Šta je novo?

zasto je dobronamerna mac/win diskusija zabranjena?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Lucas

Čuven
Učlanjen(a)
24.02.2002
Poena
690
ne razumem odluku da je mek vs win diskusija na ovom forumu zabranjena, cak kontra cini mi se da uz dobru argumentovanu pricu (sto sam ja probao da pokrenem par puta) ovo moze biti jako kvalitetna tema.

licno - kao neko ko je dosao sa wina - vrlo sam zaintresovan da cujem sta drugi misle o ovom sistemu, i takodje da kazem sta ja mislim - u cilju produktivne diskusije tj razmene misljenja - na kraju koje cemo svi biti pametniji za neke cinjenice.

mene vrlo zanimaju razlike oba sistema, i voleo bih da mogu svoja zapazanja da podelim sa ostatkom foruma, a verujem da nisam jedini.

razumem potrebu da se flejm drzi na nuli, tj da se ovakve potencijalno skakljive teme ciste od istog, ali ne razumem zatvaranje istih - one same po sebi nisu flejm - jer za cilj imaju bolje upoznavanje oba sistema kroz pokazivanje njihovih razlika.

voleo bih kada bi se ovaj ovako postavljen post razvio u kvalitetnu diskusiju na temu razlika i slicnosti ova dva sistema - kao i celog sveta koj ih okruzuje. a ako ne, onda bar da dobijem odgovor zasto je ova tema tako strogo zabranjena

pozdrav

licno volim win XP, pregledniji mi je i brzi za manipulaciju fajlovima - evo explorer vs finder

sa druge strane unix je sigurno stabilniji, sa trece strane vec mi se kucaju imovie i final cut 7. pomaze samo stari dobri restart. tako da sam ponovo instalirao leoparda samo sa programima sto mi trebaju, da vidim da li ce da bude razlike...

svidelo mi se to sto kada mi se ukucao imovie prvi put, to je bilo posle sat vremena rada u njemu a ja nisam nijednom uradio save, ohladio sam se. medjutim posle restarta sve je bilo gde sam stao i ako nisam snimio. to bi trebalo uvesti u win. ne znam da li je i sa drugim programima tako u meku , ali milsim da je na svim WIN programima da moras save ili da se besish. posle toga me je bilo bas briga da li se ukucao, samo restart i to je to. naravno u WInu imash uvek u programima auto save, pa mu kazes na koliko. ali ovo je bolja fora u imovie. on nekako slaze fajlove i kada stanesh sve je i dalje tu gde si stao...

ps . i sedmica mi je bezveze, nasminkana do bola. pola programa koji mi trebaju ne rade - XP je moj omiljen.

Poslednja izmena:
svidja mi se slika koju si zakacio tj skinless windows. to je nesto sto se meni nije dopalo na xpu, visti itd... a to je presminkanost - a nekako u pravcu lose preglednosti. win 2000 je moj omiljeni windows, njegova aristokratska prefinjenost mi je neverovatno lezala. sem toga bio je ladan ko spricer - ocu reci stabilan ko smrt.

ono sto me donekle privlaci kod mek osa, je sto ima neke od kvaliteta 2 hiljadarke - bar u pogledu guia.

josh jedna stvar sa kojom bih se slozio je da je windows robusniji u pogledu mogucnosti... u smislu da je vrloo fleksibilan i pun hiljadama opcija. mozda robusniji nije dobar izraz (jer mi mek afteral deluje robusnije), ali kapirate sta hocu da kazem. to se vidi sa ovog tvog printscreena - i ovog koj sam ja sad otvorio. finder ima ukupno 7 opcija. sa neke druge strane - meni ne trebaju sve te opcije explorera... neke ce mi nekad trebati ofkors, ali ne trebaju mi sve... pa dolazimo do toga da mi je na neki nacin lakse da u finderu nadjem onu koja mi treba nego u exploreru....

hm... again - SIMPLE VS COMPLEX (mek vs win) - i mozda bi to i bila najbolja definicija? (any thoughts?)

ne slazem se :D

http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=2015751&postcount=36

prvo koja ogromna baza? pa neki tamo ljudi su napravili bez njih gotovo celu bazu, radi i na AMD.
oni to ne bi trebali, samo da naprave dil sa par prizvodjaca i kraj. nista komplikovano. pa mislim XP je plug and play bre bio i sa onim modemima 1000000001 vrste, pa na dalje i sve je to radilo i radi kao sat i dalje radi...
ruku na srce mek kupuju samo ameri u nekom bitnom procentu (nisam guglao napamet pricam, nek me neko demantuje), a ovako otvarash milonsko trziste za svoje programe, za koje mekovci stavljaju ruku u vatru + kao sto ostali prodaju svoje brendirane mashine, tako bi i apple mogao nastaviti da radi - ima tu hiljadu kombinacija. no nije ni bitno, oni posluju i ovako i to je to...svakako da nisam ja pametniji od njih tamo koji posluju vec vise od ~2 decenije, ali ima tu nesto cudno...jel su se stvari promenili od kad je ista arhitektura...
a sta je toliko bolje od wina on the first place? daj konkretno...tj. postuj u onoj tvoj temi. bolje mi je to i to! ti si pokrenuo temu a nista nisi rekao...

pa mislim da bi bilo neozbiljno od njih da samo preuzmu tu bazu, a da je ne pretumbaju, ili josh bolje naprave from scratch. to from scratch je nesto sto mi se cini da rade, i takodje mi se cini da bi prosto takvim potezom odbili neke od ljudi koji su im priklonjeni...

takodje... i dalje mislim da bi imali dosta veci problem da prodaju masinu - ako na bilo kojoj drugoj moze da ide mek os. ja sad razmisljam da pazarim 27" mek, a ne bih razmisljao da mogu da stavim mek koj radi identicno kao i na original meku...

mislim... nije sve to bitno.

mislim da je najbitnije ono da drze stvari u rukama. to je razlog zasto se meni iphone svidja, i zasto mi se i mekos svidja. cini mi se da sve radi - tj sve je osmisljeno. vidi se da je neko radio na tome da sve funkcionise kao celina - sto za win ne mogu da kazem. win je u svojoj beskonacnosti prilicno fallout...

ako bi ucinili mek wide dostupnim - morali bi da obezbede sistemsku podrsku itd... to je veliki korak - mozda bi i zaradili dosta kesa u startu, ali ne znam koliko im je to odrzivo. u svakom slucaju - izgubili bi mogucnost da svoje proizvode kontrolisu - odnosno ja se za mekom ne bi osecao kao da ima tamo neko ko misli za mene, vec bih ja bio taj koji misli.... a mene to rasterecenje privlaci :D

Poslednja izmena:
hm josh jedna misao

rekao bih sledece

mek je konacan,
windows
je beskonacan.

ili josh bolje

MEK JE BESKONACAN U SVOJOJ KONACNOSTI,
WINDOWS JE KONACAN U SVOJOJ BESKONACNOSTI.

ovo se odnosi na gui, a objasnicu kasnije - ako nije jasno :)

takodje na nivou apstraktne impresije, za mek bih rekao da je papir makaze olovka i lenjir. windows je neopipljivi virtuelni svet.

odnosno mek mi je dosledniji u kopiranju realne stvarnosti koja nas okruzuje, dok mi se cini da windows razvija svoju virtuelnu pararelnu stvarnost. tako mek vise asocira na bejzik tools kao papir i olovku, dok je windows u domenu it fikcije.

samim tim ima logike da je mek blizi obicnom non-it korisniku racunara. ja sam u virtuelnom svetu windowsa odrastao - mek nije ni priblizno beskonacno dubok u tom pravcu... mada mi se cini da mi odgovara njegova (mekova) plocasta priroda... on je rekao bih beskonacan u sirinu? (objasnicu i ovo ako nije jasno :))

pozd :D

Poslednja izmena:
e da god bless itunes, znam da ga svi mrze - ja ga ni ne koristim za slusanje mp3ja, ali ko voli country musicu kao ja (sta cu kad sam redneck)
boot liqour from soma FM - najbolja country stanica ever na koju sam ja naisao - a voledem country vec poduze i od kada su ukinuli onu country emisiju na b92 pre 10ak godina (ili ja ne znam kada je vise) osim u inozemstvu dobar country se nadje teze od samog zlata. i uopste je tesko naci smislen country zvuk - ovde ga jako cesto ima
ko voli da najbesmislenije strimuje megabajte - americana roots music with bad attitude

