Šta je novo?

Zakon o upadu u racunar

gsi16v

Čuven
Učlanjen(a)
02.11.2002
Poena
601
Postoji li neki zakon kod nas po kome bi mogao da se goni neko ko nacini stetu na drugom racunaru(softerske prirode), tj. da ga ovaj drugi tuzi za unistavanje podataka i kradju poda taka.
Pozdrav Djordje

Pa po ovim najavama ce se za hakerisanje dobijati od 6 meseci do 12 godina, pa sad ti vidi da li tvoje pitanje spada u tu kategoriju...

Mislim da je neko skoro postovao to ovde... Do 12 godina robije ako se dobro secam. Mada, obzirom kakve su seljacine i neznalice pojedini administratori, nisu im potrebni nikakvi hakeri da bi im se srusio sistem...

nije samo u pitanju rusenje sistema, problem je u upadu u kompjuter. moj kompjuter je moje vlasnistvo, kao i stan, pa kad mi neko upadne u kompjuter zato sto sam zakacen na net, isto mu dodje kad mi neko upadne u stan zato sto sam putem povezan sa ostalim kucama/zgradama...

treba to ozbiljnije sankcionisati

Sumnjam da ce 6 meseci dobiti onaj ko npr. samo upadne u sistem npr. neke lokalne pekare, ili nadobudni srednjoskolac koji bi da napravi cirkus u skoli.

12 godina je, koliko shvatam, rezervisano za nekog ko bi npr. izveo visemilonsku ilegalnu finansijsku transakciju preko racunara, koja podrazumeva rovarenje po sistemu npr. neke banke ili drzavne institucije.

hmm, da li kradja sifara naloga nekog korisnika interneta putem provajdera spada u kriminal i koliko se dobija robije za npr. sat tudjeg vremena?...ovo je dosta zastupljeno kod nas ali zakon za ovo ne moze da reaguje, mislim dokazi da sam ti ukrao sifru...sta je to sifra? predmet nije!! nisam mogao da je sakrijem u dzep i da pobegnem...nema otisaka i slicno :)
mislim da je dosta tesko "hakerisanje" uvesti u zakon...dokazi se po meni veoma tesko nalaze kad su u pitanju racunari...sve je nevidljivo, a ono sto se vidi moze da se prepravi da se ne vidi :)
e sad kad je lova u pitanju to je vec opipljiva stvar tako da....
pozdrav

Tako da ti ne moras da se plasis svi smo pomalo trosili tudje vreme :D. Ali sto se tice upada na racunara mislim da mogu da te pronadju peko IP.

ilki je napisao(la):
Tako da ti ne moras da se plasis svi smo pomalo trosili tudje vreme :D. Ali sto se tice upada na racunara mislim da mogu da te pronadju peko IP.

Ne brinite nista... Pogotovo ako ste iza stare centrale kao ja... Kod nas se nijedan zakon nece afirmisati dok prvo glupi panduri ne nauce nesto...

A i kada bi neko bio krivicno gonjen zbog e kriminala, ne bi uspeli da nadju adekvatnog sudiju... Cuo sam za gomilu slucajeva i procesa koji su propali upravo zbog ne znanja pravnih organa...

Rockwell je napisao(la):
hmm, da li kradja sifara naloga nekog korisnika interneta putem provajdera spada u kriminal i koliko se dobija robije za npr. sat tudjeg vremena?...ovo je dosta zastupljeno kod nas ali zakon za ovo ne moze da reaguje, mislim dokazi da sam ti ukrao sifru...sta je to sifra? predmet nije!! nisam mogao da je sakrijem u dzep i da pobegnem...nema otisaka i slicno :)
mislim da je dosta tesko "hakerisanje" uvesti u zakon...dokazi se po meni veoma tesko nalaze kad su u pitanju racunari...sve je nevidljivo, a ono sto se vidi moze da se prepravi da se ne vidi :)
e sad kad je lova u pitanju to je vec opipljiva stvar tako da....
pozdrav

