Šta je novo?

Zarada na sajtu kroz reklamiranje (adsense)

wrmwrmwrm

Slavan
Učlanjen(a)
14.10.2007
Poena
319
uvod:
znachi video sam po gomili tehnichkih sajtova reklame od googla ...
a posto sam nakupio gigabajte ( 20-ak za sad i josh toliko ne pregledanog/sortiranog materijala ) i hiljade fajlova raznih shema i
dijagrama imam ideju da bi mozda mogao se uzme neki dinar na tome ...

prostor od drugog projekta imam paket linux biznis pro nelimitiran prostor / tranfer
kod oriona sto ej dovoljno za experimentianje dok ne ostvari se neki promet = profit

ja lagano prebacujem materijal na server ... upload kao fajlovi klasichni su na disku na serveru ... i experimentishem neshto sa nekim probnim domenima ... znachi
cela pricha me za sad ne koshta nishta ... uzeo bi domen i to bi mi bio jedini trosak

nashao sam jednu leku ajax skriptu koja fino pokazuje stablo direktorijuma i fajlove, prekonfigurisao da ima i guest mogu i iskljchim admin login jer ionako bacam sve preko ftp uploada i to je vishe manje ok, turim neki domen i stavim
to kao index.php i .. vozi ..

pitanje:
e sad... pitanje je dal moze se uzme neki dinar na to ...

problem:
nisam nikad radiosa tim adsense ili kako vec od googla-a reklamama ( jasno je meni da to dugo nece praviti pare i da ce bude sitno ali ... )

reshenje:
?
da li da turim ono par frejmova :
- gornji gde se vrti neki logo i mozda izbor izmedju par vrsta stvari ...
- levi ... gde bi bili adsense sa fixnom shirinom koliko treba za oglase
- desni ... desni gde bi isto kao i levi ...
- srednji koji bi zauzimao prostor izmedju levog i desnog ...
- i eventualno donji opet neki oglas !? / counter ?

ili da se radi na prepravci ajaxa ... on dodushe ima neke ``teme``, pa mozda preko teme da se ubacuju googlads...

e sad nisam skapiram da li ti adsense placa po poseti ili po broju prikazivanja
- ako je po poseti onda ova ``statichna`` postavka i nije losha ... pre mi se chini da je ovo
- ako je po broju prikazivanja onda moram napraviti da se posle svakog skidanja fajla uradi refresh i oglasa ... sumljam da je ovo al da proverim ...

u svemu ovome mi sene svidja sto bi zapravo srednje segment moga se poziva sam za sebe ...

nikad ali nikad me html nije zanima, niti me sad zanima ... ja sam vishe sa ``one strane`` servera ... da poteram apache i ostale servise da rade linux, mikrotik, lan, wan, chak odslushah i mcsa kurs ... tako da ne zamerite mojim tupavo postavljenim pitanjima ...
:type:

---

pitanje:
e sad... pitanje je dal moze se uzme neki dinar na to ...
problem:
nisam nikad radiosa tim adsense ili kako vec od googla-a reklamama ( jasno je meni da to dugo nece praviti pare i da ce bude sitno ali ... )
<<
cemu toliki pesimizam? sa adsensom se igraju i oni u USA sa daleko jacim platama?
a cak i iz srbije ljudi otvaraju firme za adsense u drzavama sa manjim porezom da bi se "igrali" sa adsensom...

e sad...
ja u startu ne bi koristi ajax, jer cak iako je korisniku bolje, tebi treba svaka stranica da bude indeksirana sa posebnim linkom...
sto zbog SEO-a, sto zbog samog AdSensa...
Kakve god da imas seme, svaka sema MORA IMATI unique title, header 1, i sto duzi opis (i biti na zasebnoj stranici)

domen ti je izuzetno bitan...
ne kazem da moras da kupis domen od 1000$, ali gledaj da ti domen bude neki keyword za koji zelis da te pronadju...
(ili u slucaju da zelis da ulozis puno vremena i truda, "brendiraj" sajt tako sto ces smisliti "novu rec"...

Frejmove zaobici...

AdSense placa i po broju prikaza i po kliku (CPM i PPC), ali to ti on sam podesi kako je tebi bolje... ako koristis ajax, sve ti racuna kao 1 pogled... ali cak iako hoces pay per click, i dalje ti je bolje da ti se refreshuje cela strana, jer ce se mozda prikazati relevatniji oglas (a korisnik ti ocigledno nije kliknuo na reklamu)

Sto se tice AdSense TOSa... nisi spomenuo da li je to public domain, bas tvoje itd?

