Šta je novo?

Periferni uređaji Zamena rutera/modema od operatera

Miševi, tastature, štampači, skeneri i sl.

CaptainCrash

Slavan
Učlanjen(a)
06.08.2012
Poena
275
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel i5 12600KF
Matična ploča
ASUS TUF GAMING B760M-plus WiFi D4 LGA 1700
RAM
2 x 16GB Kingston Beast Limited Edition 3600Mhz White edition
GPU
AMD Sapphire 7800 XT Pure
Storage
2TB NVme + 512GB NVme
PSU
ASUS Rog Strix 850W white edition
Kućište
Lian Li Lancool 216
Monitor
LG 27GR75Q-B IPS 1440p
Miš & tastatura
Apex Steelseries 3 & Logitech G502X
Ostale periferije
Logitech G Pro X
Laptop
Medion E6228
Mobilni telefon
S23 plus 8/512GB
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Planiram da promenim modem/ruter sa slike pa me zanima sta je najbolji odnos cena/kvalitet.
Sadasnji se nalazi na spratu ali je generalno los wifi signal.Znaci Wi Fi signal koji je najbolji po vama u cenovnom rangu so nekih 4500din ako ima sta bolje od ovog.
Paket mi je 300/20!
Nesto sto s gledao je sledece...

TP LINK Wi-Fi Ruter AC750 Dual-Band, 5x10/100M port, Archer C20​

MERCUSYS Wireless Router MR30G AC1200/867Mb/s/ext x​

TP LINK Wi-Fi Ruter, AC1200 Dual-Band, 5x10/100M port, 1xUSB 2.0, 2x eksterna antena - Archer C50​

MERCUSYS AC12G GIGABIT AC1200 Dual Band Wireless Router (55742)​

MERCUSYS MR50G AC1900 Wireless Dual Band Gigabit Router (58715)​

E sad,da li ima nesto bolje do tog iznosa,da li kedtiniji uvek znaci i losiji,sta je najbolje po vama,sta dobijam a sta gubim zamenom postojeceg?Unapred hvala.

Prilozi

• 20230129_152855.jpg
    20230129_152855.jpg
    81 KB · Pregleda: 32
  • 20230129_152905.jpg
    20230129_152905.jpg
    47 KB · Pregleda: 32
Prvi i treći nemaju gigabitne LAN portove, tako da bi sa njima efektivno imao paket 100/20.

Svih pet nema sposobnost da im wifi 5 koristi širinu signala od 160MHz, gde drugi ima tek do 40 MHz. Frekvencija od 160 mhz je značajna za bolji domet. Nije bavezno, možda ti je 80 MHz dovoljno, ali to ne mogu da znam...

Prvi i treći nemaju gigabitne LAN portove, tako da bi sa njima efektivno imao paket 100/20.

Svih pet nema sposobnost da im wifi 5 koristi širinu signala od 160MHz, gde drugi ima tek do 40 MHz. Frekvencija od 160 mhz je značajna za bolji domet. Nije bavezno, možda ti je 80 MHz dovoljno, ali to ne mogu da znam...

Mercusys Halo H30G (2-pack), AC1300​

A ovo?Ne znam bas nista o tome,da li bi to resilo problem ili bacanje para!?Svakako vrlo bitna stavka WIFI signal i latency u igrama,sve mogu da igram sem Dayz,tu me izbacuje 😭😭

neces nista vise dobiti ni od navedenih rutera. Ako mislis da igras igrice na wifi, jedino da predjes na wifi6, na primer mi mesh ax3000 2-pak, pa da imas i veci domet i brzinu. To je oko 8-9000, ali bar resis problem.

Planiram da promenim modem/ruter sa slike pa me zanima sta je najbolji odnos cena/kvalitet.
Sadasnji se nalazi na spratu ali je generalno los wifi signal.Znaci Wi Fi signal koji je najbolji po vama u cenovnom rangu so nekih 4500din ako ima sta bolje od ovog.
Paket mi je 300/20!
Nesto sto s gledao je sledece...

TP LINK Wi-Fi Ruter AC750 Dual-Band, 5x10/100M port, Archer C20​

MERCUSYS Wireless Router MR30G AC1200/867Mb/s/ext x​

TP LINK Wi-Fi Ruter, AC1200 Dual-Band, 5x10/100M port, 1xUSB 2.0, 2x eksterna antena - Archer C50​

MERCUSYS AC12G GIGABIT AC1200 Dual Band Wireless Router (55742)​

MERCUSYS MR50G AC1900 Wireless Dual Band Gigabit Router (58715)​

E sad,da li ima nesto bolje do tog iznosa,da li kedtiniji uvek znaci i losiji,sta je najbolje po vama,sta dobijam a sta gubim zamenom postojeceg?Unapred hvala.
Aко замениш рутер, да ли имаш техничку подршку или мораш сам да решаваш проблеме са рутером ?

