Šta je novo?

Zalio sam laptop

minketa

Čuven
Učlanjen(a)
11.06.2002
Poena
619
Prosuta mi je casa vode direktno na laptop, dok je radio. Zaliven je kao saksija cveca!
Momentalno je umro...
Izvadio sam bateriju, HDD, okacio ga na strik da se cedi i susi. Sad citam "Oce nas" i cekam.

Ima li sanse da proradi?
Kakva su iskustva?
Da li se tako sta popravlja?

za sada ti nista ne preostaje nego da se nadas da ce proraditi. Postoje sanse da proradi (u tvom slucaju su manje posto je radio kada je prosuta voda na njemu i veoma je verovatno, skoro sigurno, da je nesto osteceno), ali kolike su to vec ne znam. postoje slucajevi da i pored velike kolicine prosute tecnosti lap-top nekako proradi, u svakom slucaju moras cekati da se osusi i videti da li radi i ako radi kako radi. Ako ne radi ne preostaje ti nista drugo nego pravac servis pa procena stanja. Nadaj se i javi sta je bilo

Nebih se mnogo nadao jer su stvarno retki slucajevi da lap proradi ako je zaliven upaljen.
Ostaje ti samo da se nadas. I nemoj da zuris sa paljenjem da mu stvarno ne dodjes glave jer jako se tesko susi unutra

Ne gubi nadu:) , moj cimer je prosuo pola litre vrele supe preko upaljenog laptopa. Ja sam mu rekao da ostavi bez baterije preko noci ali on nije mogao da izdrzi da mu oko zmirka svakih 5 sekundi pa ga probao nakon 2 sata. Prvo su radili samo ventilatori pa za 2 sata probao ponovo i proradile status LED pa za 2 sata opet i upalio se i ekran. Posle treceg,cetvrtog paljenja sve je bilo kao pre supe osim malo lepljivih tastera. Neverovatno kako je covek po prirodi alav, prvo je kukao kako mu je zivot unisten zbog podataka na hard disku a na kraju kad je dobio laptop nekim cudom nazad smetali su mu lepljivi tasteri :)

ja mislim da ce da proradi, meni se desilo nesto jos gore! neka budala me gadjala alu folijom od milka cokolade i pravo u kuciste :D , sta se desava .... puklo je nesto , videla se struja, sevnulo je , ugasio se.....
probao da upalim,i radi... ,) nisam mogao da verujem .... onda mi je upao iPhone u Savu, onda sam jednom razbio staklo na objektivu nekom starom nikonu.... uzas sve zlo..... al , sta da se radi.... :banana:

Zalio sam ja moj nov novcat koka-kolom, isto se ugasio, izvadio sam bateriju, ostavio da se osuši i evo ga i dan danas tri godine kasnije radi.

a mravi :d

*** al ste pazljivi :p. I sta je bilo, jel radi? Nadam se da ti nije otisla ploca...

Nisam jos probao. Međutim, sad sam primetio da mi je punjac crko istom prilikom! LED indikator ne svetli a uboden je u mrežni napon. To mi sluti na loš ishod.

Држимо Ти палчеве...

Pusti ti to da se suši par dana, po mogućstvu ga rasturi, tako će brže da se osuši.

Meni je tata zalio sa 2 deca jupola monitor i tastaturu,komp radi samo tasteri nisu kakvi su bili.

Trebao bi da otvoris laptop da ga lepo osushish. I prekontrolises sve komponente i pogledas da nema nagorenih vodova. Jedino tako ces biti siguran da, ako radi, neces imati problema u buducnosti. A moguce je da si kratko spojio i time sprzio adapter i da je samo tome problem. To i nije toliko los ishod kao sto bi bila npr crknuta maticna ploca. Proveri.

I, jesi li probao da ga upališ?

Mozda je istom prilikom strcnulo i na desktop pa sad i on otkazao :d

Probao sam.
Kad ukljucim adapter u mrezni napon gori indikatorska LED! Cim adapter ubodem u laptop indikatorska LED se ugasi. I, ne daje laptop znake zivota.
Sledeci problem mi je kako da podignem podatke sa HDD, i tu mi treba vas savet.
Onda bih ga eventualno odneo u servis pa neka pokusaju da ga oprave. Laptop je bio odlican bez obzira sto je star osam godina. Zao mi ga je.

Dakle, sledece pitanje je: kako da podignem podatke sa HDD-a?
Je l' ima neki rack za 2,5 incha diskove?

Ima da se nađe adapter 2.5'' -> 3.5''.

Probao sam.
Laptop je bio odlican bez obzira sto je star osam godina. Zao mi ga je.
Dakle, sledece pitanje je: kako da podignem podatke sa HDD-a?
Je l' ima neki rack za 2,5 incha diskove?
Prva rečenica je zapravo ključna,jako je nedostajala u inicijalnom postu.
Laptopom starim 8 godina se ne vredi baviti,a još manje ga servisirati-neisplativo je.
Čak i da uspe trošak servisiranja bi premašio vrednost laptopa.
Ukoliko imaš vrednih podataka na HDD-u pokušaj da ih spaseš ukoliko nisu baš toliko vredni pitanje je koliko se i time treba zamajavati.

Evo novosti.
Ukljucim punjac u struju, pa u laptop, i - baterija se puni!
Onda pritisnem Power, zasvetli Power LED na dve sekunde, i kad ocekujem da zivne - ugasi se.

Povadi sve sa lapa, sam ostavi plocu i cpu i napajanje, nekako...

Probaj da ga upalis, ako zavrti ventilator, ploca je 90% ok...

Takodje uradi i vizuelnu inspekciju na res pecene delove ploce, specijalno oko i u blizini konektora za struju...

Osam godina star lap, ***!

Pusti ga da umre dostojanstveno!!! :angel:

Ne ne, shvati to obrnuto, 8 godina te lepo sluzio, i sad ces da ga bacis, i to tvojom krivicom.
A on se 8 godina trudio da ti udovolji...

Popravi ga, pa pokloni, ako bas ti ne treba :D

Trebaju mi podaci sa HDD koji je u njemu radio. Ako to uspem da skinem, moze dostojanstveno da umre. U suprotnom mora oziveti.
Kako da skinem podatke sa HDD-a?

Izvadi hdd, pošto je lap star 8 godina predpostavljam da je ata:), onda nabavi od nekoga ako imaš ATA to usb adapter. I onda ga samo nabodi u PC, ako je ispravan eto ti podataka, a ako nije :wall:, imaju firme koje će sa tim da se bakću.

Poslednja izmena:
Vrh Dno