Šta je novo?

Zamena kulera

Civil

Slavan
Učlanjen(a)
18.08.2005
Poena
380
Nisam mogao da nadjem na forumu uputstvo za zamenu kulera pa ako neko moze da mi da neki link ili uputstvo po koracima.

Veceras cu da kupim Spire WhisperRock IV i frka mi je da ga menjam jer nikada to nisam radio.

Takodje me zanima da li je dovoljna ta pasta/zvaka koja se vec nalazi na kuleru po default-u?

prijateljski savet:
plati nekom da ti to uradi li zamoli nekog ortaka, pa gledaj dok radi
i zapamti za drugi put

Zasto mislis da ne bih mogao sam to da uradim? Znam da to nije neka mudrost, ali ipak zelim instrukcije.

sanse (ako to prvi put radis) da to uradis kako valja su 10%.zato bolje otidni u najblizi servis,i neka ti to lepo urade.ako si bas navro da to radis sam imao si u SK detaljno objasnjenje i za ciscenje i za zamenu kulera...Idi lepo na www.sk.co.yu pa nadji ta uputstva...

Ne znam sta moze da pogresi, samo nemoj da stavis kilo paste i pazi kad zatezes onu oprugu srafcigerom da ti se ne omakne, ja umalo ovako "iskusan"
da zabodem srafciger u plocu pre nekog vremena :d .
A zvaka je dovoljna, ne moras da se zezas sa pastom.

ma nije problem u tehnici, nego u osecaju u ruci, nije neka matematika, al zejebe se neko koje menjao i 500 kulera
(oblozi selotejpom srafciger!)

Poslednja izmena:
Pazi i ovo: posle montiranja/zatezanja opruge,NEMA VISE POMERANJA.Mislim na ono tipa:"Da nije malko ukrivo..."
Znaci,otpustis pa pomeris pa opet zategnes
Bolje da to uradi neko isqsniji,savet koji si vec dobio od drugih.Nije da ti to "ne mozes",vec sto je sigurno sigurno je
POZ

Uvek postoji prvi put, mislim nije to stvar koja se radi svaki dan, ali neko ko je član ovog foruma i ima 261 post bi trebao da zna da skine kuler, izvadi ploču.... I meni je bilo frka prvi put, samo treba da je glava hladna i da se razmišlja o tome šta se radi. Pošto kupuješ Spire WhisperRock IV, znači da imaš soket A mašinu, te moraš biti 5 puta pažljiviji, da ne bi okrnjio procesor, što se dešavalo i profijima. Skini napajanje da ti ne smeta, osim ako imaš neko veće ljudsko kućište tipa Chieftec-a ili sl. Pazi kako okrećeš kuler, da ga ne bi naopako stavio i prekosio ga, pa ćeš dobiti lep privezak. Neću da se pravim pametan, ali to se desilo jednom drugaru, koji je kao iskusni avio mehaničar rasturio komp do najstinijih delova radi 1000 časovnog :D pregleda, sve je lepo očistio, i kada je posle sastavio komp posle 3 sekunde usledilo je :mad: :crash: :wall: :bottle: + manjak u džepu :zgran: . Na onaj svet je otišao 1700+ Palominac i to AGOIA jezgro, koji se klokovao na u ono vreme neverovatnih 1800MHz, a možda i više.

Ne znam šta je ivanbo2003 hteo da kaže: "Pazi i ovo: posle montiranja/zatezanja opruge,NEMA VISE POMERANJA.Mislim na ono tipa:"Da nije malko ukrivo..."
Znaci,otpustis pa pomeris pa opet zategnes
Bolje da to uradi neko isqsniji,savet koji si vec dobio od drugih.Nije da ti to "ne mozes",vec sto je sigurno sigurno je
POZ"
Koliko znam, poželjno je posle montaže pomeriti kuler malo levo-desno da bi se pasta pravilno rasporedila, t.j. da se lepo istisne eventualni višak paste. E sada ako neko ima osećaja u rukama koliko i medved....

Poslednja izmena:
Pobogu ljudi što pravite nauku tamo gde je nema? Ne vidim zašto bi ikome davao da zameni kuler umesto tebe. Sećam se kada sam ja prvi put nameštao kuler niti sam nekog gledao kako to radi, niti pitao za savete pa sam ga ipak bez većih problema namestio. Sve je izuzetno logično, bez preterane upotrebe sile :crash: :D i samo pratiš uputstvo (valjda dolazi i neko kratko uputstvo za montažu, bar sam ja uz moj kuler dobio).

