Šta je novo?

Zasto su instalacije OSa stresne ?

vladoA

Slavan
Učlanjen(a)
14.12.2004
Poena
309
Pocetno stanje 2 particije 70GB NTFS primarna XP na istoj 10GB FAT32 bekap.
Resize bekap praticiju na 7GB i ostavljam 3GB praznog prostora.

Pustam instalaciju UBUNTU linuxna (debian), i negde posto je video prazan prostor i formirao u njemu swap i ext3 particiju, instalacija se zaglavljuje jer nesto ne moze da procita sa cd-a.

OK restartujem komp, ne dize se XP
Bootujem sa XP instalacionog diska FIXMBR i FIXBOOT, ne pomazu! Odlucujem se na reinstalaciju XP-a. Ideja je da vratim sistem sa ghost image fajla koji je na bekap particiji.

Iz novoinstaliranog XP-a saznajem da je nekako sje*ana bekap particija, nepristupacna je. Partition magic nece ni da se ukjuci jer pronalazi errore na particijama koje ne moze da ispravi. Formatiram bekap particiju, od swapa ostaje nesto nepristupacno za disk managera xp-a, a od ext3 particije free space.

Sta sada da radim ??????
Pisem ovo sa tog XPa koga sam instalirao, ova NTFS particija mi je jedina ostala funkcionalana, mada misim da i sa njom nesto nije OK, partition koji sam digao sa diskete predlaze format celog diska, ali ne znam gde bi sa 50GB podataka. !#@$^^$%#*$%@

Poslednja izmena:
Lepo ja kazem, Windows je majka, sa njime to ne moze da se desi :).

p.s. getdataback for ntfs ili getdataback for fat32, zavisno sta ti treba

Dualboot Windowsa i Linuxa ume da bude problematican.Zato to treba izvoditi na hardu
bez podataka. A i desava se da Partition Magic iako ume da radi sa podacima na particiji zezne partition tabelu pri resize move ili kojoj vec operaciji i eto problema.Spasavaj te podatke kako znas i umes.

pozajmi od nekoga dvd rezac ubaci knoppix i beckupuj sve

onda iz knoppix-a sa komandom fdisk pobi sve particije pa onda podigni dos pa opet pobi sve particije onda kreiraj jednu particiju i trebalo bi da sve radi..

Jos nista nisam menjao (sve me ovo starsno nervira jer zahteva mnogo vremena, a ja ga nemam…). Pokusao sam nesto sa fdiskom, ali nista nisam uradio… Upravo skidam getdataback …

Ovo kaze PMagic:

Error 114 on the partition starting sector.
Logical partition begins more then one head away from extended partition.
Partition magic can simply write a new EPBR record on logical partition, to fix this error.

Drive letter could not be identified.

Izgleda da kad si uradio resize da si ostavio prazno na pocetku extended particije?
Koji Partition Magic si koristio? Meni 8.x nikad nije nista zeznuo, a radio sam to sto puta. Najcesci slucaj je da particionisanje nije u startu odradjeno kako treba pa kad se radi resize onda eto problema.

Fixboot i fixmbr moraju da rade, probaj ponovo da to uradis. Ako ne uspe onda j.. ga, drugi put uradi pravi backup. To je inace razlog zasto sam ja protiv NTFS particije za sistemski drive letter. Da je FAT32 mogao bi da dignes sa win98 boot diskete i da uradis sys a: c: i da budes miran jer bar mozes da pridjes podacima, pa cak i da oporavis XP.

Ako na backup particiji nemas nista osim ghost-a onda je radije obrisi skroz iz PM-a (i logical i extended) pa napravi novu extended particiju i unutar nje novu fat32 i ext2 i swap particiju opet iz PM-a. Zatim pri instalaciji rucno zadaj linux-u gde da se instalira i reci mu da stavi bootloader na root particiju a ne u MBR. Posle toga diskedit u ruke pa taj boot sektor sa linux particije prekopiraj u fajl na C: i dodaj referencu na njega u boot.ini

audiofreak:
Izgleda da kad si uradio resize da si ostavio prazno na pocetku extended particije?
Koji Partition Magic si koristio? Meni 8.x nikad nije nista zeznuo, a radio sam to sto puta. Najcesci slucaj je da particionisanje nije u startu odradjeno kako treba pa kad se radi resize onda eto problema.

Fixboot i fixmbr moraju da rade, probaj ponovo da to uradis. Ako ne uspe onda j.. ga, drugi put uradi pravi backup. To je inace razlog zasto sam ja protiv NTFS particije za sistemski drive letter. Da je FAT32 mogao bi da dignes sa win98 boot diskete i da uradis sys a: c: i da budes miran jer bar mozes da pridjes podacima, pa cak i da oporavis XP.

Ako na backup particiji nemas nista osim ghost-a onda je radije obrisi skroz iz PM-a (i logical i extended) pa napravi novu extended particiju i unutar nje novu fat32 i ext2 i swap particiju opet iz PM-a. Zatim pri instalaciji rucno zadaj linux-u gde da se instalira i reci mu da stavi bootloader na root particiju a ne u MBR. Posle toga diskedit u ruke pa taj boot sektor sa linux particije prekopiraj u fajl na C: i dodaj referencu na njega u boot.ini

Kada sam uradio resize sve je bilo OK, free space sam oslobodio na kraju bekap particije i diska, sa takvim podesavanjima sam vise puta bootovao XP i sve particije i disk su bile bez greske.

PM ne mogu ni da ukljucim. I siguran sa da on nije napravio problem.
Posto pokusam da podignem PMagic da mi poruku koju sam postovao, ali ne popravi error kada kliknem OK. Napravio sam PM startup diskete i odatle mi je PM kao jedinu opciju ponudio format celog diska (sto za sda ne zelim da uradim)

Nazalost ni getdataback mi nije pomogao da povratim podatke sa backup-a.

:) Uh, i najzad lepse vesti.

Tamo gde su zaglibili fdisk, i PMagic i XP, prosao je Ranish Partition Manager.
Ruzan, ne lici ni na sta, cak i sistemsko vreme ne cita kako treba, podize se sa diskete ima oko 60KB.
Ali radi ako ZMAJ.
Nije mnogo, ali je uspeo da pristupi i izbrise 3 neispravne particije. Sada umesto njih imam unallocated space.
Od podataka nista, al' bar da ne formatiram svih 80GB iz pocetka ...

p.s. zbogom ubuntu

Uf ala je napravio posao :)
Nemoguce da GDB nije nesto nasao na tim particijama, kapiram da i cak i Easyrecovery nesto uradio.

Preporucujem da se jos malo poigras sa njima pre nego sto pocnes da upisujes nove podatke, naravno ukoliko ti stari podaci ne trebaju.

A obrisati neispravne particije, to nikada nije bio problem

:) znam smesno zvuci, ali kad fdisk nije hteo, a ni PM, vec sam video da ce otici i ova najveca particija...
GDB, je pronasao oko 50MB fajlova (i to neupotrebljivih sa numerickim nazivima i ekstenzijama), od 5GB koliko je bilo.
Pogledacu EasyRecovery ... Tnx!

Nazad
Vrh Dno