Šta je novo?

Zapusena dizna na Epsonu

Don50

Čuven
Učlanjen(a)
21.12.2001
Poena
609
Zapusila mi se dizna na Esonu stylus color 400. Verovatno zbog upotrbe refill mastila (t.j. ne orginalnog mastila).

Da li neko zna neku fintu ili da ga bacam.;)

Imash fintu sa nosenjem stampacha (u servis) na otpushavanje dizni :cool:

Probaj da se javis ovima "Smileink" Vojvode Dobrnjca 19, tel.: 3344682. :wave;

Bata je napisao(la):
Imash fintu sa nosenjem stampacha (u servis) na otpushavanje dizni
Da li se ja to dobro sećam da je kod Epsona generalno veća sklonost zapušivanja dizni nego kod HP-a (reč je o tehničkom rešenju mlaznica)?

Ma razlika nije u velicini dizni ili necem drugome, vec sto kad kupujes HP uz mastilo idu i dizne. Valjda je tako tehnicko resenje. Kod Epsona dobijes golo mastilo i ako se zapusi dizna vise ti se isplati da ga bacis nego da ga opravljas.
Ovo sa produvavanjem dizni moram da se raspitam. Da li je neko vrsio, na kom stampacu i za koju lovu.
A zasto kazem da se vise isplati da se baci: Nov Epson kosta oko 120 DM, u njemu dobijas mastila orginal epson oko 100 DM. Znaci dobijas nov stamopac za 20 dm.

vlasta je napisao(la):
Da li se ja to dobro sećam da je kod Epsona generalno veća sklonost zapušivanja dizni nego kod HP-a (reč je o tehničkom rešenju mlaznica)?

I meni se tako chini. Kod oni starijih Epsona (ne znam za ove najnovije), se sushi mastilo u diznama chim se malo duze ne stampa i zapushuje dizne. Proces samootpushavanja je skoro uvek uspeshan (do sada sam samo jedan stampach nosio na otpushavanje dizni), ali se pri tome troshi podosta preskupog mastila (punim ih i ja sam) :(

Bata je napisao(la):
I meni se tako chini. Kod oni starijih Epsona (ne znam za ove najnovije), se sushi mastilo u diznama chim se malo duze ne stampa i zapushuje dizne.
Imam u firmi jednog starijeg. Zapušile se dizne za dve boje. U servisu rekoše cenu uz napomenu da se očigledno ne isplati servis. Dizne nisu mogle da se otpuše. Koristimo ga za b/w štampu.

Razlika izmedju Epson i HP stampaca je u tome sto Epson ima piezo a HP termalne glave. Kod Epsona, tako da kazem, mastilo se istiskuje mehanisckim putem, skupljanjem i sirenjem membrana. Kod HP glava (bolje reci dizne) je u kertridzu i u glavi se nalaze grejaci. Zato kod Epsona dolazi do zapusavanja dizni ukoliko se stampac duze ne koristi. Navodno je kod novih serija resen i taj problem.

Problem jeste resen kod svih novijih i relativno novijih Epsona, ali je resen posebnim mastilom, znaci samo sa originalnim.
U slucaju zapusavanja mozes da probas sa tecnoscu za ciscenje ("cleaning fluid") prodaju je svi koji prodaju boje - s' tim sto mislim da za epsona mora da se sipa u kertridz pa da se "stampa" sa njim - ne znam.
Inace od "Smile Ink-a" ne ocekuj neku narocitu pomoc, nisu bas toliko strucni, u stvari nije problem u strucnosti vec u zelji da rade kako treba - nemaju je :). Unixtili su mi i crni i kolor kertridz (za HP-a) kad sam im odneo na reciklazu. Od tada sam recikliram sve :)

Pozdrav...

mmarky je napisao(la):
Problem jeste resen kod svih novijih i relativno novijih Epsona, ali je resen posebnim mastilom, znaci samo sa originalnim.
Da li se onda može reći da je za umerenog korisnika bezbednija kupovina HP ?

vlasta je napisao(la):
Da li se onda može reći da je za umerenog korisnika bezbednija kupovina HP ?
Ukoliko ti ne smeta blaga zrnatost otiska ja bih ti preporucio Canon. Oni takodje imaju termalnu glavu koja je odvojena od rezervoara sa bojom. Sve cetiri boje su u posebnom rezervoaru. Kad potrosis jednu boju kupis samo nju a ne da zamenjujes kompletan kertridz kao kod HP-a. Jedan rezervoar kosta oko 10 evra. Glava izdrzi oko 10 zamena rezervoara. Glava je rezervni deo koji se takodje menja. Jeste da Canon nema fotorealisticni otisak ali za prosecne korisnike ima ubedljivo najjeftiniji otisak. Novi modeli su poboljsali kvalitet stampe i kazu da je stampa teksta priblizna laseru.

Don50 je napisao(la):
Zapusila mi se dizna na Esonu stylus color 400. Verovatno zbog upotrbe refill mastila (t.j. ne orginalnog mastila).

Da li neko zna neku fintu ili da ga bacam.;)

Kad istrosis sve mogucnosti, pre nego sto odlucis da "bacis" stampac, napuni color cartridge (a mozes i crni) destilovanom vodom i uradi jedno deset, dvadeset pa i pedeset ciklusa ciscenja, u roku od para dana. Meni je tako uspelo da spasem jedno desetak sampaca, doduse vecinom iz starije generacije, Stylus photo, photo 700, zatim obican stylus 500, itd...

Re: Re: Zapusena dizna na Epsonu

Mica je napisao(la):
Kad istrosis sve mogucnosti, pre nego sto odlucis da "bacis" stampac, napuni color cartridge (a mozes i crni) destilovanom vodom i uradi jedno deset, dvadeset pa i pedeset ciklusa ciscenja, u roku od para dana. Meni je tako uspelo da spasem jedno desetak sampaca, doduse vecinom iz starije generacije, Stylus photo, photo 700, zatim obican stylus 500, itd...

NE, NIKAKO!
Ako ubacis vodu, 101% ce ti zardjati dizne (ako vec i nisu). Epson i ne koristi boje na bazi vode iz istog razloga (dok HP-u to ne bi smetalo).
Mnoge firme koje prodaju refile prodaju i fluid kojim napunis kertridz, pustis nekoliko sati da odstoji tako i onda izlupas 5-10 ciscenja a onda i jako "obojenu" stampu (uz isti fluid). Kada se lepo ocisti (nema praznina u mokrom papiru) onda izvadis taj kertridz i stavis drugi sa bojom.
Ali, svi ce ti reci (od tih sto prodaju refile) da vodu ne smes koristiti kod Epsona.

Re: Re: Re: Zapusena dizna na Epsonu

dbaja je napisao(la):
NE, NIKAKO!
Ako ubacis vodu, 101% ce ti zardjati dizne (ako vec i nisu). Epson i ne koristi boje na bazi vode iz istog razloga (dok HP-u to ne bi smetalo).
Mnoge firme koje prodaju refile prodaju i fluid kojim napunis kertridz, pustis nekoliko sati da odstoji tako i onda izlupas 5-10 ciscenja a onda i jako "obojenu" stampu (uz isti fluid). Kada se lepo ocisti (nema praznina u mokrom papiru) onda izvadis taj kertridz i stavis drugi sa bojom.
Ali, svi ce ti reci (od tih sto prodaju refile) da vodu ne smes koristiti kod Epsona.

Prvo, napisao sam kada: ".....Kad istrosis sve mogucnosti, pre nego sto odlucis da "bacis" stampac....".

Drugo nece on da kiseli tu glavu u kaci s kupusom tri meseca, vec ce da uradi desetak ciscenja i eventualno da pusti da prenoci takav certridge u glavi. Sutradan se stavi originalni ili kvalitetno refilovani cartridge i nema problema.

Ja sam, kao sto rekoh, tako reinkarnirao jedno desetak epson stampaca po komsiluku, pa ti reci sta god hoces....

A te tecnosti za ciscenje umeju da kostaju koliko i pola obicnog stampaca.....

Za Epsona neznam, ali kod HP-a pomaze alkohol, sigurno da nece zardjati,ja sam jedan stariji HP, kojem je kertridz bio riknuo, a nisam mogao da nadjem drugi, uz pomoc alkohola povratio u zivot, odstajao je dan dva u alkoholu i posle refila radio bez problema.:wave;

A tecnosti za ciscenje kao sto rece MICA kostaaaaju, a u stvari su i one na bazi alkohola.

Svaka cast PANTAS da neko kaze i koju dobru za CANON-a, pre jedno mesec dva bilo je pitanje za ink jet stampac, skoro svi koji su ucestvovsli zalepise se za HP-a, cak je bilo i tvrdnji kao Canon se tesko ili nikako refiluje, sto je cista glupost, refiluje se fantasticno!!!, sto kod HP-a ide dosta teze.:wave; boom
Pozdrav

Re: Re: Re: Re: Zapusena dizna na Epsonu

Mica je napisao(la):
Prvo, napisao sam kada: ".....Kad istrosis sve mogucnosti, pre nego sto odlucis da "bacis" stampac....".

Drugo nece on da kiseli tu glavu u kaci s kupusom tri meseca, vec ce da uradi desetak ciscenja i eventualno da pusti da prenoci takav certridge u glavi. Sutradan se stavi originalni ili kvalitetno refilovani cartridge i nema problema.

Ja sam, kao sto rekoh, tako reinkarnirao jedno desetak epson stampaca po komsiluku, pa ti reci sta god hoces....

A te tecnosti za ciscenje umeju da kostaju koliko i pola obicnog stampaca.....

Pa, ajde, onda cisti vodom i dalje, ali prelistaj SK (da ne reklamiram firmu) i nazovi par telefona pa ces videti da ta tecnost i nije bas toliko skupa. Vodom mozes ocistiti dizne, ali koliko ce jos izdrzati taj printer?

mmarky je napisao(la):
Inace od "Smile Ink-a" ne ocekuj neku narocitu pomoc, nisu bas toliko strucni, u stvari nije problem u strucnosti vec u zelji da rade kako treba - nemaju je :). Unixtili su mi i crni i kolor kertridz (za HP-a) kad sam im odneo na reciklazu. Od tada sam recikliram sve :)

Danas sam uzeo nazad Canon Pixma IP4000 sa servisa iz SmileInk. I bas mi se cini da su se potrudili da ga spasu (boje ne rade). Doduse crna sada radi bolje. No ja sam tu kriv sto je proslo vise od 2 meseca bez stampanja u boji (em nisam znao koliko cesto treba, em bio sam lenj i zaboravan). I nisu mi nista naplatili svoj trud, znaci skroz posteno sa njihove strane.
Punio sam i ketridze kod njih i ok su radili. Sada to su ketridzi za Canon, ne znam kakva je situacija za HP (a HP stampac su mi preporucili za ubuduce, da mi se ne bi opet ovo desilo).

Nazad
Vrh Dno