Šta je novo?

zasto novi tft monitori nemaju dvi

rajkosto

Čuven
Učlanjen(a)
12.06.2005
Poena
725
retkost je da vidim neki tft monitor standardne cene da ima dvi prikljucak, posto sad graficke kartice dolaze u 2xDVI zasto TFT monitori i dalje imaju samo VGA prikljucak, i umesto da direktno koriste digitalni ulaz, primoravaju nas da ih kacimo preko onih konvertera i da iz digitalnog ide u analogni pa ponovo u digitalni signal

svi jeftini monitori nemaju dvi, ali vec za 200+ moze da se nadje i sa njim :)

monitor koji sada koristim fujitsu siemens w19-1 je jedini koji sam nasao da ima DVI ulaz, u feb 2006 bio je 330€, ali ima efekat "memorije" pri vrhu ekrana, mozda zato sto se taj deo greje, odkud znam, ali ako nesto kontrastno (kao naprimer vista fullscreen bar, onaj crni) stoji na gornjem delu ekrana, pojavljuje se veoma primetan burn in gde su linije kontrastne (bele linije). to me stvarno nerviralo pa sam ga dao u garanciju da ga zamenim, i dali su mi L19 koji je bio super, samo sto nije imao DVI i imao je ghost svuda naokolo, pa sam ga opet menjao i dobio sam neki drugi W19-1 (drugi serijski broj) ali se i kod njega pojavio taj efekat memorije.

@rajkosto, 'alal im vera kad' ti zamenise tolike monitore, bez konkretnog kvara, probaj iduci put neku drugu marku kada kupjes TFT i gledaj kvalitet slike pri kupovini, a ne da li ima DVI, to je sporedna stvar.

Niko nas ne primorava ni na sta, sem recimo prozivodjaca video igara i operativnih sistema, ali to nema veze sa monitorima. Stvarno tezak posao uzmes DVI adapter ustekas u graficku u njega kabli za monitor, taj adapter ti postane sastavni deo monitorskog kabla i cak i ne obracas paznju na njega.

konkretan kvar je posle nekoliko sati koriscena firefoxa na gornjih 3cm ekrana vidi se (ali malo razmazano) title bar, menu bar i polovina ikonica

E, to onda stvarno jeste kvar, izvini nisam te razumeo u prvi mah, ali eto sledeci put zaobidji taj Fujitsu Siemens, nisu bas nesto poznati ka kvalitetna marka u vecini onoga sto proizvode.

znam da sada nista ne mogu da uradim, posto ga mogu promeniti samo za fujitsu siemens, a jedino ovaj model kod njih ima dvi, a i vise se ne proizvodi, nego zna li neko zbog cega moze nesto ovako da se desava ? ovaj burn in linija na vrhu ? ako ga ugasim ili igram neku igricu eventualno ce da nestane, ali cim pustim nesto sto ne menja sliku na vrhu vrati se.

ne znam vama, ali je meni DVI vs VGA nebo i zemlja, slova su mnogo cistija, nema nigde "razmazanosti" a i nema onog Auto Processing svaki put kada menjam rezoluciju, a ni suma na nizim rezolucijama.

gornji deo ekrana je najtopliji, tu mu je backlight
znaci zbog toga

Kao što neko reče nisu to noviji već jeftiniji:). Ja sam se ipak opredelio za monitor manje dijagonale (20' wide) ali sa DVI priključkom umesto 22' bez. Jedan od razloga je mogućnost povezivanja PS3:).

Neki imaju i sa sve 4 strane backlight, nema to nikakve veze sa temperaturom, više sa organizacijom elektronike koja emituje toplotu unutra, a još više sa zakonima fizike, jer je topao vazduh lakši.

Razlika u kvalitetu izmedju DVI i VGA vrlo zavisi.. Imam bas dobar monitor i godinama sam ga koristio na VGA a sada ga koristim na DVI.. Nema realne razlike..

Sto se tice razloga - zasto izbacuju DVI sa monitora... Kod DVI-a navodno ne postoji mogucnost blokade odredjenih sadrzaja koji podlezu copyright-u (ne pitajte me vise - ne znam - tako je pisao na netu), i zbog toga svi DVI monitori koji NISU proizvedeni u EU podlezu dodatnom oporezivanju, a prihod od istog ide filmskoj industriji.. Ovo sam procitao kada je i mene kopkala ista stvar... A ko jos proizvodi monitore u EU... Npr moj 222Wa je posebno razvijen za evropsko trziste - izbacen je DVI konektor (222W ima DVI).. Cak ima i dugme za biranje ulaza koji se vrti u Dsub-Dsub petlji.. Pitam se da li bi cak mogao da se samo ulemi DVI konektor i monitor preflash-uje..

ustvari VGA ne poseduje nikakvu enkripciju, a na DVI link moze se staviti HDCP, mada vecina monitora to ne podrzava, a i moras da imas graficku koja podrzava HDCP, (8xxx ili radeon HD) i to je samo za blu ray i hd dvd

Nazad
Vrh Dno