E sad vidi ti to sve znaš kako se radi i kako se otkriva, onda zamisli nekog sličnog sebi koga ćeš da zavlačiš ovakvim pričama kad te npr. uhvate (naravno pričam hipotetički :) ). U prevodu ako zaposle ljude koji to znaju i ako uskoro ukinu sve analogne centrale (U KGu ih ima na kašičicu) priča oko krađe vremena je završena za sva vremena, a i mnoge druge stvari.

anarhija

ne zaboravite da se mnogo vise vremena gubi na uskladjivanju starih zakona sa regulativom EU, nego na prepisivanje nekog od njihovih na prazno mesto u nasoj...

mada kako jurcamo ka EU mirni smo barem jos 15-ak godina
:rolleyes:

Re: anarhija

crullick je napisao(la):
mada kako jurcamo ka EU mirni smo barem jos 15-ak godina
:rolleyes:

Optimisto !

Re: anarhija

zormanic je napisao(la):
...

Optimisto !

Ako ce nam ova "integracija" u Evropu doneti samo legalan software i zakone o e-kriminalu, onda mi je drago da smo tako daleko od nje... :beat: :happy: :mrgreen:

PS&OT: Bilo bi mnogo bolje da se stari smajliji postave sa leve strane kao default... a ne ovi modri mentoli :mrgreen: :mrgreen:

Stevs je napisao(la):
...

E sad vidi ti to sve znaš kako se radi i kako se otkriva, onda zamisli nekog sličnog sebi koga ćeš da zavlačiš ovakvim pričama kad te npr. uhvate (naravno pričam hipotetički :) ). U prevodu ako zaposle ljude koji to znaju i ako uskoro ukinu sve analogne centrale (U KGu ih ima na kašičicu) priča oko krađe vremena je završena za sva vremena, a i mnoge druge stvari.

pa pazi, mene je optuzio jedan provajder da sam mu napravio stetu od par desetina hiljada maraka, tako sto sam navodno pustao vreme njihovim korisnicima za DZ...preko IP adrese zakljucili da je sa mog broja telefona zvato i tako dalje sto je moguce ali naravno ja to nisam radio i oni "ga" znate vec sta...jos papani kazu mom drugaru da treba da plati vreme koje je za DZ potrosio, a on ima analognu tel liniju i nema sanse da imaju indetifikaciju za njegov broj ali oni hteli da ga ubede da je sa njegovog broja zvato i pokazuju u access bazi u kojoj mozes naravno da prepravis sta hoces i stvarno pise njegov broj ali naravno samo se covek nasmeja i .... nije bitno :)
pazi da je neko sa njihovog bancanog racuna prebacio npr. kod mene neke pare pa da imaju dokaz, a ja nemam poreklo tih para onda ok ali za vreme koje vise nepostoji da neko dokaze da si ga bas ti trosio, a nigde to nije napisano na neki papir sa tvojim potpisom onda je to dosta tesko zar ne...mislim oni u njihovoj bazi mogu da napisu sta kod hoce ali to nisu dokazi koji se postuju na sudu jer i ja mogu da donesem istu takvu bazu podataka koja ima totalno druge brojke i da ih nabedim da oni meni duguju :)
nerazumem se bas u zakon ali sam pitao ljude koji se BAS razumeju i oni mi kazu "ti nista nisi kriv i ne mogu za nista da te optuze"

pozdrav

Pošto sam jedan od onih koji će ove dopune Krivičnog zakona sprovoditi u delo, slobodan sam da prokomentarišem prethodne postove bez posebnog citiranja:

1. Izmene i dopune KZ RS koje obuhvataju novu Glavu XVIa a koja glasi "Krivična dela protiv bezbednosti računarskih podataka" stupila je na snagu 12. aprila 2003 godine. Dela koja su učinjena ili koja budu učinjena od tog datuma pa nadalje će biti sankcionisana u okviru te glave. Dela koja su učinjena pre tog datuma će biti sankcionasana prema tada važećem zakonu.

2. Netačno je da do sada niko nije osuđen za krivična dela koja su učinjena putem Interneta. Lično sam sa uspehom optužio i dobio osuđujuću presudu za tzv. "krađu internet vremana" tj. sitno delo krađe, utaje ili prevare. Okrivljeni je oglašen krivim i kažnjen po zakonu. Interesantno je da je vrednost ukradenog vremena bila samo 81,00 dinar.

3. Netačno je da ne postoji spremnost u policiji i pravosuđu da se gone i složenija dela iz oblasti IT, posebno Interneta. Uspešno sam podigao optužnicu protiv dva lica zbog krivičnog dela teške krađe i pronevere učinjenih putem Interneta i zloupotrebe kreditnih kartica. Suđenja su u toku i biće uspešno privedena kraju, tj. uveren sam u donošenje osuđujuće presude. Da napomenem da je za to delo zaprećena kazna od 1-10 godina.

4. Netačno je da su policija i pravosuđe neobučeni za postupanje u ovoj oblasti. Štaviše, MUP Republike Srbije u svom sastavu ima i Upravu za informatiku koja se, između ostalog, bavi i ovim oblikom kriminaliteta. Uz to, ukoliko je potrebno stučno razjašnjenje određenih dokaza tužilaštvo i sud će uvek tražiti nalaz i mišljenje stalnih sudskih veštaka koji su specijalisti u toj oblasti.

5. Greška je davati i dalje mistični oreol ovoj vrsti kriminaliteta. Što se zakona, policije, tužilaštva i suda tiče, lice koje koristi kalauz, pištolj ili kompjuter za izvršenje dela je običan učinilac dela i ako bude osuđen - osuđivano lice. Jednostavnije rečeno - kriminalac.

Da li će se oni koji smatraju da su "hakeri", "krekeri" ili jednostavno "opasni momci sa mreže" pridržavati Zakona ili ne, njihova je odluka. Niko ne može da ih prisili na poštovanje Zakona.

No, ako budu spremni da krše Zakon onda moraju biti spremni i da trpe sankciju.

As simple as that.

Da li ta ista Uprava za informatiku (valjda u saradnji sa ostalim ministarstvima) ima i druge planove?

Na primer, ne samo da hvata pocinioce, nego da propise i diktira minimalni sigurnosni nivo koji treba da zadovolje pojedine kategorije (pravna lica). Dakle, da se definise sta od sikjuritija treba da zadovoljava jedan provajder, jedna banka ili neka druga institucija takve vrste. Ukoliko ne zadovoljava neke tako definisane minimume, onda ne moze da dobije nekakav "atest" (shodno tome da se definisu i neke posledice za takvo pravno lice, da se forsiraju da postuju neke norme). Tako nesto bi trebalo dosta i da smanji posao takve Uprave za informatiku u smislu hvatanja pocinioca - nije to samo "problem doticne firme".

sudija kakvu je kaznu dobio taj sto ti je maznuo vreme za 81 dinar?bas me interesuje

silverglider je napisao(la):
Da li ta ista Uprava za informatiku (valjda u saradnji sa ostalim ministarstvima) ima i druge planove?

Na primer, ne samo da hvata pocinioce, nego da propise i diktira minimalni sigurnosni nivo koji treba da zadovolje pojedine kategorije (pravna lica). Dakle, da se definise sta od sikjuritija treba da zadovoljava jedan provajder, jedna banka ili neka druga institucija takve vrste. Ukoliko ne zadovoljava neke tako definisane minimume, onda ne moze da dobije nekakav "atest" (shodno tome da se definisu i neke posledice za takvo pravno lice, da se forsiraju da postuju neke norme). Tako nesto bi trebalo dosta i da smanji posao takve Uprave za informatiku u smislu hvatanja pocinioca - nije to samo "problem doticne firme".

Potpuno si u pravu, ali policija, tužilaštvo i sud ne donose zakone već to radi Narodna Skupština na predlog Vlade ili određenog Ministarstva. U ovom slučaju najpozvanije bi bilo Ministarstvo za nauku i tehnologiju. Takođe, ne treba zaboraviti ni Zavod za razvoj informatike i interneta Republike Srbije.

Koliko sam upoznat, pred poslanike je iznet Zakon o digitalnom potpisu koji bi trebalo u toku ovog zasedanja da bude usvojen. To je već nešto. Uostalom, preporučujem posetu sajtovima koji se bave tom tematikom kao što su www.parlament.sr.gov.yu i www.2ojt.sr.gov.yu.

Takođe, preporučujem da se ova i slična pitanja koja iskazuju određene potrebe za zakonima i pravilima upute putem e-maila ili obične pošte nadležnima. Uveren sam da će biti razmotreni, ma šta ko mislio o vladi, politici i sl. Ovo govorim iz ličnog iskustva jer sam bio uključen u lobiranje donošenja glave XVIa u čemu smo očigledno uspeli. ;)

Troublemaker je napisao(la):
sudija kakvu je kaznu dobio taj sto ti je maznuo vreme za 81 dinar?bas me interesuje

Dobio je novčanu kaznu, obavezan je da nadoknadi svu nastalu štetu oštećenom kao i da plati troškove sudskog postupka tj. paušal koji, koliko se sećam, i nije bio baš mali.

Moram da napomenem da time postupak nije okončan. Dakle, prvostepena presuda ne mora da znači i da je konačna tj. pravnosnažna. U konkretnom slučaju tužilaštvo je uložilo žalbu na vrstu i visinu sankcije i tražena je strožija kazna tj. zatvor. Sada je na drugostepenom organu, tj. Okružnom sudu u Beogradu da donese odluku.

U slučaju i da opstane prvostepena presuda, to lice će od momenta pravnosnažnosti biti vođeno kao osuđivano lice i ako ponovi krivično delo, sankcija će biti oštrija jer bi u tom slučaju bio tzv. "povratnik".

Dakle, za 81 dinar to lice će, kako se to u našem žargonu kaže, "prolaziti kroz KE", tj. krivičnu evidenciju.

Takođe, molim Vas sve koji čitate ovaj thread da ga shvatite u pozitivnom smislu kao edukaciju i generalnu prevenciju po principu "bolje sprečiti nego lečiti". Lično sam zadovoljniji kada čujem da je neko odustao od izvršenja krivičnog dela nego kada to lice pokrene krivični sistem. Jednom kada se taj sistem države pokrene, vrlo ga je teško zaustaviti a posledice su u najmanju ruku neprijatne.

Slazem se sa Sudijom da treba da se zavede red, ali ovo me podseca na ono "kuca gori, a baba se ceslja" - dok se valjaju sleperi sumnjive robe policija juri sitne dzeparose i sibicare, pa tako i ovo. Da nije mozda malo prestrogo da covek ide u zatvor zbog 81 din. ?!
Ljudi za mnogo krunije stvari nisu isli, a dokazano je da su pokrali mnogo vece pare i bili osudjeni za to.
Primera radi, ljudi koji kradu struju: u pitanju su znosi od nekoliko desetina do nekoliko stotina hiljada dinara i formalno to jeste krivicno delo, ali se tuzba retko pokrece, tj. uglavnom se sve svodi na vansudsko poravnanje iliti dogovor, a ako cak i dodje do tuzbe ona se svodi na potrazivanje dugovanja (ako do dogovora nije doslo), pa cak i ako ga EPS dobije ima problema da potrazivanja naplati.
A potrazivanja se odredjuju onako odokativno (koliko te osamare) bez ikakvih konkretnih dokaza...
Sad sam malo skrenuo sa teme, ali sam samo hteo da navedem jedan plastican primer da bih objasnio ono sto sam hteo da kazem.