F.L.C.X. je napisao(la):
Ne vidim zašto bi ikome davao da zameni kuler umesto tebe.

i to sto kazes, sto bi on to bilo kome davao
kad moze da da i jos 30€ za nov procesor :p

Ne slazem se s tobom oko dela da je zvaka dovoljna.Malo sto sam se pozabavio time,dosao do zakljucka da bilo koja pasta u kombinaciji sa CISTIM
kulerom daje bolje i dugotrajnije rezultate od ove lepljive zvake (termo- izolator).Pitanje je dali imas kintu za nesto bolje tipa As5 ili barem CM premium.U svakom slucaju pasta je uvek bolja od zvake,i moja baba to zna.Ako castis vopi menjam ti kuler odma.....Iskljucivo Beograd i okolina......

Danas se prave kuleri koji se relativno lako instaliraju.
Sto nije bio slucaj ranije, morao si sa sravcigerom i to dosta precizno, znaju ljudi
zasto govore da ti zameni to neko ko je vec menjao!

Stvarno nisam imao prilike da vidim taj kuler, ali uputstvo za namestanje, sigurno dobijas u isti.
Pogledaj malo pa pitaj, toliko za sada.
U principu box P4 kuleri se namestaju ko od sale!

andjeo je napisao(la):
Danas se prave kuleri koji se relativno lako instaliraju.
Sto nije bio slucaj ranije, morao si sa sravcigerom i to dosta precizno, znaju ljudi
zasto govore da ti zameni to neko ko je vec menjao!

Stvarno nisam imao prilike da vidim taj kuler, ali uputstvo za namestanje, sigurno dobijas u isti.
Pogledaj malo pa pitaj, toliko za sada.
U principu box P4 kuleri se namestaju ko od sale!
Ali ovo je SOKET A kuler, iako nisam serviser, nameštao sam ih bar 50 puta, i može biti *******o, naročito za skidanje. Posebno su gadni stariji kuleri, kao 6Cu+, koji ima oprugu kao da treba da drži 100kg. Ovaj spire ima manje nategnutu oprugu, što olakšava montažu. BTW, nemojte da ste smešni sa tim uputstvima, pa da li je neko video uputstva od Cooler masterovih kulera, smejurija živa (HYPER 6 i Ultra Vortex npr), treba ti lupa sa uvećanjem x20 da bi se videla slika, a i uputstvo na engleskom treba tražiti posle kineskog, mandžurskog, korejskog, japanskog... , lupom takođe. I šta će nekom uputstvo za kuler sa oprugom? Da ne kaže sa koliko kg usmerene sile treba delovati na štrafciger :d Malo upotrebe mozga nije na odmet.

Poslednja izmena:
Ja sam zvao i rekli su mi da sa kulerom dolazi pasta, mozda su mislili na zvaku, u svakom slucaju ako neko ima pouzdanu informaciju u vezi toga gde mogu u Beogradu da kupim pastu, neka napise pa da to odradim korektno, kad' vec radim.

Idi u hot hardware deo foruma naci ces sigurno nesto...

Ja sam sa kulerom dobio bas pastu... istina vrlo mala tuba jedva dovoljna za 2 montiranja....
Moj savet je samo polako, prvo malo posmatraj montiran kuler neko vreme, proucavaj, onda gledaj ono sto si kupio, identifikuj sve delove.... i onda radzradi plan kojim redom ces sta da radis... Pa tek onda pristupi radu....

@RUS
Mislio sam na to da socket A cpu ne postane bivsi usled okrnjenja jezgra nasilnim "namestanjem" vec namestenog kulera.Inace,zavisi i kakva je opruga>Ortak je tako sjebao svog bartona,naknadnim vrtenjem pod oprugom
PS Ono za malko ukrivo je iz "Lepa sela lepo gore" :d

Uvek kad instaliram Athlon procesor sam extremno pazljiv zaplasen ovakvim pricama, cak sam i podmetao kartonce do ploce da opruga ne osteti lak. I stekao sam utisak da sve to nije bas to toliko osetljivo iako je osetljivo (kad uporedim starije procesore).

Mozda nisam se opekao jer sam sam na veme bio ZASTRASEN gubitkom "mog prekrasnog".

Osim toga covek nije rekao da li je AMD ili Intel u pitanju ?
Mozda Spire WhisperRock IV hoce da instalira na Intela...

