Šta je novo?

Zaplena robe---Šta učiniti?

Villy_Da_Man

Slavan
Učlanjen(a)
28.02.2005
Poena
390
Dakle, posle oklevanja odlučio sam da potežim pomoć za druga iz okoline Kragujevca, ovde na forumu...
Evo o čemu se radi,ovo je njegova priča
Radim kao diler već 3-4 godine...računara naravno... i do sada nisam imao problema.
Šta se desilo... Pre jedno 3 nedelje otkupio sam, neznajući, ukraden laptop u zameni za nov dektop računar. Laptop sam preprodao odmah 2 sata nakon otkupa. Posle 3 dana posetila me je policija i privela u stanicu. Objašnjeno mi je o čemu se radi. Otišli smo zajedno do mene kući i sva roba mi je zaplenjena. Roba nije bila sva moja. Izmedju ostalog mi je zaplenjeno 2 laptop računara od po 250 eura svaki, 3 X2 konfiguracije (samo ploče i procesori), 20GB DDR2 ram memorije, 5Gb DDR memorije, 6 HDD 4 optike, 3 intel DC procesora sa pločama , 1 D2C procesor, 1 C2Q procesor, 1 Asus p5nt deluxe ploča, 2x 4850 grafika i 1 3850grafika... ostale sitnice nisam naveo... Rečeno mi je da će mi nakon provere ostatka robe biti vraćeno sve u prvobitnom stanju. Rekli su mi da računam na rok oko nedelju dana za vraćanje, a da za onu robu za koju imam garanciju ("parire" kako su rekli) mogu da podignem odmah sutra dan na početku radnog vremena. Pošto je jedan deo robe bio već unapred prodat, nisam mogao da ispoštujem svoje kupce (što je manje bitno), niti da dobijem tačnu informaciju o povraćaju robe [to je bilo najbitnije.
Sutra dan sam otišao da preuzmem par skupljih komponenti za koje sam imao papire. Napominjem da nisam dobio nikakav papri o zapleni robe niti priznanicu. nakon višečasovnog objašnjavanja, uspeo sam samo da dobijme par memorija 2 hdd-a i 1 ploču. Za ostatak mi je rečeno da se dodjem pri kraju nedelje. Napokon u petak sam primio telefonski poziv, u kom mi je rečeno da mogu da pokupim robu u ponedeljak.
U ponedeljak sam otišao u stanicu... Znao sam da sigurno neću dobiti svu robu nazad ali sam smatrao da ono što ću dobiti, barem biti čitavo...ali ne lezi vraže :wall: Vraćene su mi sve komponente, osim 2 hdd i 10-ak memorija. CPU kuleri su bili počupani iz soketa, transformatori iskrivljeni na par ploča. HDD-ovi su bili ugnječeni (sa limom koji je pritisnut), 4850 je došla sa polomljenim moleks priključkom a šlag na tori je bilo što su laptopovi i Q6600 i 3850 (obe) izgledale kao da je neko nad njima izvršio sodomiju! TJ bile su prekrivene nečim belim, što liči na penu za brijanje....?! Napominjem da je i asusova ploča koju sam uzeo pre toga bila u istom stanu, ali da je "to belo" bilo svežije i da se lakše skidalo. Mislio s m da je to izolavni incident i da je neko nešto greškom prosuo, ali pogrešio sam. Mislim da je suviše da kažem da su te komponente bile neupotrebljive... garancija za ploči i cpu je u Hrvatskoj, ali ne znam ni da li da ih šaljem, jer ne verujem da je ostvariva.
Ploča inače nije kod mene, već kod jednog kupca koji je trebao da je dobije pre svega toga, mada je bila nestala struja prilikom flešovanja biosa, pa to nekako i 'ajde.
Moje pitanje da li ima načina da dobijem odštetu za ovako nešto..?!

Zahvlan Villju i bench zajednici,
Darko
Pozdrav

Poslednja izmena:
Aha, ako se utvrdi da su oni krivi za to, trebalo bi da dobijes odštetu

Poslednja izmena:
da 'oce to u Srbiji

još ako ti isti pajkani utvrđuju ko je kriv, itekako ćeš dobiti odštetu (my ass).
šta se desi kad pajkanu daš komp?

moje saučešće čoveče, ja da sam na tvom mestu ja bih sve ...

Pravac kod komandira stanice policije. A ako tu ne uspeš ništa a verovatno nećeš odmah štampani mediji prvenstveno. Oni jedva čekaju takvu neku pričicu za podizanje tiraža, taman na naslovnoj da oblate policiju.

edit
:Ili pravac kod javnog tužioca pa nek ih on gazi.

