Šta je novo?

Zastita odkopiranja CD/DVD-a

Roksab

Slavan
Učlanjen(a)
25.03.2008
Poena
319
Neka ideja?
Potrebno je da ima najobicniju zastitu, da ne moze bas svako da kopira cd/dvd... Nesto slicno kao sa DVD filmovima...

Za CD se pozdravi, ne postoji nikakva moguca zastita. Ako su fajlovi u pitanju, zaboravi isto i za DVD/BD itd. Svako ko moze da ga procita, moze da ga kopira. To su prosti zakoni fizike, koje NISTA nece izmeniti.

Susrecem se sa ovim i slicnim, meni vec "monkey stupid" pitanjima na poslu svaki dan, i imam spreman automatizovan odgovor na engleskom koji glasi: "If you know how to change the laws of physics, you can achieve it. Otherwise, do not waste your time, or more importantly, MINE!" :)

Ovo me potseti na onog lika koji se bavio snimanjem svadbi, rodjendana itd..
Sony Vegas je skinuo sa neta, photoshop takodje za dzabe , a pitanje je bilo
kako da zastiti svoj umetnicki rad ?
E, zemljo nebeska.

Od fizičke zaštite nema ništa, al uvek možeš da pucaš na psihološki momenat - pri pokretanju programa / igre / videa / čega god, samo ispiši tugaljivu poruku da si ti potrošio vreme (i pare, implicitno ili eksplicitno) da napraviš to što si napravio, i da su stvarno jadni, bedni i da ti se gade ako to piratizuju. Nekom će možda i da proradi savest.

Ma jok, mislio sam da moze da se doda npr. fajl na disk koji nece dozvoliti da se jednostavno kopira sa CD-a na CD...

Može - napraviš dummy fajl, ubaciš ga pre svih ostalih, snimiš to kao raw imidž, lociraš gde je ECC kod i promeniš ga ručno u hex editoru. Taj fajl će biti tretiran kao oštećen i pri kopiranju diska će tu da zapne.
Međutim to i dalje ne sprečava nikog da uzme i uradi copy/paste svih ostalih fajlova preko Windows Explorera.

To nikako nece spreciti nekoga ko uopste ne kopira FILE, vec DISK :)

Možeš i da kriptuješ same fajlove ili u zaštićem zip ili rar pa da daš ključ kome hoćeš. Neće da spreči kopiranje ali će bar da nekom oteža.

.... a fora je da onaj ko to moze da procita ne moze da kopira - i kako ovo IOLE tu pomaze? :D

Pa rekoh ja da to samo otežava stvari i ako sam disk dospe u ruke nekome ko nema šifru može da se slika sa njim ili provede dane razbijajući neku jaču šifru.

To je ako se izgubi, ali to samo otezava pravom korisniku da koristi ono sto treba da korsiti pre nego sto nesto stiti. Nesto slicno Widnows aktivaciji :D

Ako je u pitanju media fajl mozes da dodas par praznih minuta na kraj i posle rezanja fizicki ostetis disk, tj. narezani deo. Malo grebanje iglom... ovo ce da spreci 95% osoba da iskopira disk.

Može - napraviš dummy fajl, ubaciš ga pre svih ostalih, snimiš to kao raw imidž, lociraš gde je ECC kod i promeniš ga ručno u hex editoru. Taj fajl će biti tretiran kao oštećen i pri kopiranju diska će tu da zapne.
Međutim to i dalje ne sprečava nikog da uzme i uradi copy/paste svih ostalih fajlova preko Windows Explorera.

Ovo mi deluje interesantno, posto nece moci da se kopira sa diska na disk... Kapiram da ce moci da kopira fajlove na hdd i onda da reze ali ako ne nareze npr. disk u mode2 sistem nece moci da ga ocita... ili ako nije dobar naziv diska...

Uzme CloneCD i sta god da ostetis bice prekopirano kako jeste. Ovo nije slucaj za DVD, medjutim nasi DVD burneri ne mogu da naprave nesto sto nasi DVD uredjaji ne mogu da procitaju i obratno (consumer). Tako da... sve se to na isto svede.

Niko nije postavio pitanje cemu ovo tj koja je ideja? :)

Radi se o prevodu na srpski za ''razne sisteme''. Koliko vidim Cesi, Poljaci i Madjari ubacuju na licu mesta, tako da nema deljenja diskova.

Nazad
Vrh Dno