Šta je novo?

Zakljucan mnozilac procesora???

IvanGrozni

Slavan
Učlanjen(a)
04.06.2004
Poena
309
E ovako, imam Epox 8rda+ plocu, Athlona 2200+ Box, 256 RAM DDR400. Procesor je podesen na 133 FSB * 13,5 multiplier sto je nekih 1800 MHz, dok memorija radi na 133 MHz a ne na 166. Probao sam da povecam FSB a da smanjim mnozilac i nije mi uspelo. Svaki put kada to uradim cuje se zavijajuci zvuk iz racunara kada se resetuje nakon promena u BIOS-u, i onda moram da resetujem BIOS. Vec sam ostavljao pitanje u vezi ovoga i probao sa odgovorima koji su mi neki od vas predlozili. Medjutim nista od toga nije vredelo. Jedino sto sam uspeo je da memoriju nateram da radi na 166 ali i to nije bilo bas sasvim uspesno jer bi se racunar nakon nekog vremena sam od sebe resetovao. EL, nacuo sam da bi uzrok ovome mogao biti zakljucan mnozilac (multiplier) procesora koji ne moze da se smanji ispod 13,5. Kako da proverim ovu pretpostavku (neki programcic ili nesto slicno) i kako da otkljucam mnozilac ???

Nema programa koji moze utvrditi dali je mnozioc zakljucan ili ne ali sama cinjenica da prilikom promene mnozioca (na vise ili manje) iz biosa racunar nece da se upali ti je dovoljan dokaz da je zakljucan. Samo mali broj Athlon XP procesora sa thoroughbred i barton jezgrom je otkljucan, uglavnom su oni iz starijih serija dok su ovi noviji zakljucani. Sto se tice otkljucavanja do sada nije nadjen 100% uspesan nacin da se ono izvede.

;)

IvanGrozni je napisao(la):
Kako da proverim ovu pretpostavku (neki programcic ili nesto slicno) i kako da otkljucam mnozilac ???

Ako nece da se podigne sistem sa izabranom drugom vrednoscu za mnozilac, probaj da povecas tajminge memoriji i da povecas napon memoriji, a pritom da dizes FSB, u laganim koracima... Pa neki test, pa tako polako...

a sto se tice otkljucavanja procesora, procitaj OVDE
mada mislim da ces se ipak predomisliti :D (ja bih sigurno)

IvanGrozni je napisao(la):
Procesor je podesen na 133 FSB * 13,5 multiplier sto je nekih 1800 MHz, dok memorija radi na 133 MHz a ne na 166

Da , procesor ti radi na 1795MHz... i naravno da memorija ne radi na 166(333) jer ti je FSB po defaultu 133MHz... Ako bi ti radila na 166 sa tim mnoziocem tebi bi procesor radio na 2241MHz... Pretpostavljam da ti zelis da memoriju tj FSB nateras na 166... E sada, ako ti je mnozilac zakljucan, pitanje je dokle ces moci da podignes FSB, tj zavisices od memorije... Kao sto ti vec gore rekoh olabavi podesavanja memoriji, podigni napon memoriji, pa polako... Ako budes zeleo da ides jos vise, podigni malo napon procesoru pa probaj...

Nadam se da ci procitao OVO

Poslednja izmena:
Hvala...

...na pomoci. Zakljucio sam da je bolje da ne cackam mecku ili da kupim drugi procesor.

Nazad
Vrh Dno