Šta je novo?

zakljucavanje foldera

faca

Čuven
Učlanjen(a)
08.08.2004
Poena
755
Moja oprema  
Laptop
Acer Aspire A5 515 Ryzen 5 5500
Mobilni telefon
Xiaomi Poco F4 8/256
Pametni uređaji
Xiaomi watch S1
Xiaomi Body Composition Scale 2
Pristup internetu
  1. Optički internet
da li postoji neki nacin da se "zakljuca" folder? Konkretno mene zanima kako da namestim da se nista ne moze obrisati iz foldera ili ceo foder. da kada neko klikne delite ili da otvori folder izadje poruka "access denied".
dolazi sestra sa cerkom od 13 14 godina u goste pa ce visiti po ceo dan na kompu jer cu ja tada biti na moru. prosli put mi je neko obrisao 300GB filmova u vreme kad si bila u gostima.
da li je hiden file dovoljna zastita? imam i "neke" filmove.

Ako si na 7 onda ugrađena opcija Bitlocker. Mad aiskreno nije mi jasno kako neko shebe 300GB filmova

Ako hoćeš zaista zaštitu ubedljivo najbolje rešenje:

http://www.truecrypt.org/

Poslednja izmena:
Folder Guard ili Folder Lock (programi)?

Kako bi bilo da izbacis disk ceo a stavis neki stari samo sa OSom? :D
Jer dete od 13-14 godina danas ume da pobrise zabrane koje admini stave po firmama pre dorucka :)

Da, ako te ne mrzi da prebacis 300GB sa diska na TrueCrypt container, to je vec dovoljno da ne nadje "neke", ali ne i da ne pobrise druge :)

Poslednja izmena:
gde je ta opcija. ako mozes malo da mi pojasnis.
klikom na delite se obrise sve sto pozelis, pretostavljam.
ovaj program jel se placa?

ne bi ona znala da skine zastitu, dete sa sela i nema kuci komp.
treba samo da zastitim fodere od brisanja i nista vise. usput cu ih i sakriti.

Imas programcic Folder Lock, mozda ti i trial zavrsava posao, ako ti treba samo za sutra.

uvek sam se pitao zasto u widowsu ne postoji ta opcija??

Probaj tweak ui, imaš opciju da se u windows exploreru ne prikazuje odredjena particija, ako ti to odgovara.

uvek sam se pitao zasto u widowsu ne postoji ta opcija??

Postoji - zove se NTFS Security i koristi tako sto si ti Admin a ostali su Pacer (User ;)). Tako se implementira u normalnim firmama recimo. Za ovu svrhu je u sustini to dovoljno.
Das joj samo User nalog (ne das sifru svog admin naloga), podesiss da nema nikakav pristup folderima za filmove, i dovoljno je.

Cisto da se ogradim - ovo je dovoljno da odbrani od nekoga ko NE ZELI da zezne zastitu.

@alfaunits

Zašto kontejner jer time nije sprečio mogućnost brisanja, već cela particija a onda mu ni akeri skoro nemogu ništa (doduše iz dva pristupa računaru i njegovo petljanje između može ali to je sad druga priča)

@faca
Jesi li uopšte pogledao jednu od dve opcije koje sam ti preporučio?

Podesi NTFS prava i kreiraj korisnika samo za nju kao što je alfaunits rekao.

@kritika
može putem polisa da sakrije celu particiju od tog korisnika pa ni onda niko ne može ništa dok se ne dokopa admin prava.

pa onda ako postavlja dva usera onda je dovoljno da drugom smanji ovlašćenja i ond anema brisanja

druze nemoj pogresno me razumesh ali
hdd od 20 ili 40gb ... i napravish instalaciju windowsa samo
za to kad dolaze smarachki gosti koje mama nije nauchila
da ne diraju tudj komp ... i onda turish taj harddrive kako
oni pred vrata ( hannibal ad portas ) a ti svoj hard napolje
ili samo otkachish data i napajanje kablove i prikljuchish
od ovog ... pa nek ga drljaju i miran si :) ... posle samo
preformatirash i vozi mishko :) ..

pa onda ako postavlja dva usera onda je dovoljno da drugom smanji ovlašćenja i ond anema brisanja

Zavisno od toga gde se nalaze dokumenta pitanje je da li će drugi korisnik sa manjim privilegijama moći da briše te fajlove osim ako drugačije ne definiše pravima pristupa.

@vrmvrm
U brate, ala komplikuješ. Pa 16 puta je lakše da napravi totalno ograničenog korisnika, koji ne može da izađe iz my
documents.

---
desire + oxygen 2

Znam da je windows related, ali npr. možeš imati butabilni usb fleš sa nekim linuksom (a verovatno se može nabudžiti i windows, nisam probao). I onda kad neko dođe, samo ubaciš taj fleš i miran si.

Ako baš to želite onda imate programe tipa steadystate i mirni ste sa stvarima koje on omogućava.

Free program My Lockbox sakriva foldere uz password za otkljucavanje. Koristio sam ga i preporučujem ga za te svrhe.

nema tu komplikovanja, kad ti dodju ti ``gosti`` a pun ti je ``ona stvar`` njihovog ceprkanja
po kompu, fino kulturno iskljuchish svoj disk i prikljucish neki kojis sluzi kad su oni tu .. pa
nek klikcu do sutra...

Postoji milion alternativa a pitanje je šta najviše odgovara onome ko je pokrenuo ovu temu jer ovde je o njemu trenutno reč dok ne reši problem a mi previše polemišemo umesto njega.

Nazad
Vrh Dno