Poslednja izmena:
Pokušaj, baš me interesuje koji razlog bi izmislili da objasne šta se desilo sa tim stvarima, iskreno mislim da nijedan sudija nije toliko retardiran da kada bi utvrđivao da li ima osnova za tužbu da zaista misli da su uzeli te komponente takve kakve si ih dobio nazad ... mislim common sense FTW

Poslednja izmena:
Pravac kod komandira stanice policije. A ako tu ne uspeš ništa a verovatno nećeš odmah štampani mediji prvenstveno. Oni jedva čekaju takvu neku pričicu za podizanje tiraža, taman na naslovnoj da oblate policiju.

Second that ^.
Policija poslednje sto zeli je negativan publicitet, na to su osetljivi ;).

Poslednja izmena:
Не можеш са керовима на фин начин...

Моје искуство:
Наручи ми командир станице у мом месту П4 са штампачем. Треба им за извештаје, филмове, музику, ноћне смене... Договор је био овакав: рачунар одмах, што јефтинији, плаћање на рате, сваки пандур који ради у тој станици даваће по мало из свог џепа. У реду, испоручим ја, цена 14000 дин (моја зарада је 1000 дин, знамо се, нећу да будем ђубре, таман за гориво и пиво). Успео сам да сталним зивкањем наплатим 11000 за 6 месеци, онда сам дигао руке...
Е, највише боли што је тај командир станице, са којим сам склопио договор и који ми је паре давао, мој рођак! То ти је такав ментални склоп, не можеш против тога...

komandir stanice ce lepo da te istera napolje, bas je njega briga za tebe i tvoj problem.
tako to ide.

Antonio je napisao(la):

edit:Ili pravac kod javnog tužioca pa nek ih on gazi.

Second that ^.
Policija poslednje sto zeli je negativan publicitet, na to su osetljivi ;).

Da, da... Posle svega što je policija uradila građanima u poslednjih par meseci, godina, nesumnjivo je da će im ovako nešto u potpunosti srozati ugled koji uživaju kod građana Srbije! :S: Komandir stanice i milicioner, zar postoji razlika u načinu razmišljanja i ophođenja prema građanima? :S:
Iskreno, mislim da ćeš teško isterati pravdu u ovom slučaju i nadoknaditi štetu koja ti je pričinjena!

Ima ovde mnogo nejasnih stvari:

Ko ti je upao u stan/radnju, i sa kojim papirima, što si ih puštao bez naloga suda, zar ti nije ponuđen advokat ako je vršen pretres/pregled, je li bilo svedoka, ko ti je šta uzeo, šta si dao a šta primio !

Par saveta "sa druge strane":

1. Ništa nisu smeli da ti uzmu bez "Potvrde o privremeno oduzetim predmetima". Deteljno popisano i potpisano sa tvoje strane.

2. Ako si već dao na taj način, odmah po advokata koji zna da sa njima "razgovara".

3. Problem je oko procene i veštaka ali si i u tu prednosti jer na sudu vole da ih zacepe.

Tako da će ti štetu obavezno nadoknaditi, ali samo pribrano i pametno. Pošto ti nisi u stanju da se izboriš moraš preko trećeg lica -advokata, koji zna "da se ugradi" i istera stvari na čistinu.
Ako je stvarno i pola napisanog tacno, onda tužbom za nadoknadu štete protiv lokalnog MUP-a.
Vole mnogi advokati takve tužbe, dođu mu ko fiks na kladionici!

Treba da bude srecan"dobro" je prosao,mogao je ostati bez robe,i otici u zatvor ili potrositi brdo para na advokate,samo dokazujuci za svaki deo robe poreklo.
I dalje ima dve ruke,dve noge i na "slobodi", i neka ne zaboravi gde zivi-SRBIJA

Za pocetak prouci sledeca svoja prava:
http://www.mup.sr.gov.yu/domino/mup.nsf/resavanjeprituzbi.pdf

Pošto nemaš papira niti jasnih tragova o preteresu ni privremenom oduzimanju predmeta, ostavi se usmenih prepirki i dokazivanja sa njima - tu su u velikoj prednosti jer poznaju ponesto propisa.

Nego, presavij tabak i žali se (morace neki pravnik da ti pomogne zbog pojmova) na rad policijskih sluzbenika X, Y, Z .... .

Dobro napisana prituzba, sa navodom da imas svedoke, učinjenu štetu od xxxx din/€, da su predmeti oduzeti bez potvrde i isto tako vraćeni itd ...
samo to je već dovoljno da pokrene neke mehanizme za koje nisi verovao da postoje, pa ako ne uspeš u prvom stepenu rešavanja, ide se dalje ... itd ....

Promenilo se ponešto i tamo, Srećno!

Poslednja izmena:
blagi OT: koji akt opisuje prava i obaveze izmedju policije i gradjana? tipa kad i zasto mogu da te zaustavljaju, pretresaju (tebe, vozilo, stan...), sta moras ili ne moras da im kazes, das, sta oni moraju tebi... kad mogu da plene, dal' moraju da sastave zapisnik...
npr. naslusao sam se prica kako mora da ima full uniformu dok obalja sluzbene poslove, sa sve sapkom...
i recimo duzan si da pokazes licnu sluzbenom licu, ali gde pise da su panduri sluzbena lica? takve stvari, protokoli me zanimaju...

Ko ti je upao u stan/radnju, i sa kojim papirima, što si ih puštao bez naloga suda, zar ti nije ponuđen advokat ako je vršen pretres/pregled, je li bilo svedoka, ko ti je šta uzeo, šta si dao a šta primio !

1. Ništa nisu smeli da ti uzmu bez "Potvrde o privremeno oduzetim predmetima". Deteljno popisano i potpisano sa tvoje strane.

2. Ako si već dao na taj način, odmah po advokata koji zna da sa njima "razgovara".

3. Problem je oko procene i veštaka ali si i u tu prednosti jer na sudu vole da ih zacepe.

Tako da će ti štetu obavezno nadoknaditi, ali samo pribrano i pametno. Pošto ti nisi u stanju da se izboriš moraš preko trećeg lica -advokata, koji zna "da se ugradi" i istera stvari na čistinu.
Ako je stvarno i pola napisanog tacno, onda tužbom za nadoknadu štete protiv lokalnog MUP-a.

Pa i ovako je na gubitku, a ne jos da daje lovu advokatima:trust:

Lekcija da ne treba da kupuje robu bez papira ga je dosta kostala, ali je valjda naucio :S:

Pa nadonada ce sigurno biti veca od onoga sto plati advokatu.
NEce sigurno da ih tuzi samo da bi ih tuzio tek tako :D

blagi OT: koji akt opisuje prava i obaveze izmedju policije i gradjana? tipa kad i zasto mogu da te zaustavljaju, pretresaju (tebe, vozilo, stan...), sta moras ili ne moras da im kazes, das, sta oni moraju tebi... kad mogu da plene, dal' moraju da sastave zapisnik...
npr. naslusao sam se prica kako mora da ima full uniformu dok obalja sluzbene poslove, sa sve sapkom...
i recimo duzan si da pokazes licnu sluzbenom licu, ali gde pise da su panduri sluzbena lica? takve stvari, protokoli me zanimaju...

Mislim da sam to danas čuo na tv dok je trajao prenos skupštine, danas ili juče. Radi se posebnom pod zakonskom aktu koji definiše odnos između službenog lica (narodnog milicionera) i građanina. Tačno o kom aktu se radi, zaboravio sam.

kakvi crni papiri pa ljudi ne sacuvaju garancije dok jos vaze a ne papir posle toga.... i sta ti ima nekom da dokazujes da je to legalno u tvom stanu... nek on dokaze suprotno

blagi OT: koji akt opisuje prava i obaveze izmedju policije i gradjana...

Najkrace mali milion zakona opisuje prava i obaveze gradjana a obaveze policije su sprecavanje i progon lica koja ih krse ....

Zakon o Policiji
http://www.parlament.sr.gov.yu/content/lat/akta/akta_detalji.asp?Id=296&t=Z

daje glavne odredbe o ovlascenjima sluzbenih lica i pol.sluzbenika, a detalje postupanja propisuje ministarstvo podzakonskim aktima: razni propisi itd ...

koristan link (za zakonske termine):
http://sh.wikipedia.org/wiki/Policija_Srbije#Ovla.C5.A1.C4.87enja_policije

Tekstovi propisa:
http://www.mup.sr.gov.yu/domino/mup.nsf/zakoni

Ljudi, papiri su jedno a ono sto se desava drugo.Za sve sto imam posedujem sve zive papire pa makar i rucno napisane i potpisane obavezno sa datumima a cuvam neke vec 7,8 godina.Zamenio sam neko pojacalo za druge uredjaje,i posle 3 meseca su dosli inspektori kuci sa porukom da dodjem tu i tu.Ja odem sutradan, oni lepo kazu gde je to pojacalo i da se donese.Nemam pojma o cemu se radi.Ja zovnem kupca, objasnim o cemu se radi, odnesem pojacalo,oni meni potvrdu.Posle sam svedocio protiv ovog sto mi je uvalio to pojacalo, ali sam ga vise branio, jer njegov advokat samo sto se nije rasplakao, te zena trudna, te dobar je momak.Ja dobijem neke dnevnice za svedocenje, ovaj optuzeni nista, i jos puknem tadasnjih 150 dem ( za ovo oduzeto).Od tada sve na papiric...

