Šta je novo?

Zamena ventilatora ili čitavog napajanja

agasoft

Slavan
Učlanjen(a)
26.01.2017
Poena
205
Imam računar za kućnu i kancelarijsku upotrebu kupljen pre 5 godina. Ništa impozantno, sklapana kanta u GigaPrestolu. Napajanje neko, ne piše ni koje je ili bar ja nisam pronašao tu informaciju, mislim da je 500W. Unutra je samo ploča, dve RAM memorije, 1 SSD, DVD, procesor Celeron i to bi mu bilo to. Nema nikakvih grafika, ničeg što bi zahtevalo preskupa, prejaka napajanja.
Napajanje je veoma tiho, svi ostali ventilatori takođe. Sve je bilo divno do pre nekoliko nedelja. Od tada je ventilator napajanja počeo jako da bruji. TO ne radi uvek, ali dovoljno često da me izbacuje iz koloseka. Danas sam skinuo napajanje, otvorio, očistio ventilator od tri i po tone prašine jer je ovaj stan sklon tome, podmazao ali stvar je ostala ista. Ništa se nije popravilo.
Shvatam da je ventilator očigledno propao. jer je divnog kvaliteta. Sada bi trebalo nešto zameniti ali šta? Koliko vidim, da bih zamenio ventilator, tu mora da se lemi a ja za to nisam sposoban, da sad ne objašnjavam. Ako to izostavimo i odnesem u servis, kolika je šansa da će nakon zamene ventilatora on postati bučniji nego što je to bio stari dok je vrteo normalno?
Da li je možda isplativije da kupim neko novo napajanje? Mada se tu opet postavlja pitanje kako da znam koje je dovoljno tiho? Ovo je bilo neki krš pa je bilo tiho, ali verovatno nisu sva jeftina tako tiha. I da izdvojim novac za skuplje, kako ću znati da neću kupiti neko preglasno. :)
Možda sve ovo zvuči suludo, ali ja provodim puno vremena ispred računara i ne želim da mi oko glave nešto stalno zvrnda kao klima uređaj uključen na turbo.
Ne znam kako sam i ovo napajanje potrefio, svuda gde odem mi se čini da su glasnija a možda su i drugi ventilatori glasniji. Ne znam šta je isplativije, manje rizično a da ne utrostručim buku.

Ne treba nista da se lemi kad se zameni ventilator na napajanju, samo provuces kabl izmedju 2 dela skoljke napajanja kad ga zatvaras i ubacis na maticnu, ili direktno povezes sa molex-sata kablom od samog napajanja (van napajanja).

Ako cudno naleze, ako izgleda kao da ce da zgnjeci kabl, sam stavis malo izolacione, ili bilo koje duct-tape oko dela kabla gde nalezu 2 ivice lima i zavrsen posao, absolutna tisina :)

Samo pazi dok menjas da ne pipas prstima kondenzatore, najbolje je da ukljucis iskljucis nekoliko puta dugme za paljenje napajanja, i glimericom polako proveris gde god bi pipao prstima, al generalno dokle god ne pipnes veliki kondenzator sasvim je ok.

Ako ti ~25e nije preveše, preporuka za FSP SP300-A. Ja sam ga uzeo za neki stari AMD APU, vrlo tiho i skroz hladno. Trebalo bi da je za klasu kvalitetnije od kung-fu koje se ugrađuju u takve gotove konfiguracije, a kojima je preko 5 godina rada i "na leru" već ozbiljno skratilo mogući životni vek.

Ma ne, nije mi puno ni 50, samo da znam da će mi završiti posao. Biće mi sigurno to jeftinije nego da menjam ventilator koji ko zna na šta će da ispadne. Pogledaću taj model.

Ne treba nista da se lemi kad se zameni ventilator na napajanju, samo provuces kabl izmedju 2 dela skoljke napajanja kad ga zatvaras i ubacis na maticnu, ili direktno povezes sa molex-sata kablom od samog napajanja (van napajanja).

Ako cudno naleze, ako izgleda kao da ce da zgnjeci kabl, sam stavis malo izolacione, ili bilo koje duct-tape oko dela kabla gde nalezu 2 ivice lima i zavrsen posao, absolutna tisina :)

Samo pazi dok menjas da ne pipas prstima kondenzatore, najbolje je da ukljucis iskljucis nekoliko puta dugme za paljenje napajanja, i glimericom polako proveris gde god bi pipao prstima, al generalno dokle god ne pipnes veliki kondenzator sasvim je ok.
Ovakvi saveti su odgovorni za požare i gubitak imanja.

Ovo ti je trenutno na akciji ,32-3evra kod ugara.
18db/100%

Čovek je jasno stavio do znanja da ne želi da lemi, i da mu treba tiho napajanje. Ovo je najbolji savet. 32 evra nije mnogo para. Dobićeš tiho i pouzdano napajanje.

@
Djolekg
Kod kojih Ugara? Ja na ovom linku vidim sve o ovom napajanju, ali ne vidim tu cenu od 32 evra? Ili gledam nešto pogrešno? To bi zaista bilo sjajno.

Pa ne mogu da kačim ovde linkove od madjara 😃.
Link je sa BQ sajta o samom napajanju i njihovim karakteristikama..
Link od prodavca može na pm,javi se ako ti treba.

5 godina staro napajanje nekog Dž kvaliteta je za zamenu sigurno, jedino što ga vadi je 500W na mašini koja vuče nekih 150W.

