Šta je novo?

zasto nema scsi od 15000rpm kod nas?

Zato sto bi dileri morali da kriju cenu zbog srcanih bolesnika. :p

Zato sto bi mogli da prodaju max 10komada, a na 10 komada bi bila toliko visoka cena da bi cetvoro ljudi odmah odustalo i jednog bi zgazio tramvaj na putu do firme uvoznika tako da bi prodali svega 5 komada :(

Nismo mi trziste za takve stvari :(

ko kaze da nema? zovi cores i dobices disk koji zelis. naravno, to su diskovi sa hotswap tehnologijom, 450e za 70giga. svakako ne treba izostaviti ni cenu kontrolera od nekih minimum 200e, plus ploca sa 64bitnim pci slotom i to ti je to :)

diskovi od 10krpm-a i nisu toliko skupi, recimo:
36.7GB HDD SCSI 10KRPM MAXTOR MAXKU036L4 170.50
36.7GB HDD ATLAS10KIII SCSI MAXKU036J4 80-Pin,ULTRA 320 177.10

sto je super u odnosu na WD-ov model raptor sata od enkih 150e. naravno, potrebno je platiti i kontroler za scsi ;)

jel neko cuo za pricegrabber?
"18GB Ultra 160 SCSI LP Ultrastar 15K RPM 36Z15 80PIN" kosta 125$
"36GB SCSI CA06102-B400 15K RPM 80PIN SCA2 3.5LP" je 160$
tako da ovde ne bi trebalo da budu preko 200-250eur ... sto mozda i nije tako strasno za onog ko bas to hoce da kupi u svakom slucaju oko 50% skuplje od 10000rpm ...

A da li ti razmisljas o tome da kod nas, u pricnipu, nema trzista za to ?
Lako je gledati cene u inostranstvu gde sami prodavci imaju bolje cene od nasih dobavljaca, pa im je lako da imaju nizu cenu...

ma ljudi, takve diskove niko ne uzima zbog kontrolera!!! protok pci magistrale je teoretskih 133mega. znate li koliko cpu trosi na to? dolazi do velikog opterecenja i sakacenja performansi tih diskova.

Ti diskovi se uzimaju za servere. Kad sklapas server uzimas plocu sa produzenim pci slotom, 64bitni pci. e tu kontroler i takav disk dodju do izrazaja.

Ja sam svojevremeno sklopio neki server, GA rackmount, dual Xeon, za 6 raid scsi diskova. To je... flesh

Miroslav je napisao(la):
ma ljudi, takve diskove niko ne uzima zbog kontrolera!!! protok pci magistrale je teoretskih 133mega. znate li koliko cpu trosi na to? dolazi do velikog opterecenja i sakacenja performansi tih diskova.

Ti diskovi se uzimaju za servere. Kad sklapas server uzimas plocu sa produzenim pci slotom, 64bitni pci. e tu kontroler i takav disk dodju do izrazaja.

Ja sam svojevremeno sklopio neki server, GA rackmount, dual Xeon, za 6 raid scsi diskova. To je... flesh

miroslave znam ja da tebe brine kako to da radi sto bolje ... ali koliko se ja razumem, velikim brojem obrtaja dobijas u vremenu pristupa(a to se najvise oseti u radu), a raidom samo povecavas protok .. sto se tice protoka bez raida linearno je srazmeran obrtajima sledi da je "samo" oko dva puta veci protok na 15000 nego na 7200 ... to mu dodje malo preko 100mb po sec - sto uopste nije velika frka...
pa kad si nakacio 6 komada na raid onda ja sa 6 puta losijom masinom mogu da kacim 1 diskic od 15000 - prosto ...

Anti Patriota je napisao(la):
...

miroslave znam ja da tebe brine kako to da radi sto bolje ... ali koliko se ja razumem, velikim brojem obrtaja dobijas u vremenu pristupa(a to se najvise oseti u radu), a raidom samo povecavas protok .. sto se tice protoka bez raida linearno je srazmeran obrtajima sledi da je "samo" oko dva puta veci protok na 15000 nego na 7200 ... to mu dodje malo preko 100mb po sec - sto uopste nije velika frka...
pa kad si nakacio 6 komada na raid onda ja sa 6 puta losijom masinom mogu da kacim 1 diskic od 15000 - prosto ...
eh da, jos kad bi sve to bilo tako lepo kao sto si ti predstavio... :)

Nazad
Vrh Dno