Šta je novo?

Zanimljiv trik - Divx 5.1

petkods

Čuven
Učlanjen(a)
01.06.2002
Poena
620
Do pre neki dan sam pakovao video sa Divx 5.05 kodekom, koji sam uredno registrovao. Medjutim, s obzirom da mi racunar nije tako brz, hteo sam malo da ubrzam proces sa novim kodekom 5.1. Njega sam instalirao preko 5.05, i takodje registrovao. Ali, na istim setovanjima(u Vdubu filteri su: Smart Deinterlace D.graft, Resize, null transform) Divx5.1 daje malo losiji kvalitet nego 5.05! O cemu se radi-odnos perf/quality kod 5.1 podesen na standard je po brzini isti kao slowest kod 5.05, a kvalitet ne... A 5.1 ima jos i slow i slowest mod-ali to je ubitacno sporo, za 10 sec videa mu treba oko 15 minuta za 2 prolaza!!! Tada je slika najbolja. I kada sam obrisao 5.1 i ponovo snimio stari kodek, pojavio se problem u vidu poruke "memory can't be written", koja se pojavi posle klika na manual registration!!?? Da li neko ima ideju kako da vratim stari kodek? Prckao sam po registru, i izbacio sam sve stavke vezane za divx, ali nista!

Pobrisi divx*.* fajlove iz ..\windows\system (ili ..\$win\system32 kod XP/2k) dir-a pa instaliraj ponovo 5.05 kodek i to je to.
U slucaju da ne mozes da obrises te fajlove zbog windows protection (XP, 2k), idi na task manager, ubi explorer.exe proces, obavi brisanje, pa u task manageru File>New task>explorer.exe (da ga povratis) :)

inace, ne kapiram zasto nisi zadovoljan divx 5.1 kodekom? kod mene ipak daje za nijansu bolje rezultate. Jes da je spor, ali ga drzim na slowest jer mi je ipak kvalitet bitniji.. pa kad ga uradi.. :)

Poz

DivX 5.1 sam i ja batalio...
RealTime snimanje cak i na FASTEST ne dolazi u obzir (i to osakacen kvalitet do bola, bez ikakvih dodatnih "igrackica")

Radio sam poredjenje SLOWEST 5.1 vs SLOWEST 5.05 i nije uopste bilo razlike.
Ako se DivX prethodno dobro pripremi, i ne treba da je previse bude!
5.05 je zakon = i nema bagova kao 5.03 sto je i najvaznije.
Elem, svaki DivX Pro kodek je zasticen maximalnim brojem instalacije + registracija (oko 2-3 puta) i to sve da bi se zastitili od piraterije !

I ja sam se smorio sa 5.1 i kad sam se vratio na staru dobio sam otprilike takvu poruku. Malo mi je falilo da brisem XP, al sam bio pametan pa sam otiso na DivX forum i saznao u cemu je zec... Po registriju sam brljao i brljao, ali nista nije pomoglo.
Tako da sad koristim onaj bundle i boli me uvo = isto sljaka, samo sto mi je u memoriji gaintrickler, a koji nece "napolje" :) :) :)

E,sad posto sam ja bio "pametan" pa sve stare verzije obriso sa harda, jdva sam nasao na netu pro-bundle verziju... i to na nemackom sajtu:
http://www.burconcept.de/library/downloadcenter/download_file.php?whichdownloadid=79&whichdownloadsource=downloadlink

Ne moze da skodi, dakle koristi cheers

andjelkoyu je napisao(la):
Radio sam poredjenje SLOWEST 5.1 vs SLOWEST 5.05 i nije uopste bilo razlike.
Ako se DivX prethodno dobro pripremi, i ne treba da je previse bude!
5.05 je zakon = i nema bagova kao 5.03 sto je i najvaznije.

Hmm.. cek, ne kapiram bas. Nema razlike u kvalitetu ili? Ako je tako zasto je onda 5.05 bolji? Pitam jer mi treba ta info kao 'lebac :)

Poz

Postoji razlika izmedju Divx 5.1 slowest i 5.05 slowest-ali samo kad bih gledao 10 cm od monitora, i bio prava cepidlaka. Sporost je neopevana i bezobrazna. Inace, kao sto rekoh, cackao sam po registru, i nasao kljuc pomocu kojeg sam obrisao sve tragove o divx 5.1. Radi se o stavki protexis/licences u h_key local machine/sotware. Medjutim, to mi je zeznulo ati wdm drajvere, a nikakva sok terapija nije pomogla, osim one proverene: format c: Ono sto bih dodao jeste da ima legalan nacin da se skine taj spyware sa kodeka koji koristis, andjelkoyu. Sad, secam se da sam to citao na doom9.org, ali nemam tacan link. Jedino sto moras da cackas registar...Uzgred, da li ste primetili kako je ovaj novi divx isti kao i novi winamp/nero 6-preglomazan...

Dali to znaci da nije pametno instalirati novi 5.1? cheers

Ti probaj, ali samo ako imas prebrz fensi racunar, i puno vremena da ga trosis :mrgreen: Kao sto andjelkoyu rece 5.05 je najbolji kodek.

Meni je takodje 5.1 prespor...po default setovanjima, ima max 10 fps kada se pakuje DVD, dok 5.05 ide i preko 30fps..

Cudi me da niko nije spomenuo odvratan i bez preke potrebe za-ku-ku-ljen i za-mu-mu-ljen korisnicki interfejs. Uplasim se kad vidim one vanzemaljce... Ko da su dosli da me kidnapuju bre! :mrgreen:

driver je napisao(la):
Meni je takodje 5.1 prespor...po default setovanjima, ima max 10 fps kada se pakuje DVD, dok 5.05 ide i preko 30fps..

Pa to je velika razlika! Ja imam Celly 1.2 i do sada sam koristio 5.02, taman sam `teo da ga "prgazim" sa 5.1...
Ako je ovo istina (mada ne sumnjam u driver-a) onda zaista DivX codec ide stazom kojim ide Nero (u propast :mrgreen: )

Mene je ovaj 5.1 TOLIKO IZNERVIRAO da sam demonstrativno presao na X-ViD. Ovaj 5.1 je toliko sr*nje da sticem utisak da su mu samo dodali petlje za usporavanje a od poboljsanja kvaliteta nista.
Plus sto ne radi kako treba sa AfterFX-om (sto je meni vazno).
Zamislite samo da smo za ovo go*no platili!
Pozdrav

I ja koristim verziju 5.0.2. i radi mi Ok. Dal' da predjem na 5.0.5. ?

Ovaj 5.1. sam instalirao na test masini, ali ga nisam probao (a verovatno i necu citajuci ova iskustva).

Pozdrav

Jes malo van teme al... Sto se tice "gaintrickler-a&quo

Problem sa njim se jako lako resava, otidi u registry u HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run (tu se cuvaju programi koji se butuju sa win-om, bar u xp-u za win98 je verovatno isto, zaboravio sam vec...) i tu nadji gaintrickler i samo ga obrisi. Sledeci put kada butujes win nece ga vise biti u memoriji. A ako ti se ne ceka do sledeceg buta, onda udari u ctrl+alt+del i u procesima ubij gaintrickler-a i idi u programfiles ili gde si vec instalirao divx i samo obisi exe fajl gaintrickler-a. I to je ceo pos'o.

Re: Jes malo van teme al... Sto se tice "gaintrickler-a

Cooler je napisao(la):
Problem sa njim se jako lako resava, otidi u registry u HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run (tu se cuvaju programi koji se butuju sa win-om, bar u xp-u za win98 je verovatno isto, zaboravio sam vec...) i tu nadji gaintrickler i samo ga obrisi. Sledeci put kada butujes win nece ga vise biti u memoriji. A ako ti se ne ceka do sledeceg buta, onda udari u ctrl+alt+del i u procesima ubij gaintrickler-a i idi u programfiles ili gde si vec instalirao divx i samo obisi exe fajl gaintrickler-a. I to je ceo pos'o.

Onda divx odbija da radi kad primeti da Gain nije tamo gde ovaj ocekuje da ga nadje.

Drugar mi dao dvd disk sa trailerima filmova. Instaliram lepo Divx5.1 i nesto ni nije to to. Deinstaliram ga, stavim ovaj 5.05 (gore pomenut), uz pomoz Spybot-a izbrisem neke gatore i aligatore:)), medjutim kod procesa obrade encodiranja - mislim da je to nece da pocne jer trazi ove djavole od adwarea. Registracija sa drugim verzijama isto. Ne mogu se registrovati. Posle sam skinuo programcic CopyDvD 6 i sve radi ko secer. Naravno Xvid codec. Mrzelo me da se zezam sa Gordian Knot.

Interesantan je i razlog studenta koji je napisao VirtualDub http://www.virtualdub.org/index da nece davati nikakvu podrsku zaDivx 5.1 codec!

... "My announcement for the week is that I will not be supporting the use of DivX 5.1 in any way, shape or form in VirtualDub. That doesn't mean you can't use it or that VirtualDub will prevent you from using it, but merely that I won't bother answering questions about issues with the use of the codec, and any email about the use of DivX 5.1 with VirtualDub will be dumped into the trash. The reason is the following:

I have never been a big fan of so-called "protection" wrappers, primarily due to technical reasons. However, putting one into a userspace driver is one of the dumbest and rudest ideas I can think of. Here are the problems:

I can't debug VirtualDub using the DivX 5.1 codec. Remember that B-frame glitch that was causing VirtualDub 1.5.3 to loop infinitely at the end of processing operations? Can't use the debugger if the DivX 5.1 Pro codec prevents it.
I can't debug VirtualDub AT ALL while the codec is installed, because the DivX codec's "protection" triggers on load, even in the Free driver. Both the video codec search and video compression dialogs trigger it even if I'm not trying to use the DivX codec.
I can't debug my other programs either, because if I hover over an AVI file in an Open Dialog, Explorer loads video codecs to try to display a tooltip about it, and the DivX codec terminates my program.
The "protection" dialog has no indication that it comes from the DivX codec, has the client application's icon on the taskbar, and when you click OK, the codec calls ExitProcess(0) and terminates the app.
I can live with games and applications that won't let you launch them under a debugger, but when it comes to a driver that keeps me from using Visual Studio in general, the driver gets uninstalled. Immediately. It is a waste of time for me to verify any compatibility issues with DivX 5.1 if I have to deal with this crap and I refuse to do so. It looks like DivXNetworks is considering adjusting or removing the "protection" in their next release; please encourage them to do so and resume working on the codec itself, which is what people actually care about.

Now that I've said that....

I finally looked into the strange divide-by-zero crashes with the 3ivx D4 4.0.4 codec. The problem is that the codec isn't clearing MMX state properly before returning from ICCompressBegin(), causing VirtualDub's floating-point calculations to screw up. It occurs more often in newer versions because I recently rewrote the interleaver to use FP rather than integer math; however, it can still cause filters to malfunction in older versions, particularly the subtitler. As such, I do not recommend that you try using 3ivx with VirtualDub at this time. I have contacted 3ivx about the matter and they say it will be fixed in the next version of their codec; in the meantime, I have a change in my development tree that will work around the problem in 1.5.5 if the updated codec isn't out by that time. The same problem and workaround also applies to the Windows Media Video 9 prerelease beta codec, but anyone using that should upgrade to the final release, in which Microsoft has already fixed the problem.

A few days ago I looked at the filter SDK I currently have posted and concluded that even though I am a native English speaker, no one could tell that by reading the SDK. As such I have decided to rewrite it, as well as rework the API headers to a somewhat more sane form that doesn't require massive pointer hacking to push pixels. Writing documentation takes an awful long time, and it's no surprise that many programmers don't bother with it at all, especially when you consider that incorrect documentation is in some ways worse than no documentation. This will get worse when I export the audio plugin API, which introduces multithreading into the mix. I design my APIs for longevity — filters dating back to VirtualDub 1.2 are still valid — so I'm hoping that my new APIs remain relatively simple and easy to program for. We'll see, I guess."

cheers

Sad mi je sve jasnije... Ionako koristim Xvid, ali su mi mnoge stvari brljale prilikom obrade video fajlova. Ode divx5 u djubre (za gledanje imam ffdshow),

Ma XVid i WMV9.
Sto se tice Windows Media 9, probao sam da konvertujem neke snimke sa besplatinm konvertorom koji moze da skine sa Microsoft -ovog site. Video se prebacuje dosta brzo, mada u masini imam Barton -a 2500+. Konvertovani video izgleda odlicno, mada se nisam jos mnogo zezao sa podesavanjima.

Hm ja koristim divx5.1.1pro, kolko sam negde procitao on bi trebao da je brzi od 5.1?

Zna li neko gde ima dobrih tutorijala na srpskom jeziku za podesavanje DivX codeca i to mozda bas ovog 5.1.1 Pro?

Dvix 505 je apsolutno najbrzi!
Laze o onix 30 frames/sec ali ima oko 24/sec...
Dvix 511 je najbolji ALI nije dovaljan tzv codec vec morate instalirati DrDxix 111!
On daje najbolju sliku ali ume da bude spor do bola...
Glavna i sustinski jedina razlika su bug-ovi Dvix-a 505 jer na nekim fajlovima posle prvog psa jednostavno zablokira!

Sve u svemu trebaju vam DVE maquine jedna sa 505 koja ako zablokira posle prvog psa predjete na 511! On ce da odradi...

Ima i on svoje bug-ove, npr izvesne mpeg2 pretvori u AVI iste duzine!!!
2-4 Gb ladno...

:!:
Da li ste primetili da je izmedju nastanka ovog thread-a i njegovog nastavka proslo 3 meseca ? Stvari za 3 meseca mogu dosta da se promene... ;)

Fino je sto neko cita i stare teme, ali bi bilo lepo da onaj ko nastavlja neki takav stari thread to na neki nacin i naglasi, da bi se ljudi bolje snasli...

( Konkretno ovde pre 3 meseca nije bilo opste poznato da 5.1 donosi i promeni u nazivu setovanja i nije postojao 5.1.1 koji je povratio izgubljenu brzinu, a i DrDivx je doterao do 1.1.4...)

A sto bi se neko smarao sa tim Divxom kada Xvid rula? :)

i divx 5.1.1 je ubitacno spor . Sve u svemu ovaj divx me toliko smorio
da vidim da vise nije to toliko superiorna kompresija kao sto izgleda na prvi pogled. Malo suma i to nemoze da se kompresuje (MPEG2 jetu mnogo bolji), a i sto izbacise
quality mod koji je postojao do 5.0.2
xvid je zakon, a ima i quality mod

Sto se tice Xvid -a, odakle skidate najnoviju verziju i uopste koje su najbolje stranice o Xvid kompresiji. Ovo pitam jel ima mali milion stranica, osim www.xvid.org

drapin je napisao(la):
:!:
Da li ste primetili da je izmedju nastanka ovog thread-a i njegovog nastavka proslo 3 meseca ? Stvari za 3 meseca mogu dosta da se promene... ;)

Fino je sto neko cita i stare teme, ali bi bilo lepo da onaj ko nastavlja neki takav stari thread to na neki nacin i naglasi, da bi se ljudi bolje snasli...

( Konkretno ovde pre 3 meseca nije bilo opste poznato da 5.1 donosi i promeni u nazivu setovanja i nije postojao 5.1.1 koji je povratio izgubljenu brzinu, a i DrDivx je doterao do 1.1.4...)

He, He, ja stavljao DrDvix 111 a ti 114 sto naravno nije tacno 104 (1.04) je zadnja revizija dok je codec 511(5.11)!

E kad smo kod XviD-a, moze li neko da mi da optimalna podesavanja za TV capture? Nasao sam dosta tutorijala za 2 pass ali to ne moze kada moram da hvatam direktno. Masina nije problem, XP na 2.2GHz, a za zvuk koristim ADPCM a kasnije izvrsim rekompresiju u MP3. Kada hvatam zvuk direktno u MP3 izgubim sinhronizaciju slike i zvuka.

Lukija je napisao(la):
E kad smo kod XviD-a, moze li neko da mi da optimalna podesavanja za TV capture? Nasao sam dosta tutorijala za 2 pass ali to ne moze kada moram da hvatam direktno. Masina nije problem, XP na 2.2GHz, a za zvuk koristim ADPCM a kasnije izvrsim rekompresiju u MP3. Kada hvatam zvuk direktno u MP3 izgubim sinhronizaciju slike i zvuka.

Koristi 1 pass - quality (to ti je vbr) i podesi kvalitet na recimo 90 (85 je default). Zvuk snimaj kao mp3, a posle samo uradi direct stream copy i za sliku i za zvuk u vdubu (taman kad odseces reklame) i sve ce ti biti ponovo sinhronizovano. Ne zaboravi da iz programa iz koga snimas da master stream bude audio.

Nazad
Vrh Dno