Šta je novo?

Zamena risivera u Yamaha 5.1 sistemu

ny555

Čuven
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poena
575
Dvoumio sam se da li da otvaram novu temu ili nastavljam jednu od postojećih a sličnih, i ipak nova tema.
Dakle imam zadnjin 10ak godina Yamahin 5.1 sistem, koji je kupljen prevashodno kao kratkoročno rešenje na dobroj/povoljnoj ponudi tada. Sistem se satoji od 2 stojeća zvučnika NS-555, 2 satelita NS-333, 1x centralni NS-444, 1x subwoofer NS-SW210 i risiver HTR-2067.
Vremenom se pokazalo da nam ovaj sistem prelazi u dugoročno rešenje i da zadovoljava potrebe.
Ipak, listajuci ovaj forum naleteh na preporuke za Denon AVR X1800H, kao zamenu za sad već dobrano zastareli Yamahin risiver koji imam (HTR-2067). Ovo "zastareli" ponajviše zbog manjka bluetooth, wifi, spotify i generalno manjkave funkcionalnosti Arc povezivanja (batalio sam ga i koristimo optički kabl za povezivanje na tv).
Ne bih sad da trošim ne znam koje novce na novi risiver pošto zvučnici ostaju, nemam razloga da ih menjam (super su očuvani i zadovoljavaju sve potrebe). Da li je ovaj Denon (avr x1800h) ono što maksimalno iskorišćava kapacitet sistema ili imate neku drugu preporuku? Ili sam skroz promašio gledajući ovaj risiver (kad krene priča o vatima i omima i snazi i slično - ja samo ćutim, zaista ne bih da se blamiram)? 😇

Taj Denon ti je sasvim OK sigurno. Pun je svih novih tehnologija trenutno aktuelnih. o watima se ne zamaraj, za normalnu kucnu upotrebu ima ih dovoljno. Sad ce vjerovatno HiFi entuzijasti prigovoriti da bi valjalo da ima bolji DAC da nema dovoljno precizno ovo ili ono ali za te pare tesko da moze bolje.
Mozes eventualno pogledati i ovu Yamahu https://europe.yamaha.com/en/products/audio_visual/av_receivers_amps/rx-v6a/index.html

Da li je ovaj Denon (avr x1800h) ono što maksimalno iskorišćava kapacitet sistema....
Nije da baš maksimalno iskorišćava, ali je sasvim dovoljan...
Dobitak možeš dobiti jedino snažnijim uređajem - znači višestruko skupljim (ili da gledaš polovno), ali pitanje je da li ti je to potrebno, rekao bih da nije.

I ova yamaha ti je odlična, samo je, kolko ja vidim, skuplja nego denon. Da su u istoj ceni ja bih kupio nju, ne zato jer je nešto bolja - u pitanju je čisto lična preferencija.

Ako još smem da dodam, čini mi se da je taj vufer najslabija karika u celom sistemu.

Hvala na odgovorima. Vidim da razlika u ceni izmedju yamahe rx-v6a i denona X1800H nije velika, tako da bih apsolutno uzeo i taj risiver u razmatranje. Generalno, nisu finansije ograničavajući faktor, više neka logika da ne bih uzimao risiver koji će biti overkill za zvučnike koje imam (i koje nemam u planu da menjam). Jel to znači da za postojeći sistem ova yamaha rx-v6a izvlači najviše? Mada, verujem da nije to lako ni reći gledajući jednog prosečnog ljubitelja dobrog zvuka 😄
Ako još smem da dodam, čini mi se da je taj vufer najslabija karika u celom sistemu
Imaš li neku preporuku za vufer koji bi se lepo uklopio u postojeći sistem? Iskreno, sa njim sam još i ponajviše zadovoljan, nikad ga ni ne stavljam na max 😂

Ako si zadovoljan - super, ne diraj ništa.
Ne znam da li ta yamaha izvlači najviše - čak i ne verujem, ali me više zanima zašto je bitno baš da izvlači najviše?
Zar nije dovoljno da izvlači onoliko koliko je tvoja potreba?