Poslednja izmena:
Ne vredi trositi reci o nasoj policiji ali u principu naravoucenije price je da treba dobro proveriti poreklo neke robe pre kupovine pogotovo ako se radi o necemu skupljem kao sto je laptop. Sta je tu je, sledeci dobro proceni da li se isplati rizikovati sa sumnjivom robom (bez papira). Verujem da nisi mogao ni da pretpostavis sta ce ti se sve desiti i da nisi znao da je laptop ukraden ali ipak si ucestvovao u tom lancu preprodaje ukradene robe, sledeci put nemoj da rizikujes.

Njihov je propust sto nisu popisali sta zaplenjuju i nisu ti dali da to potpises. Uz advokata, to je solidan osnov za tuzbu ako imas svedoke da su stvari zaplenjene.

kakvi crni papiri pa ljudi ne sacuvaju garancije dok jos vaze a ne papir posle toga.... i sta ti ima nekom da dokazujes da je to legalno u tvom stanu... nek on dokaze suprotno

Ma nije ocigledno uopste da je covek diler it opreme (racunara). Jel ima firmu? Jel placa porez? Samo to je bar osnov (iz perspektive vlasti) da mu odrape kaznu.

Drugo je sto ljudi u danasnje vreme sastavljaju jedva kraj sa krajem.

on topic:
Cisto sumnjam da tu nesto moze da se uradi. Ti policajci su stvarno slucajevi za neke cike u belom mantilu, i tu se nista ne moze.

Ma nije ocigledno uopste da je covek diler it opreme (racunara). Jel ima firmu? Jel placa porez? Samo to je bar osnov (iz perspektive vlasti) da mu odrape kaznu.

Drugo je sto ljudi u danasnje vreme sastavljaju jedva kraj sa krajem.

on topic:
Cisto sumnjam da tu nesto moze da se uradi. Ti policajci su stvarno slucajevi za neke cike u belom mantilu, i tu se nista ne moze.

kome da placa porez i zasto?, nek dokazu da je neko diler.......

Nije radnja, nego kuca... A po ovom linku nakoji si me uputio, ne sme da prođe više od 30 dana od kršenja zakona, a u ovom slučaju je prošlo i skoro 2 meseca od poslednje posete.
Nažalost danas se zna ko je diler računara... Verovatno da mogu da cepnu kaznu i za to jer se ne plaća porez. Šteta je negde oko 350~500 evra. U ponedeljak idemo kod advokata,pa ćemo videti šta će nas on posavetovati.
U međuvremenu, ako neko ima još neki predlog, može da ga izloži

kome da placa porez i zasto?, nek dokazu da je neko diler.......

Unosis ti 10 novih iPhone 3g telefona u zemlju. Carinik te pogleda onako ispod oka i kaze "Sta, licnu upotrebu? Aha, malo sutra..." i odrapi ti carinu i porez.
U nekim situacijama je i vise nego ocigledno, tako da nema sta da se dokazuje.

^ Lupas. To je jedna stvar, a druga da ti kerovi npr. sutra dodju u kucu/stan zbog ko-zna-cega i vide "10 novih iPhone 3g telefona" (naravno, bez papira i sl. gluposti). Nije na tebi da dokazujes da su (i kako su) tvoji, vec njihovo da to (eventualno) povezu s nekim prekrsajem/krivicnim delom (ukoliko uopste imaju osnova da zaplene)

Poslednja izmena:
Naravno da za kuću moraju imati sudski nalog za pretres, i bez toga nisi ih duzan pustiti unutra. Ukoliko i pored toga insistiraju da uđu, slobodno pozovi 92, ili ako sumnjaš da su u tvom gradu svi oni povezani, pozovi recimo 01192, pa se njima žali.

Ali ako voziš kola i zaustave te na ulici, pa kazu otvori gepek i unutra vide 10 iPhone3G-a, imaju pravo da te pitaju za dokaz o poreklu robe i da ti ih oduzmu ako nemaš (naravno, moraju ti dati potvrdu o privremeno oduzetoj robi).

U svakom slučaju, to što se desilo čoveku samo pokazuje koliko smo mi daleko od Evrope, nivo do kojeg policija drži i koga sve zapošljavaju... tuga i očaj. O Srbijoooooooooo!

Poslednja izmena:
Nije ovo bre Diznilend pa da ti uredno objasnjavas otkud ti 10 kom necega.Mozes imati i 100 komada robe (bilo cega recimo od hw) i da ti niko ne zakuca,ali ako je stvar vezana za nezakonito delo to je vec druga stvar.

Nije ovo bre Diznilend pa da ti uredno objasnjavas otkud ti 10 kom necega.Mozes imati i 100 komada robe (bilo cega recimo od hw) i da ti niko ne zakuca,ali ako je stvar vezana za nezakonito delo to je vec druga stvar.

Ajd malo objasni sta si rekao. Mozes da imas 100 komada neke robe, a da nije nezakonito. A kako se dokazuje da nije nezakonito sem nekim dokumentom o izvrsenom placanju za tu robu, poklonu, donaciji.?

Nazad
Vrh Dno