Šta je novo?

Zasto sa oba diska nece da butuje XP?

Matthias

Čuven
Učlanjen(a)
16.09.2001
Poena
649
Situacija je sledeca.
Od pre neki dan nece XP da se dize sa oba diska (Seagate SATA+WD PATA). Stane pre nego sto se pojavi login screen za Win.
Otkacim WD, XP se normalno dize. Butujem sa CD-a live XP (miniPE-XT), normalno vidim i ovaj WD. Partition Magic kaze za njega sledece: "error1616:improperly dismounted..."
Mislim ajd' sigurno je to problem posto se ovo desilo kada mi se XP nije ugasio. Mountujem particije, pa ih unmountujem. Skeniram sa NDD,chkdsk,raznim partition programima i svi kazu disk je ok. Nema vise ove greske u PM, ali....XP opet nece da se digne.:S:
Prebacim HDD na slave, pa na drugu granu sa drugim kablom, opet nista.
Stavim ga u drugu masinu, Win.2003 ga normalno vidi, odradim chkdsk /f, vratim ga kad ono opet ista situacija.
Ima li neko jos neko ideju pre nego sto bude:crash: ili :wall: ?

Re

može svašta da bude, ako ti nije problematično udri novi os, manje vremena potrošiš i čuvaš živce.
Ako ti je stalo da rešiš problem bez reinstalacije, pitanje je da li su na oba hdd-a bili instalirani Xp-ovi neyavisno. Ako da onda je moguće da ti se boot.ini pobunio pa ne može da pravilno isčita odakle podiže sistem.
Moguće je takođe da primarne particije nisu aktivne pa da zbog toga ne podiže.
A da li u safe mode možeš ući ili pokrenuti last good configuration???

Kazes od pre nekoliko dana?Jesu li ti ta dva Hdd vec radila a sada vise ne ili...?
Postoji li neki OS na WD Hdd ili ti sluzi samo za skladistenje podataka?
Koliko sam razumeo WD je Slave HDD bez sistema,pokusaj u biosu da ga stavis na Primari slave,ili predzamperisi ga na slave ,moze da pomogne!!!:smoke:

Znaci taj WD se koristi samo za podatke, nikad nije imao OS.
Nazalost ni u safe modu nece sa oba diska da se podigne XP, a last good config. iovako ne bi mogao uraditi, posto mi je system restore iskljucen.
Na tom WD je isto particija bila active ali sam to iskljucio, ni to nije pomoglo.
O reinstalaciji razmisljam kao o krajnje extremnoj varijanti.

Pocupaj sve iz ploce (od device-a) i ostavi samo taj sata hdd pa probaj sa njim.
Meni se desilo jednom da mi je zasmetala flash memorija, tacnije nesto se dogodilo i prihvatio mi je hdd koji sam koristio privremeno za prenos kao boot iako je bio kao slave.
Mislim da tu postoji resenje samo malo eksperimentisi.

Meni se slicno desavalo pre par meseci, ne sa istim proizvodjacima, naravno. I onda mi je drugar kao *****sko resenje predlozio defragmentovanje.. verovao ili ne , pomoglo je!

Meni se slicno desavalo pre par meseci, ne sa istim proizvodjacima, naravno. I onda mi je drugar kao *****sko resenje predlozio defragmentovanje.. verovao ili ne , pomoglo je!

I jesi li defragmentovao oba diska (i sve particije)?
Ja jesam i ni daje nista.:S:
Ne mogu da verujem da sam prvi sa ovakvim simptomima na forumu. :mad:
Na kraju cu WD staviti u rack i tako ga terati.

Nisi prvi ... ima nas jos, ali su resenja vrlo razlicita.
Kod mene je bio identican slucaj sa par diskova i resio sam problem tako sto sam poboljshao napajanje diska. Glupo mozda, ali radi. Dakle:
Promeni molex na njemu, tj, prikaci neki drugi molex. Ili, ocisti i malo stisni zenske konektore na postojecem molexu, odnosno malo rasiri mushke konektore na samom disku.

Da nisi mozda neki program instalirao pre problema, da nije windows nesto svukao?
Mozda je problem toliko banalan?

Nisam nista instalirao. Problem se javio kada sam isao na shutdown XP-a i otisao da spavam.
Sutradan sam zatekao XP koji se nesto zaglavio. Posle restarta nece vise da se butuje sa ovim sekundarnim HDD-om.
Nazalost ni ovo menjanje molexa nije pomoglo. Izgleda da je problem u samom XP-u koji je nekako i dalje pamti da taj disk nije pravilno dismountovan ili nesto slicno. Stavio sam mu HDD iz rack-a i sve radi, a ovaj sam prebacio u rack i tako ga lepo vidi.

Poslednja izmena:
Jesi li probao da nosis HDD kod ortaka, da vidis hoce li se kod njega bootovati
Ako nisi, probaj mozda uopste nije do harda problem !

Moras proveriti posebno memoriju, hdd, napajanje, na drugim racunarima da bi bio siguran da nisu ispravne
To je najbolji pokazatelj.

Jesi li probao da nosis HDD kod ortaka, da vidis hoce li se kod njega bootovati
Ako nisi, probaj mozda uopste nije do harda problem !

Lepo sam u prvom postu napisao da sam ga stavio na moj drugi racunar, na kojem je Win2003 i radi HDD bez problema. Zato i sumnjam da greska mozda nije hardverske prirode nego do XP-a ali ne mogu otkriti uzrok.:mad:

Vrh Dno