Šta je novo?

Zakon o digitalnom potpisu

padawan

Čuven
Učlanjen(a)
02.12.2003
Poena
720
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 3700x & AMD Wraith Prism RGB
Matična ploča
MPG X570 Gaming Plus
RAM
32 GB Kingston Fury RGB
GPU
Sapphire Radeon RX6800 16GB
Storage
SSD 512 + 2TB Kingston MV2
Zvuk
Logitech G560 RGB
PSU
FSP HYPER K PRO 700W 80 Plus
Kućište
MSI Mag Forge 100R RGB
Monitor
HP x24x 24"
Miš & tastatura
Razer's Basilisk V3 + Huntsman Mini
Laptop
Corporate's Lenovo Thinkpad
Tablet
Ipad Pro 12.9 M1
Mobilni telefon
Samsung Galaxy A52s
Pametni uređaji
Samsung Galaxy Watch 4
Pristup internetu
  1. Optički internet
Svi znamo da je zakon donet jos 2004 godine, medjutim, iz nekog razloga kolicina papirologije u bilo kojem poslovanju je prilicno velika.

Pitanje, sa pravne strane: sta tacno koci primenu ovog zakona? Sertifikaciono telo postoji. Da li postoji nekakva odredba zakona, koja zahteva postojanje fizicke kopije kao dokazni materijal u sudskom postupku?

Sa tehnicke strane, takodje - da li ima nekih ogranicenja?

Dok god mediji i većina neupućenog sveta terminom "digitalni potpis" bude nazivala digitalizovanu sliku potpisa rukom, to se nažalost neće desiti.

Poslednja izmena:
Dakle, imamo prvo i osnovno, nerazumevanje termina "digitalni potpis". Šta to tačno podrazumeva?

Da li postoji nekakva odredba zakona, koja zahteva postojanje fizicke kopije kao dokazni materijal u sudskom postupku?
Ne znam da li postoji neki globalniji zakon koji onemogucava to, ali postoje podzakonski akti/uredbe koje za odredjene potrebe zahtevaju fizicke kopije. Npr. za razne administrativne potrebe, ne moze e-priznanica, jer u stvari na njoj nema potpisa, vec samo reference.

Sa tehnicke strane, takodje - da li ima nekih ogranicenja?
Ja ne znam da i jedna jedina banka daje digitalno potpisan dokument kao priznanicu.

Ovo je prica dakle o najprostijim stvarima, koje nisu moguce (bankarski sektor samo, u oba smera).
Notari koliko znam potpisuju fizicki dokument, ne znam da li oni mogu da potpisu e-dokument? (sudovi to nisu radili).

Nedavno sam produžavao dozvoljeni minus na tekućem računu. 26x sam nešto potpisao (brojao sam). :(

Nazad
Vrh Dno