Sledi malo, reklo bi se, filozofije:
Čitam mnoštvo postova u kojima ljudi traže savete za kupovinu uređaja sa najvažnijim kriterijumom - da daje maksimalno za uloženi novac! Nebitno da li je telefon, teve, klima, pojačalo - svuda isto...
Čitam i nikako da razumem, pa jel ti kupuješ to "nešto" da bi ga ti koristio ili da bi mogao da kažeš kako si kupio bestbaj?
Ako je prvi slučaj - pa valjda znaš koje su tvoje potrebe, tj šta ti treba, a šta ne i onda kupiš to što ti treba. Opšte je poznato da, uvek, ima jačih, lepših, modernijih, opremljenijih, blablabla...ali kakve to veze ima?
Za drugi slučaj...nećemo o tome, u psihoanalizu se ne razbiram ič...a i ovako sam odužio...

Kupiš yamahu, ili denona, i uživaš, najbolje u društvu...

Sad baš nađoh odgovor na post ovde na Benchu tada pre 10ak godina kad sam kupovao ovaj sistem -
Uf, novo je novo, ali ja takvo nešto nikad ne bih kupio, totalni entry level što se risivera tiče. Za zvučnike ne mogu ništa da kažem, ali ako su kao i prethodni modeli iz Yamahine najjeftinije serije, onda ni oni nisu bog zna šta. E sad, ako se to tebi svidja kako svira, onda kupuj.

Ne oskudeva u HDMI ulazima, ali ostalo...

Pogledajte prilog 180275
Još od tada sam negde imao u planu zamenu risivera, ali eto.. nikako da se poklope kockice. Sad se mislim dal ima svrhe ići na neki skuplji risiver za ovaj sistem koji imam, koliko to ima smisla? Možda bih mogao značajno poboljšanje za manju neku doplatu, možda ništa ne bih ni dobio/primetio.. Al dok ne probam, ne znam 😉 potrebe se menjaju..

Eto...dobio si odgovor da čovek tako nešto ne bi nikad kupio, a ti si ipak kupio...i sit se naslušao...

Ti zvučnici su sasvim solidni, i sa novijim risiverom neće raditi ništa lošije, u odnosu na taj što imaš.

Ako ti treba blutut, i spotifaj, i koji hdmi više, i arc, i tako te džidžabidže, onda je odgovor jasan - kupiš nov.

Da ne otvaram novu temu, iako hoću sada da postavim novo pitanje.
Denon avr-x1800h je ispunio sva očekivanja, čak je i prevazišao ista. Sjajna sinhronizacija sa mobilnim telefonom i online servisima, nisam ni znao da Heos ima ugradjen TuneIn aplikaciju za internet radio, baš zgodno..
Elem, sad mi djavo ne da mira, i iako sam mislio da su postojeći zvučnici sasvim dovoljni za sve postojeće potrebe, krenuo sam da gledam moguću nadogradnju.
Bez ikakvog posebnog razloga osim par slušanja usput kod drugih u poseti, sam oduvek imao želju za Klipsch zvučnicima.
Mislio sam sa eventualno zamenim stojeće zvučnike prvo, pa kasnije možda i subwoofer.
Sada je na nekoj black friday akciji par R-620f kutija koje bi mi bile u nekom željenom budžetu.. Po oglasima nalazim lepo očuvane RP-280f kutije za iste novce (oko 600€) i pitam se generalno dal je u ovom možda slučaju bolja opcija sa polovnim zvučnicima?
Ta serija RP je inace van mog budzeta kao novi zvučnici, mada sve i da jeste u budzetu opet sumnjam da bih dao duplo više para za njih.. Ili?

Ако су очувани и непрецењени, наравно да је боље узети половне звучнике у односу на нове за исти новац.

