Šta je novo?

Zasto nema US tastatura na laptopovima u Srbiji?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Srbin do jaja

Čuven
Učlanjen(a)
21.02.2003
Poena
619
зашто сви лаптопови који се продају у Србији имају тастатуру на хрватском језику, а рецимо нема на енглеском? ах да, дел се не рачуна. уопште ми није јасна та глупосто???

Kako to mislis na hrvatskom jeziku? Ako mislis da je danasnja latinica hrvatska, bolje se vrati u skolu i nauci ponovo o poreklu cirilicnog i latinicnog pisma.

Naalost, prodavci biraju laptoptopove sa YU tastaturom i meni licno se to nimalo ne dopada. Nadam se da cu uspeti da ubedim uvoznika i prodavca da prilikom sledece kupovine uvezu laptop sa US tastaturom.

Poslednja izmena:
Svaki ASUS računar može doći u Srbiju sa bilo kojom tastaturom, čak i bugarskom ili mandarinskom ako to traži distributer. Naravno i US ili UK english (nisu iste).
Zašto dolaze uglavnom sa SR/HR... zato što tako traže distributeri.
Na primer, u susednoj Makedoniji, svi su sa US tastaturom.

Dakle, pritisak na distributere ili svoje omiljene prodavnice, tražite pa će vam se dati :)

YooYo (moderator) mislim da je apsolvirao priču oko tastatura, doduše ostao je dužan izvinjenje ... ali ajde, idemo dalje ...

Kako to mislis na hrvatskom jeziku? Ako mislis da je danasnja latinica hrvatska, bolje se vrati u skolu i nauci ponovo o poreklu cirilicnog i latinicnog pisma.

Naalost, prodavci biraju laptoptopove sa YU tastaturom i meni licno se to nimalo ne dopada. Nadam se da cu uspeti da ubedim uvoznika i prodavca da prilikom sledece kupovine uvezu laptop sa US tastaturom.

па ова што се сервира на лаптоповима јесте хрватска. није пољска. тачно је да је за потребе хрватског писма узето неколико слова за квржицама из пољске и чешке латинице. кад већ улазимо у историју, србима је наметнута хрватска латиница од стране аустроугарске због истог језика са хрватима (ал друге вере) због зна се чега, покатоличавања (поготову дела срба који су живели на територији аустроугарске). и шта каже основна школа за порекло ћир и лат? што се мене тиче, ја сам за референдум да се изабере писмо, и оно писмо које изгуби да се забрани коришћење (ал то не значи забрану алфабета, већ губитничког писма за комуникацију на српском). ал доста о овоме...

него, да ли неко има инфо, да ли би на захтев, одређени модел продавци наручили од добављача лаптоп са америчком тастатуром? конкретно у питању је модел између 80 - 100к дин.

Srbine, danasnju latinicu koja je u upotrebi u Srbiji i Hrvatskoj je sredio Vuk Karadzic jos 1818. godine. Ako ce ti biti lakse, gledaj na latinicu kao srpsko pismo koje se koristi i u hrvatskoj. I treba da budes ponosan zbog toga sto imamo dva pisma. Ukoliko bi se glasalo za izbor pisma i zabranu onog koji izgubi, ja bi bezao iz ove zemlje jet su se pojavili ljudi koji nemaju toleranciju prema neistomisljenicima.
Sto se mene tice, mozes da koristis koje god pismo zelis, samo nemoj da nameces svoje opredeljenje drugima.

Ako ti treba specifican raspored, pricaj sa prodavcem, stupi u kontakt sa uvoznikom, dogovori sa njima sta ti treba i dobices.

Srbine do jaja, mislim da si promašio forum za to mitingovanje. Imaš dosta prikladnijih... Inače, i ja sam do skoro bio protiv YU tastatura, ali sam se u međuvremenu navikao na alt gr :) Sad me nervira kada pišem e-mail na US tastaturi...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno