Šta je novo?

Zapecacena kucista

Civil

Slavan
Učlanjen(a)
18.08.2005
Poena
380
Posto u skorije vreme planiram da kupujem novi hardver... zanima me da li se jos uvek kucista "pecatiraju" odnosno da li im se lepe nalepnice koje kada se skinu satro gubis garanciju?

To je za mene besmisleno, znaci hocu da kupim komp i dobijem garanciju na 3 godine i sta sada to znaci, da 3 godine ne smem da otvorim kuciste da ga ocistim? Da ne smem da dodam ventilator? Da kupim memoriju? Bilo sta?

Sigurno necu u tom momentu imati pare za sve sto sam zamislio tako da ce otvaranje kucista biti nuzno u nekom roku nakon kupovine.

Necu valjda da nosim u servis da mi obrisu prasinu ili ugrade navedeno?

Koliko znam, to se vec odavno ne radi. Mada ko zna, mozda i ima firmi koje to jos rade, ali od takvih bezi.

kod nas su lepili do skoro...
a cuo sam da su garancija nije vazila, ako ti bios ne bi bio isti kao kada su ti dali racunar...
tj. nesto si cack'o oko hardwera.... :S:
mislim, da znas da cackas bios, odavno bi ti radio kod njih u radnji.........:wall: :wall:

takvi daju uglavnom naivnim kupcima samo godinu dana garancije na ceo krs... tako da ne brines o tri godine...
ali ko sto ti ljudi rekoshe ni jedan normalan servis to ne radi, pa ako kupis negde gde se to radi, onda si bash naivan...

Ne brini oko toga. Prilikom kupovine kazi da neces tu nalepnicu tj. kupujes komponente na gomili. Ja sam nekoliko masina tako kupio za prijatelje, cak sam jednu nalepnicu na licu mesta odlepio u servisu - posto se likovi nisu setili kako su povezali IDE uređaje - pa sam proverio i trazio da mi daju jos jedan kabl. A ako ne pristanu na to...

To još uvek rade neke firme koje prodaju po 10,20 ili vise racunara odjednom nekom preduzecu ili ustanovi. A posto nikada ne znaju sa kakvim korisnicima ce imati posla, moraju da ih naplase da bi ljudi sto manje cackali sam hardver. Softver je ionako osudjen na propast :)

Svojevremeno sam neke od tih stickera lako skidao fenom za kosu.

Svojevremeno sam neke od tih stickera lako skidao fenom za kosu.

ja sam ih skinuo rukom.....

vecina ljudi kod kojih sam bio, nisu ni smeli da ukljuce racunar, da ga ne pokvare, ili su ga ukljucivali 1-2 puta nedeljno... tako da, i nije bila neka verovatnoca da im nesto rikne u roku od godinu dana.....

To je standardna praksa u radnjama koje daju kompove (pardon, junk) na kredit...neki moj ortak ovde je puk'o za masinu 650eura (na rate, ofkors) u murkatoru, a u masini 256 rama i nema graficke (integrale)...monitor neki ubogi tft...
Takodje se isto radi u firmama koje imaju vlastiti brend racunara...na drugim mestima nisam to video.

To je standardna praksa u radnjama koje daju kompove (pardon, junk) na kredit...neki moj ortak ovde je puk'o za masinu 650eura (na rate, ofkors) u murkatoru, a u masini 256 rama i nema graficke (integrale)...monitor neki ubogi tft...
Takodje se isto radi u firmama koje imaju vlastiti brend racunara...na drugim mestima nisam to video.

To je stvarno kriminalno i bezobrazno da se lepi nalepnica ili slicno. Mogu ti reci da se kod mene u radnji ne lepe te nalepnice iako smo firma "poznata" po brand racunarima. Mada znam da pojedine "velike" monopolisticke firme to rade

To je stvarno kriminalno i bezobrazno da se lepi nalepnica ili slicno. Mogu ti reci da se kod mene u radnji ne lepe te nalepnice iako smo firma "poznata" po brand racunarima. Mada znam da pojedine "velike" monopolisticke firme to rade

Respect za to...i meni je to trulez cista, al ipak ko moze da zameri tamo nekoj firmi...jer to je u sustini roba k'o isvaka druga za narod (koji kupuje deci "P4" racunare na kredit pa ma kakav krshware da je u pitanju-jednostavno SVI se ne razumeju u to) i oni eto lupe nalepnicu da ga ne bi eto, otvarali i ne daj boze pokvarili...
...izvesna domaca firma daje i neku vrstu osiguranja, pa i s te strane razumem zapecacivanje kucista...
...al mislim da je najbolje resenje da se zainteresovani za racunar ipak sto bolje informise pre kupovine...a ne sto uradi ovaj moj drugar...

Pre neki dan su me pozvale komsije da im pokazem nesto oko racunara. Odranije sam znao da su konfiguraciju kupili u Forum racunarima. Elem, kada sam otisao gore, iz ciste radoznalosti sam bacio pogled na pozadinu kucista i, jelte, naisao na nalepnicu sa obavestenjem da se u slucaju uklanjanja iste garancija gubi.

Pozdrav
P.S. Namera mi nije bila da na bilo koji nacin pljujem po doticnoj firmi (toga vec ima dosta), vec samo da skrenem paznju na to.

Kad se komp kupuje na taj način, i treba da ima nalepnicu. Čega se sve nisam nagledao, šta su "experti" u kućnoj radinosti radili, katastrofa. Kod nas svako zna sve, zato se i dogadjaju problemi sa konfiguracijama.
Svako pametan bi trebao da kupi sve u delovima, i nadje nekog od poverenja da mu to sklopi.
Dati garanciju od god. dana na komponente koje imaju više, je debilizam.
No, kao što rekoh, nekima je bolje da se stavi nalepnica jer drugačije budali ne možeš da objasniš da nema potrebe da čačka ako me ume ;)

Nazalost i ja sam se nagledao havarija koje su izazvali "strucnjaci" prilikom ceprkanja po kucistu.
Najcesce su to bila fizicka ostecenja komponenti, polomi se molex, sklizne shrafciger itd...
Tata se poziva na garanciju jer nema teorije da je tu njegov mali nesto zeznuo - on se ipak razume u sve oko kompjutOra.
Ovakvoj sam situaciji prisustvovao X puta...

I sta je onda najpametnije uraditi?

Staviti nalepnicu nazad da se samo zaplashe "strucnjaci" da ne cackaju nesto ako ne mora - i da mozes da izbegnes ovakve gore navedene situacije.

A sto se tice kvara na nekoj komponenti nije problem da se ista posalje kod uvzonika na reklamaciju iako je markica unistena.

Markica nije tu da bi se zayebao krajnji kupac - nego stoji da se vuna dvaput zamisli pre nego krene "unutra" :d

U krajnjem slucaju bar u servisu ljudi mogu da vide da li je kuciste otvarano, pa da lakse i urade dijagnozu kvara - nego da se lome tri dana, pa tek onda da saznaju da je komsijin mali nesto zeznuo - ali se plasio da kaze da ne bi dobio packu.

Kako god okrenes - ima i dobrih pored losih strana ta nalepnica ...

Ja sam bio u jednoj firmi svedok kada su neki dzukci doneli komp kome je bila izvadjena graficka i gurnuta naopako, koliko je mogla da stane u AGP slot.
I kao nisu nista dirali a radilo im je kom i onda je iznenada prestao...

Ovi iz firme nisu mogli (nisu smeli da se smeju) a ja sam, kad su mi pokazali, poceo po podu da se valjam od smeha... i da danas umrem od smeha kada se setim tog dogadjaja...

Jednostavno, nije racunar za svakoga.... Za nekoga je i digitron mnogo...

Najgoru stvar sam našao kod jednog prijatelja... Kupio je komp od neke privatne firme (nije neka od ovih poznatih iz reklama, ali je zvanično registrovana). Lik je disejblovao sve USB-ove u BIOS-u a onda na BIOS stavio password. Prijatelj kupio skener i nema šanse da ga pokrene. Zove mene, pogledam, ni jedan USB ne radi. Hoću d auđem u BIOS - ne može. Naravno, nije mi trebalo mnogo vremena ni da uđem u BIOS ni da uključim USB, ali...

Ali pogledajte koja gadna "logika" je u tome. Kad god neznalica hoće nešto da doda na komp on mora da zove ljude iz ove firme, pa oni onda moraju da primene "specijalan postupak" da bi to radilo. Tad mi je postalo jasno zašto prodaju kompove jeftinije nego drugi, kasnije na bar pola tih kompova dodatno zarade na ove fore.

Inače, imam razumevanja za nalepnice, mada su za mene neprihvatljive. Ja retko petljam po hardveru, ali s vremena na vreme moram to da radim i jasno sam ljudima u firmama gde sam se raspitivao za kupovinu kompa to rekao.

Tad mi je postalo jasno zašto prodaju kompove jeftinije nego drugi, kasnije na bar pola tih kompova dodatno zarade na ove fore.
Chekaj,a zar taj komp nije pod garancijom,kako mislish "dodatno zarade" na njemu?

Vjerovatno smisle da to nesto nije pokriveno garancijom, pa naplate.

@wiz011:
Hm, dripacka fora. Koja je firma u pitanju, da se zna da je za izbegavanje?

@AviJon:
Jedini nacin da se dodatno zaradi "nalepnicom" vidim u sledecoj varijanti: dok ti je komp u garanciji, uslovljen si da kupujes delove (tj da budzis komp) kod te iste firme, posto bi ti verovatno naplatili otvaranje kompa i budzenje ukoliko sam kupis komponentu na drugom mestu i doneses kod ovih prvih da ugrade d ane bi ponistio garanciju...

Moj prvi komp iz PC Centar jos davne 97 je imao to cudo, dogovor je bio da se nalepnica ne dira a upgrade ide besplatno (bilo gde da su kupljene komponente), kod njih... naravno ko je lud da nosi komp 7-8 km kad moze i sam da bocne karticu tako da sam ja uspesno nasao nacin da to odlepim i vratim nazad... a nije mi srecom ni trebala garancija...

Chekaj,a zar taj komp nije pod garancijom,kako mislish "dodatno zarade" na njemu?
Pa garancija je za kvarove. A upgrade, a postavljanje novih uređaja (tipa skenera)...? To ne spada pod garanciju nego platiš dolazak majstora, pa platiš njegov rad, pa možda i kupiš od njegove firme...

@Ostoja

Nemam pojma koja je firma. Znam da je on našao tel. u nekim oglasima pa sam ja mislio da je to nešto na divljaka. Posle sam video u njegovim papirima da je to registrovana firma koju drže otac (neki inženjer) i sin.

Pa garancija je za kvarove. A upgrade, a postavljanje novih uređaja (tipa skenera)...? To ne spada pod garanciju nego platiš dolazak majstora, pa platiš njegov rad, pa možda i kupiš od njegove firme...
Firma koja je postavila nalepnicu je duzna ili da dozvoli skidanje nalepnice, ili da bez naplate rada izvrsi "specijalni postupak".
Inace postavljanje nalepnice ima smisla samo u slucaju da se na sve komponente u kucistu daje jednaka garancija (koja ne bi trebala da bude kraca od najduze garancije za pojedinacne komponente).

Bre..Choveku nije radio USB,a sam je zheleo da postavi skener,kakve to veze ima sa firmom??Mislim,ode kod njih,kazhe lepo "ne radi mi USB",zar to nije pod garancijom,tu nema vishe shta da se naplatjuje?

Bre..Choveku nije radio USB,a sam je zheleo da postavi skener,kakve to veze ima sa firmom??Mislim,ode kod njih,kazhe lepo "ne radi mi USB"
A jel' ti misliš da je on znao da mu ne radi USB dok mu ja nisam rekao da mu ne radi USB? Da nije bilo mene - zvao bi njega. A da li bi on rekao "ne radi ti USB jer sam ga ja disejblovao, sa'ću da dođem i sve da ti sredim for free" ili ne, ostaje da nagađamo. Ja nagađam da ne bi to rekao.

Ne vidim nikakvu svrhu disejblovanja svih USB-ova, osim da se mamlazi izvataju da daju još koju paru (imaš li predstavu koliko 95% ljudi ovde nema pojma o kompovima?!). Što, on je vredan pa ih disejbluje eda bi imao više posla za džabe?

Uzgred budi rečeno, u konkretnom slučaju garancija je već bila istekla.

Poslednja izmena:
Najgoru stvar sam našao kod jednog prijatelja... Kupio je komp od neke privatne firme (nije neka od ovih poznatih iz reklama, ali je zvanično registrovana). Lik je disejblovao sve USB-ove u BIOS-u a onda na BIOS stavio password. Prijatelj kupio skener i nema šanse da ga pokrene. Zove mene, pogledam, ni jedan USB ne radi. Hoću d auđem u BIOS - ne može. Naravno, nije mi trebalo mnogo vremena ni da uđem u BIOS ni da uključim USB, ali...

Ali pogledajte koja gadna "logika" je u tome. Kad god neznalica hoće nešto da doda na komp on mora da zove ljude iz ove firme, pa oni onda moraju da primene "specijalan postupak" da bi to radilo. Tad mi je postalo jasno zašto prodaju kompove jeftinije nego drugi, kasnije na bar pola tih kompova dodatno zarade na ove fore.

neverovatno, ali ja sam video istu stvar. doduse ovde je razlog bio drugaciji, komp se stalno restartovao, pa su me zvali da pogledam... neverovatno. :whip:

Poslednja izmena:
Bre..Choveku nije radio USB,a sam je zheleo da postavi skener,kakve to veze ima sa firmom??Mislim,ode kod njih,kazhe lepo "ne radi mi USB",zar to nije pod garancijom,tu nema vishe shta da se naplatjuje?

Jel si ti stvarno toliko naivan ili mozda i sam radis u slicnoj firmi???
Ili nesto trece?
"Ne radi mi shtuzna za diznu"

Vrh Dno