Šta je novo?

Zasto je CRT vise stetan za oci?

noviPCRS

Slavan
Učlanjen(a)
16.08.2004
Poena
304
Interesuje me zasto je CRT vise stetan za oci nego TFT, bas sam zabrinut jer radim svaki dan veoma mnogo na obicnom CRT monitoru, da je bar kvalitetan...
Citao sam ovdje na forumu da je TFT manje stetan za oci, ali zasto?

Hvala

Zato sto uopste ne zrači, iako i današnji CRT-ovi imaju minimalno zračenje u odnosu na modele pre 10 godina i TV aparate. Mislim da je bitniji aspekt to što se slika kod CRT monitora osvežava recimo 80kHz, dok TFT monitori takođe imaju osvežavanje, ali je slika kod njih stalna, nema gašenja.

Mislim da sa iole kvalitetnim monitorom, bilo TFT ili CRT, ono što šteti najviše očima je zamor. Recimo da je to slično kao kad čitaš knjigu. Najbolje je praviti pauze na po pola sata i odmarati oči.

kad gledas u tft, to ti je kao da gledas u papir

kad gledas u crt, to ti je kao da gledas tv

sta mozes duze da radis a da ti se glava ne usija? ;)

Prvobitno nisam zeleo da postujem, rekoh da sacekam strucnija objasnjenja, ali posto vidim da neki pominju papir :d, evo i mog saznjanja iz ove tematike: ;)

Daleko od toga da sam neki strucnjak za tu oblast, ali evo osnovnog objasnjenja: kao sto i sam verovatno znas, slika na CRT-u se formira pomocu elektronskog snopa usmerenih elektrona koji udaraju u foto-osetljivi fosforni sloj tj. "ekran". Ekran u tom procesu stvara izuzetno snazna elektromagnetna i elektrostaticka polja. Ona prva uticu na coveka u globalu (postoje dokazi da duza izlozenost EM polju veceg intenziteta utice na kozu, kosu itd...). Sa druge strane, snazno ES polje u okolini samog korisnika jonizuje vazduh u svojoj okolini sto izaziva "peckanje" u ocima, iritira ih i samim tim se oci vise zamaraju. Ako tome dodamo i uticaj refleksa tj. covek ne trepce dovoljno cesto usled "zamisljenosti u radu", negativni efekat se jos vise pojacava. Ako tome dodamo i "zacine" tj. jos neke znacajne faktore (preosvetljeni ekran, skupljene zenice i sl. usled lose podesenog kontrasta/brightnessa) koji uticu na vid, nedovoljno radstojanje izmedju ociju i monitora (neretko jedva 25-30 cm) i naravno, horizontalno osvezavanje slike koje 50 % korisnika nema pojma da podesi (stoji sys default 60 Hz) negativni efekat je "potpun".

najizrazeniji efekat je zamor ocnog zivca koji se proizvodi nekontinualnoscu svetlosti koja stize sa povrsine crt monitora.

kod tft-a je svetlost sa povrsine ekrana kontinualna!

trx je napisao(la):
najizrazeniji efekat je zamor ocnog zivca koji se proizvodi nekontinualnoscu svetlosti koja stize sa povrsine crt monitora.

kod tft-a je svetlost sa povrsine ekrana kontinualna!

Narocito u mracnoj sobi :D :D :D

Divno, posto radim bas mnogo na PC-u svaki dan i posto je situacija takva, to znaci da bi trebao da kupim jedan TFT monitor, zar ne?
E sada, malo sam pretrazivao po net-u i koliko vidim 15" TFT je kao 17" CRT, da li je to istina ili je bar priblizno istina?
Ako je istina, koji bi bio dobar TFT od 15", a koji od 17"?

Hvala

kod crt-a od 17" vidljivo je 15,8-16", dok je kod tft-a od 15" vidljivo svih 15"...

LCD ekrani ne vrede tih para i još uvek su poprilično nesavršeni (osim nekih mega skupih modela), mnogo je bolje uzeti kvalitetan CRT monitor ako želiš da ga koristiš za stvari kao što su igranje ili filmovi. Samsung 959NF koji imam izvlači 100Hz u 1280x1024 a to je više nego dovoljno da ne osećaš nikakve posledice ni posle dužeg korišćenja.

S druge strane, ako nemaš prostora na stolu, ako ti treba ekran za kancelarijske poslove ili ako jednostavno ne znaš šta ćeš sa lovom, slobodno uzmi LCD:)

Cekaj a shta fali sadashnjim recimo 17" LCD-TFT monitorima koji koshtaju oko 400e za igranje ili filmove ?? Hocu reci, ja sada imam Samsung SyncMaster 900NF (CRT) koji standardno stoji u 1360x1020 u 100Hz, sa kojim sam sasvi m zadovoljan, ali oshtrina i cinjenica da ti neshto ne shljashti u facu dok radish na kompu idu u korist LCD monitorima. Po ovome shto si napisao:

forsaken demon je napisao(la):
mnogo je bolje uzeti kvalitetan CRT monitor ako želiš da ga koristiš za stvari kao što su igranje ili filmovi.