Moj savet:
Ma more stavi ga sam, jednom se zivi, budi covek....INSTALIRAJ KULER postani pravi benchmark-ovac :))))

Pozdrav, Niksa

Ti ga bas pretera :p
Kakve sam ja sve procesore video okrunjene, natopljene su u onoj silver pasti a rade. Ne mora bas da gura kartoncice...
Ne bi da ga plasim ali ja sam kupio whisper rock IV i namestio ga lepo, kad primetim da kad pokrenes bilo koju aplikaciju temp ide do 80. Ja pogledam a kuler stoji potpuno ukrivo naslonjen na 1 stranu procesora, takav mi dosao....

@Vucko Kako mislis takav ti dosao? Sam kuler nije bio u redu? Pa dobro, jesi li ga zamenio?

Inace, stavicu ga na Bartona.

Ma da, nesto nije opruga bila dobra, ali to je 1:100000000 sansa da se desi ponovo, ne brini.

Dosta, price uzmi i namesti taj kulere vec jednom :whip: , ako je temperatura u redu kad ga namestis znaci da je sve lepo leglo.

Civil je napisao(la):
Ja sam zvao i rekli su mi da sa kulerom dolazi pasta, mozda su mislili na zvaku, u svakom slucaju ako neko ima pouzdanu informaciju u vezi toga gde mogu u Beogradu da kupim pastu, neka napise pa da to odradim korektno, kad' vec radim.

Dobićeš pastu. Odavno nisam video čuvenu "žvaku" na kulerima, čak ni na BOX, ima sigurno 2-3 godine. Umesto žvake stoji tanak sloj kvalitetne paste na mestu gde će da nalegne na procesor.

Bitno je samo iz prve da ti uspe. Mada opet, sloj paste je obično širi nego jezgro procesora, da ako pogrešiš, možeš čistim papirićem lagano da "zgrneš" pastu nazad u sredinu i ponoviš postupak.

Nikakva nauka. Evo sinoc sam dva Bartona skidao i ponovo montirao.Uvek je povuci potegni.Ali samo pazljivo bez prevelikog force-a.Prvi boot, odmah u bios da vidish temp.Ako je u normali uspesno si montirao.

C-H-O-T-Y je napisao(la):
sanse (ako to prvi put radis) da to uradis kako valja su 10%.zato bolje otidni u najblizi servis,i neka ti to lepo urade.ako si bas navro da to radis sam imao si u SK detaljno objasnjenje i za ciscenje i za zamenu kulera...Idi lepo na www.sk.co.yu pa nadji ta uputstva...

:D :d :D

Cime se mere sanse kod usera? Na osnovu broja postova??? :D Kako li izracuna tih 10%??? :D

Ma bre slobodno zameni taj cooler (ako vec nisi). Poklonices nekom serviseru pare za glupost... Skontaces i sam kada otvoris kuciste, kako ces to uraditi korektno. Nista nemoj na silu, i nemoj samo nekim srafcigerom da pritiskas snalu, da slucajno ne ostetis plocu...

vucko83 je napisao(la):
Dosta, price uzmi i namesti taj kulere vec jednom

Evo bre, cekaj prvo da ga kupim. :) Za dva sata krecem. ;)

nidza je napisao(la):
Dobićeš pastu. Odavno nisam video čuvenu "žvaku" na kulerima, čak ni na BOX, ima sigurno 2-3 godine. Umesto žvake stoji tanak sloj kvalitetne paste na mestu gde će da nalegne na procesor.

Pa da, iz firme su mi poslali email da cu da dobijem pastu NA procesoru, ja sam konkretno mislio na malu tubicu kada sam pitao, ali nema veze, moze i ovako.

E, da, cime da obrisem ostatke paste/zvake sa procesora? Acetonom, alkoholom?

Poslednja izmena:
Civil je napisao(la):

Uzmi obicnu gumicu (za grafitnu olovku), i lagano.

ja sam prvi put skidao kuler kao klinac od 12 godina,sam,a jos ni engleski tada nisam bas najbolje znao,tako da sam se oslanjao na slike.
i uspeo sam.

Civil je napisao(la):
pa pogledaj lepo one filmice iz linka koji sam postovao :wall:
sve je lepo objasnjeno :,,:

btw tamo kazu nikako alkohol i sl. , vec samo cista maramica ( papirna) :type:

Vrh Dno