Prilozi

• ihaay.jpg
    ihaay.jpg
    82.3 KB · Pregleda: 45
Poslednja izmena:
e da - u vezi mek na pcju price - apple kosta oko 190 miliona, ms kosta oko 270 miliona. sto je jako blizu. epl sigurno ima znatno manje zaposljenih - jer ima i manje proizvoda - a to znaci manje administracije - i brze delovanje odnosno agilniju firmu... takodje manje glavobolje...

sta znam... dzobs je prosle godine imenovan za CO godine... kapiram da znaju sta rade...
a da ti pravo kazem... i ja bih radio to isto. nekako mi je ok sto ne ulaze u te mutne vode (zaista su mutne) zarad nekog dinara vise...

jer njima nikad nije ni bio aim lowcost trzista, vec highend. (a highend je nekako mnogo gospodskije trziste :))

http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=2015751&postcount=36

zar ovaj post ne govori u prilog tome da im se ne isplati da idu globalno? tj da im niko nece kupovati HW?

Poslednja izmena:
josh nesto mi je palo na pamet - a vezano za razmisljanje ove dve firme

pre svega mislim da one nisu konkurentne vec da koegzistiraju, odnosno da se steeve na neki nacin kaci na gejstsa.

da obrazlozim

mislim da gates pravi windows tj ms imperiju, kako bi mogao da kontrolise virtuelni IT univerzum.

dzobs nema ove aspiracije. on pravi skroman proizvod tj uslugu - koja ce kompjutere pribliziti obicnom korisniku, i koja ce sama po sebi biti dobro zaokruzena.

gates nema taj luksuz - da dobro zaokruzi svoj proizvod - jer on pravi beskonacnost novog sveta tj dimenzije, te samim tim i ne moze da ga zatvori...

dakle ONE vs INFINITE (mek vs win)
slazete se? ne slazete se?

MEK JE BESKONACAN U SVOJOJ KONACNOSTI,
WINDOWS JE KONACAN U SVOJOJ BESKONACNOSTI.

da objasnim ovo

mek je beskonacan u svojoj konacnosti, tj beskonacno je razradjen u konacnom svetu u kome egzistira.
windows je konacan u svojoj beskonacnosti, tj slabo je zaokruzen u beskonacnom svetu koj gradi. stice se utisak da je konacan u pogledu mogucnosti from the box - odnosno njegovih licnih mogucnosti... mozda nekako sirovo robustan... ili samo sirov.

Poslednja izmena:
Dobronamerne Win vs. Mac diskusija ne postoji... uvek neko mora da hvali Mac... ako ti se svidja, uzivaj. Ako ti se ne svidja, zameni - zahebi da drugima solis pamet po tom pitanju ;)

Dobronamerne diskusije ne postoje jer ljudi imaju tvrde stavove koje ce bratiti do smrti i nazad.
Evo pogledaj samo kovacm i alfaunits. 2 strane istog novcica. Ne zna se da li ovaj vise voli ili ovaj drugi mrzi istu stvar.

Dobronamerne Win vs. Mac diskusija ne postoji... uvek neko mora da hvali Mac... ako ti se svidja, uzivaj. Ako ti se ne svidja, zameni - zahebi da drugima solis pamet po tom pitanju ;)

Uvek neko mora da hvali Mac ? A onaj shto hvali Windows ? :d

Na starom Athlonu 2000, se vrti XP od kako je komp kupljen, a kupljen je čim se pojavio :) kod nas. Apdejtovan je sa SP samo kad prođe 4-5 meseci od izlaska istog, sad je SP3, mašina je stalno na netu i stalnio se na njoj nešto radi. NIKAD problema imao nisam i nikad nije reinstalirana. Na jednom Kompu imam Win7, imam i OS-X na Windu i PowerMac-u, i još mi je efikasnije da radim na XP-u. Trudim se sa OS-X, i napredujem, polako. Neke stvari su logičnije, neke nisu, bar meni, a ako ćemo pravo Apple pravi OS za uski raspon hardvera, dok Win radi na svemu i svačemu. Sve je to stvar ukusa i u krajnjem slučaju para. Mac je skup za prosečnog Srbina. Treba probati oba, pa kome se šta svidi. Reći da je XP ili Win7 loš, je u najmanju ruku netačno!

Dobronamerne diskusije ne postoje jer ljudi imaju tvrde stavove koje ce bratiti do smrti i nazad.

