Šta je novo?

zamazao mi se objektiv

rajkosto

Čuven
Učlanjen(a)
12.06.2005
Poena
725
imam hp photosmart r507 i jednog dana sestra mi ga uzela i zamazala objektiv sa prstima ili sta vec...i sada fotografije koje imaju rasprseno (zamrljano) svetlo...sa cim se brise objektiv ???

Sa necim vrlo finim.
Nekada se za to koristio pirincani papir; serviseri za masne mrlje umeju da koriste cisti (pro analysi, ili medicinski) benzin kojim nakapaju vatu podebelo namotanu na nekom stapicu.

Poslednja izmena:
el ima neke stete ako se brise obicnom krpom ? posto te ja nista nisam razumeo

Moze da ima al` ne mora da znaci.
Ako je krpa od finog pamuka, mnogo puta isprana, onda bi takva mogla da bude vrlo zgodna za brisanje. Ili neka kosulja.

Al` ako je nesto vrlo masno, onda to moze da se ocisti samo nekim rastvaracem, a dobar rastvarac za masno je npr. cisti benzin.

Prosto, ako ti je bas stalo do objektiva i cistoce - potrazi u apoteci cisti benzin, kupi 100% celuloznu vatu (jer ima i onih koje su polusinteticke) nakapaj malo benzina na parce vate (npr. debelo kao palac) i time ocisti objektiv. A moze i finom krpom ili bilo kojom tkaninom koja je dovoljno fina da ne ostavlja ogrebotine na povrsinskom sloju objektiva. Dakle pamuk 100% (posto je on mekan), a sad dal` je krpa ili vata nije previse bitno sve dok u sebi ne sadrzi nesto sto bi moglo da zagrebe objektiv, ili da je sama tkanina prljava. Krpa mi se cini previse cvrsta, a cini mi se da ima onih koje su od lan-a, tako da mislim da bi bila zgodna pamucna majca.
Ipak, najsigurnije je sa vatom.

Poslednja izmena:
aha znaci moze da se brise...imam fine krpe... nego sam cuo da ima neki antirefleksivni sloj pa ne sme da se uopste brise

Ne sme da se brise sa necim sto ce ga ostetiti, a ostecuje se mnogo lakse nego samo staklo jer je znatno tanji.

Nemoj sa krpom, uzmi vatu. I to dobru. Gledaj da pise da je 100% celuloza.

VAta, i malo izopropil alkohola, i trljaj samo onoliko koliko je potrebno mrlja da se skine. Inače gledaj da izbegavaš bilo koji kontakt prstiju sa objektivom, jer masnoće sa prstiju znaju da nagrizu antirefleksivni sloj na objektivu.

Idi lepo u neku prodavnicu naocara i trazi da ti daju najobicnije sredstvo za ciscenje naocara( oko 300din maximalno) pitaj ih da ti prodaju i mikrofiber krpu za naocare(sto meksu).Najeftinije ti je ako uspes da nadjes vlazne maramice za naocare, kupis par komada i zavrsio si posao.Sto se antirefleksa tice nemoj da pritiskas previse, ili ga izlozis velikoj temperaturi.
Ako vec ides na neku prirucnu varijantu nemoj koristiti benzin, vec razblazi cist alkohol u destilovanoj vodi.
:wave:

K`o sto rece alexandar, ako ces lakse da nadjes izopropil alkohol onda ces sa njime odlicno ocistiti objektiv, jer je on takodje rastvarac za masnocu. Osim toga, npr. Nikon isporucuje "vlazne" maramice za ciscenje nekih sociva, koje su natopljene isopropil-alk.

Poslednja izmena:
Ja sam više od deset puta u poslednjih godinu dana brisao objektiv mog canon a60 aparata, i to svaki put od otisaka prstiju :mad: , sa najobičnijom ali malo finijom pamučnom krpom za čišćenje naočara bez ikakvih sredstava za čišćenje.
Ljudi jednostavno nisu navikli na tehniku pa kad god dodje u tudje ruke posle par sekundi :vomit:.

A mozda ona magicna krpa? Ona deluje prilicno fino...

Može ona za naočare, nikako one grublje. Pre toga proveri da nema nekih čestica prašine na objektivu, jer će trljanjem krpom da naprave lepe riseve u staklu.

Objektiv se obično održava samo pumpicom za vazduh. Ako se slučajno uprlja nekim masnoćama, čisti se samo alkoholom i vatom. Nikakvo redovno čišćenje pamučnim krpama i tsl, nije preporučljivo.

Probaj kombinaciju sredstvo za ciscenje naocara + pravu krpu od jelenske kozice. Ja sa time cistim filter na Nikon-u D70s i funkcionise odlicno.

moze, al` covek onda nije siguran dal` je vata 100%tni pamuk, osim toga je relativno male povrsine, pa je zato zgodnije da se nesto slicno, ali nesto vece, napravi od medicinske odnosno 100% pamucne vate.

Verovao ili ne rizla! Koristim je od kad sam u pro radnji tražio nešto za brisanje objektiva na dv cameri (canon xl s 1) a oni mi ponudili neke rizle (između ostalih sitnica) ,) . A postoji i sprej (mislim da je u pitanju samo vazduh pod pritiskom) i legendarne krpice za naočare(jelenja koža)...

Btw, Rizla (odnosno cigaret papir) moze da bude vrlo zgodan - s tim sto sam ja naisao na informacije na netu da neki to ne preporucuju zato sto tvrde da cak i fini papir moze da izazove sitne ogrebotine, ali ta informacija potice sa sajta koji se bavi ciscenjem teleskopskih sociva i ogledala.

Sto se tice rizli, ja licno preferiram Rjecki papir (iz hrvatskog grada Rijeka), jer je bez lepka a i finiji je, za razliku od ovih vecinom falsifikata Rizle koji se prodaju po trafikama (original Rizla je na jednom kraju zasecena na uglovima, ali ni ona nije tako fina&mekana kao rjecki papir).
Osim toga neki od papira koji se takodje prodaju a ocigledno su namenjeni narkomanima (koji pusu trave i slicne korove) su prilicno grublji jer su napravljeni od kukuruza ili drugih biljaka, odnosno od celuloze koja je prilicno grublja..

Kako god, pomenuti rjecki papir on je zgodan i za skupljanje svake vrste masnoce (npr. kada kanete suvise ulja u ventilator koji podmazujete) a mislmi da nema bolje i jeftinije stvari za naocare.
Prodaju ga duvandzije na zelenom vencu, bgd. Za dvadesetak dinara imacete zalihu za par godina - pod uslovom da ne pusite.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno