Nisam duze vreme bio na netu pa sam tek sada procitao reply.
Iskreno,po*** bi ljude iz Korga,Rolanda i Yamaxe jer su stoooka.Koliko mogu
da vidim,izgleda planski i namerno nece da urade jednog aranzera u zivotu kako treba,svakom nesto fali,i MNOGO SE NERVIRAM ZBOG TOGA!!!!A sto je najgore mogu da urade,to je cisto stavljanje svih tehnickih resenja na jedno mesto-ALI IZGLEDA NECE!
I ja sam imao pre EM2000 E96 i posle njega EM2000 je babaroga,ALI....
STA SAM PRIMETIO:
Vecinu klavijaturista(aranzerista) mrzi da rade na klavijaturi.
Zalosno je sto se aranzeri u ogronmom broju slucajeva koriste samo za fajlove-JA BI IH ZAKONOM ZABRANIO!AKO NEKO NEZNA DA SVIRA NEKA SEDI KUCI!Ispada da danas svaka susa koja ima kintu i voli muziku iz hobija bez predstave o muzici moze da kupi synth i opremu,nadje pevaca i pusta mu fajlove-DAJ BOZE DA TAKVIMA DODJE CRNI PETAK!
A tek se smejem a u isto vreme mi se place kad cujem onih 10-ak najgorih na svetu narodnih ritmova za Rolanda koji ima svaki zivi klavijaturista...A Aca Lukas je tek "napravio pos'o" kad je snimio one LIVE albume sa G-800,i onom rumbom sto se fabricki zove "OYNAVA" ako se ne varam.RUZNIJI RITAM NE POSTOJI NA SVETU!Pa dal neki bubnjar na svetu u nekom ritmu koristi onoliko daira (daira sto je na fis tonu kad se ukljuce bubnjevi)?,to kao zvuci puno i mocno i zivo,a?Mekan i fin zvuk????Ma daj...
I slusam tipovi imaju VA7,VA76,koriste se u ritmovima setovi bubnjeva iz prve mape i VA zvuci isto k'o E86-96.Pa sto ste kupovali bolju klavijaturu ako ne iskoristite njen maximum???Logicno zar ne?
Moje poimanje sredjivanje klavijature je docarati sto vise zivu svirku (bubanj,bas,pratnja...)i aranzman pesme.
I meni se na pocetku svidjao Rolandov mekan i fin zvuk,pa da ,nema mnogo posla i pustis na razglas i to izadje "dobro"???Pa cinilo mi se dobro al kad cujes zivi dobos i dobos na Rolandu,izbedacim ga,mnogo je mekan na Rolandu ,sto bi ja reko"nema mooda".Retko gde sam cuo da neko koristi V-drums i VA serije za narodne ritmove,a i gde se koriste-dzabe,dobos se cuje kao da udaras u kartonsku kutiju,a mislim da je dobos taj koji treba da napunu kutiju(ne sasvim naravno),umesto dobosa bas noga cepa zvucnike koliko je jaka na skoro svim ritmovima...MA UZAS....
Trebalo mi je dosta vremena da ukapiram neke stvari pa sam rodio mecku dok sam sredio ritmove koje koristim(u micro edit smanjio i zamenio bas noge,pojacao dobose kontra cinele,izbrisao i smanjio daire),otkucao za svoje potrebe i redovno pravim ritmove koje mi trebaju jer su fabricki ritmovi u Rolandu(do VA serije)katastrofa.Koristim mozda 10ak ritmova iz interne memorije i oko 120 ritmova vucem sa zipa.
Zato mi je zao da prodam EM2000 jer sam ga sredio i mogu da potpisem da se 70% ritmova kod mene bolje i sto je najvaznije u svemu tome MOCNIJE cuju od (sad vec ne znam sta se za vas smatra sredjeni)VA7/76.
Vecina se zali na korga jer ne umeju da ga srede jer su ljudi iz korga bili pametni pa se potrudili i mogu im reci da si dosta uspeli da oponasaju zivi bend.Pa kupi neko PA vec nebitno koji,puste preko ozvucenja i pitaju se "sta je bre ovo?"A ako je fabricki ritam tako ostavljen ne znaci da je tako najbolje,zar ne?Kao i u svemu TRAZI SE RAD!
Kupicu i Korga (Pa1X)samo da skupim kintu jer su mu bas napumpali cenu,al se krstim i nogama i rukama i pitam se kad ce ovi u Korgu da se sete pa da prvenstveno ugrade HALF BAR na aranzerskim klavijaturama,dal su oni normalni????Pa bez njega ne moze da se svira!!!A mogli bi i sekvencer za ritmove da dorade,poboljsali su ga na pa1,ima nekih stvari koje mi se svidaju,al dzabe,za sada i E96 ima bolji sekvencer za ritmove od pa1.ZALOSNO.A VA je mnogo nezgodniji za zivu svirku od EM2000 i G1000.Jedno dugme za prelaz,synchro stop na jedno dugne,jos moras da ga drzis,reset je u pd meniju,itd...KATASTROFA!!!
A ti brate ako pustas fajlove onda ti treba veca memorija,a meni za ritmove je i 30Mb LUDILO!A sad se i fajlovi bolje cuju na korgu i cak su bolji,jer mozes da prelazis iz pesme u pesmu bez pauze....i tako...Mozda je sve ovo sto sam napisao stvar ukusa,ali ovo misljenje ne delim samo ja.
POZDRAV,
DR.MUNJA ,)