Evo ja nemam.
Ima li koga tu nema, ti nemas, drajver nema, stex nema... Verujem da nas ima josh koji nemamo.

Zaista nema potrebe za ostascenosti - niko ovde nije drugom neprijatelj po pitanju osa koj preferira

ako ti se svidja, uzivaj. Ako ti se ne svidja, zameni - zahebi da drugima solis pamet po tom pitanju ;)

Voleo bih da cujem i tvoje "soljenje pameti", odnosno razmisljanje na ovu temu. Verujem da ovde ima jako mnogo ljudi koji umeju kvalitetno da misle - a takodje onih koje apple ms problematika zanima i koji su o istoj dobro informisani. Evo ti si prvi. Ali hajde podeli to sa nama...? Free of stress

Poslednja izmena:
Stex mislim da svi ovde mozemo da se slozimo da ni win ni mek os nisu losi sistemi. Dalekood toga. Razlikuju se cini mi se sustinski - pa zbog toga stvari cesto i jesu tako crno bele - jedni vole - drugi mrze. Meni licno za sada lezi mek os - prija mi da radim u njemu. vreme ce pokazari da li je to placebo efekat jer je nova stvar - pa mi je zanimljiva - ili mi zaista bolje lezi od wina... Win zaista ima ogroman plus a to je sw. Ne kazem da mek nema sw - ima i neki koj je bolji od win like ovog - ali windows ga ima daleeekoo vise.

Mozda bi tema trebala da se zove - zasto volim win / mac - po ugledu na ima li koga tu - koj je dao odlican primer svojim prvim postom. Voleo bih lada bi se josh ljudi ukljucilo na taj nacin.

Pozdrav!

Uvek neko mora da hvali Mac ? A onaj shto hvali Windows ? :d

Zato sto uvek VI pocnete. Ja nisam video da je neko poceo hvaljenje Windows naspram Mac-a.

(u sustini ja nikad nisam isao u rasprave Mac vs. Windows - samo Apple vs. PC)

Evo ja nemam.
Ima li koga tu nema, ti nemas, drajver nema, stex nema... Verujem da nas ima josh koji nemamo.
Driver nema?:)
Mrzi me da radim search i citam sad posto ima gomilu postova ali def. je jedan od onih koji imaju pro-Mac stavove koje brane.

Voleo bih da cujem i tvoje "soljenje pameti", odnosno razmisljanje na ovu temu. Verujem da ovde ima jako mnogo ljudi koji umeju kvalitetno da misle - a takodje onih koje apple ms problematika zanima i koji su o istoj dobro informisani. Evo ti si prvi. Ali hajde podeli to sa nama...? Free of stress
Pa ja sam ti dao misljenje - ako ti se svidja, UZIVAj. Nemoj drugima da prodajes to. Svidja mi se kako RingeRaja radi i (cini mi se) delimir. Ljudi imaju Mac, vole ga, laksi im je, pitaju kad im nesto treba, i ja sam imao razumevanje sto RR ima MacMini pa ne moze bilo sta da ubaci u masinu (tema o DRobo).
Ali nemam zivaca za teme gde neko prica kako je sve bolje u OSX-u - da jeste, koristio bi se OSX u Japanu ;)

Ali UVEK ce kovac i slicni kad se pomene nesto na OSX-u ili Windows poceti kao je to bolje na OSX-u... etc. J*** mi se za to ;)

I tema bi trebala biti Apple vs. PC ili OSX vs. Win - Mac. vs. Win nema smisla.

A moje konkretno misljenje:
OSX vs. Win - OSX ne radi NISTA sto meni treba, j*** mi se za njega ;) Toliko prosto, da sta god bilo lakse, ne znaci mi nista, i ja tu nista ne citam/pricam (ne ubacujem se u diskusije o softverskom delu mac-a).
Apple vs. PC - Apple je preskup, nista se ne dobija za to, imam dodatne prepreke da koristim Windows, nemam mogucnost da koristim hardver koji ja hocu, bilo koji upgrade me kosta kao ceo PC racunar - neka hvala.

A pogledaj moj potpis sto se tice samog OSX-a. HEMI sa 2CPU ima mnogo vishe iskustva sa Apple softverom, i eto koliko je Apple dobar po tom pitanju.

Poslednja izmena:
Pa ja sam ti dao misljenje - ako ti se svidja, UZIVAj. Nemoj drugima da prodajes to. Ali nemam zivaca za teme gde neko prica kako je sve bolje u OSX-u - da jeste, koristio bi se OSX u Japanu ;)
kutija me napada da sam mek hejter - ti me napadas da sam mek laver.... ajde dogovorite se :d ne, ja sam neko ko ne zeli nikome da soli pamet (soljenje pameti = ubedjivanje) ja sam neko ko zeli da cuje i nauci nesto o oba sistema i o njihovim razlikama. i to naravno od vas - korisnika. inace ne bih se ugledao na japan po pitanju vrhunske tehnologije. evoropa (zapadni svet) i japan su nespojivi i neuporedljivi.
Ali UVEK ce kovac i slicni kad se pomene nesto na OSX-u ili Windows poceti kao je to bolje na OSX-u... etc. J*** mi se za to ;)

I tema bi trebala biti Apple vs. PC ili OSX vs. Win - Mac. vs. Win nema smisla.

A moje konkretno misljenje:
OSX vs. Win - OSX ne radi NISTA sto meni treba, j*** mi se za njega ;) Toliko prosto, da sta god bilo lakse, ne znaci mi nista, i ja tu nista ne citam/pricam (ne ubacujem se u diskusije o softverskom delu mac-a).
Apple vs. PC - Apple je preskup, nista se ne dobija za to, imam dodatne prepreke da koristim Windows, nemam mogucnost da koristim hardver koji ja hocu, bilo koji upgrade me kosta kao ceo PC racunar - neka hvala.

A pogledaj moj potpis sto se tice samog OSX-a. HEMI sa 2CPU ima mnogo vishe iskustva sa Apple softverom, i eto koliko je Apple dobar po tom pitanju.

zasto imas u potpisu clanak o meku ako te ne zanima?
zapravo kad sam procitao tvoj potpis pre mesec dva bio sam bas srecan sto je neko tako oblatio mek, posto sam se ja tada bas nervirao oko necega...

enivej - ja te kapiram - ja isto mrzim mek ljubitelje koji idu naokolo i hejtuju win, a pritom nemaju pojam o njemu. stice se utisak da vecina mek korisnika ima IQ 5. zbog toga i otvorih temu ovde... racunam na domacu pamet :d

kad sam otvorio temu pozvao sam ljude da razmisljaju OUT OF BOX - sve ima svoje, i svoju klijentelu. mek je za one koji i ne zele da nista upgradeuju, tj ne zele da biraju hardver - vec im odgovara da neko to uradi umesto njih.

zasto te to uopste dotice...? ko ih sisa? ja recimo volim da prckam moj komp, i ako kupim mek, nedostajace mi cackanje po kucistu. ali ne hejtujem ideju - ima ko ne voli da cacka po kucistu... tj ogromna vecina ne voli... mislim, prosto nema razloga za hejt - ja prvi ne navijam ni za jedno ni za drugo. eto najbolji primer je sto kutija misli da hejtujem mek, a ti mislis da hejtujem pc (ili volim mek stagod...)

pozd.

Ova tema nema poentu i ne znam zašto je otvaraš na svaka 2 dana... Stvar ličnih preferencija, koga boli uvo za Mac vs Win diskusiju i izigravanje virtuelnih vitezova.

mene boli uvo.

hajde jedan apel - svi koji misle da ova tema nema poentu - neka ne kliknu na nju. hvala dovidjenja.

oni koji zele u njoj da ucestvuju dobrodosli su.

molim moderatore da temu ociste od flejma tipa baalBehrit ovog.

hvala!

Poslednja izmena:
Ti našao da mi pričaš o flejmu, a 4. put otvaraš temu koja ti je 3 puta izbrisana/zatvorena. Ironije li. :)

hajde jedan apel - svi koji misle da ova tema nema poentu - neka ne kliknu na nju. hvala dovidjenja.

molim moderatore da temu ociste od flejma tipa baalBehrit ovog.

hvala!

kutija me napada da sam mek hejter - ti me napadas da sam mek laver.... ajde dogovorite se
Zameni "tebi" u mom postu sa "nekome" - nisam direktno na tebe mislio.