Nego, ako nije tajna (bas me zaintrigiralo ovo) kako je dokazano da je pocinilac zaista uradio to zasta se tereti ?!

za 81 dinar u zatvor, pa to meze samo u nasem zakonu i nigde vise
pazi ovo...ides ulicom i nadjes 1000 dinara, odes u prodavnicu i potrosis,
sazna se da si ih nasao i potrosio i sta ce se desiti? da neces u zatvor??...verovatno ces samo vratiti pare i nikom nista...
e sutra dan isto ides ulicom i nadjes izgubljeni internet nalog, konektujes se i potrosis i sta sad da idem u zatvor zbog toga?
da sam ja nekom usao u kucu (obio bravu) i ukrao nalog onda ok ali ovako...
pazi sve ovo deluje smesno kad pricam ali i zatvor zbog 81 dinar deluje smesno..
ne kazem ja da ne moze da se dokaze nesto ali kao sto rekose drugi mora da se obezbedi i banka od kradje da bi zakon mogao da reaguje ako je neko obije...a ne sva vrata otvorena i posle da se neko optuzi sto se posluzio....zamisli da se mobilnom operateru kao sto se desavalo par puta nesto blokira i ti mozes da zoves sa mobilnog koliko god hoces...da li bi posle toga mogao da te tuzi za to i da ti trazi pare...pa sam je kriv zar ne....
malo setam ali hocu da kazem da se neko optuzi nije tesko ali mislim da tu vise ima onoga "ja sam jaci i ako ja kazem da su ukrao onda jesi, a dokaze ko sisa".

pozdrav

Rockwell je napisao(la):
...a ne sva vrata otvorena i posle da se neko optuzi sto se posluzio....

Da, to je definicija lopovluka. Vlasnika nece nikada nijedan zakon kazniti zato sto je imao otvorena vrata (vrata i postoje da bi se otvarala). Njegova kazna bi bila ta sto mu eventualno osiguranje ne bi pokrilo troskove (mada je to relacija izmedju njega i osiguranja, regulisana ugovorom, a ne zakonom).
To sto su vrata bila otvorena, ne oslobadja tebe krivice, jer si ti ZNAO da to nije tvoje, te si svesno uzeo tudju stvar. Tacka.

silver ta definicija stoji i ti si u pravu ali ja mislim da nije fer nekog poslati u zatvor zbog 81 dinara jer neverujem da je negde skinut katanac i uzeta sifra po meni a mislim i po zakonu nije isto ukrasti jabuku iz rafa neke prodavnice ili obiti magacin iste i takodje uzeti jabuku...zato i postoji tezi i laksi oblik krivicnog dela

nemojte da me shvatite pogresno i da mislite da sam ja neki kriminalac i da branim iste, naprotiv ja sam da sve bude po zakonu ali da taj zakon bude bolje definisan jer ima mnogo rupa i rupica...ljudi pokrase silne pare i nemaju dokaz o imovini i sad ce kao zakon da ih sredi, a vec se prica po narodu kako se i taj zaobilazi i po ko zna koji put ce zafrknuti i zakon i drzavu...sigurno ce neko nagrabusiti ali kao i uvek sitne ribe kao i taj jednik koji je za 3-4 sata surfa umalo otisao u zatvor ako vec i nije, a neko drugi i dalje surfuje na tudje i nikom nista...sto znaci ili svi ili niko, a dokazi su za sve isti kada je u pitanju kradje internet vremena i svodi se na broj telefona i nista vise, tako da ako primetite da se neki nepoznati broj telefona konektovao na vas nalog javite policiji i vlasnik tog broja treba biti osudjen i TACKA kako kaze silver :)
pozdrav svim uz nadu da cemo surfovati sigurno.

Ne, nismo se razumeli. Za ova "otvorena vrata" sam mislio sledece - krivica se ne moze svaliti na tu firmu ili vlasnika sajta, pocinioca niko nije lupao po usima da uzme tudje.

A sto se tice kazne za 81 dinar, mislim da nije za zatvor direktno. U smislu - treba da se kazni, najverovatnije novcano (i provajder bi verovano stavio permanent ban). No, zaboravljas da u tom slucaju on ne mora da plati samo tih 81 dinar, nego i troskove sudjenja i slicno. Te u slucaju da *nema para* da plati te troskove, onda mora da ih "odlezi", jer mu niko nece reci "aha, nemas para? pa... idi onda kuci". Ili da "odlezi" te troskove ili da mu plene nesto po kuci u doticnoj vrednosti. Sta bi ti vise voleo?

I naravno, cinjenica da ima i tezih prekrsaja i krivicnih dela ne znaci da treba ovim "sitnijim" progledavati kroz prste. Svaki lopovluk treba kaznjavati. Sta mislis da su ovi tezi poceli odmah od teskih prekrsaja? Jok, poceli su maznjavanjem cigara po kioscima (sto takodje mozda nije za zatvor) i slicnim "nestaslucima", te ako se ne krene sa lupanjem po usima od tih sitnih "jer ima i onih gorih", nece ni jedna zemlja daleko stici.
Tako da tog tipa koje u ukrao x sati interneta ja ne bih zvao "jadnikom" - nije to slucaj da nije imao sta da jede, pa je ukrao hleb da ne umre od gladi. Nema para za internet - nema surfa. Nece da lezi u zatvoru ? Neka misli o tome na vreme.

silver sve sto kazes na mestu je ali ja trenutno mislim samo na ovaj slucaj od 81 dinar i kazem da je on "jadnik" jer ispasta za sve ostale
pa bre koliko su puta meni samo skinuli vreme sa neta i da ja odem u policiju da nece mozda da uhvate prestupnike?!?
ako smo zakljucili da takvi prestupi mogu da se kazne onda sam ja da se kazne svi ili niko!!!
pa ne ozbiljno...sta kao uhvatili jednog osudili ga i sad kazu ostali pazi te se, pa sta da se paze hvataj sve i gotovo...
kradja internet vremena je drugacija od nekog klasicnog lopovluka tipa cigare iz trafike jer se kao dokaz iznosi SAMO broj telefona i nista vise , barem meni nista drugo logicno ne pada na pamet :)
i po tome lako je osuditi sve, a ne jednog ili mali broj i kao sad smo mirni.
mislim da na stvar gledamo razlicito ali na kraju bi verovatno dosli na isto ali ipak treba da zavrsimo ovu temu jer verovatno ljudima postaje dosadna ali mozda da izvucemo pouku koja glasi "Igraj za zivot, kradja ne!" :)

pozdrav

Crni je napisao(la):
Slazem se sa Sudijom da treba da se zavede red, ali ovo me podseca na ono "kuca gori, a baba se ceslja" - dok se valjaju sleperi sumnjive robe policija juri sitne dzeparose i sibicare, pa tako i ovo. Da nije mozda malo prestrogo da covek ide u zatvor zbog 81 din. ?!
Ljudi za mnogo krunije stvari nisu isli, a dokazano je da su pokrali mnogo vece pare i bili osudjeni za to.
Primera radi, ljudi koji kradu struju: u pitanju su znosi od nekoliko desetina do nekoliko stotina hiljada dinara i formalno to jeste krivicno delo, ali se tuzba retko pokrece, tj. uglavnom se sve svodi na vansudsko poravnanje iliti dogovor, a ako cak i dodje do tuzbe ona se svodi na potrazivanje dugovanja (ako do dogovora nije doslo), pa cak i ako ga EPS dobije ima problema da potrazivanja naplati.
A potrazivanja se odredjuju onako odokativno (koliko te osamare) bez ikakvih konkretnih dokaza...
Sad sam malo skrenuo sa teme, ali sam samo hteo da navedem jedan plastican primer da bih objasnio ono sto sam hteo da kazem.

Nego, ako nije tajna (bas me zaintrigiralo ovo) kako je dokazano da je pocinilac zaista uradio to zasta se tereti ?!

Zanima me na osnovu kojih činjenica iznosiš ove tvrdnje s obzirom da su one potpuno suprotne onima sa kojima se ja susrećem u svakodnevnom radu?

Zaista, mislim da smo odavno trebali da već pređemo onu tačku manipulisanja sa polu-istinama ili neistinama radi postizanja nekog cilja.

