Šta je novo?

Zastita od groma???

BigBoy

Čuven
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poena
675
Interesuje me kakve su sanse da komp. prezivi ako grom udari u struju (transformator, banderu i sl.) i u telefonsku zicu, kada je sve to prikljuceno na one uticnice koje, navodno, imaju zastitu. Da li neko ima iskustva.

Kako su mi rekli u nekoj "firmi", ta zastita moze da izdrzi napon od ~3500V, a prilikom groma ima, samo, ~400v. Da li zastita moze da reaguje dovoljno brzo i spasi komponente.

U poslednjih mesec dana po komsiluku je crklo vise komp. (televizora, fiksnih telefona) tako da svi traze neku vrstu EFIKASNE zastite.

Koliko je sve ovo tacno?

Pozdrav!

Cini mi se da 100% efikasnu zastitu neces naci, jedino da u vreme grmljavine uredjaji budu iskljuceni tj. da stoje kao kutije, to naravno mozes sa compovima i TV pa i telefonima, evo tu kod mene je jedan tip pre par godina telefonirao za vreme grmljvine, i nezgodno prosao, od onda se bas nesto nezuri da podigne slusalicu:D

E da zaboravih ta firma u kojoj su ti rekli da grom ima 400v neizmenicne,to je jedna jako ,, pametna i informisana,, firma, kako onda gromovi mogu da cepju drvece i da prave ostale pizdarije?Inache napom moze biti reda 100000 volti vrlo nezgode neizmenicne struje.
Pozdrav!

Znas kako, zavisi od slucaja do slucaja, evo kod mene je prilikom udara groma u zgradu nastala opsta ludnica jer su gotovo svim komsijama otisli tv ili video uredjaji, nekima i telefoni, sem meni:D (ali je ubrzo pala odmazda u vidu skinutog zadnjeg branika na kolima)...

Mada postoji jedna stara fora, istina samo za zastitu telefona od udarca groma, a vrlo je jednostavno primeniti je ... sve sto treba da uradis je da telefonski kabl uvezes u cvor (onaj najjednostavniji) tj. da napravis od kabla prsten ne veceg precnika od cm (koliko se secam), ideja je da dodje do praznjenja izmedju suprotnih strana prstena, da li funkcionise, who knows, ali nije prevelik posao i do sada je telefon ziv...

p.s. da naponi su mnogo veci od tih ~400V i +10*10E5V , ali retko se desava da grom bas udari u tvoju antenu ili direkno u zgradu, uglavnom bude sproveden putem gromobrana ali i tada moze doci do strujnog udara , ali nizeg napona , moguce je da su na to mislili kada su ti davali info u toj "firmi" (mada je i to klimavo...)...

100% sigurne zastite nema. Mozes da kupis UPS, neki stabilizator napona i jos mali million stvari, a da nikad ne budes nacisto da li si se obezbedio. Uhvati najjednostavniji sistem, gasi komp iz struje, vadi kabal iz modema (ili iz uticnice) i to ti je to. I ne zaboravi, nikad na net kad grmi

Meni je grom udario 100 m od kuce, u neki stari dimljak, i otisao je modem iako je kabl bio iskljucen iz zida. Mora da se neka struja indikovala u kablu koji vodi od racunara do uticnice u zidu (duzina 15-stak m). Ostatak racunara je bio na UPS-u, pa je prezivio. Od tada iscupam kablove iz kucista kad grmi. Mada mislim da prilikom direktnog udara groma u tvoju antenu ili u blizak elektricni/telefonski vod malo koja "standardna" zastita (kao stabilizatorui ,UPS i sl.) moze da ti pomogne.

Malo da se nadovezem .. ispravim :)

grom kao pojava izjednacavanja potencijalnih razlika izmedju naelektrisanog oblaka i zemlje nema odliku naizmjenicnog napona/struje ... jer naelektrisanja na oblaku isto kao i nekakvi kamencici kad padnu na zemlju, pali su :D tj. u jednom-smjeru

zastitia ... hmm ... ponekad jedino rijesenje je iskopcati sa mreze, a sto se tice drugih vrsta zastita u svakom slucaju moraju biti veoma brze jer
praznjenje tipa 100 000 - 1 000 000 V pri strujama reda kA i sve to u veoma kratkom vremenu moze stvoriti mnogo jake indukcije napona koji istovremeno ima i veliku brzinu porasta zato sto je pobuda impuls(grom) ..
U energetici postoje tzv. varistori koji stite mrezu od prenapona isto kao i kojekakvi varnicari. Takve komponente mogu posluziti da se uzemlje
nepozeljni pikovi napona. Ako se uz ove komponente doda jos malo elektronike moze se ocekivati da ce to solidno raditi ... e sad imajuci ovo u vidu, vjerovatno da i u turskoj :D mogu napraviti solidne zastite od groma, jer materijal nije toliko preskup, pa cak i ako ste uzeli zastitu od groma, na buvljaku, trebalo bi da radi kako tako ... u sustini, nista bez probe ...

pozdrav!

Samo da dodam... pre par godina kada sam kupio APC Smart UPS secam se da je na kutiji pisalo da za stanovnike amerike APC nudi do 25.000 dolara kao naknadu za stetu nastalu od udara groma, ako dokazu da je napajanje i telefon islo preko njihovog UPSa ...
steta sto to ne vazi kod nas :(

JOBAH je napisao(la):
Samo da dodam... pre par godina kada sam kupio APC Smart UPS secam se da je na kutiji pisalo da za stanovnike amerike APC nudi do 25.000 dolara kao naknadu za stetu nastalu od udara groma, ako dokazu da je napajanje i telefon islo preko njihovog UPSa ...
steta sto to ne vazi kod nas :(

.... bilo bi prepravki uredjaja koji sasvim dobro radi a?? ;) :D ili bi pak
sasvim slucajno bio prikljucen na najblizi visokonaponski dalekovod FX
... ili vec montiran na vrh nekog gromobrana boom ... ma bilo sta samo da se dodje do 25k $ :D :D

... inace kod njih u nekim krajevima su znatno snaznija atmosferska praznjenja ... cak i staticki elektricitet koji kod nas nije toliko izrazen, kod njih zna biti onako, tipa iskre duzine do 5cm :whip

pozdrav!

Pa onda mi kao nacija mozemo da se prijavimo kao ,,BETA testeri za APC SMART ups,,:D cheers
Kad bi kod nas radilo kako treba onda slobodno mogu da daju garanciju za ostali deo sveta, pa mi smo ipak NEBESKI NAROD!:D FX (D)

MikiBig je napisao(la):
Pa onda mi kao nacija mozemo da se prijavimo kao ,,BETA testeri za APC SMART ups,, cheers
Kad bi kod nas radilo kako treba onda slobodno mogu da daju garanciju za ostali deo sveta, pa mi smo ipak NEBESKI NAROD! (D)

nebi bilo lose da ih malo testiramo .. a usput uzmemo nekoliko
kila-$ :D cheers

al ovo za nebeski narod .... uh, pa mi smo vise zemljani, ocu reci
crno-zemljani negoli nebeski:D ... bliži nebu su valjda bili naši preci koji su držali do vjere pravoslavne i koji su bili mnogo čojstveniji ctp;
a mi ... mi sve kao da nazadujemo ... neću dalje ctp; već stvar izmiče kontroli ;) :D

pozdrav!

Slazem se sa konstatacijom, ali sam mislio da na racun stare slave i u zadnje vreme pogotovo stecenih sposobnosti da *****emo sve i svakoga, zaradimo koju KINTU.:D (D) :wave;

"zastitia ... hmm ... ponekad jedino rijesenje je iskopcati sa mreze, a sto se tice drugih vrsta zastita u svakom slucaju moraju biti veoma brze jer
praznjenje tipa 100 000 - 1 000 000 V pri strujama reda kA i sve to u veoma kratkom vremenu moze stvoriti mnogo jake indukcije napona koji istovremeno ima i veliku brzinu porasta zato sto je pobuda impuls(grom) .. "

Nabavio sam isti (nisam platio :) ) i na njemu pise da je za zastitu od napona preko 380V. Ima automatski osigurac. Takodje "pise" i da ako je napon 3500v uspesno vrsi zastitu, ali osigurac trajno pregoreva. Takodje pise da treba da se ukljuci u, naravno, suko uticnicu (sa uzemljenjem).
Bilo je svakakvih komentara na moje pitanje, ali svi se morate sloziti, da je u svakom slucaju imati nesto (poput ovog safeway) nego nista, tj. obicnu uticnicu. Takodje, slazem se sa konstatacijom da treba za vreme grmljavine iskljucivati, ali to nismo uvek u mogucnosti da uradimo, tako da nam ovo ostaje kao jedna zastita.

Hvala svima na misljenjima.......

Nazad
Vrh Dno