korisnika. inace ne bih se ugledao na japan po pitanju vrhunske tehnologije. evoropa (zapadni svet) i japan su nespojivi i neuporedljivi.
Treba se ugledati na njih - tehnologija je tu da pomogne nama a ne da bi se mi njoj divili ;)

zasto imas u potpisu clanak o meku ako te ne zanima?
Zato sto kad sam slucajno naisao na HEMI-ev post, kovac je pravio jevandjelje Mac-u, pa mi je nekako tako drago bilo da ovo stavim u potpis :D

enivej - ja te kapiram - ja isto mrzim mek ljubitelje koji idu naokolo i hejtuju win, a pritom nemaju pojam o njemu. stice se utisak da vecina mek korisnika ima IQ 5. zbog toga i otvorih temu ovde... racunam na domacu pamet :d
Mene nervira najvise sto oni na MAc gledaju kao OS samo - a mene u stvari samo nervira Mac kao hardver.

kad sam otvorio temu pozvao sam ljude da razmisljaju OUT OF BOX - sve ima svoje, i svoju klijentelu. mek je za one koji i ne zele da nista upgradeuju, tj ne zele da biraju hardver - vec im odgovara da neko to uradi umesto njih.
Uvek je kovac tu da te ubedi kako i nije potrebno da upradujes hardver ;) Slucajno smo pricali kad je uzeo X25-M od mene kako treba da placa 100e i vishe za obicnu 7300GT za Mac-a jer ne moze bilo koju karticu da uzme ;) Tako mi je bilo drago ;) Steta sto je nasao alternativu za grafiku :(

:D
eto najbolji primer je sto kutija misli da hejtujem mek, a ti mislis da hejtujem pc (ili volim mek stagod...)
pozd.
Ja nisam tebe smatrao Mek hajperom :D Ode ti primer u vodu ;)

mene boli uvo.

Ne, ajde ovako... neka ima ovakvih tema, ali cim neko pocne da hajpuje kako je jedno bolje - ban na mesec dana, neka soli svoje jelo ;)

Treba se ugledati na njih - tehnologija je tu da pomogne nama a ne da bi se mi njoj divili ;)

to naravno... samo nisam siguran da je kod njih bas tako... ili bar ne odgovara nekom mom vidjenju tehnologije :) u svakom slucaju to je tema za sebe... mada ako imas neke primere - zaista bi me zanimalo da ih cujem... nisam preterano informisan o japanskoj IT sceni :)

Mene nervira najvise sto oni na MAc gledaju kao OS samo - a mene u stvari samo nervira Mac kao hardver.

aha. e pa welcome :D hajd da raspalimo o tome zasto :)
mislim, ja sam probao vec da otvorim onu temu gde sam nesto racunao i kao uporedjivao... mek je ste skup - dosta, mda mi se cini da to u velikoj meri odlazi na kvalitet izrade dizajn kvalitet komponenti itd... recimo svidja mi se sto ugradjuju IPA panele... itd. bilo bi verovatno korisno da se napravi nekakav uvid u cenu meka - tj da se rastavi konfa pa da se vidi koliko kosta pc ekvivalent... pa moze da se prica o prednostima manama itd... oba sistema imaju i prednosti i mane :)

Uvek je kovac tu da te ubedi kako i nije potrebno da upradujes hardver Slucajno smo pricali kad je uzeo X25-M od mene kako treba da placa 100e i vishe za obicnu 7300GT za Mac-a jer ne moze bilo koju karticu da uzme Tako mi je bilo drago ;) Steta sto je nasao alternativu za grafiku :(

voleo bih da verujem da nije potrebno :D lol mada ofkors da jeste.
takodje ta politika sa ne radi svaki hw na masini je uzasno monopolisticka... :mad:

Ja nisam tebe smatrao Mek hajperom :D Ode ti primer u vodu ;)
[/QUOTE]

e *** sad :D :d

Ne, ajde ovako... neka ima ovakvih tema, ali cim neko pocne da hajpuje kako je jedno bolje - ban na mesec dana, neka soli svoje jelo ;)

aj kudnt agri mor. :)

mek je ste skup - dosta, mda mi se cini da to u velikoj meri odlazi na kvalitet izrade dizajn kvalitet komponenti itd... recimo svidja mi se sto ugradjuju IPA panele...
Mac nema izbora - kod PCa imas izbor. Mene ne zanima extra dobra graficka. Ne zanima me da li monitor ima IPA/PVA/TN panel - zanima me da vidim kako to izgleda i ako odgovara mojim ocima da ga uzmem. (a meni cesto odgovaraju TN paneli).
Ne zelim da placam isti disk duplo vishe kod Mac-a. Ne zelim da nemam mogucnost da OCujem memoriju. Ne zelim da nemam mogucnost da biram prodizvodjaca memorije/diska. Ne zelim da nemam mogucnost da koristim SAS disk ako ne kupim samo mali broj RAID kartica koje rade na Mac-u. Ne zelim da nemam eSata na MacMini-u kad PC-evi istog ranga imaju eSata. I slicne gluposti.