Aко замениш рутер, да ли имаш техничку подршку или мораш сам да решаваш проблеме са рутером ?
Najverovatnije sam jer cekati njihovu podrsku....sto pittas?
neces nista vise dobiti ni od navedenih rutera. Ako mislis da igras igrice na wifi, jedino da predjes na wifi6, na primer mi mesh ax3000 2-pak, pa da imas i veci domet i brzinu. To je oko 8-9000, ali bar resis problem.

Da,misl na wifi i najvise da se gemralno pojaca wifi signal u kuci spram sadasnjeg tehnicolor rutera.Mada evo sad igram vec 1h Dayz i nije me izbacilo ni kednom zbog prevelike latency kao juce.Mada sam isao na 5Ghz wifi podesavanja i namestio opseg drugi,stajao je 36ch.a sada je od 56-80 msm.Deluje da je stabilnije ali kenes posao ako cu svaki dan to da menjam... 😐

Gde si video 2 pack za 8-9k ja nasao samo 1 pack za taj novac...?
Kolliki je garant da cu imati dosta visi i jaci signal i pokrivenost od ostalih model koje sam naveo 🙄

Da, u pravu si, jedan za taj novac, a dva za 14000. Nemaju veci domet pojedinacno ali drugi prakticno radi kao extender i samim tim je veci domet, jedan u prizemlju i drugi na spratu. Vec su pisali po drugim temama o njemu i da su zadovoljni pa pogledaj.

Da, u pravu si, jedan za taj novac, a dva za 14000. Nemaju veci domet pojedinacno ali drugi prakticno radi kao extender i samim tim je veci domet, jedan u prizemlju i drugi na spratu. Vec su pisali po drugim temama o njemu i da su zadovoljni pa pogledaj.
Realno bratenogo mi je to novca...bolje da ja uzmem onaj R50 sa 6 antena i sta bude,bude...😔

Posto ne mogu da editujem poruku imam par pitanja i pored toga sto sam procitao neke stvari ovde o Xiaomi mesh ax3000 😀
Sad sam u dilemi!?
Kuca ima 200m2,sprat,prizemlje(podrum,manje bitan).Ruter sadasnji je na spratu ali je ocajan signal u prizemlju.Sta bi dobio sa 1 uređajem!?On moze i me mora na spratu biti povez lanom sa sadasnjim ruterom?Koliko gubim a koliko dobijam ako ga povezem lanom ili ne povezem?Ako bi izeo vrenom dva uredjaja,NE POSTOJI TEORETSKA SANSA da i njih spojim zajednom jer mi me pada na pamet da razvlacim 30m kabla sa sprata.
Da li mogu normalno da rade,jedan povezan lablom a drugi da povezem put wifi?
Obzirom da bi mozda uzeo 1 za pocetak ako resim,da li je pametno da ide na sprat kod rutera ili da ga stavim u d.sobu u prizemlje?Ukoliko je u prizemlju a tamo imam signal i brzinu od nekih 40-60Mbit trenutno,on bi delio koju brzinu?Maksimalnu koju dobijam po paketu ili zavisi od toga koliko bi pecao signal sa sprata?
🙂
Znam da je dosta pocetnickih pitanja ali vezano za net....nije bas moja omiljena materija.
Isto tako ako bi oah izeo 2 i jedan na sprat a drugi dole u prizemlje,sta bi mogao ocekivati i cemu se nadati?
Da ponovim,paket je 300/20
--_--------------------&&&
Neki Kineski wifi andrk imam iznad kompa sa 2 antene,udenut u komp koji kao daje tj hvata wifi signla iz druge sobe,koja je preko puta te gde je komp i magrabuljam sa njim od 30-150Mbit/20 zavisi dal je 2.4 ili 5Ghz...
Da li bi tim mesh uredjajem i ovde dobio na jacini signala i vecoj brzini ili bar stabilnoj od tih 150 bez obzira sto imam Kineza koji hvata signala(po specifikacijama on ke up to 1300Mbit)?

Po specifikacijama pise 1 pack za mesh pokrivenost do 370m2!?Koja je onda poenta 2 uredjaja?Bolje rade u paru,jaci signal,stabilnija veza??

Poslednja izmena:
Sad gledam po netu...KP,radnje...ima tih "mešina" dosta...razlika u ceni primetna,od 1 do 3 pack.Moze li se znati kakvi su oni,u cemu je razlika sem u protoku 300/1000 ili vise za razliku od pomenutog koji ima 3000(to niti omam noti cu imati kod provajdera.narednih 10 godina)?
Da li je pametno gledati nesto od tih jeftinijih,kakva su iskustva?Sta onaj moze a ovi ne mogu?

za početak, 99% ne možeš da zameniš uređaj od provajdera. svoj ruter možeš da povežeš na njega.
na kvalitet dometa utiče i položaj rutera. najbolje je da stoji u središtu kuće, ako će biti samo jedan.
što se brzine WiFi-ja tiče, odnosi se na ukupnu brzinu koja se deli na korisnike pa onda na pola (download i upload). tako da to što ti piše 3.000 je verovatno u vrh glave 1.500 ako je samo jedan korisnik prikačen.

moraćeš više para da odvojiš. ja sam za stan od ~100 kvadrata (od čega je bitno <80) uzeo u inostranstvu ruter koji predstavlja jaču verziju modela koji je kod nas bio u ponudi za ~150€. solidan MESH sistem košta više od toga, ali će ti verovatno raditi posao bolje no jedan ovakav ruter

za početak, 99% ne možeš da zameniš uređaj od provajdera. svoj ruter možeš da povežeš na njega.
na kvalitet dometa utiče i položaj rutera. najbolje je da stoji u središtu kuće, ako će biti samo jedan.
što se brzine WiFi-ja tiče, odnosi se na ukupnu brzinu koja se deli na korisnike pa onda na pola (download i upload). tako da to što ti piše 3.000 je verovatno u vrh glave 1.500 ako je samo jedan korisnik prikačen.

moraćeš više para da odvojiš. ja sam za stan od ~100 kvadrata (od čega je bitno <80) uzeo u inostranstvu ruter koji predstavlja jaču verziju modela koji je kod nas bio u ponudi za ~150€. solidan MESH sistem košta više od toga, ali će ti verovatno raditi posao bolje no jedan ovakav ruter
Hvala puno na odgovoru.
Sto se tice 3000,meni te brojke nisu vazne jer je brzina : 10 odnosno 300 i to u super DOWNLOAD LAN kablom,upload je 20.
Ok,svi smo nakaceni,nas 4 ali na klasican surf,niko nista ne download-a sa telefona sem ako ja nesto ne skidam preko racunara koji je takodje na spratu kao i ruter samo u drugoj sobi.Kontam brzinu da isporuci i 200 da pevam....u prizemlju 🙃

Mene zanima sam uređaj.Kada ukucam u mesh izbaci Boga oca njih,kada ukucam wifi 6 izbaci sve od 150€ pa navise,čak nisam imao u ponudi na KP ovaj MI urđaj kada sam uneo wifi 6.
Zaista mi nije jasno .
Ako je ruter koji sam gledao 4500 a najjeftiniji neki mesh 2-3 pack 7-10k ali da je daleko bolji i stabilniji,pa onda bi uzeo njega i jedan na sprat,lanom spojen sa ruterom a ostala dva ili takodje jedan na sprat u sobu gde je komp i gde su klinci a drugi tj treci u d.sobu i reseno!?
Nisam mislio na zamenu provajderovog,znam da to ne moze nego kao sto si rekao,nove tj jedan spojiti sa njihovim a ostala 1-2 pack postaviti po kuci.Nadam se da bi to pomoglo kad vec nije smart ona uticnica i preko "struje" imao sam gori wifi nego sa bilo čim drugim...
Sta mislis? 🙃

Teхнички гледано може се заменити али је ризик.

Извини што упадам у разговор, али да ли си размишљао да толико много wifi уређаја повећава зрачење ?
Nisam.Pa koliko uređaja,ruter kablovske i 2-3 mesh uređaja u različitim delovima kuće,zar je mnogo!?

Ovo sam video na KP,može li neko izneti iskustva i prednosti i mane ako ga ima,da li bi mi završilo posao bolje nego neki običan ruter sa antenom od oko 4-5k dinara?
Koliko se može očekivati neka brzina putem wifi ,ima li negde taj podatak?

Hmmm...mesh ili nesto ovako ili jos bolje po karakteristikama u cenovnom ili nizem cenovnom rangu?

https://www.kupujemprodajem.com/kom...x5400-dual-band-ax5400-router/oglas/143095362

Najvise me buni sto ne znam gde ga postaviti ako se ovako nesto uzima,na sprat povezati sa sadasnjim ruterom operatera pa da baca signal odatle ili recimo u prizemlje....kakav bi efekat bio obzirom da je 1 komad.Prosto receno popi.deo sam od wifi i interneta...

Nazad
Vrh Dno