500W kung-fu može u najboljem slučaju da trpi 200-250W, a i to je pitanje koliko dugo.

Ovakvi saveti su odgovorni za požare i gubitak imanja.

Čovek je jasno stavio do znanja da ne želi da lemi, i da mu treba tiho napajanje. Ovo je najbolji savet. 32 evra nije mnogo para. Dobićeš tiho i pouzdano napajanje.
Covece kakvo lemljenje, NEMA LEMLJENJA, cela poenta mog saveta je da se slazem sa tobom, i da je on bas alternativa da ne dodje do rizika kao sto si i ti ispravno napisao.
Nema rizika od pozara, procitaj opet sta sam napisao. Moj nacin ne remeti efekat faradejevog kaveza samog napajanja.

@agasoft FSP SP300-A sto je @mitar1982 preporucio je najbolja opcija, dok bi za zamenu ventilatora na tvom najbolje Arctic P12 u domacoj firmi za ~900 din

Opet mislim da se vise isplati FSP za tvoje potrebe, i ako slucajno nema u ovoj jednoj firmi 300 model, uzmi FSP SP500-A, krece vec od 4100 din u drugoj domacoj firmi.

Poslednja izmena:
Ako ne uspem da kupim ovo tiho, tiho, najtiše, onda ću svakako FSP.
Nego se sad suočavam sa prilično glupim problemom. :)
Ne uspevam da izvadim ovo staro napajanje napolje. I juče kad sam ga čistio, radio sam to dok je u kućištu. Poslednja plastika nikako da se odvoji od kućišta. Nije baš da sam primenjivao neku silu, da ne skrckam nešto ali na sve normalne načine ne ide. Probaću da uslikam o čemu se radi. Nema nikakvih šrafova, osigurača ili nečeg što ga drži, samo jednostavno neće napolje... Nadam se da nije na neku foru integralni deo kućišta mada tako nešto stvarno nisam viđao u ovim kantama.

Da li naši šverceri uopšte rade sada...?
Zadnji put kad sam se čuo pre 10tak dana su radili.

Opet mislim da se vise isplati FSP za tvoje potrebe, i ako slucajno nema u ovoj jednoj firmi 300 model, uzmi FSP SP500-A, krece vec od 4100 din u drugoj domacoj firmi.
Taj fsp je realno krš.Eto...čisto malo bolja opcija od kineza nekog..
Nema pola zaštita,neke vrlo bitne za sigurnost pc-a,napajanja.
Preko zastarelog dizajna,nema neke uporedbe sa gore predloženim bq,koji ima sve zaštite,koristi savremen dizajn,kriva venta dobro postavljena..I pričamo o snazi 200w vs 400w.Jes da on koristi igpu..ali veliki problem je nedostatak zaštite.
Mozda nekad iskoriti i na drugom pc,ili stavi gpu...opet ima izbor.
Naleti se na akciju neku kod ugara i bolje uzeti neki dc-dc od 300w nego ove naše fsp od 500 u imenu...

Covece kakvo lemljenje, NEMA LEMLJENJA, cela poenta mog saveta je da se slazem sa tobom, i da je on bas alternativa da ne dodje do rizika kao sto si i ti ispravno napisao.
Nema rizika od pozara, procitaj opet sta sam napisao. Moj nacin ne remeti efekat faradejevog kaveza samog napajanja.
Prvo pogledaj koga sam citirao, pa mi se onda obrati. Druga stvar, sve osim vađenja ventilatora i stavljanja drugog tako što će se postojeći odlemiti i zalemiti drugi, je seljačko budženje i predstavlja potencijalnu opasnost. Ne toliko zbog same metode, već zbog samog korisnika koji je izjavom da ne zna da lemi, svima stavio do znanja na kom je nivou. Sama činjenica da je otvorio temu za ovako nešto je crveno svetlo. I u tom momentu mu odmah treba predložiti novo napajanje. A ne zaobići činjenicu da ne zna da lemi, tako što ćeš mu reći da uzme standardan ventilator, izvede žice i nakači na konektor napajanja sa spoljne strane ili na nedaj bože ploču. A da se tanke žice koje nose +12V nebi odrale na metalnom delu kućišta napajanja, treba ih u tom delu podebljati izolir, ili još gore "bilo koje duct-tape". Stvarno niste normalni sa ovakvim savetima. Vi se vodite logikom, ako može, i ako radi, zašto da ne. Kada su ovakve stvari u pitanju ili odradi kako treba ako znaš, ili kupi novo. Ne teraj ljude da prave cirkus u kućištu. Upotreba reči "faradejev kavez" ti ni malo ne daje na integritetu, ili posavetuj čoveka kako treba ili ga zaobiđi.

Sva nova brandirana napajanja imaju kontrolu broja obrtaja ventilatora i skoro su nečujna pri malom ili srednjem loadu. Sobzirom da tera Celeron mašinu, neće biti problema sa bukom. Bilo koje brendirano napajanje od 550W+ će mu završiti posao.

Taj fsp je realno krš.Eto...čisto malo bolja opcija od kineza nekog..

LOL. To je sve što imam da kažem na ovo.

Pa zato što nemaš ništa pametno da kažeš.
Evo..izvoli,kaži tvoje mišljenje o sp-a.
Šta je tu dobro?Ili ne moraš,postavi link testa napajanja.Ima li ga ?😀
Ima,naravno..radi sp500 sa rx 570/580 😀
Pazi kad radi.
Možda sam bio grub da je krš,ne nije krš,kršina je.

Vrh Dno