,deluje mi kao da si zadnji TFT monitor video pre godinu i po dana... :zgran:

Poslednja izmena:
Samo chekam da se pojave jeftiniji TFT monitori koji ce dobro pokazivati boje (mislim na profi rad u dtp-u) i imati rezoluciju 1600x1200 (navikao sam na istu :)). Znam da cu se nachekati, ali mi je to neophodno...

znaci, svima ga toooplo preporucujem! burazer i ja ga imamo vec nekih 10 meseci, a jos 2 moja ortaka su ga pazarila od tada... cudo! odlicni su! +3 godine garancije...

po svemu su u potpunosti sjajni, jedina (eventualna) mana im je verodostojnost boja, koja je za TFT-ove veoma dobra, ali za CRT je mozda malo slabija... mada, i to moze da se sredjuje i podesava preko menija, pa za svaku boju poseban intenzitet, pa ovo, pa ono... al' ko ce sad da se smara oko toga... i mail i surf i doom3 rade kako treba i ne zale se... ;)

Ako je vama zadovoljstvo da istresete 400 evra za monitor od 17" umesto 250 za odličan CRT od 19" (vidljivo 18") samo izvolite, ja nemam para za besmisleno bacanje. Nije to loše, LCD zauzima manje mesta na stolu a bogami je i koristan ako ste navikli da držite glavu na 10cm od ekrana pa vam ni 100hz nije dovoljno...

Kiselo grožđe? Yeah, right

Ako je vama zadovoljstvo da istresete 400 evra za monitor od 17" umesto 250 za odličan CRT od 19" (vidljivo 18") samo izvolite, ja nemam para za besmisleno bacanje. Nije to loše, LCD zauzima manje mesta na stolu a bogami je i koristan ako ste navikli da držite glavu na 10cm od ekrana pa vam ni 100hz nije dovoljno...

Kiselo grožđe? Yeah, right

Mnogo je jeftinije od novih ociju ,)

Ako imas para da kupis kupi i ne razmisljaj jer vredi ako mnogo provodis pred monitorom citajuci i radeci :type:

tek kada sam ga kupio shvatio sam koliko mi stvarno znaci... do tada sam se samo lozio na njega... ;)

Ozbiljno ljudi, mnogo je prijatnije sedeti ispred TFT monitora, nego ispred CRT-a.

zerbah je napisao(la):
Samo chekam da se pojave jeftiniji TFT monitori koji ce dobro pokazivati boje (mislim na profi rad u dtp-u) i imati rezoluciju 1600x1200 (navikao sam na istu :)). Znam da cu se nachekati, ali mi je to neophodno...

Jest imaju krs boje ali zato geometrija rura moras da probas da bi verovao :)

Tft

... ja nemam para za besmisleno bacanje...

Neko ko ovako neshto moze da izjavi, nije " u prijateljstvu " sa zdravim razumom... :S:

.

Poslednja izmena:
Drugo je reci "ja nemam para", a drugo je rici da je kupovina tft-a "besmisleno bacanje" istih, jer to definitivno nije. To moze da bude nepotrebna kupovina ako ti kompjuter stoji ugasen na stolu vecinu vremena, a eventualno ga ponekad koristis da procitas i posaljes e-mail-ove.

Stator je napisao(la):
Jest imaju krs boje ali zato geometrija rura moras da probas da bi verovao :)

probao sam - i to na mac-ovskom 22" TFT - kako bi taj zeleo da imam, ali 2K+ $ je previshe...
za nas smrtnike koji se bave svim mogucim grafickim dizajnom (ovde mislim i na 3D i na DTP), CRT je jos uvek jedina moguca varijanta...

Space cowboy je napisao(la):
Ko uzme tft ne verujem da ce se ikad vise vracati na crt.
Upravo tako... Ja sam prezadovoljan sa LG1510s. Mogu samo da zamislim kakav bi bio neki bolji model. :banana:

Space cowboy je napisao(la):
Ko uzme tft ne verujem da ce se ikad vise vracati na crt.

Pa naravno da se neće vraćati jer je CRT tehnologija koja ide u istoriju...Kada uzmem LCD jednog dana naravno da se više neću vraćati na inferiorniju tehnologiju.

milenkoc23 je napisao(la):
Ozbiljno ljudi, mnogo je prijatnije sedeti ispred TFT monitora, nego ispred CRT-a.

Zavisi kojeg CRT-a. Realno, šta fali CRT-u od 19" sa ravnim ekranom i osvežavanjem od 100hz u 1280x1024? Da li manji LCD ekran vredi tih 150 evra više?

Pa, neznam sta da ti kazem ja na mom monitoru drzim osvezavanje 100hz i ne moze da se poredi sa TFT-om. Mnogo je prijatnije gledati u TFT.

Zavisi kojeg CRT-a. Realno, šta fali CRT-u od 19" sa ravnim ekranom i osvežavanjem od 100hz u 1280x1024? Da li manji LCD ekran vredi tih 150 evra više?
Ti i dalje ne razumes sustinu price. NISU pare u pitanju! ZDRAVLJE ociju koje NE MOZES da zamenis, oc-ujes i sl? Jel sad jasno? 95% primene danas TFT moze isto da pokrije kao i CRT odnosno bolje, posle 20 god buljenja u tv, monitore, monitore i monitore... sasvim odgovorno tvrdim.
Uostalom kad kupis svoj prvi TFT znaces o cemu govorimp i smejaces se samome sebi na ovim tvojim postovima. Poz.

tft jeste buducnost, za igrice, multimediju i kuckanje u word-u.
Meni, nazalost, jos uvek fali 1600x1200 rezolucija i da mi crna bude crna (a ne siva) i da imam sve nijanse svih boja kada radim pripremu za shtampu... Ali bice i toga eventually...

Nazad
Vrh Dno