. od EU smo dobili preferencijale, covece!

1. Da li Broze uistinu znas razliku izmedju monete i valute? Koliko znam moneta se zove Evro a dobio sam cistu 10-tku i cetiri kolokviuma takodje ciste 10-tke za tvoju informaciju.
2. Svi koji su na ovaj ili onaj nacin u platnom prometu ( barataju novcem )imaju jednake sanse da ucare na kursnim razlikama. Neko jedan $ neko 100.000 $ i to ih nikako ne cini razlicitim.
3. Izvinjavam se lapsus kod brzog pisanja. Potpuno si u pravu.
4. Jos jedan lapsus. Tacno devizni kurs je 83 din za 1 evro.
5. Mani se covece corava posla. Suvise je to komplikovana prica. To sto ti navodis trebalo bi da bude tako ali nije. Da bas oni odredjuju i vode monetarnu politiku a trebalo bi da to radi Centralna banka odnosno NBS. Pa zar si naivan da pomislis da Gdin. Dinkic radi ono sto radi svojom glavom i pamecu. Veliki svetski igraci su u pitanju ali o tome mozda nekom drugom prilikom. O kojim instrumentima monetarne politike se ovde govori? Da stvarno funkcionisu ne bismo imali haos a taj jadni dinar morao bi da ima u rezervi zlatnih poluga u onoj kolicini koliko je novca nastancano u opticaju. Kazi mi primer i jedne drzave koja ima pokrice za svoju monetu u zlatu. Cisto frlljanje papirima a sve iz razloga stavljanja jedne drzave u kamatni ili duznicki polozaj druge drzave. Pa covece Amerika je najprezaduzenija zemlja na svetu. Kako? O tome mozda drugi put. Ali imaju NATO pa im se moze.
6. Ovo sa damping cenam bas nisam odvalio. Izvini BROZ osim sto si moderator sta si po struci i gde si sve ovo naucio? Zivo me interesuje!
Sustina damping cena je spustanje novcane vrednosti robe ispod trzisne da bi se uspostavio monopol nad njim. Cesto se u ekonomskoj praksi sve cesce ovo pitanje susrece u medjunarodnoj politici. Tako da osnovni istrumenti politickog uticaja idu upravo preko novcane mase. Sta mislis ko' je finansirao 5. oktobar 2000.g. i zasto??? Kakvu su korist imale a zna se da zapadne zemlje pa sad i istocne, nista ne rade ako im se ne isplati da to cine na ovaj ili onaj nacin. Vazno je stvoriti privid reda politicke i ekonomske stabilnosti. :d
7. Da dobili smo preferencijale sto za prosecnog korisnika foruma nista ne znaci ako se ne razume u ekonomske termine. Ali zato vecina zna da je Gdin. sa 4 zvezdice prepakivao secer iz evropske unije i jednu te istu turu istog secera uvozio 100 puta. To se valjda u Srbiji zove biznis. :d
Ovako ce te vecina korisnika foruma vise razumeti jer je tako zaista bilo, ( ne bi nas kaznili zabranom uvoza ) nego da im pricas pricu o preferencijalima kod uvoza odredjenih roba i sta ti preferencijali znace za nasu jadnu Srbiju osim mrtvog slova na papiru. ;)

Pozdrav...

Pre svega ne znam zasto si se uvatio za cinjenicu da sam ja moderator? Nema potreba niti ima ikakve veze sa nasim dijalogom. Kao da sam se ja nesto pozvao na to...svasta.
Naravno da znam razliku izmedju monete i valute, zato sam te i ispravio/podsetio na to.
Ja sam stvarno zaprepascena da si dobio 10 ako si to rekao jer se pod:
1. Monetom podrazumeva (najcesce, u sirem smislu) kovani novac od zlata srebre, i drugih plemenitih metala propisanog i odredjenog oblika dimenzija i finoce koje propisuje drzava. Naziv "moneta" dolazi od grcke boginje Juno koja je zbog dobronamernih opomena Rimljanima prozvana "Moneta" odnosno "ona koja opominje". Jednom recju moneta je nasim recnikom receno hardware.
2. Valutom podrazumeva obavezna jedinica placanja u platnom prometu jedne zemlje.
Izvini i opet IZVINI ali ja mislim da si ti malo tanak sa nekim stvarima i samo cu ti reci da ne sirimo pricu previse da g. Dinkic vodi fiskalnu politiku tj ministarstvo na cijem se celu ona nalazi.
Monetarni politiku vodi guverner i tj institucija na cijem se celu on nalazi - NBS.
Sto se tice pokrica u zlatu ta vrsta monetarnog sidra je napustena pre nekoliko decenija. Sada se to drugacije radi.

pozdrav i necemo vise da ne zamaramo druge:)

Vazi, necemo da zamaramo ovom temom. Ja samo pokusavam na najjednostavniji nacin da objasnim obicnom korisniku sta se u stvari desava a ti se uhvatio boginja i raznoraznih teorija koje u vecoj meri vise i ne vaze i nemaju uporiste u praksi.
BTW. Dinkic je bio G U V E R N E R i to je uslovno receno ostao, iako vodi drugo ministarstvo odnosno ministarstvo finansija. Kod koga su pare taj i ima najjaci uticaj bas u oblasti o kojoj smo diskutovali. Mislio sam da ces shvatiti o cemu to pisem. Pa taj covek cak odredjuje i budzet vojsci ( odredjuje ga skupstina ) a postoji ministar vojni i doticno ministarstvo, koji o tome treba da vodi racuna i daje predlog budzeta koji skupstina usvaja ili ga revidira. Sve to znas kao i ja i zasto se po pravilu na benchu svi hvataju za reci a ne za sustinu stvari koja nam cini zivot onakav kakav je. Sve u svemu tuzno u jednoj zemlji seljaka na brdovitom balkanu.....
Hvala ti na korektnom pisanju i nemoj da se izvinjavas. To je tvoje misljenje i ja ga postujem.
Pozdrav :)

U hramu rimske boginje Juno Moneta na Kapitolu nalazila se kovnica novca. Pridev moneta moze biti od imenice mons, montis - planina ili glagola moneo, ere - upozoriti. E sad po legendi su guske upozorile rimljane na Galski napad 390 B.C., a guske su inache Junonine svete ptice koje su gajene u njenom hramu na Kapitolu.

Principal Skinner je napisao(la):
150 evra kod njih naspram 200-230 evra kod nas je veelika razlika. A odakle ta razlika ako sva roba dolazi iz Kine ili Tajvana (sto je opet Kina)?
ovo je vrlo konkretno pitanje, a niko da da jasan odgovor na njega. :)

al mislim da je poenta treda - da li nas yebu domaci trgovci ili neko njih yebe pa oni samo prenose. :) i da li je taj neko drzava srbija? ili jos prostije - koga da vatamo za gusu? jer ako je "strani" elemenat kriv mozemo samo da placemo... mada mozemo da uvatimo za gusu i onog sto nas je u tu situaciju doveo/u njoj zadrzava.

mislim da zbog opravdane potrebe da nekog izlome ovde ljudi i pominju standard kao faktor iako je to sporedno. ja bi voleo da znam zasto austrijanac placa toliko manje i da imam 20x vise prihoda nego sad, pa i 20x vise od njega...

osecaju se bre ljudi ko u zatvoru u ovoj zemlji i od silne klaustrofobije neznas ko ti ga odakle uvaljuje, a uvaljuje sve u 16... pa valjda se bar nekom od njih moze poslati ***** pouzecem. sve sto upuceniji treba da urade je da nam daju adresu. ;)

Evo jednog malog primercica...

U ITC-u su cene Visaton zvucnika jeftinije nego u maticnoj Nemackoj (kvalitet je izgleda isti, posto vidim da se niko ne zali, ukljucujuci i mene :)), dok su u istom tom ITC-u Monacor i RTO zvucnici osetno skuplji nego u takodje maticnoj Nemackoj.

Meni iz toga ide u glavu da dobijamo cene onakve kakvim proizvodjac smatra da njemu odgovaraju. Visaton ide pametnom logikom. Malo manje zaraditi je ipak bolje nego ne zaraditi nista, a ocigledno su upoznati sa plateznom moci u drzavama u koje distribuiraju svoje proizvode.

Vecina ostalih firmi ocigledno smatra da smo nezanimljivo trziste za njih, relativno malo proizvoda se proda (sigurno vise mogu da prodaju u drugim drzavama), a oni koji se bas i zanimaju za njihov proizvod, colovace lovu. :S:

nije bas tako da strane firme koje proizvde hardware bas briga za nase trziste.
to mozes videti na primeru sa koliko zakasnjenja stize novi hardware posle svetske promocije na nase trziste. rok je relativno mali, zar ne? 8 miliona stanovnika je dosta vise nego 4 miliona u hrvatskoj. jos samo da dobijemo dobre cene i da nam uvoznici ne gule kozu sa ledja.

To zasto stize tako brzo kod nas je cini mi se vise reklama za distributera nego nesto drugo. A i tih par komada koliko stigne ode na testove sa sve ogromnom reklamom odakle je pozajmljeno za isti, a onda ode kod bogate musterije...

Мене у целој причи највише нервира што се сви куну како су "директни, званични заступници" страних фирми.
Кад оно...
Acer Ferrari 4005wlmi
Цена у Мадриду: 1800 евра
Цена у Београду: 2600..2800 евра
Мало ли је?
Част изузецима, али, какви црни званични заступници? За те паре ладно можеш да одеш у USA, купиш лап, попијеш пиће тамо и вратиш се у БГ :D

Наравно, част изузецима који стварно јесу званични заступници, али их је далеко мање...

Nazad
Vrh Dno