Precenjeni nisu, svi ti polovni RP-280f su sličnog cenovnog ranga (600-650€). Očuvani spolja da, "iznutra" već mora da se čuje, al naravno tih par minuta slušanja mogu i ne moraju da pokazu očuvanost (pogotovo meni amateru).. zato se i dvoumim, i pitam dal ti polovni stari minimum 5-6-7-8 godina (prestali da se proizvode 2020) su pametna kupovina.. ne zna čovek za šta i koliko su korišćeni, pa se pitam dal to ima toliko veze? Šta je to na šta treba da se obrati paznja kod probnog slušanja? I zašto to "naravno" da su bolja kupovina polovni zvučnici? Sorry ako pitam nešto elementarno, nije namera da se pravim naivan 😇🫣

Ja se vodim logikom, kad pogledam polovni zvucnik i vidim da je vizuelno perfektan kao da je sad izasao iz kutije smatram da ga je vlasnik pazio i mazio i da ga sigurno nije akao po zurkama i razbijao glasnocom. Poslusam i ako nista ne bruji, sisti i ne pusta zvuke kojima tu nije mjesto onda je to to, kupujem. ovo "naravno" sto je kolega rekao se sigurno odnosi na cinjenicu da je bolje za isti novac kupiti polovne zvucnike koji su za klasu ili dvije iznad novih po toj cijeni.

Imao sam Klipsch rp280f pre par godina, kupio sam ih jer su mi vizuelno bili bomba bez grilova. Zvuk je meni lično onako, ni loš ni super. Zamenio sam ih sa Wharfedale Diamond 12.3 i progledao što se zvuka tiče. Meni lično, nebo i zemlja. Diamonds su detaljniji, blago topliji, bolja separacija zvuka. Bas je super tight za razliku od Klipscha. Diamonde neću menjam nikad 💪 Prikačeni na Denon AVR X2800h, fantazija za muziku i filmove.

Diamonds su oko 500e par u Playeru sad, ako se ne varam. Bili su oko 800e kad sam ih ja uzimao.

Hvala na komentaru 👍 Iskreno, nisam do sada čuo za njih, a sada vidim da je razlog tome sto ih uopšte nema u ponudi ovde..
Baš si me iznenadio svojim iskustvom sa rp-280f, valjda prvi takav komentar na netu posle poprilično googlanja 😅 Šta znam, očigledno se mora probati i čuti, a još najbolje što to izgleda da ima smisla u svom prostoru (sa svojim risiverom i okruženjem). Tako da sam do daljnjeg stavio zamenu stojećih zvučnika (i centralnog pošto i to treba da se "gadja") na čekanje.
Zahvaljujući komentaru
Ako još smem da dodam, čini mi se da je taj vufer najslabija karika u celom sistemu
sam ipak istraživao subwoofere i rešio da ipak zamenim prvo njega kao na papiru najslabiju kariku u sistemu. Izbor je pao na svs pb-1000 pro i ne mogu da ga dočekam da stigne (valjda za par dana) 😇

Ako ti treba blutut, i spotifaj, i koji hdmi više, i arc, i tako te džidžabidže, onda je odgovor jasan

Kupi internet strimer. Od jeftinijih se preporučuje Arylic S10+ . On je oko 50-60€ ostatak novca uloži u DAC. Za oko 80€ imap SMAL SU 1

Hvala na komentaru 👍 Iskreno, nisam do sada čuo za njih, a sada vidim da je razlog tome sto ih uopšte nema u ponudi ovde..
Baš si me iznenadio svojim iskustvom sa rp-280f, valjda prvi takav komentar na netu posle poprilično googlanja 😅 Šta znam, očigledno se mora probati i čuti, a još najbolje što to izgleda da ima smisla u svom prostoru (sa svojim risiverom i okruženjem). Tako da sam do daljnjeg stavio zamenu stojećih zvučnika (i centralnog pošto i to treba da se "gadja") na čekanje.
Zahvaljujući komentaru

sam ipak istraživao subwoofere i rešio da ipak zamenim prvo njega kao na papiru najslabiju kariku u sistemu. Izbor je pao na svs pb-1000 pro i ne mogu da ga dočekam da stigne (valjda za par dana) 😇
Klipsch su mi super samo za gledanje filmova, za muziku mi se lično ne dopadaju ni malo. SVS je bomba, ortak ima sb1000 pro koji nije portovan kao pb1000, bubrezi otpadaju. Ako ne živiš u kući, komšije će ti popizdeti 😁 BTW, Wharfedale je engleski proizvodjač i postoji duže od Klipscha, ali Klipsch prave ameri, kao i Polk, JBL, Harman Kardon, Bowers and Wilkins, pa su zato daleko poznatiji ljudima. Marketing 😁 Mojim ušima mnogo više prija engleska škola zvuka.

Nazad
Vrh Dno