ilki je napisao(la):Tako da ti ne moras da se plasis svi smo pomalo trosili tudje vreme. Ali sto se tice upada na racunara mislim da mogu da te pronadju peko IP.
Rockwell je napisao(la):hmm, da li kradja sifara naloga nekog korisnika interneta putem provajdera spada u kriminal i koliko se dobija robije za npr. sat tudjeg vremena?...ovo je dosta zastupljeno kod nas ali zakon za ovo ne moze da reaguje, mislim dokazi da sam ti ukrao sifru...sta je to sifra? predmet nije!! nisam mogao da je sakrijem u dzep i da pobegnem...nema otisaka i slicno
mislim da je dosta tesko "hakerisanje" uvesti u zakon...dokazi se po meni veoma tesko nalaze kad su u pitanju racunari...sve je nevidljivo, a ono sto se vidi moze da se prepravi da se ne vidi
e sad kad je lova u pitanju to je vec opipljiva stvar tako da....
pozdrav
crullick je napisao(la):mada kako jurcamo ka EU mirni smo barem jos 15-ak godina
![]()
zormanic je napisao(la):...
Optimisto !
Stevs je napisao(la):...
E sad vidi ti to sve znaš kako se radi i kako se otkriva, onda zamisli nekog sličnog sebi koga ćeš da zavlačiš ovakvim pričama kad te npr. uhvate (naravno pričam hipotetički). U prevodu ako zaposle ljude koji to znaju i ako uskoro ukinu sve analogne centrale (U KGu ih ima na kašičicu) priča oko krađe vremena je završena za sva vremena, a i mnoge druge stvari.
silverglider je napisao(la):Da li ta ista Uprava za informatiku (valjda u saradnji sa ostalim ministarstvima) ima i druge planove?
Na primer, ne samo da hvata pocinioce, nego da propise i diktira minimalni sigurnosni nivo koji treba da zadovolje pojedine kategorije (pravna lica). Dakle, da se definise sta od sikjuritija treba da zadovoljava jedan provajder, jedna banka ili neka druga institucija takve vrste. Ukoliko ne zadovoljava neke tako definisane minimume, onda ne moze da dobije nekakav "atest" (shodno tome da se definisu i neke posledice za takvo pravno lice, da se forsiraju da postuju neke norme). Tako nesto bi trebalo dosta i da smanji posao takve Uprave za informatiku u smislu hvatanja pocinioca - nije to samo "problem doticne firme".
Troublemaker je napisao(la):sudija kakvu je kaznu dobio taj sto ti je maznuo vreme za 81 dinar?bas me interesuje
Rockwell je napisao(la):...a ne sva vrata otvorena i posle da se neko optuzi sto se posluzio....
Crni je napisao(la):Slazem se sa Sudijom da treba da se zavede red, ali ovo me podseca na ono "kuca gori, a baba se ceslja" - dok se valjaju sleperi sumnjive robe policija juri sitne dzeparose i sibicare, pa tako i ovo. Da nije mozda malo prestrogo da covek ide u zatvor zbog 81 din. ?!
Ljudi za mnogo krunije stvari nisu isli, a dokazano je da su pokrali mnogo vece pare i bili osudjeni za to.
Primera radi, ljudi koji kradu struju: u pitanju su znosi od nekoliko desetina do nekoliko stotina hiljada dinara i formalno to jeste krivicno delo, ali se tuzba retko pokrece, tj. uglavnom se sve svodi na vansudsko poravnanje iliti dogovor, a ako cak i dodje do tuzbe ona se svodi na potrazivanje dugovanja (ako do dogovora nije doslo), pa cak i ako ga EPS dobije ima problema da potrazivanja naplati.
A potrazivanja se odredjuju onako odokativno (koliko te osamare) bez ikakvih konkretnih dokaza...
Sad sam malo skrenuo sa teme, ali sam samo hteo da navedem jedan plastican primer da bih objasnio ono sto sam hteo da kazem.
Nego, ako nije tajna (bas me zaintrigiralo ovo) kako je dokazano da je pocinilac zaista uradio to zasta se tereti ?!
Judge je napisao(la):...
U vezi dokaza ne želim da ulazim u detalje, ali ću reći da je pogrešno kada se govori o kompjuterskom kriminalu razmišljati samo u terminima tipa "log file" "IP adress" "digitalna centrala", "low level format" i sl. Postoji obilje načina da se dođe do dovoljno dokaznog materijala da bi se dobila osuđujuća presuda..
Iako mi i dalje tvoja prica deluje neverovatno (pricam iskljucivo zbog iznosa koji je u pitanju), nije mi bila namera da pokrecem raspravu kojoj nije mesto na ovom forumu. Primere koje sam naveo nisu nekakve rekla-kazala price i decje pricice. U pitanju su sve konkretni slucajevi sa konkretnim ljudima iz skorije proslosti, a sto se EPS-a tice tu sam veoma dobro upucen i mnoge informacije znam direktno, sto bi se reklo iz svoje rukeJudge je napisao(la):...
Zanima me na osnovu kojih činjenica iznosiš ove tvrdnje s obzirom da su one potpuno suprotne onima sa kojima se ja susrećem u svakodnevnom radu?
Zaista, mislim da smo odavno trebali da već pređemo onu tačku manipulisanja sa polu-istinama ili neistinama radi postizanja nekog cilja.
Da ne bih dosađivao sa ponavljanjem tipa "netačno, netačno" ovog puta ću reći samo da se svi oni protiv kojih su podnesene prijave i protiv kojih postoje validni dokazi krivično gone do kraja. Uključujući i šlepere i struju itd.
U vezi dokaza ne želim da ulazim u detalje, ali ću reći da je pogrešno kada se govori o kompjuterskom kriminalu razmišljati samo u terminima tipa "log file" "IP adress" "digitalna centrala", "low level format" i sl. Postoji obilje načina da se dođe do dovoljno dokaznog materijala da bi se dobila osuđujuća presuda.
U svakom slučaju, kao što sam to već ranije rekao, čak ni drakonski zakoni ne mogu naterati pojedinca da ih poštuje ako to on neće. Samo, u tom slučaju mora postojati spremnost i da se trpi sankcija.
Stevs je napisao(la):...
Samo postoji jedan problem, a to je dok god budu postojale analogne centrale taj zakon će određene ljude zaobilaziti u širokom luku. Ma koliko se trudili ako je počinilac učinio krivično delo putem interneta sa centrala iz 60tih godina neće moći da dokažete odakle je i sa kog računara učinio to delo. U svakom slučaju selektivna pravda će se primenjivati, a to je ogromna manjkavost zakona tj. svako ko poželi da učini neko delo koje se sankcioniše tim zakonom moći će uz malo truda to i da ostvari bez ikakvog straha da će za to snositi odgovornost.
A da ne govorim o institucijama gde postoji slobodan pristup internetu velikom broju ljudi. Ja sam strašno skeptičan po tom pitanju i mislim da će samo "lameri" odnosno kako se to narodski kaže sitne ribe najviše stradati. Sve ovo inače shvati kao dobronamernu kritiku jer sam i ja imao dosta problema sa takvim ljudima.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari