Šta je novo?

zanimljiv problem

Ford Prefect

Cenjen
Učlanjen(a)
29.07.2010
Poena
169
Imam nedoumicu... našao sam već i rešenje problema, ali me zanima da li neko zna definitivan uzrok, a i ako neko ima sličan problem kako može da reši problem.

Moja je pretpostavka da su kondenzatori počeli da crkavaju.

Počelo mi je random resetovanje računara pre otprilike 3 - 4 nedelje, i u sve manjim vremenskim razmacima dok nije došlo do toga da se komp ne može normalno upaliti.

Matična ploča je M4A785D-M PRO sa neintegrisanom grafičkom karticom sve radi OK, ali sa integrisanom se random restartuje. Proverio sam logove razloga za restart, i stoji da je Hypertransport u pitanju. Podigao sam napon na 1.25V (da li za hypertransport ili za ceo bridge ne sećam se) i nema nikakvih problema već par dana, ali ih očekujem u skorije vreme (kondenzatori da još malo propadnu).

Probao reistalaciju, ne pomaže.
jedno rešenje je dedicated grafička karta,
drugo rešenje je podizanje napona na north bridge-u.

Neka sugestija?

Pre ce biti da imas asinhronizaciju izmedu proca i integrisane,nesto se jasu.
Kako stoji hyper transport -x, Koji procesor u pitanju? Druga graficka?

Ta konfiguracija je radila otprilike 2 godine bez problema, problemi nastaju pre 3-4 nedelje, procesor je Athlon II X4 620. Ram je Kingston HyperX 1066MHz KHX8500AD2BK2/4GR. Sve na default-u :)

Windows izbacuje sledeću poruku o grešci u event vieweru:

A fatal hardware error has occurred.

Component: AMD Northbridge
Error Source: Machine Check Exception
Error Type: HyperTransport Watchdog Timeout Error
Processor ID: 0

The details view of this entry contains further information.

Poslednja izmena:
Odlazi ti graficka,to povecanje napona na NB nece spasiti od crk.:p

Odlazi ti graficka,to povecanje napona na NB nece spasiti od crk.:p

To je bila moja prva pretpostavka, ali ako podizanje napona rešava problem onda postoji fizički krivac po nekoj logici.
Grafička je ispravna, ali struja koju dobija nije u redu za rad. Da nije tako podizanje napona ne bi dovelo ni do kakve promene.

Mada, naknadno sam video da nije grafička u pitanju već hypertransport, pošto on puca.
Povećao sam napon na opciji HT Over Voltage
Kondenzatori su skloni da propadnu nakon nekog vremena (ploča ima oko 4 godine) pa makar bili solid state.

PS
Malopre sam pogledao u manualu koji je stigao uz ploču da napon ide od 1.25 - 1.38V.
U BIOS-u nudi podešavanje od 1.1V za koji piše da je STANDARD.

Teško da je napajanje, jer sa neintegrisanom grafičkom vuče više struje :-devil-: (takođe podizanje voltaže na chipsetu povećava potrošnju struje).
Ploča je radila sa gForce GT630 i sa HD 7730 bez problema. Ni jedna ni druga grafička nisu neki potrošači, ali su potrošači... ,)

Napajanje chieftec 450W 80plus iste starosti kao i ploča.

Poslednja izmena:
To i kazem ovaj cova isti problem i grafulja istorija, a i ploca iz iste serije isti error.

Nema isti problem.

Njemu se dešavalo sa grafičkom Saphire HD5750, koja je na kraju crkla :)
Njemu podizanje napona nije pomagalo, kod mene rešava problem, sve radi najnormalnije uključujući Filmove, Flasheve i 3D gaming :)

jedino što je zajedničko je greška (simptom) koju ispiše windows prilikom restarta, a koju mogu da izazovu potpuno drugi uzroci

i BTW ploča nije ista serija:

M4A785TD-M EVO (EVO je sa integrisanim ramom za grafiku na ploči) i DDR3 ramom kod mene je DDR2, isti je chipset 785G/SB710

Poslednja izmena:
Pa teraj tako,uvek postoji opcija neintegrisne graficke.:)

Pa već teram tako, ali se nadam da je neko već imao problem i da ga je rešio.. zamena kondenzatora npr.. kad se opet pogorša da zamenim...
Ovako sam smislio da kada se opet desi zamenim kondenzatore pored chipseta, i da se nadam da to rešava problem.
Ako ne reši onda novi ploča procesor i ram... :)

Gledaj neke japanske ako nades.

Cisto da pitam, memorija? Da li je istestirana? Ili jednostavno, izvadjena , pa vracena na isto mesto? Podizao napon memorije?
Imao sam nesto slicno, pre par dana...
pozz

Nazad
Vrh Dno