Šta je novo?

Zakucao posle ciscenja prasine, sta mi je raditi?

stolex

Slavan
Učlanjen(a)
02.04.2009
Poena
350
Jutros sam ocistio kompjuter. Imam onaj kompresovani vazduh u bocici pa sam ga dobro izduvao i usisao sa usisivacem, jer je bio pun prasine. Posle toga sam sve normalno prikopcao. Kada sam hteo da ga upalim cuje se ono pip i samo stoji na pocetnoj strani od ploce i tu zakuca. :wall: Pise Asus i da pritisnem DEL za setup i TAB za display bios post message. Uopste nece dalje ni da se mrdne. Ne mogu inace ni da udjem u bios podesavanja, ne regajue kada stisnem del na tastaturi.

Sta bi to moglo da bude i jel zna mozda neko sta mi je raditi?

Ovo mi se prvi put sad desilo i popizdeo sam. :wall::wall::wall:

Probaj da resetujes BIOS. . .

Moras da resetujes CMOS memoriju. U uputstvu od ploce, na semi ili slici imas oznaceno sigurno cmos (dva pina) za koje ce ti trebati neki kratkospojnik. Dovoljno ti je da vrh srafcigera postavis izmedju ta dva pina tako da srafcigerom dodirujes i jedan i drugi pin. Drzi tako nekoliko sekundi i BIOS ce se resetovati na fabricka podesavanja.
Naravno podrazumeva se da ISKLJUCIS NAPAJANJE pre ovog posla.

PC nikada ne treba cistiti duvanjem, vec usisavanjem. Pregledaj sve slotove koje koristis, RAM, kartice... i vidi da li se prasina zavukla di ne treba.

Jutros sam ocistio kompjuter. Imam onaj kompresovani vazduh u bocici pa sam ga dobro izduvao i usisao sa usisivacem, jer je bio pun prasine. Posle toga sam sve normalno prikopcao. Kada sam hteo da ga upalim cuje se ono pip i samo stoji na pocetnoj strani od ploce i tu zakuca. :wall: Pise Asus i da pritisnem DEL za setup i TAB za display bios post message. Uopste nece dalje ni da se mrdne. Ne mogu inace ni da udjem u bios podesavanja, ne regajue kada stisnem del na tastaturi.

Sta bi to moglo da bude i jel zna mozda neko sta mi je raditi?

Ovo mi se prvi put sad desilo i popizdeo sam. :wall::wall::wall:

Jesi prvo prsnuo malo sa strane iz bocice da izadje kondenzat iz nje? Oce da se nakupi ponekad i da kapne iz bocice sa vazduhom ... Takodje, jesi li kratko pritiskao bocicu ili si dugo drzao da izduvava ?

@s_puder
Resetovao sam CMOS tako sto sam izvadio bateriju na ploci sacekao malo i ubacio. Nisam nasao taj pin. Srecom proradio mi je. Podigao je posle normalno sistem. Ali sad imam problem sa Internet Explorer-om, Chrome ne mogu nista da skidam (download-ujem), takodje imam problem sa iTunes ne mogu da se konektujem na njega i tako jos nesto.

Kako to sad da resim?

@mLaki
Pa zar nije najbolje ciscenje bas to izduvavanje? Znam da su mnogi to govorili da se tako treba cistiti. Inace pregledao sam sve nije se nigde zavukla.

@Uros Novakovic

E pa to nisam uradio, nisam prsnuo sa strane. Sta se desi ako ne prsnem prvo sa strane malo?
I nisam na kratko pritiskao vec onako na duze sekvecne da izduvam procesor, napajanje...
Kako onda treba da se radi i jel sam tako onda zeznuo nesto?

Otvori komp i ispritiskaj sve sto se moze pritisnuti.. memoriju, kartice, sata kablove, kablice za napajanje, ... Moguce da si nesto blago iscupao dok si ga cistio, ili jednostavno dok si ga otvarao i okretao nesto je ispalo iz lezista.

@yooyo Uze mi rec iz usta :)

@yooyo
To sam prvo uradio, sve proverio i sve ispritiskao itd.

Ali izgleda da sam resio problem sa ovim download-ovanjem, otisao u internet time settings i tu samo izvrsio update. Posle toga mi normalno sve proradilo, ali videcemo jos da li ce nesto da zabudali. Jer je posle ciscenja skroz zabudalio bio, pa kad sam restartovao CMOS sa baterijom malo je proradio ali je opet zezao nesto sa nekim programima.

U svakom slucaju hvala svima na pomoci.

cheers

Vrh Dno