Da ne bih dosađivao sa ponavljanjem tipa "netačno, netačno" ovog puta ću reći samo da se svi oni protiv kojih su podnesene prijave i protiv kojih postoje validni dokazi krivično gone do kraja. Uključujući i šlepere i struju itd.

U vezi dokaza ne želim da ulazim u detalje, ali ću reći da je pogrešno kada se govori o kompjuterskom kriminalu razmišljati samo u terminima tipa "log file" "IP adress" "digitalna centrala", "low level format" i sl. Postoji obilje načina da se dođe do dovoljno dokaznog materijala da bi se dobila osuđujuća presuda.

U svakom slučaju, kao što sam to već ranije rekao, čak ni drakonski zakoni ne mogu naterati pojedinca da ih poštuje ako to on neće. Samo, u tom slučaju mora postojati spremnost i da se trpi sankcija.

Judge je napisao(la):
...
U vezi dokaza ne želim da ulazim u detalje, ali ću reći da je pogrešno kada se govori o kompjuterskom kriminalu razmišljati samo u terminima tipa "log file" "IP adress" "digitalna centrala", "low level format" i sl. Postoji obilje načina da se dođe do dovoljno dokaznog materijala da bi se dobila osuđujuća presuda..

Samo postoji jedan problem, a to je dok god budu postojale analogne centrale taj zakon će određene ljude zaobilaziti u širokom luku. Ma koliko se trudili ako je počinilac učinio krivično delo putem interneta sa centrala iz 60tih godina neće moći da dokažete odakle je i sa kog računara učinio to delo. U svakom slučaju selektivna pravda će se primenjivati, a to je ogromna manjkavost zakona tj. svako ko poželi da učini neko delo koje se sankcioniše tim zakonom moći će uz malo truda to i da ostvari bez ikakvog straha da će za to snositi odgovornost.

A da ne govorim o institucijama gde postoji slobodan pristup internetu velikom broju ljudi. Ja sam strašno skeptičan po tom pitanju i mislim da će samo "lameri" odnosno kako se to narodski kaže sitne ribe najviše stradati. Sve ovo inače shvati kao dobronamernu kritiku jer sam i ja imao dosta problema sa takvim ljudima.

Judge je napisao(la):
...
Zanima me na osnovu kojih činjenica iznosiš ove tvrdnje s obzirom da su one potpuno suprotne onima sa kojima se ja susrećem u svakodnevnom radu?

Zaista, mislim da smo odavno trebali da već pređemo onu tačku manipulisanja sa polu-istinama ili neistinama radi postizanja nekog cilja.

Da ne bih dosađivao sa ponavljanjem tipa "netačno, netačno" ovog puta ću reći samo da se svi oni protiv kojih su podnesene prijave i protiv kojih postoje validni dokazi krivično gone do kraja. Uključujući i šlepere i struju itd.

U vezi dokaza ne želim da ulazim u detalje, ali ću reći da je pogrešno kada se govori o kompjuterskom kriminalu razmišljati samo u terminima tipa "log file" "IP adress" "digitalna centrala", "low level format" i sl. Postoji obilje načina da se dođe do dovoljno dokaznog materijala da bi se dobila osuđujuća presuda.

U svakom slučaju, kao što sam to već ranije rekao, čak ni drakonski zakoni ne mogu naterati pojedinca da ih poštuje ako to on neće. Samo, u tom slučaju mora postojati spremnost i da se trpi sankcija.
Iako mi i dalje tvoja prica deluje neverovatno (pricam iskljucivo zbog iznosa koji je u pitanju), nije mi bila namera da pokrecem raspravu kojoj nije mesto na ovom forumu. Primere koje sam naveo nisu nekakve rekla-kazala price i decje pricice. U pitanju su sve konkretni slucajevi sa konkretnim ljudima iz skorije proslosti, a sto se EPS-a tice tu sam veoma dobro upucen i mnoge informacije znam direktno, sto bi se reklo iz svoje ruke :)
Nego, da batalimo prepucavanje oko toga, jer je poenta nesto drugo.
A sta moze da bude dokaz da ti je neko ukrao sate, ako ne logovi, IP adrese i u ovom slucaju najvaznije CID ?!
Da nemas mozda neke svedoke ili satelitske snimke ?!
Malo sam planuo kad sam procitao odgovor, ali ako vec imas neoborive dokaze zasto neces da ih izneses, jer bi ovo mogla da bude za jedne veoma poucna prica da ako su se time bavili to vise ne rade, a drugima da znaju kako da se bore protiv toga ?
Da me ne shvatis pogresno, apsolutno se slazem s tobom i sa Silverom da makar bio i 1 din. u pitanju to je kriminal koji se treba kazniti kao i svaki drugi, ali ajde da malo okrenemo pricu: koji je to mehanizam koji mene kao korisnika stiti da se ja ne nadjem u nekom log-u kao pocinilac necega sto nisam uradio ?
Pretpostavimo da se neko ulogovao sa mojim nalogom, a sa stare je centrale i napravi neku mega havariju - ne mozes da udjes u trag telefonu jer centrala ne podrzava CID i logicno, pregledom log-ova dolazis do mene koji nemam veze s tim...
Ne pada mi na pamet da branim one koji se bave nedozvoljenim radnjama, ali sta da rade neiskusni korisnici koji i te kako mogu da se iz neznanja nadju u nebranom grozdju...

Ljudi, da bi se malo udaljili od ovih blesavih 81 dinara i kradje internet sati, procitajte barem izvode iz zakona, npr. na adresi:
http://www.yubc.net/tekst.php?idg=13&idpg=0&idppg=0

Radi se i o malo ozbiljnijim stvarima, pravom hakerisanju, provalama u baze, pravljenje i sirenje virusa itd itd, dakle sve sto je potpuno normalno sankcionisati i sto svaka normalna zemlja ima u svom zakonodavstvu...

Stevs je napisao(la):
...

Samo postoji jedan problem, a to je dok god budu postojale analogne centrale taj zakon će određene ljude zaobilaziti u širokom luku. Ma koliko se trudili ako je počinilac učinio krivično delo putem interneta sa centrala iz 60tih godina neće moći da dokažete odakle je i sa kog računara učinio to delo. U svakom slučaju selektivna pravda će se primenjivati, a to je ogromna manjkavost zakona tj. svako ko poželi da učini neko delo koje se sankcioniše tim zakonom moći će uz malo truda to i da ostvari bez ikakvog straha da će za to snositi odgovornost.

A da ne govorim o institucijama gde postoji slobodan pristup internetu velikom broju ljudi. Ja sam strašno skeptičan po tom pitanju i mislim da će samo "lameri" odnosno kako se to narodski kaže sitne ribe najviše stradati. Sve ovo inače shvati kao dobronamernu kritiku jer sam i ja imao dosta problema sa takvim ljudima.

Naravno da bi posao otkrivanja bio znatno olakšan da je cela Srbija povezana digitalnim centralama, što još uvek nije slučaj, ali, ponavljam, pogrešno razmišljate kada navodite da je jedini način da se učinilac otkrije samo putem čisto "elektronskih" dokaza.

Kratka paralela: uvreženo je mišljenje da se provalnik može otkriti samo ako se uhvati na licu mesta ili ako ostavi "otiske". U praksi upravo najmanji deo provalnika je otkriven na ovakav način.

Meni je žao ako se stekao utisak da ja smatram da se donošenjem ovih zakona stvorila "Deus Ex Machina". Naprotiv, vrlo je trnovit put pred svakim zaštitnikom zakona, time i društva, u suzbijanju ove vrste kriminaliteta. Zato je svaka dobronamerna kritika, sugestija ili saradnja više nego dobrodošla.

Ma nishta nema od toga, dok :

1.neko stvarno ne upadne u banku i mazne milionche :)
2.ne naprave timove za "presretanje" hakera kao recimo u filmu Tom Clancy's Net force

ali ovo se nece kod nas uskoro desiti :)

Vrh Dno