Šta je novo?

Zamena termalnih pasti

Novatech

Cenjen
Učlanjen(a)
29.01.2016
Poena
125
Imam graficku (nvidia gt240) iz 2010-te koju jos koristim, pa me zanima jel bih trebalo da joj zamenim termalnu pastu? Temperature ne znam kako se krecu trenutno, testiracu za sat-dva pa javljam.
Jel ide ista kao za procesor?

Skini gpu z pa proveri temp,ili iz Aide.
Ako je sve ok...mozda i ne treba,mada...verujem da je zrela za zamenu paste i ciscenje od prasine.
Napamet pisem,nisi okacio nikakvu sliku.

Ako se ne pregreva ne traba, i ista ide kao za procesor.

Ovako:
Temperatura u Furmarku dostize 50 stepeni, Full hd snimak 30 stepeni, prazan hod 25 stepeni. Fan speed 10%.
Nemam nikakvih problema u radu, ali ja sam od onih sto vole da cackaju i popravljaju ispravne stvari. Prvo bih probao sa grafickom i ako nista ne eksplodira hteo bih da zamenim i onu na procesoru koja ima 4-5 god.

Pa onda bolje počni od procesora, veće je i lakše za rad a i 4-5 godina je mnogo, specijalno ako je fabrička pasta.

Nije u pitanju fabricki hladnjak, stavljen je Spire Kepler zbog velike buke koju je stvarao stari. Sto se tice novog hladnjaka kad je kupljen je imao 2100 obrtaja i danas je dostigao 2400, ocistim ga i padne za 100-tinak obrtaja pa se ponovo vrati na 2400. Ne pregreva se procesor.

Poslednja izmena:
Pa ako nije do nameštanja krive za temp/rpm i senzori ne brljave onda se sigurno greje, nema tu trećeg.

If it ain't broke, don't fix it.

P9 Lite TT

Ma graficka je slaba GeForce GT240, ne zagreva se vise od 50 stepeni sa pastom starom verovatno 8god. X3 450 3.2 ghz procesor sa velikim kulerom se ne zagreva vise od 45 stepeni sa pastom starom 5 god. Nemam bas nikakvih razloga da ih menjam, jedino sto ne kosta puno i jer to dosad nisam radio. Jos jedan razlog je da je neki novi komp od 500-tinak e u pitanju ne bih se smeo da cakckam.

Poslednja izmena:
Ljudi izvinjavam se na prekrsenom savetu, ali bio sam u gradu pa nisam mogao da odolim. Menjanje pasti je proslo poprilicno lako, osim nekoliko sitnica. Menjanje paste na grafickoj mi takoreci nista nije donelo, uglavnom iste temperature. Sto se tice procesora tu postaje zanimljivo, prvo hladnjak Spire Kepler nema standardne zakacke kao sto imaju Amd box kuleri, vec ima neke rucke koje pritiskas takoreci dok ne pukne maticna ploca da bi izasle iz lezista. Otkacim kuke, hladnjak zacementiran, pomeram levo-desno, gore dole i izleti mi sa sve procesorom koji je bukvalno bio zacementiran debelim slojem termalne paste i tom prilikom pokrivim pinove na procesoru. Ispravim pinove, vratim nazad, usput ocistim hladnjak, napajanje, plocu itd. Monitor ne reaguje a kuciste radi. Idemo ponovo mucenje sa hladnjakom, izvadim hladnjak opet sa zalepljenim procesorom (ovaj put nema krivih pinova), tom prilikom mi procesor sa 20 cm padne preko graficke karte. Vratim procesor (ovog puta ga malo bolje namestim), stavim pastu i u tom trenutku mi je doslo da bacim Spire kuler kroz prozor i uzmem Amd box kuler koji mi je zimus bio napolju na -30c. Namontiram sve i radi ko sat. Samo ako bi neko bio ljubazan da mi objasni kako izvuci hladnjak bez procesora?

Hahahahahahahhahahaha, "tom prilikom mi padne procesor sa 20cm preko graficke karte", oplakah :D

Izvuces hladnjak bez procesora tako sto ne stavis kilo paste, nego jedno zrnce u sredini koje kad pretisnes hladnjak se lepo rasiri i bude tanak sloj.

Visak paste ionako znaci losije temperature.

P9 Lite TT

Ma tako su mi u servisu stavili taj kuler sa debelim slojem paste pre 5 god. Kad sam stavio hladnjak po drugi put sa malo paste opet je izleteo sa sve procesorom, kao da ga nista ne drzi ona rucka.

Kada si skidao taj hladnjak, da li si pustio racunar da prethodno malo radi?

Jesam pustao furmark stress testove za graficku i procesor, mozda 10-tak min.

Jel je ikako moguce da se na ovom hladnjaku stave one klasicne zakacke kao za amd box hladnjake?
23ia0s6.jpg

Pa u principu bi moglo ali visina iznad kuka bi mogla da bude problem. Za koji ti je to processor ? Athlon/Phenom 1 ?

Athlon X3 450. Znaci Amd box kuler koji trenutno koristim se vrlo lako montira, zakaci sa jedne zakaci sa druge ucvrsti se onom ruckom i toliko. Dok ovaj sa slike ima neku iskrivljenu sipku na kojoj su prikacene one 2 kuke koje kad recimo skidas hladnjak moras da pritiskas dok se maticna ne izvije, cak mislim da sam malo i pokrivio maticnu plocu u gornjem delu sa njim. Znaci bas bi mnogo lakse islo montiranje i skidanje da je to moguce. Jedino da pitam u servisu ako mozeju to da mi modifikuju da bih u buducnosti bar 1 godisnje menjao pastu da mi ne bi opet zacementirala procesor za hladnjak.

Poslednja izmena:
Pa neće baš svaka pasta da zapeče tako, dobre paste to ne rade, evo skidoh veliki hladnjak sa Phenom II 965 koji je bar 2 godine radio na 4.2GHz pa se nije zalepio sa Mx 3 pastom. Evo, izmerio sam kuku na standardnom coolery za Ph II. Od donje površine rupe za kuku do vrha kuke ima 2.5 CM. Taj na tvom cooler-u izgleda manji.
Phenom_II_X6_1100T_11th.jpg

Odustao sam ipak od modifikovanja, mrzelo me da se backem. Skinuo sam ovaj put hladnjak bez procesora, zagrejao sam ga furmarkom, pa kad sam otvorio kuciste pre samog skidanja box hladnjaka malo sam ga fenom zagrejao i izasao je lako. Vratio sam Spire hladnjak kao sto je i bilo. Uglavnom sam nazadovao u odnosu na temperature pre toga, temperatura graficke u najvecem opterecenju je za 4 stepena veca (54c), temperatura procesora otisla gore za 7-8 (53c) :D. Mozda je u pitanju Gembird pasta od 190 din, ili sam lose namestio hladnjak. Mrzi me vise da skidam i zakacujem to mu je sto mu je. Nego ono sto bih u buducnosti mogao da "popravljam" je hladnjak za graficku kojoj pomalo tandrce ventilator. Uzeo bih neki silent ali verujem da je tesko to pronaci a da se uklapa sa rupama na grafickoj.

Neznam koliko se isplati zezancija sa takvim systemom, obično na kraju ispadne skuplje nego novo.

Kao sto majk pise to sa menjazom hladnjaka na grafici je neprijatno finansijsko iskustvo al iako imas nivca na pretek onda ti nece nista biti prepreka.

Ne znam kakva je ta graficka i da li treba original kuler za hladnjak.

Drugu je crkao(potpuno se raspao, elise polomljene) ventilator na grafickoj msi 650.

U lokalnom servisu, kod mog prijatelja, su mu zamenili za neki koji nije original, ne moze ni da se kontrolise, i temperature su odlicne.

Nisu nista naplatili jer su moji ljudi, bilo bi do 500 dinara da je dosao ovako.

P9 Lite TT

Odustao sam ipak od modifikovanja, mrzelo me da se backem. Skinuo sam ovaj put hladnjak bez procesora, zagrejao sam ga furmarkom, pa kad sam otvorio kuciste pre samog skidanja box hladnjaka malo sam ga fenom zagrejao i izasao je lako. Vratio sam Spire hladnjak kao sto je i bilo. Uglavnom sam nazadovao u odnosu na temperature pre toga, temperatura graficke u najvecem opterecenju je za 4 stepena veca (54c), temperatura procesora otisla gore za 7-8 (53c) :D. Mozda je u pitanju Gembird pasta od 190 din, ili sam lose namestio hladnjak. Mrzi me vise da skidam i zakacujem to mu je sto mu je. Nego ono sto bih u buducnosti mogao da "popravljam" je hladnjak za graficku kojoj pomalo tandrce ventilator. Uzeo bih neki silent ali verujem da je tesko to pronaci a da se uklapa sa rupama na grafickoj.

Bice da je Gembird pasta vinovnik vecih temperatura hahah :D

Arctic MX2, kakav Gembird, bolje tomatnu mast da si stavio :D

Tovatnu mast, za podmazivanje sarki kapija :D. Dobro je kad procesor preziveo, 2 puta sam ga iscupao sa hladnjakom, pokrivio punove u jednom uglu, jednom je pao i tumbao se nekoliko puta. Graficku sam 2 puta vadio i menjao kolicinu paste ali nikako nisam mogao da izbegnem tih 4 stepeni viska u odnosu na ranije. Sve u svemu meni je bilo zanimljivo i poucno iskustvo, komp je stariji pa mogu da se igram sa njim. Uglavnom sve radi kao sat. Imam volje da ucim u vezi kompjutera, da sticem iskustva oko zamene svih delova u kucistu.

Poslednja izmena:
Za sledeci put kad budes menjao pastu obavezno nabavi Arctic MX-2 ili Noctua NT-H1. One su medju retkin kvalitetnijim pastama koje mozes naci kod nas. :)

Tog dana sam isao u vise radnji, i svi su mi navodili neke Cooler Master, Arctic (z,x,y, extra cool) sve od 600 din pa na gore, dok nisam usao u jednu gde su imali ovu od 190 din. Mislio sam da nema smisla da uzimam bolje paste za matoru konfiguraciju, ali bice da sam naleteo na neku extra losu.

Poslednja izmena:
Tog dana sam isao u vise radnji, i svi su mi navodili neke Cooler Master, Arctic (z,x,y, extra cool) sve od 600 din pa na gore, dok nisam usao u jednu gde su imali ovu od 190 din. Mislio sam da nema smisla da uzimam bolje paste za matoru konfiguraciju, ali bice da sam naleteo na neku extra losu.
Biće da je tako, možda joj je i prošao rok. Ni one koje dolaze sa el-cheapo kulerima nisu toliko loše.

Nazad
Vrh Dno