Šta je novo?

Zar se ovako programira?

morbius

Rambo Amadeus
VIP član
Učlanjen(a)
08.03.2003
Poena
1,065
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5 5600X
Matična ploča
Asus Prime B350-Plus
RAM
16GB Corsair DDR4 CMK16GX4M2B3200C16
GPU
Gainward GeForce 1060 Ti 6GB
Storage
XPG Gammix S11 Pro 1TB
PSU
Seasonic 520W 12Mii
Monitor
BenQ VZ2770 27"
Miš & tastatura
Motospeed Ck104, ProtoArc EM03
Pristup internetu
  1. Optički internet
LM, banu mi danas jedna klinka iz komšiluka koja me zamoli da na svoj računar instaliram neki program sa testovima za polaganje vozačkog ispita koji nudi više auto-škola po Čačku kako bi ona mogla da malo vežba za polaganje propisa. Ja u sebi još jednom konstatovah da zgodne devojke nikad nije briga da li ti imaš ili nemaš vremena kada te mole za uslugu, ali to je već druga priča...
Pruži ona meni CD sa programom, ja pokrenem instalaciju koja je pre podsećala na instalaciju nekog trojanca nego ozbiljnog komercijalnog programa koji košta celih 500 dinara. Niti je pokazao EULA, niti je mi je ponudio na koju lokaciju želim da ga instaliram, jednostavno se parkirao na C: particiju.
E sad, program je potrebno aktivirati i to isključivo telefonom. Nazovem ja lika, dam mu serijski broj i registracioni broj koji mi program izbacuje, a on meni aktivacioni broj koji je izbacio keymaker na njegovom računaru. Dalja konverzacija ide otprilike ovako:
On: Potrebno je i da instaliraš i fontove. Idi C:>Windows...
Ja: Nije mi Windows na C: disku.
On: E, pa da bi ti program radio, Windows ti mora biti na C: disku. Putanje su fiksne.
Ja: E, cvrc. Koji li je ****** radio ovaj program?
On: Ja sam ga napravio.
Ja: How nice. Zar nisi mogao da predvidiš da neko možda neće moći da instalira program na C: disk ili da mu Windows neće biti na njemu? Zar je toliko teško napraviti relativne putanje?
On: Ček, jesi li ti programer? Koliko si ti to programa napisao?
Da sam u tom momentu mogao da ga zgrabim za gušu, odrobijao bih ga sigurno. Koliko god se trudim da imam razumevanja za naše ljude koji u našim više nego lošim uslovima pokušavaju da se bave nekom inteligentnom delatnošću, toliko ne mogu da smislim ovoliki fušeraj i bezobrazluk. ******u, ti tražiš lovu za program koji si loše napisao i još se praviš pametan.
Za divno čudo, program je bilo moguće deinstalirati, ali mi je ostavio svoje smeće po hardu, još jedan svedok programerskih sposobnosti našeg "stručnjaka". Loš softver, skup, pa još aktivacija... Mislim da će ovaj mali jednog dana postati novi Bil Gejts.

To su sve ljudi koji su se programiranju učili iz knjiga tipa "Visual Basic za 15 minuta"...
Mislim, zamisli retarda koji actually traži pare za svoj program, a ne zna elementarne stvari... a funkciju GetWindowsDirectory je bar lako pozvati i bilo kog jezika...

Bil Gejtsove program možeš da instliraš na razne particije i hard diskove...

A sigurno nije ni platio licencu za Visual Basic i jos se nasao pametan da trazi pare.

Trebao si ga pitati da li program ima mogucnost da se instalira na neki racunar preko mreze :)

I kako ce sad komsinica da polozi vozacki bez programa :)

Pa nadji onu drugu varijantu autoshkole. Ne znam da li je ta slobodna za distribuiranje ili nije ali ako nadjesh radice posao... Moja zena je sa time polozila, kao i mladji brat... Nazalost ja je vishe nemam.

Nije poenta u tome, nego je stvar takva da je na sourceforge.net-u moguce naci bolje opensource programe u beta fazi nego komercijalne koje prodaju domaci diletanti (dobro, neces naci program za autoskolu, ali nije u tome sustina :) ).

Hm, meni nije jasno oko cega je u stvari izbila frka??? Ko tebe tera da koristis taj program, i obrnuto, ko te je tukao po usima da uzimas taj program? U principu govoreci, naravno...Druga je stvar sto je on bio drzak

Znam ja Voodoo da je ovo shto sam napisao OT sa stanovishta naslova topica i teme autora threada, al eto kao, da adresiram "sekundaran" problem u ovoj temi... :) A znam da, iako nisam ni blizu struke programera, ovo nije dobro programiranje...

Poz

Ko, bre, u našoj zemlji zna da programira? Kakvo k---- programiranje?!! :wall:
1) 55% poljoprivrednog stanovništva,
2) 4% korisnika interneta,
3) 3,5% fakultetski obrazovanih ljudi...
Mislim da nema potrebe da više nabrajam... :d
P.S. Ono za Bill Gates-a... Mislim da ne postoji nijedna bolja Software Korporacija od Microsoft-a, hteli Vi to da priznate ili ne! ;)

Poslednja izmena:
Dosta ljudi zna. Taj lik definitivno ne zna.
Daj broj da naručim prog. od njega :)

Poslednja izmena:
Kada si vec pomenuo...
Radimpexovi programi su medju najboljima, ako ne i najbolji u svetu. Samo ima malih (khm, khm) problema sa njima u koriscenju, pa se ljudi cesce odlucuju za STAAD ili SAP.
Ljudi iz Radimpexa su nazalost vrlo rigorozni u davanju povlastica za koriscenje fakultetima, pa na Arhitektonskom se uopste i ne koriste, zvanicno, a Gradjevinski ima licence za neke praistorijske verzije.

Poslednja izmena:
SoSo je napisao(la):
Kada si vec pomenuo...

Njih sam pomenuo zato što za njih znam, ali siguran sam da postoji još razvojnih timova koji prave odličan software ovde kod nas...

SoSo je napisao(la):
...Samo ima malih (khm, khm) problema sa njima u koriscenju..

Kakvih tačno problema? Ja nemam veze sa građevinom pa o njihovim programima znam onoliko koliko su mi rekli kum (radio 4 godine kod njih) i prijatelj koji koristi Tower u svojoj agenciji.

Najveca steta je kada programer ostane na Basic-u. Cini mi se da je to (bar do pojave VB.net) i dalje jezik za pocetnike. Manje stvari je vrlo lako uraditi, ali ako zelite nesto vece/teze da uradite, tu postaje problem. Delphi je mnogo bolji u tom segmentu. Secam se da je tek VB 5 doneo imao kompajer koji generise prave EXE fajlove.

zeleni_zub je napisao(la):
Njih sam pomenuo zato što za njih znam, ali siguran sam da postoji još razvojnih timova koji prave odličan software ovde kod nas...
A koji su to timovi? :d

Jel neko od vas kupio "Programski paket RAS" ?! :) Da vidis tu aktivaciju, zoves lika na mobilni, on se javlja onako poprilicno pijan iz neke kafane i daje ti broj njegovog sina koji ti posle daje aktivaciju....Mislim da je i kostao vise od 1000din ili tako nesto...

SoSo je napisao(la):
Kada si vec pomenuo...
Radimpexovi programi su medju najboljima, ako ne i najbolji u svetu. Samo ima malih (khm, khm) problema sa njima u koriscenju, pa se ljudi cesce odlucuju za STAAD ili SAP.

Nesto ne vidim vezu izmedju ovog paketa i SAP-a?

Nazad
Vrh Dno