> Kakve god da imas seme, svaka sema MORA IMATI unique title, header 1, i sto duzi opis (i biti na zasebnoj stranici)

svaka stranica sa linkom ? mislish da svaku shemu ili za svaki manual da pravim posebnu stranu ?:) ...
huh ... ovo mi je bilo nekako najjednostavnije reshenje ... pobacam fajlove po razlichitim direktorijumima ...
i vozi misko .. ova ajax skripta je prikazuje fino poddirektorijume, fajove itd...

> Sto se tice AdSense TOSa... nisi spomenuo da li je to public domain, bas tvoje itd?

nemam pojima... skupljano po netu, po forumima... uglavnom su servisna upustva od motora...
raznih ... znachi ima toga po netu, po raznim sajtovima al razbacno koje kuda...
imam i wire diagram i tako neshto ... ako se neko pozali nije problem uklonim fajl ...

> domen ti je izuzetno bitan...

to znam ...

> cemu toliki pesimizam? sa adsensom se igraju i oni u USA sa daleko jacim platama?
> a cak i iz srbije ljudi otvaraju firme za adsense u drzavama sa manjim porezom da bi se "igrali" sa adsensom...

kako uopshte ide placanje ... to jest kad nakupish ti oni shalju chek ?

---
realno ja kad bi nashao neko ko ce da se igras php kodom, da tera da se za svaki fajl klikne posebno, da bi sto vishe
gledanja bilo ... nema problema mozemo delimo profit .. za sad ovo je jedino sto ja ovako oruk mogu napravim..
bez nekog preteranog napora ;)

Poslednja izmena:
> Kakve god da imas seme, svaka sema MORA IMATI unique title, header 1, i sto duzi opis (i biti na zasebnoj stranici)

svaka stranica sa linkom ? mislish da svaku shemu ili za svaki manual da pravim posebnu stranu ?:) ...
huh ... ovo mi je bilo nekako najjednostavnije reshenje ... pobacam fajlove po razlichitim direktorijumima ...
i vozi misko .. ova ajax skripta je prikazuje fino poddirektorijume, fajove itd...

> Sto se tice AdSense TOSa... nisi spomenuo da li je to public domain, bas tvoje itd?

nemam pojima... skupljano po netu, po forumima... uglavnom su servisna upustva od motora...
raznih ... znachi ima toga po netu, po raznim sajtovima al razbacno koje kuda...
imam i wire diagram i tako neshto ... ako se neko pozali nije problem uklonim fajl ...

> domen ti je izuzetno bitan...

to znam ...

> cemu toliki pesimizam? sa adsensom se igraju i oni u USA sa daleko jacim platama?
> a cak i iz srbije ljudi otvaraju firme za adsense u drzavama sa manjim porezom da bi se "igrali" sa adsensom...

kako uopshte ide placanje ... to jest kad nakupish ti oni shalju chek ?

---
realno ja kad bi nashao neko ko ce da se igras php kodom, da tera da se za svaki fajl klikne posebno, da bi sto vishe
gledanja bilo ... nema problema mozemo delimo profit .. za sad ovo je jedino sto ja ovako oruk mogu napravim..
bez nekog preteranog napora ;)

1. nikad ali nikad netjes pokusati da prevaris google za nekakva kliktanja - svoja ili pomotju bilo kakvih skripti ili trikova da bi dosao do zarade inace se pozdravi sa adsense nalogom sto je velika steta jer moze ti donese prilican broj cekova (trenutno google salje cekove na minimum 100$ ili 70e kako god namestis u nalogu)

2. mozes da pravis bilo kakve vrste sajtova i za temu koju si izabrao netje biti problema (procitaj dobro google adsense terms i polices i obrati paznju na novitete od skoro jer je google postao i family friendly, do skoro je bio samo user friendly)

3. moras da shvatis da je internet jedan ogroman copy paste system te nije od presudne vaznosti da imas originalan tekst na svom sajtu mada je vise nego pozeljan jer google nagradi originalan sadrzaj, u suprotnom moras pojachati promociju sajta da bi pristigao, dostigao ili prestigao konkurenciju

4. domain nije izuzetno bitan, opet google velikodusno nagradi ako imas originalan targetiran domain za temu koju si izabrao, u suprotnom moras pojachati promociju sajta da bi pristigao, dostigao ili prestigao konkurenciju (kao pod 3.)

5. ukoliko stavljas copy paste sadrzaj na svoj sajt obrati paznju na koncepciju sajta u odnosu na konkurenciju - prvih 10 na google search za tvoj targetiran pojam npr "schematic diagram" i izmeni strukturu sajta da ni malo ne lici na prvih 10, a onda moras pojachati promociju sajta da bi pristigao, dostigao ili prestigao konkurenciju

6. napravitjes i podesitjes sajt da radi na engleskom jeziku, ukoliko bude na srpskom u 99% slucajeva mozes da se pozdravis od adsense zarade sem ukoliko nije usko targetiran sajt poput npr benchmark.rs mada je i to pod velikim znakom pitanja zbog "pomotji prijatelja" (pod 1.)

7. nikad netjes retji nikom od svojih vrhunskih prijatelja ili shire rodbine za svoje sajtove kako bi izbegao gubitak na hiljade dolara ili evra kako god - zbog onog pod 1.!

8. uvek tjes vrsiti promocije svojih sajtova ili samo ovog tvog schematic sajta kako bi ga odrzao u odnosu na konkurenciju koja nikad ne spava

9. svakako tjes besplatno otvoriti i amazon.com affiliate nalog i netjes se odretji dodatne zarade prodajom stvari sa amazona vezanih za tvoj schematic sajt i to ni u ludilu, znaci monetizovatjes ga na vise nacina (adsense, amazon itd)

10. kupitjes iskljucivo .com domain, moze i ostali ali tjes morati pojachati promociju sajta da bi pristigao, dostigao ili prestigao konkurenciju

11. moras odraditi obavezno on-page optimizaciju sajta kakav god da je i kakav god domain ima - nema price oko toga (na you tube ima stotine videa u vezi ovog) ili se pozdravi sa zaradom od sajta kakav god imas domain name ili bilo sta na sajtu

12. kada jednom zavrsis i postavis sajt na noge (odradis sve vrste reklamiranja na tvom schematic sajtu) moram da naglasim jos jednom ono pod 1. i obavezna vechita promocija (koja tje u stvari veoma lak posao, recimo 15 minuta dnevno ili 5h mesecno npr)

13. kako ja to znam? pa eto, to mi je dodatni izvor prihoda i pridrzavajutji se ovih par pravila moze bas lepo se navata koji dinar, pardon evro ili $ u ovoj posustaloj srbiji, nista specijalno ali mamara popuni kutjni budget ;)

p.s. i google i amazon salju cekove air mailom u roku od 7-10 dana, cekove nosis u banku i cekas izmedju 21-30 dana na naplatu na tvoj devizni racun...

kao jos jedan nacin monetizovanja sajta za koji bi mogao izdvojiti dodatnih 45sec za integraciju, te koji bi ti doneo jos 1 check mesecno sem adsense - izrazio si zelju da zaradis koju kintu od svog sajta pa eto jos 1 predlog ,)

Postoje i drugi sistemi i druge firme koje rade isto što i Google, ali daju više novca.

I da li ti sistemi/firme podrzavaju srpske sajtove?

zvuci zanimljivo mada mi je nekako nejasno, zar nisu agencije posrednici? mislim kontaktiram posrednika - agenciju, nekako je izbacim iz biznisa te idem pravo na izvor? mislim ja sam drzao agenciju nekada davno u prastara vremena i sve sto sam radio je bilo da posredujem izmedju dve strane uz procenat, od obe strane razume se :)

ali ok, da se vratim na ostale firme koje rade sa srbijom tj salju chekove u srbiju a sa kojim sam ja upoznat te evo iskustvo iz prve ruke
experimentiso sam sa jos dve firme koje salju cekove za srbiju, to je kontera (in-text ads) i chitika (adsense like)

odma da napomenem da je kontera ubedjivo najloshija varijanta, kod mene u nalogu na njihovom sajtu otprilike 95% klikova ima 0 centa - eeejj nula!, kapiram da vrse neku reviziju svakog klika i konacni obracun je teshka kesa, znachi nesto ne preporuchujem, mada nista ne kosta, recimo 1 check od kontere godisnje od 50-100$ - dosta ako ste skromni i imate ostale vrste monetizovanja sajta na raspolaganju

Chitika (contextual ads) je bolja od kontere sigurno 3x mada ima problema sa prepoznavanjem sustine teksta na sajtu te ima obichaj da stavi genericke reklame koje mogu samo da upropaste targetian sajt i odvuku potencionalnu "mushteriju" sa sajta u roku od odmah, klikovi su debelo bolje platjeni (mada ni blizu adsense), mislim da chitika isplatjuje oko 55% koliko mogu da provalim iz mog naloga na chitiki (google je objavio prosle godine da isporucuje 67% vrednosti klika adsense afiliatima sto je mamara) od ukupne cene po kliku, znachi nesto ne preporuchujem, mada nista ne kosta, recimo 1 check od Chitike godisnje od 50-100$ - dosta ako ste skromni i imate ostale vrste monetizovanja sajta na raspolaganju

evo kako vrednujem ove servise za monetizaciju koje sam do sad probao:

1. amazon - veliki tata, bez amazona ne idem ni u klonjaru vise :)
2. adsense - super za text i images monetizovanje sajta, od 1 cent (veoma retko) do vise evra po kliku u zavisnosti od teme sajta, super extra mamara prepoznaje sadrzaj na sajtu i uvek daje targetirane reklame oglashivacha (adwords oglashivacha)
3. chitika - kesa, kod mene stoji na par sajtova samo u sadejstvu sa konterom i amazon ali bez adsense (adsense mi penalizovao 1 sajt zbog nekakvih tetovaza posto je sad family friendly te nije dozvoljeno stavljati takav sadrzaj na sajt koji moze da utice u pogresnom smeru na maloletnu decu)
4. kontera - kesa, turio sam je isto ko i chitiku pa sta bude :)

p.s. kreno sam bez i jednog dinara, tako sto sam pravio licne blogove - sajtove (targetirane) preko blogspot.com i wordpress.com i kachio amazon linkove i adsense reklame na iste, te kad su krenuli prvi cekovi ulozio sam u hosting u germany koji platjam i dan danas 18,5e (VPS) te me troskovi samo za hosting izadju oko 220e godisnje, to je pratilo i domaine koje sam zakupio - oko 22.5$ na 3g itd, a isplatilo se najmanje 15-struko za sad, u svakom slucaju dokle god imam najmanje 2x vise nego sto ulozim isplati mi se zezanje sa sajtovima uz kafu, gare, gaming itd :)
p.p.s. zaboravio sam jos ovo ukratko samo a vezano za cekove: kad odnesete cek u banku, nase banke (makar ova preko koje ja naplatjujem cekove) traze proviziju unapred 800din koje mora platim odmah na salteru, mada tje i to koliko sam cuo poskupeti duplo ali me ne interesuje ni to poskupljenje, jer kako rekoh dokle god ostane duplo para posle svih mogutjih odbijenih troskova isplati se...
p.p.p.s kao i svugde u svakom poslu ima tu i problema ali problema slatke vrste te netjemo sad o tome :)

Poslednja izmena:
Veoma retko može agencija da se izbaci iz priče, tj. posrednik. Samo kada se ostvare direktne veze sa kompanijom koja želi da se reklamira.

ah to je druga prica onda, kapiram da moras imati nekakav kako ga nazivaju "authority" sajt kao sto je recimo ovaj benchmark.rs da bi dotichna kompanija pristala na reklamiranje uz odredjenu nadoknadu, u svakom drugom slucaju bi se odmah zahvalila na saradnji, u mom slucaju otpada ta vrsta marketinga, ipak kod mene caruje copy paste system sto se kompanijama sigurno netje svideti, te ostajem s ovim proverenim sistemima za monetizaciju do daljnjeg

Sto se adsens-a tice, najbitniji faktor ti je ciljana publika sajta.

Pre svega, koliko bi te seme, diagrami privukle ljudi, a zatim i da li bi to bilo orjentisano ka nekom srpskom/balkanskom govornom podrucju.

Ako ides naglobalnu varijantu, mogucnosti su daleko vece, a najvaznija prednost je sto se klikovi bolje placaju, ali je takodje, i konkurencija veca.
Sto se domaceg trzista tice, tu je pomalo mrka kapa, jer ljudi em slabo klikcu na reklame, em slabo placaju po kliku, tako da to ako bas moras, i ako ne planiras nesto vise da zaradis (kada kazem vise, ne mislim na hiljade ili milione, vec na stotine dolara uz prilican trud)

Vrh Dno