ni meni se ne svidja taj monopol. tipa samo te i te kartice rade. tipa ista kartica za mek kosta 100e vise tid..

mada mi se svidja sto kad odem u radnju i kazem hocu najnoviji i najbolji iMac, znam da cu dobiti odlicnu masinu... tj ne moram pre kupovine kompa da radim intenzivan research. sto bih morao da kupujem dell ili josh vise da sam gradim komp.

treba ti stvarno dubok dzep sa druge strane... kad radis upgrade meka. jer moras nov da kupis skroz... a onda opet moras stari da prodajes i tako....

hajd neki mekovac nek se ukljuci :D

Poslednja izmena:
Zato sto uvek VI pocnete. Ja nisam video da je neko poceo hvaljenje Windows naspram Mac-a.

(u sustini ja nikad nisam isao u rasprave Mac vs. Windows - samo Apple vs. PC)

Pa naravno kad je 99.9% ljudi u zivotu videlo jedan sistem - Windows, i to samo iz jednog razloga, a to je monopol. Ja sam na Windowsu svih ovih godina samo zato shto sam morao (na AmigaOSu sam od 1986-1998, ukupno duze nego na Windowsu), a na OSX sam potpuno preshao onog trenutka kada je imao dovoljno dobru softversku podrshku da Windows ne moram da koristim uopshte...

Poslednja izmena:
Dok je Apple koristio različitu arhitekturu, bio mi je ok. Danas, kad je to PC ko i svaki drugi, nebulozno mi je da toliko košta sve što ima jabukicu na sebi. Ako baš neko hoće Unix, tu je Open Solaris ili neka varijanta BSD-a. Ovako imamo izbor PC sa Unix-om za manje pare, sa Win za malo veće pare, sa OS-X sa jabukicom, za mnooogo veće pare :) Ili Hackintosh, pa udri dok može :)

a sto monopol? :)

uvek si mogao da izaberes unix, ili mac (koji je sinonim monopolizma). niko te nije primoravao. e sada sto bi svi voleli da je photoshop besplatan i premiere i ostali programi i da je sve for free, pa ne moze...neko mora i kuci leba deci da donese za odlican posao sto je napravio. komunizam je osudjen na propast, a socijalizam su odbacili svi kao da je kuga.
ne kapiram...sta nam treba neki venus project ili Zeitgeist. OK, ali jos je stari fenicanski sistem tante za kukuriku.
meni je krivo sto zivimo u opancarskoj drzavi u kojoj od svog rada ne mogu da izdvojim 500 evra i dam za photoshop i nek im je sa srecom, nek ga razvijaju i dalje.
nekim cudom je i dalje piraterija dozvoljena i nisam primetio da je win ikom prestao da radi, ili bilo koji program for that matter, tako da ne znam zasto gundjamo. kada upalim win i kada vidim sta sve mogu sa njim, samo mi ostaje da kudim sam sebe sto od tooolikih programa koji mi se nude za DZ (krakatoa) ne znam sa svim da upravljam jer sam lenj. long live microsoft and adobe...meni licno ne smetaju, poboljsali su mi zivot za veliki korak, i zao mi je sto nisam mogao da im se oduzim za ono sto su zasluzili, plativsi za neciji trud koji koristim jako puno i dugo za DZ. svima je u mozgu OK da se hard disk kupuje i kao i monitor, ali ono sto ne moze da se opipa to bi trebalo da je za DZ, iako je neko ulozio truda i vremena. meni licno to je nepostovanje civilizacije i zajednice u kojoj trenutno zivimo. ti programi su parvljeni da profesionalcu olaksaju posao i da zaradi lovu, i prebaci je negde/nekom drugde. ali opanak, leba i igara...trziste kod nas ne moze da prati takve cene...ali hej opet sve radi...zar ne?

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno